Srpanj 21, 2025, 01:17:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: NOVI AKVARIST  (Posjeta: 8288 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lule-Lule

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • ISKLJUČEN zbog vrijeđanja članova
Odg: NOVI AKVARIST
« Odgovori #25 u: Travanj 09, 2008, 20:17:31 poslijepodne »
a dobro jedino je razlika u tome što toplovodnim treba grijač, jelda???? a sve ostalo je isto

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Travanj 09, 2008, 20:49:53 poslijepodne »
Nije,slično, ali zlatnima vanjski filter treba pod obavezno čim porastu i puno više prostora i jako trgaju bilje, pa ako hoćeš bilje...nekim vrstama zlatnih treba i grijač.

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Travanj 09, 2008, 20:57:14 poslijepodne »
što se tiče opreme za akvarij, jeli skuplja oprema za hladnovodne ili tropske i za kolko bi se para mogao naći grijač neki koji bi radio lijepo svoju dužnost i zadovoljio?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #28 u: Travanj 09, 2008, 21:22:03 poslijepodne »
Meni osobno draži su tropski jer imaš puno veči izbor biljaka i riba. Hladnovodni akvariji su mi nekako pusti naspram ovih, a opet najljepši mi je ciklidni Malawi setup bez imalo bilja. Oprema nije toliko skuplja da zbog toga nebi napravio ono što ti se sviđa. Radi se o stvarno neznatnim iznosima. Grijač se nađe več po 80-tak kn, ali mislim da je bolje uzeti malo bolju marku iako ne znači da ti i takav jeftinjak neče godinama dobro raditi. S druge strane, u zlaticama češ nači dugogodišnje, razigrane i nježne prijatelje. Dobro razmisli što ti se više sviđa prije nego što postaviš setup. Bolje malo pričekati nego poslije biti nezadovoljan.

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Travanj 09, 2008, 21:38:22 poslijepodne »
Pa jer mogu ove zlatne ribe živit u toplom akvriju? Za koliko se para može opremit 100 litraš tropski?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #30 u: Travanj 09, 2008, 21:52:05 poslijepodne »
svojedobo sam pitala u viliju za 400 l, pa kad sam izračunala još posla oko poklopca....isplati se kupiti gotovi...
no, ako imaš nekog tko ti može vješto i pouzdano napraviti poklopac, onda se sve to i isplati. ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 09, 2008, 22:20:02 poslijepodne »
Nemoj mješati zlatne i tropske! Ako ništa drugo, ne izgleda lijepo, a i moglo bi biti netrpeljivosti. Možeš nači akvarij od stotinjak litara za dobru cijenu. Jedina bitna razlika je u grijaču. I ja mislim da ti je bolje uzeti gotovi za početak.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Travanj 09, 2008, 22:21:07 poslijepodne »
Ako zbog novaca misliš, mislim da bi te filter za zlatne u konačnici koštao više nego grijač i filter za tropske, a ko što sam ti već i napisala i nekim hladnovodnima pašu više temperature. :)

Tropski akvariji su atraktivniji što se tiče bilja, ali mislim da zlatne imaju puno veću osobnost iako su i  tropske ribice predivne. Fakat dobro razmisli što ti se više sviđa!  :)

Zlatne traže puuuuuuuuuno pažnje, obožavaju se umiljavati i vežu se za vlasnika, jedu ti iz ruke,  ako hoćeš nešto posložit u akvariju bit će dosadne i stalno se gurati, ma preslatke su! Jako su društvene!  :D

Meni se osobno ne sviđa kod živorotki ( tipa gupiji) što jedu mlade još dok ih rađaju ( bilo je nedavno tema na forumu).
Možda da malo pogledaš profile ribica po netu, pa odlučiš koje ti se sviđaju najviše jer opet cijeli setup moraš prilagoditi vrsti koju odabereš. Ili pogledaj slike akvarija, pa odluči kakvi su ti estetski najljepši i onda prema tome izaberi ribice. Ovisi što ti je bitnije. ;D
A što se novaca tiče mislim da ćeš u konačnici doći na isto ili slično jer akvaristika jednostavno ždere lovu!
Sretno! ;)

P.S. I nemoj ih miješati, zlatne narastu stvarno velike i moglo bi biti svega!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #33 u: Travanj 09, 2008, 22:46:21 poslijepodne »
bravo, ribač .... mislim da si potpuno u pravu!  ;)

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #34 u: Travanj 10, 2008, 08:00:10 prijepodne »
Ako zbog novaca misliš, mislim da bi te filter za zlatne u konačnici koštao više nego grijač i filter za tropske, a ko što sam ti već i napisala i nekim hladnovodnima pašu više temperature. :)

Tropski akvariji su atraktivniji što se tiče bilja, ali mislim da zlatne imaju puno veću osobnost iako su i  tropske ribice predivne. Fakat dobro razmisli što ti se više sviđa!  :)

Zlatne traže puuuuuuuuuno pažnje, obožavaju se umiljavati i vežu se za vlasnika, jedu ti iz ruke,  ako hoćeš nešto posložit u akvariju bit će dosadne i stalno se gurati, ma preslatke su! Jako su društvene!  :D

Meni se osobno ne sviđa kod živorotki ( tipa gupiji) što jedu mlade još dok ih rađaju ( bilo je nedavno tema na forumu).
Možda da malo pogledaš profile ribica po netu, pa odlučiš koje ti se sviđaju najviše jer opet cijeli setup moraš prilagoditi vrsti koju odabereš. Ili pogledaj slike akvarija, pa odluči kakvi su ti estetski najljepši i onda prema tome izaberi ribice. Ovisi što ti je bitnije. ;D
A što se novaca tiče mislim da ćeš u konačnici doći na isto ili slično jer akvaristika jednostavno ždere lovu!
Sretno! ;)

P.S. I nemoj ih miješati, zlatne narastu stvarno velike i moglo bi biti svega!
Slažem se s ovim. Istina da tropski akvariji izgledaju predivno, ali ako je samo do izgleda i vizualnog dojma, onda možeš na zid staviti i foto-tapetu, pa imaš isti dojam.  :D
Što se zlatnih ribica tiče, mogu potvrditi gore navedeno. Zlatne su doista fantastične. Ova moja se stalno gura kad god nešto radim u akvariju, umiljava se, smeta, mota mi se oko ruke, znatiželjna je. Vole kad im se priča. Kako volim aktivni odnos sa životinjama sve do sad sam imao nekakvu averziju prema akvarijima, jer nisam mislio da s ribama čovjek može imati takav odnos, odnosno nisam znao da riba može biti uopće aktivno zainteresirana za vlasnika na takav način. A otkad imam ovu zlatnu, naprosto sam se iznenadio. Kakvo je to šašavo stvorenje, za ne povjerovat.

E sad, ovo s prljanjem vode...ja barem nemam loša iskustva. Istina da puno kakaju, ali kvaliteta vode mi je više nego zadovoljavajuća (još ne naviknut, pa svaki drugi dan provjeravam parametre). Doduše, filter koji sam dobio uz akvarij je deklariran na 250L/h. Što bi trebalo značiti da u sat vremena načelno provuče kroz sebe 250 litara vode ili u mojem slučaju 5 puta ukupna količina vode koju imam u akvariju. U sat vremena. A to bi trebalo značiti da u 24 sata profiltrira ukupnu vodu 120 puta.

Dakle, dobar filter i nema frke.  :)
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #35 u: Travanj 10, 2008, 10:35:36 prijepodne »
.....Što se zlatnih ribica tiče, mogu potvrditi gore navedeno. Zlatne su doista fantastične. Ova moja se stalno gura kad god nešto radim u akvariju, umiljava se, smeta, mota mi se oko ruke, znatiželjna je. Vole kad im se priča. Kako volim aktivni odnos sa životinjama sve do sad sam imao nekakvu averziju prema akvarijima, jer nisam mislio da s ribama čovjek može imati takav odnos, odnosno nisam znao da riba može biti uopće aktivno zainteresirana za vlasnika na takav način. A otkad imam ovu zlatnu, naprosto sam se iznenadio. Kakvo je to šašavo stvorenje, za ne povjerovat.

Dakle, dobar filter i nema frke.  :)
[/quote]

Točno tako - zlatne su zaista posebni mali svemirci...kad imaš takvu vezu sa svojom ljepoticom, zamisli si 6 ili 8 takvih bića koja svaka ima svoj karakter, ponašanje, način pokazivanja da ti se veseli...od toga da ti da "pusu" kad staviš ruku u vodu, do toga da ti "cucla" prst, ko beba...
Ma zaista, možeš imati aktivan odnos s njima kao i svakim drugim ljubimcem - prekrasne su!
I odista, za tu jednu ribicu (pa čak i dvije) imaš sjajan filter...no kad ih je više, pa još narastu velike... Srećom i za to ima lijeka! :) ;)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 10, 2008, 11:34:57 prijepodne »
Evo da pomognem svom sugrađaninu pri odlučivanju. Snimio sam ovaj moj šašavi par danas (a imaju i luđih trenutaka):

FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #37 u: Travanj 10, 2008, 13:48:48 poslijepodne »
Super je akvarij lude su ti ribe...hehe A što se tiče cijena riba koje su skuplje tropske ili hladnovodne. Vidio sam u pet centru neke zlatne ribe lavlje glave,jesu one tropske ili hladnovodne??? Pitanja nikad dosta, mal sam naporan jelda????  ;)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Travanj 10, 2008, 13:56:08 poslijepodne »
Ne znam pošto su tropske, ali ja sam svoju zlatnu platio 15 kn. A sve zlatne su hladnovodne, pa i lavlja glava. Ali navodno su vrlo osjetljive i nisu za početnike.

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Travanj 10, 2008, 14:04:09 poslijepodne »
Kolko je to litara i kolko riba imaš unutra??? Koje vrste?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #40 u: Travanj 10, 2008, 14:44:23 poslijepodne »
na žalost, ne vidim slikicu, ali vjerujem da je super!
no, kod početaka bavljenja sa zlatnima od srca ti preporučam "najjednostavnije", a to su klasični karasi koje imaš opet nekoliko varijacija - sa relativno malim repom, to je klasični, pa onda s velikim špicastim repom, to je komet, pa šareni - sa crnim točkicama, to je šubunkin... Oni su u pravilu robusne, vesele, zdrave i dosta nekomplicirane ribice ako im daš dobru vodu i ostalu brigu koju traže....

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #41 u: Travanj 10, 2008, 15:03:23 poslijepodne »
Koje su dimenzije za akvarij bolje da je duži,širi i plići ili da je kraći,uži i dublji?

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Travanj 10, 2008, 16:27:44 poslijepodne »
Dublji ti daje više mogućnosti glede bilja, jer neko zna izrasti dosta visoko, duži daju više mogućnosti pravocrtnog plivanja ribama, što je, barem po meni, prirodnije, nego da moraju stalno "u krug". Širina ti daje više mogućnosti aranžiranja (prednji, srednji, stražnji plan). Ali u biti mislim da nije toliko bitno. Bitno da je dovoljno velik, odnosno dovoljne litraže i da nije nekakvih čudnih oblika, koji prisiljavaju ribice plivati u nekakvim neprirodnim smjerovima. A vjerojatno ovisi i o vrsti ribica za koje se odlučiš, odnosno da ribe imaju dovoljno prostora za normalno plivanje kad porastu. Što će reći, ako imaš zlatne, koje vremenom porastu prilično, onda za njih nikako nije dobar nekakav duboki, ali uski i kratki. Dakle, prvo se moraš odlučiti kakav akvarij želiš, odnosno što planiraš imati unutra. Onda za takav akvarij trebaš odrediti mjesto u stanu, da se ne dogodi da kupiš, pa onda razbijaš glavu kud ćeš ga uglaviti. I naravno, planiraj si izvor struje negdje u blizini mjesta gdje ćeš ga smjestiti, a ne kao ja postaviti akvarij, a onda izvoditi egzibicije da dovedeš struju.  :D

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Travanj 10, 2008, 16:56:09 poslijepodne »
 :D :D Zasto je toliko važan poklopac na akvariju ja sam vidio ljude koji drže ribe bez poklopca a imaju neonku učvršćenu za staklo?

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Travanj 10, 2008, 17:23:57 poslijepodne »
Neke ribice su izvrsni skakači i znaju iskočiti van. A to ne želimo. Osim toga, poklopac sprječava i da kojekakva čuda upadnu u akvarij, odnosno vodu. Od kućne prašine do nekih ozbiljnijih stvari. Zamisli si da si malo pocugaš i prosipaš čašu piva u akvarij.  :D

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Travanj 10, 2008, 18:20:41 poslijepodne »
Jer imaš ti akvarij???? Kako se borit protiv kamenca na staklu?
Evo moje rješenje, danas napravljeno i isprobano.  :)

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=20283.0

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #46 u: Travanj 10, 2008, 18:26:20 poslijepodne »
Standardna dimenzija je u omjeru 2x1x1. Višlje ribe poput skalara vole i visoke akvarije, brzi plivači i ciklidi izdužene, ali najvažnije je da ribe imaju dosta mjesta.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #47 u: Travanj 10, 2008, 20:09:03 poslijepodne »
Nije,slično, ali zlatnima vanjski filter treba pod obavezno čim porastu i puno više prostora i jako trgaju bilje, pa ako hoćeš bilje...nekim vrstama zlatnih treba i grijač.
cryptocoryne wendti bih preporučio za travu  uz zlatne...
meni ju nisu jele zlatne ribice...
preljepa je trava i danas ju imam i u akvariju sa tropskim ribicama 8)
Neke ribice su izvrsni skakači i znaju iskočiti van. A to ne želimo. Osim toga, poklopac sprječava i da kojekakva čuda upadnu u akvarij, odnosno vodu. Od kućne prašine do nekih ozbiljnijih stvari. Zamisli si da si malo pocugaš i prosipaš čašu piva u akvarij.  :D
:D :D

zato ja imam staklo! i poklopac od manjeg akvarija jer da nema stakla nebi stala rasvjeta lol! ali bar mi ne iskaču ribe :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #48 u: Travanj 10, 2008, 20:30:41 poslijepodne »
"cryptocoryne wendti bih preporučio za travu  uz zlatne...
preljepa je trava i danas ju imam i u akvariju sa tropskim ribicama "

he, da ti pošaljem kojeg moga kita - brzo bi nestala....a zaista je krasna....doduše kod mojih je i anubias pao junački nakon 2 godine ( :D )

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #49 u: Travanj 10, 2008, 23:17:01 poslijepodne »
"cryptocoryne wendti bih preporučio za travu  uz zlatne...
preljepa je trava i danas ju imam i u akvariju sa tropskim ribicama "

he, da ti pošaljem kojeg moga kita - brzo bi nestala....a zaista je krasna....doduše kod mojih je i anubias pao junački nakon 2 godine ( :D )
a uuuu..pa ti onda stvrno imaš kitove! ;D ;D ;)
ne znam,eto meni ju nisu mogli.. ;D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst