Kolovoz 19, 2025, 11:18:39 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Alge? - Počelo je počelo...  (Posjeta: 4715 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Alge? - Počelo je počelo...
« u: Travanj 04, 2008, 09:12:01 prijepodne »
Eto, nakon mjesec dana savršenog funkcioniranja i stanja u novom akvariju, počeli problemi. A već sam mislio da će me zaobići. Dakle, hladnovodni akvarij 54L, jedna zlatna unutra, nešto bilja. Filter unutarnji, koji radi više nego zadovoljavajuće (protok deklariran na 250L na sat), osvjetljenje tvorničko, jedna lampa 15W.

Evo što mi se počelo skupljati prije 2-3 dana (u obliku smeđih točkica, te ovo zeleno):

Zna li netko što je to i kako se toga riješiti? Za sad nije strašno, ali bojim se da ne bude gore ako ništa ne poduzmem. Uglavnom se skuplja na šljunku, na staklu jedva malo, da 2-3 mjesta. Za sada...

Da li bi pomogla nabavka jednog sijamskog algojeda? Ukoliko se radi o algi, naravno. Ali bojim se da jest alga.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Alge? - Počelo je počelo...
« Odgovori #1 u: Travanj 04, 2008, 18:30:41 poslijepodne »
Ne znam da baš ima algojeda za hladnovodni akvarij. Misgurnus je hladnovodni čistač, ali dna tj. jede višak hrane koja padne na dno i vrlo je koristan. Ipak mislim da ti alge neče riješiti a i 54 l mu je malo. Na tropske poput sijamca zaboravi. Ne znam bi li crvene kozice preživjele kod zlatne ili bi ih vjerovatno ova s guštom pojela. Pročitao sam da one toleriraju niže temperature.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 04, 2008, 22:23:40 poslijepodne »
Heh, nabavio sam kineskog algojedca. Navodno da on podnosi, za razliku od sijamskog, temperature od 60-90°F, što bi bilo 15-32°C. Uglavnom, čim sam ga ubacio u akvarij odmah je zbrisao pod panj i nije mrdao 2 sata. Malo me zabrino. Ali onda je polako izašao, poplivao, pa ponovno zbrisao kad bi se kometa približila. Valjda se uplašio. No, do večeri se priviknuo, a i kometa na njega i sad je sve super, jurcaju oboje po akvariju, a ovaj Bruce Lee se bacio na usisavanje stakla akvarija. I tu sam se danas valjao od smijeha. Naime, dok je visio onako priljepljen uz staklo, došla kometa i gleda ga, kao da se čudom čudi. Onda je kometa počela lupkati nosom po staklu, kao da pokušava raditi što i ovaj kinezić. A ja se valjao od smijeha. To je trebalo vidjeti.  :D

Sad, vidjet ćemo što će biti dalje. Mali je vrijedan po staklu, ali se ne obazire na alge na šljunku. A s tim nisam baš najsretniji.
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Travanj 05, 2008, 00:14:03 prijepodne »
Uvijek me zabavljaju ovakve price, a jos kad vidim stogod od toga...

Nego, te smedje algice (ako su kao pahuljice) bi trebale nestati same od sebe, a na moje oci jedan je ancic bio prilicno zadovoljan tom gozbom... Ako se radi o algama nalijepoljenim na kamenje onda bi bile kremenjasice... Obzirom da se i sama trenutno borim s njima, jos ti nemam pametnih savjeta... Sigurno je da nastaje od viska silikata. Pogoduje joj i visak zeljeza...

Na pocetnoj ima jedan odlican clanak o svim algicama...

Zelene tockaste su najcesce tu zbog nedostatka fosfata... No, za njih vele da se stvaraju samo u "zdravom" akvariju... Pa eto ako te to tjesi... Naravno ponekad to lijepo izgleda kad se uhvati za vece kamenje ili panjeve... Ovako po podlozi i nije nesto... No to je stvar ukusa...

Nego nisi napisao kako cesto i koliko vode mijenjas?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #4 u: Travanj 05, 2008, 05:02:36 prijepodne »
Nije to nikaj! Trebaš ti dobiti zelene i crne končaste alge pa da vidiš kaj je problem onda!
Varaždin...

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 05, 2008, 08:23:09 prijepodne »
Nije to nikaj! Trebaš ti dobiti zelene i crne končaste alge pa da vidiš kaj je problem onda!
Jezik pregrizao.... :D

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 05, 2008, 08:38:40 prijepodne »

Nego, te smedje algice (ako su kao pahuljice) bi trebale nestati same od sebe, a na moje oci jedan je ancic bio prilicno zadovoljan tom gozbom... Ako se radi o algama nalijepoljenim na kamenje onda bi bile kremenjasice... Obzirom da se i sama trenutno borim s njima, jos ti nemam pametnih savjeta... Sigurno je da nastaje od viska silikata. Pogoduje joj i visak zeljeza...

Na pocetnoj ima jedan odlican clanak o svim algicama...

Zelene tockaste su najcesce tu zbog nedostatka fosfata... No, za njih vele da se stvaraju samo u "zdravom" akvariju... Pa eto ako te to tjesi... Naravno ponekad to lijepo izgleda kad se uhvati za vece kamenje ili panjeve... Ovako po podlozi i nije nesto... No to je stvar ukusa...

Nego nisi napisao kako cesto i koliko vode mijenjas?
Ma da, nalijepljene su. Dobra stvar je što se, barem mi se čini, ne šire dalje. Prije dva dana sam stavio panj u akvarij, te nekoliko anubiasa kojih sam imao sreću dočepati se, trenutno na njima nema niti točkice. Doduše, istovremeno sam kupio i tekuće gnojivo i počeo ga dodavati, pa je to možda pogodovalo da se smanji širenje ove pošasti. A možda dobrotvorno djeluje i panj, odnosno ono što već ispušta u vodu. Znam da ispušta tanin (boja vode mi se sad baš sviđa, djeluje prirodnije), znam da zakiseljava vodu, uglavnom sve su prirodni sastojci koji vjerujem da doprinose biološkoj i kemijskoj ravnoteži. Naime, alge su mi se počele pojavljivati prije nego sam stavio panj i gnojivo.
Vodu mijenjam tjedno (danas je taj dan), po trećinu vode. Vodu dan ranije pripremim sredstvom za neutralizaciju klora i teških metala i podesim pH. E sad, zadnji put sam, umjesto kemijanja po vodovodnoj vodi stavio dio destilirane vode. Nakon toga su se počele pojavljivati alge, sad mi je to palo na pamet. Može li to imati kakve veze?

Ah da, dodajem i EC unatrag jedno 10 dana. Polovicu preporučene doze.
« Zadnja izmjena: Travanj 05, 2008, 08:40:33 prijepodne od Timi »

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 05, 2008, 10:00:23 prijepodne »

Evo, samo za tebe, uspio sam uhvatiti takvu situaciju: "kinez" visi, a kometa pokušava isto.  :D

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Travanj 05, 2008, 22:24:02 poslijepodne »
Hvala lijepo... :nerd:

Ajme, krasno je to za vidit... :D

Nego, to tecno gnojivo bi trebalo biti mikroelementarno... Dakle, onoga sto ti nedostaje i dalje nedostaje... ::)

Sto pH u ovom slucaju cu prepustiti iskusnijima od mene da ti odgovore... Ono sto ja citam jeste da alge bas ne podnose dobro kiseliju sredinu, a kod tebe je na stvari smanjivanje pH a opet imas te algice, tako da necu nista dodavati...

Mozda pomogne ako nam kazes koliki je pH kad ga prepravis kemijom, a koliki je sada?

P.S. Inace nikako nisam za dodavanje kemije... Iako postoje situacije kad je i to opcija...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 06, 2008, 08:29:56 prijepodne »
Hvala lijepo... :nerd:

Ajme, krasno je to za vidit... :D

Nego, to tecno gnojivo bi trebalo biti mikroelementarno... Dakle, onoga sto ti nedostaje i dalje nedostaje... ::)

Sto pH u ovom slucaju cu prepustiti iskusnijima od mene da ti odgovore... Ono sto ja citam jeste da alge bas ne podnose dobro kiseliju sredinu, a kod tebe je na stvari smanjivanje pH a opet imas te algice, tako da necu nista dodavati...

Mozda pomogne ako nam kazes koliki je pH kad ga prepravis kemijom, a koliki je sada?

P.S. Inace nikako nisam za dodavanje kemije... Iako postoje situacije kad je i to opcija...
Hm...pH mi je negdje 7,8. Ovako popravljeno. MOžda bih trebao još malo zakiseliti, ali sam se malo bojao da ne pretjeram.

Ok, zaključujem onda da mi nedostaju makroelementi. Samo, budući da imam supstrat ispod šljunka, računao sam da u njemu imam dovoljno čega već treba. To bi trebala biti svrha supstrata, ne?

Zanimljivo je da (za sada) nema tragova tog čuda na biljkama. Odnosno, bilo je malo samo na jednom listu Hygrophila corymbosa, pa sam taj list jednostavno odrezao. Inače biljka odlično napreduje, izbacuje hrpu mladih listova i čitavu mrežu korjenja je izbacila, onako iz stabljike prema podlozi. Pa po tome zaključujem da je zadovoljna uvjetima. Valjda ?!? Anubiasi su mi novi, tek nekoliko dana u akvariju, pa njih još ne mogu ocjenjivati.

Nego, ponuđeno mi je u shopu Tetra AlgoStop Depot u tabletama, provjeravao sam na internetu i kaže da nije štetno za ribice i da blagotvorno djeluje na biljke. Radi se o sredstvu za prevenciju algi, te za borbu protiv istih ako je u duploj dozi (tabletica se stavi u filter), ali nekako sam pomalo skeptičan. Znam da je Tetra renomirana i kvalitetna firma i možda bi im doista trebalo vjerovati na riječ, ali bih volio čuti mišljenje prekaljenih "akvarističara" ovdje.

PS. Dobre novosti: malac kinez jučer je otkrio da u akvariju postoji i šljunak i počeo je papati i po dnu. Možda i bude nešto od njega, ako ga kometica-znatiželjka ne bude stalno ometala u poslu. Inače se super slažu, kao brat i sestra i non-stop se drže zajedno, plivaju zajedno i ludiraju se. Ako ništa drugo, drago mi je da mi je kometica dobila dobro društvo.  :D

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #10 u: Travanj 06, 2008, 08:36:39 prijepodne »
Ja bih ti savjetovao da daš akvariju još malo vremena da se stabilizira ako je novo postavljen, evo i ja imam nešto smeđe alge na pojedinim mjestima na pjesku ali me to ne zabrinjava previše budući da je akvarij startan pred mjesec dana, doduše s vodom iz starog ali ovaj je veći i filter je novi. Nemoj još pribjegavati sredstvima protiv algi, ako se stanje ne popravi rađe prvo pogledaj ovdje kako se riješiti te alge prirodnim putem ako može, tj. podešavanjem parametara vode. Ta sredstva tako i onako riješavaju posljedicu a ne uzrok i opet nisi ništa napravio.

Iako su svima trn u oku, alge su prirodna pojava i normalno je da ih ima u akvariju, mene to ne zabrinjava dok je malo i dok se dade držati pod kontrolom.

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #11 u: Travanj 06, 2008, 08:48:44 prijepodne »
Znam da nema veze s temom, al daj mi reci koliko naraste taj kinez. :question:
Baš mi je simpa, a volim miroljubive ribeke s karakterom.  :P
I love ribeki

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #12 u: Travanj 06, 2008, 09:12:59 prijepodne »
čuj, moj je mali sada, možda ima 4 cm, a u bazi riba ovdje piše da naraste do 15 tako da ne znam, znat će ti reći netko tko ima odrasloga, možda koliko će narati ovisi i o uvjetima u kojima se nalazi?

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 06, 2008, 09:34:09 prijepodne »
Ja bih ti savjetovao da daš akvariju još malo vremena da se stabilizira ako je novo postavljen, evo i ja imam nešto smeđe alge na pojedinim mjestima na pjesku ali me to ne zabrinjava previše budući da je akvarij startan pred mjesec dana, doduše s vodom iz starog ali ovaj je veći i filter je novi. Nemoj još pribjegavati sredstvima protiv algi, ako se stanje ne popravi rađe prvo pogledaj ovdje kako se riješiti te alge prirodnim putem ako može, tj. podešavanjem parametara vode. Ta sredstva tako i onako riješavaju posljedicu a ne uzrok i opet nisi ništa napravio.

Iako su svima trn u oku, alge su prirodna pojava i normalno je da ih ima u akvariju, mene to ne zabrinjava dok je malo i dok se dade držati pod kontrolom.
Hm, da...u pravu si. Akvarij je star mjesec dana. S tim da nisam imao stare vode, već sam ga startao kulturom bakterija. A i to što kažeš glede uzroka i posljedica, tu si u potpunosti u pravu. Ništa, budem malo pričekao, pa ćemo vidjeti kako će biti dalje.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 06, 2008, 09:46:46 prijepodne »
Znam da nema veze s temom, al daj mi reci koliko naraste taj kinez. :question:
Baš mi je simpa, a volim miroljubive ribeke s karakterom.  :P
Vidi ovo: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=20189.0

Meni je nevjerojatno, ali novi sam u akvaristici i ni malo se ne kužim u riblju psihologiju.  :D

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #15 u: Travanj 06, 2008, 10:43:58 prijepodne »

Hm, da...u pravu si. Akvarij je star mjesec dana. S tim da nisam imao stare vode, već sam ga startao kulturom bakterija. A i to što kažeš glede uzroka i posljedica, tu si u potpunosti u pravu. Ništa, budem malo pričekao, pa ćemo vidjeti kako će biti dalje.

Ja sam pak koristio staru vodu cca 50 litara, dodao 25 litara nove vode, novi je filter, bez dodavanja bakterija tako da smo u sličnoj situaciji. A s algama sam imao problema prije i nikakvi algostopi mi nisu pomogli, treba održavati kvalitetu vode i doći će na svoje, a kod tebe treba malo strpljenja da se sve slegne pa će vidjeti na čemu si, priroda radi svoje, sviđalo se to nama ili ne, a u prirodi ima algi tako da ne možemo očekivati baš 100% alga free akvarij  ;)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 06, 2008, 10:54:17 prijepodne »
A je, da...osim toga, i mali kinez će morati imati nešto za jesti.

Ništa, sačekat ću neko vrijeme, pa se javim s izvještajem o stanju.

Offline Agfre

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 61
    • Presnimavanje
« Odgovori #17 u: Travanj 15, 2008, 11:17:08 prijepodne »
Dodao bih samo da su i alge normalna pojava u AQ , i u prirodi ih ima , a akvariju daju prirodniji izgled , naravno sve je dobro kad je umjereno i pod kontrolom

Offline Burhan

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Travanj 15, 2008, 17:55:59 poslijepodne »
pozdrav svima!
po pitanju tamnih algi treba samo duže držati upaljeno svjetlo , a za svijetle ranije gasiti svjetlo.Sretno!

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #19 u: Travanj 15, 2008, 23:14:10 poslijepodne »
Da, kad bi bar bilo tako jednostavno...ali kako su ti već rekli, to ti je normalno za mlad akvarij, i kad se ustabili, proći će. Naravno, uz redovite izmejene vode, dosta zasađenog bilja, redovitog gnojenja bez pretjerivanja, optimalnog omjera količine svjetla i CO2...znaš već kak to ide...  ;)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8