Kolovoz 04, 2025, 16:33:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cayman filter na desnu stranu  (Posjeta: 5264 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Cayman filter na desnu stranu
« u: Ožujak 01, 2008, 10:50:00 prijepodne »
Vidim da su na caymanovim akvarijima filteri svi na lijevoj strani, da li se oni mogu skinuti i staviti na desnu stranu u akvariju, čini mi se da su pričvršeni na staklo s dva pipka pa bi trebalo biti moguće, je li?

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #1 u: Ožujak 01, 2008, 21:42:00 poslijepodne »
Ne trebaju ti pipci. Imas vodilice i za desnu stranu.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Mario.A.

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Ožujak 01, 2008, 22:50:00 poslijepodne »
može se staviti i posredini akvarija
Trogir Dalmacija

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Ožujak 01, 2008, 23:50:00 poslijepodne »

A ako ostavis pipke, nakukaces se dok ga prvi put budes skidao...

(Ne pitaj kako znam... )

P.S. Procitaj uputu. Lijepo ljudi napisali da su oni tu samo zbog transporta...

Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #4 u: Ožujak 02, 2008, 13:43:00 poslijepodne »
Aha   a i sad sam malo prije naletio na jednu sliku gdje je filter u sredini pa vidim da se može premiještati.

Već kad smo kod caymana, da li se isplati tih nekoliko stotina kuna za verziju profesional? Ono što me kod profesionala najviše intrigira je da je sve na jednoj utičnici, kako to funkcionira onda? Što pumpa i grijač imaju zajedničku žicu? Što ako iz nekog razloga mijenjaš grijač a ima istu žicu s pumpom i svijetlom,kamo uštekati novi? Znači ni jedan element svijetlo/grijač/pumpa nije nezavisan?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2008, 02:58:00 prijepodne »
Ja imam tu pro varijantu, a (veci) clasic nisam nikad vidjela pa ne mogu uporedjivati.

Istina je da na pro (mom 110) imas jednu zicu i dva prekidaca...

Jedan prekidac ti je za svjetlo spojen preko timera, a na drugom prekidacu su filter (zapravo pumpa u njemu i grijac).
Ukoliko mijenjas grijac potrebno je odvrnuti plasticni poklopac koji stiti elektroniku i iz prekidaca izvuci zice grijaca. Onda proizvoljno mozes spojiti novi grijac na isti nacin ili ga ostaviti sa originalnom zicom.

Svaki uredjaj koji je ugradjen u neki aq, a ima prekidac na kucistu mijenjas na isti princip... Bez srafcigera ne ide...

Znaci jedna zica dobodi struju do prekidaca, a od njega idu dvije zice. Svaka za svoj uredjaj (pumpa i grijac).

Dakle, ako mislis da bilo sta od nabrojanih "elemenata" ne mozes tek tako izvaditi iz aq, u pravu si. No neka te to ne plasi. Nije to bauk kad jednom vidis svojim ocima. Ovako objasnjavanje moze izgledati zastrasujuce...
Doduse prava je muka oprati pumpu, ali to i tako radim svaka 2-3 mjeseca pa nije strasno...

Mene osobno nervira sto na mom malom caymanu (a i na njemu je pisalo pro, no mislim da je netko zamijenio kutije ) imam te zice koje izlaze iz uredjaja drito do uticnice. Osim rasvjete koja ima prekidac na poklopcu...

Tebi ako se ne svidja gore opisani postupak razdvajanja elemenata, osobito ako sa strujom nisi na ti, toplo savjetujem ustedu tih kuna...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #6 u: Ožujak 04, 2008, 09:28:00 prijepodne »
Hvala na iscrpnom objašnjenju    

Nikako da na netu neđem kako taj poklopac izgleda od ispod i kako izgleda taj filter/pumpa iznutra pa ako netko ima kakvu sliku ili link ako me može uputiti ili postaviti sliku, i volio bih si skinuti uputstva od caymana ali ih ne nalazim, juwel to ima na svojoj stranici za download a ovi ne...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2008, 03:22:00 prijepodne »
Poklopac ispod mozes pogledati kod kolege koji je dodavao rasvjetu... Na zalost, koliko god slika na netu vidio, nije to to... Trebas to vidjeti uzivo...

Ako ce ti sta pomoci evo ti i jedan link na kojem mozes pogledati vidis li sve sto te interesira... Ima puno slikica pa klikaj dok ne nadjes sto te interesira... Mislim da ovdje mozes otprilike vidjeti kako te dvije zice od grijaca i filtera ulaze u vodonepropusno kuciste i izlaze na drugu stranu di su prekidaci...

Evo i sta google kaze za filtere, ako si uopce mislio na unutrasnjojst filtera...

Stvarno ne znam vise kako ti pomoci...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2008, 08:37:00 prijepodne »
E puno Ti hvala!  

Sad se osijećam lijeno da nisam puno tražio ili nesposoban naći ono što me interesira    Baš to sam tražio, sad mi je jasnije, znači pumpa i grijač ispada da imaju svaki svoju žicu i obje ulaze nekamo u poklopac i poslije se spajaju na jedan izlaz/utičnicu. I ove slike od filtera su mi pomogle, samo tu ne vidim gdje bi bila smještena pumpa da je teška za vadit i čistit?

Trenutno imam Juwela i što se tiče filtera/pumpe to je jednostavno za izvadit i vratit na mjesto, nije doduše tako fino sve zapakirano ali je funkcionalno.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2008, 14:35:00 poslijepodne »
Kod mog filtera (07) pumpa je u zadnjoj pregradi... Nije ju uopce problem izvaditi... Nego ju ne mozes odnijeti daleko od akvarija... To mi je problem... Kratak kabl...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2008, 18:36:00 poslijepodne »
Aha, zbog toga što žica pumpe ide u poklopac pa ako ju želiš odvesti u šetnju moraš sve raskupusati? E to je malo nezgodno ako ju želiš očistiti, al to ne činiš baš toliko često pa je nekako podnošljivo valjda...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #11 u: Ožujak 06, 2008, 23:31:00 poslijepodne »
Pa ja svoju cistim svaka 2 mjeseca. Vec sam se navikla... (Bas sam jucer i nisam ljuta na citavu Italiju...)

Donesem kanticu ciste vode i par stapica za usi i zavrsim za par minutica...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #12 u: Ožujak 12, 2008, 06:49:00 prijepodne »
Evo baš jučer išao u dućan pogledati taj professional, pa imam još par pitanja  

Da li se poklopac može skinuti, treba to oprati prije nego se stavi u pogon, a i kad se radi generalka bolje je maknuti poklopac?

Idu kabeli pumpe i grijača u poklopac, e sad koliko je to zaštićeno u poklopcu, tj. kako su te žice utaknute, neka sklopka ili?

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #13 u: Ožujak 12, 2008, 11:28:00 prijepodne »

Citat: aquatic
Evo baš jučer išao u dućan pogledati taj professional, pa imam još par pitanja

Da li se poklopac može skinuti, treba to oprati prije nego se stavi u pogon, a i kad se radi generalka bolje je maknuti poklopac?

Idu kabeli pumpe i grijača u poklopac, e sad koliko je to zaštićeno u poklopcu, tj. kako su te žice utaknute, neka sklopka ili?

Ma netrebaš skidati poklopac (puno šarafa), ali možeš. Poklopac ti se može otvoriti 95 stupnjeva. Ja recimo imam sve ugrađeno u zid (konzolu) i nemogu otvoriti više od 45, recimo točno tolikokad se oslanja na onu šipku. I nema problema sa korištenjem.

Žice su ti sve na luster-kleme i skineš ih za 5 sekundi. Taj prostor za klemama i tajmerom je recimo vodonepropusan. Imaš gumene dihtunge na ulaz/izlazu kablova.

Zapravo je sve vrlo jednostavno. Ja imam dodatno spojeno još 2 lampe na Glomatu 2 + Ferplastov CO2 koji ima napajanje zbog difuzora + moonlight ledice na ispravljaču i dodatnom tajmeru. I još bi toga stalo...

Još jedna stvar. Ako te zanima mogu ti objasniti kako se ispilegraničnici na boku (desna strana) pa čitavu kutiju možeš pomicati po vodilici od ruba do ruba. Nemaš više graničnike koji ti dozvoljavaju samo centralnu poziciju.

To sam napravio zato da na desni bok uguram i CO2 difuzor. Pa je tako sva "tehnika" na jednoj strani.
An aquarium is just interactive television for cats.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #14 u: Ožujak 12, 2008, 12:54:00 poslijepodne »
Poklopac se moze skinuti vrlo jednostavno, jer stoji na samo dvije sarke... + 2 sarafa (poklopac elektronike) i odpajanje zica...

Ovi mnogi sarafici koji se svuda spominju su kada zelis odvojiti dupli poklopac...

Inace zaista nema potrebe da ga skidas, jer kako kolega rece otvara se dovoljno za sve manipulacije...

Ja sam svoj "oprala" vlaznom krpom...

Evo iskopah jednu sliku koju sam nekad vec negdje postavljala, pa mozda posluzi razjasnjenju:

Znam da slika nije neka, ali vidi se sve bitno... Glavno da vidis kako zice ulaze u poklopac, prolaze kroz te crne dihtunge i zavrsavaju pod stezaljkom...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Ožujak 12, 2008, 13:59:00 poslijepodne »

Citat: Ninina mama
Poklopac se moze skinuti vrlo jednostavno, jer stoji na samo dvije sarke... + 2 sarafa (poklopac elektronike) i odpajanje zica...

Ovi mnogi sarafici koji se svuda spominju su kada zelis odvojiti dupli poklopac...

Inace zaista nema potrebe da ga skidas, jer kako kolega rece otvara se dovoljno za sve manipulacije...

Ja sam svoj "oprala" vlaznom krpom...

Evo iskopah jednu sliku koju sam nekad vec negdje postavljala, pa mozda posluzi razjasnjenju:

Znam da slika nije neka, ali vidi se sve bitno... Glavno da vidis kako zice ulaze u poklopac, prolaze kroz te crne dihtunge i zavrsavaju pod stezaljkom...

Dobra fotka, sve objašnjava.

Nego, "redna stezaljka", vidiš vraga, nisam to znao a vrlo je logično. Mi germanizirani zagrepčani to zovemo luster-kleme. Jer, jelte, time se spajaju lusterina stropu.

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #16 u: Ožujak 12, 2008, 16:10:00 poslijepodne »

ENinina mama i Klippanhvala vam puno, baš to me interesiralo!

Ali to nije sve još sam se nečeg sjetio pitati da li se dva svijetla daju paliti svaki za sebe ili moraju goriti oba ili ni jedno, i ako se svako može paliti za sebe, da li onda i za svaki može funkcionirati timerneovisno ili je timer za oba svijetla istovremeno?

U slučaju da se uzme pumpa za zrak, ima li mjesta iza na poklopcu za progurati cijev nekuda, nekako mi se čini da baš i nema...ali naravno da riješenje sigurno postoji

Gnjavim znam, ali sigurniji sam kada ovdje dobijem odgovore nego u dućanu...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #17 u: Ožujak 12, 2008, 17:09:00 poslijepodne »

Obje lampe su spojene na jednu prigusnicu (2x36w) sto znaci da rade ili obje ili ni jedna...

Na mojoj slici vidis zelena crijeva. To su dva crijeva od zracne pumpe, koja tu stoje zlu ne trebala, jer mi je zracno kamenje ukopano u podlogu i zracnu palim jedan do dva puta mjesecno (zbog masne povrsine)...

Da preduhitrim slijedece pitanje:
na drugoj (bocnoj) strani (suprotno od filtera) takodjer postoje dva granicnika i rupica u poklopcu gdje mi prolaze crijevo za CO2 i kabal od napajanja ferplastovog difuzora...

I pored svega ima jos jedna slobodna rupica na zadnjoj strani poklopca...

Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #18 u: Ožujak 13, 2008, 06:52:00 prijepodne »
Evo ostao sam bez daljnjih pitanja  

Ovi odgovori su mi ko mali tečaj  
Ja ko da bi kupio auto a ne akvarij, al barem ću biti informiran...

Offline gollum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #19 u: Ožujak 13, 2008, 08:49:00 prijepodne »
sorry kaj ti upadam u temu al imam pitanje za ninunu mamu ili bilo koga ko ima cayman 110.
zanima me dali imate još dodatinh lampi (ako da kakve) ili je dosta 2x36

Pozdrav iz Karlovca

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Ožujak 13, 2008, 11:41:00 prijepodne »

Citat: gollum
sorry kaj ti upadam u temu al imam pitanje za ninunu mamu ili bilo koga ko ima cayman 110.
zanima me dali imate još dodatinh lampi (ako da kakve) ili je dosta 2x36

Eto ja ubacio još dvije. Ali ciljam na više biljaka.

Pitanje je što želiš imati u akvariju. Ova rasvjeta je sasvim dobra za prosječne biljke. Računaj da onaj bijeli plastični reflektor daje nešto pojačanja rasvjeti. Nije 100% kao što reklamira Ferplast ali...

Uglavnom uzeo sam uz ove dvije standardne lampe koje se dobiju uz njega još dvije: FloraGlo i AquaGlo od Hagena. Raspoređene tako da je naprijed FloraGlo a otraga AquaGlo. To "naprijed" kod mene treba uzeti sa rezervom jer mi je akva vidljiv sa obje strane a naprijed imam neke travulje koje traže više svjetla (uskoro fotke).

S time da su lampe 30W. No tu ti je bitnija količina svjetlosti (lumena) i vrsta svjetla (spektar za bilje, boje riba, jako sunce...).

Staviti ću fotke "before" i "after" da se vidi razlika sa dodanim lampama.

Offline gollum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #21 u: Ožujak 13, 2008, 12:20:00 poslijepodne »
Moja zamisao je da u akvariju bude što više raznolikog bilja , a skoro sve biljke koje su mi zapele za oko traže više svjetla. U prednjem dijelu napravio bi tepih s glossostigma elatinoides ali da bi rasla u širinu a ne u vis treba puno svjetla. Najveći mi je problem šta nikako na naletim na nju. Kad nabavim dodatne lampe poćet ću žicat na forumu možda netko ima da udjeli "pušlek" dva
Pozdrav iz Karlovca

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #22 u: Ožujak 14, 2008, 08:39:00 prijepodne »

Ljudovi, držite li grijač u caymanu skroz potopljen pod vodu ili vam je regulator na suhom? Pumpu kako ste namjestili, na max ili srednje?

Fala

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Ožujak 14, 2008, 12:33:00 poslijepodne »
Citat: aquatic

Ljudovi, držite li grijač u caymanu skroz potopljen pod vodu ili vam je regulator na suhom? Pumpu kako ste namjestili, na max ili srednje?

Fala

Kad napuniš vodu između max/min oznake i vratiš onaj poklopac preko svega vidjeti ćeš da grijač zapravo ide čitav u vodu jer bi inače virio preko kutije ako hoćeš da je na suhom.

Pumpu sam ostavio default. Možda je sad smanjim jer mi je par vallisneria doseglo 1 metar pa lepršaju po površini.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #24 u: Ožujak 14, 2008, 16:36:00 poslijepodne »
Moj je aq stara serija i ima prigusnicu 2x36w, ali su u njemu T8 lampe pa su po 30w... I to mi definitivno nije bilo dovoljno...
No to je bilo potezanje Boga za bradu, jer sa vise svjetla trebalo je uskladiti i ostele potrebe biljaka...

Nove serije dolaze sa T5 lampama...

Golum ja imam jos dvije dodatne (T8 30w) + izvode za jos dvije krace (18w) (u sredini), ali nikako da nadjem lampe koje ja
hocu, pa je to malo stalo...

Nadam se za 10-ak dana budem dobila doticne lampe pa kad skompletiram video zapis, budem postavila temu...

Aquatic, jel to gotovo? Mislim kupljeno...

Ajd nek je sa srecom... Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu