Pozdrav svim akvaristima i onima koji to žele postati (moja malenkost

)
Priča ide ovako:
Kći mi je kao poklon dobila 2 zlatne ribice (za koje sam naknadno saznao da su pajčolanke) u osmerokutnom
mini-akvariju od 10 L. Kako sam se zainteresirao za te slatke ribice,
počeo sam čitati po netu i ovom forumu i shvatio da im je to jako mali akvarij (a u
pet shopu su i mene i osobu koja nam ih je poklonila uvjeravali da im
je "to sasvim dosta, samo treba češće mijenjati vodu"

)
I tako nakon 10-ak dana (kad je voda postajala sve žutija, unatoč
dvije promjene od oko 25% vode u tom periodu), odlučili smo kupiti nešto malo
veće, a da nam kućni proračun dozvoli. Juwel Rekord 60 - komplet
(filter, pumpa 280L/h, lampa 15W, grijač - koji je isključen jer je i ovako
temperatura vode 22°C).
Imao sam 2 mogućnosti: 1) ciklirati novi akvarij 2-3 tjedna i riskirati
da mi ribice uginu za to vrijeme ili 2) staviti ribice u novi akvarij i
moliti se da se ne "iscikliraju"

. Izabrao sam ovo drugo - ipak je 54 L
+ filter + pumpa za zrak bolje od "vode stajaćice". Drugi dan od stavljanja u pogon (uz Aquasafe+odstajala voda iz pipe cca. 8 sati), voda je počela jako smrditi - bit će
da je amonijak. Nije jako prljava, ali plivaju neke bijele mrvice i svaka 50-ta uleti u filter, ostale kruže u nedogled. Nakon dva dana sam promjenio oko 6
L - nisam imao veću posudu u kojoj bi mi odstajala voda, ali sam zato prekjučer promjenio 15 L i malo je manje voda smrdila. Ubacio sam i neke
tablete "Biofilter Tabs" u filter radi bržeg razvoja bakterija.
A sad dolazimo do problema... Jedna od dvije ribice se totalno umirila:

Namjerno sam posvijetlio fotku da se bolje vidi.
Kad stigne hrana ili kad ju se animira prolazom ruke po staklu, onda se pokrene i normalno pliva. Ali većinom je ovakva, na površini vode, u samom kutu akvarija, nepomično "lebdi", ali se ne muči za doći do zraka (usta zatvorena, škrge normalno rade). Druga ribica je nabrijana i ponekad dođe do ove da je "razbudi" pa se onda zajedno igraju ponekad. A ta druga ribica većinu vremena pliva uz površinu i jede balončiće zraka.
E sad... znam da je cikliranje tek počelo, i da je vjerojatno razina amonijaka i ostalih štetnih tvari ogromna, a kisika mala (ali pumpa radi i površina je puna mjehurića zraka), ali nisam siguran da bi im bilo puno bolje u "akvariju" od 10L (koji isto nije bio cikliran, jer smo ribice dobili na prepad) bez filtera i pumpe, u polu-žutoj vodi.
Da li ima neka prva pomoć da mi ne ugine ova predivna ribica?
Unaprijed hvala.