Srpanj 19, 2025, 13:11:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem sa pajčolankama  (Posjeta: 6262 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Therion091

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« u: Prosinac 15, 2007, 10:20:00 prijepodne »
Pozdrav svim akvaristima i onima koji to žele postati (moja malenkost )

Priča ide ovako:
Kći mi je kao poklon dobila 2 zlatne ribice (za koje sam naknadno saznao da su pajčolanke) u osmerokutnom
mini-akvariju od 10 L. Kako sam se zainteresirao za te slatke ribice,
počeo sam čitati po netu i ovom forumu i shvatio da im je to jako mali akvarij (a u
pet shopu su i mene i osobu koja nam ih je poklonila uvjeravali da im
je "to sasvim dosta, samo treba češće mijenjati vodu" )

I tako nakon 10-ak dana (kad je voda postajala sve žutija, unatoč
dvije promjene od oko 25% vode u tom periodu), odlučili smo kupiti nešto malo
veće, a da nam kućni proračun dozvoli. Juwel Rekord 60 - komplet
(filter, pumpa 280L/h, lampa 15W, grijač - koji je isključen jer je i ovako
temperatura vode 22°C).

Imao sam 2 mogućnosti: 1) ciklirati novi akvarij 2-3 tjedna i riskirati
da mi ribice uginu za to vrijeme ili 2) staviti ribice u novi akvarij i
moliti se da se ne "iscikliraju" . Izabrao sam ovo drugo - ipak je 54 L
+ filter + pumpa za zrak bolje od "vode stajaćice". Drugi dan od stavljanja u pogon (uz Aquasafe+odstajala voda iz pipe cca. 8 sati), voda je počela jako smrditi - bit će
da je amonijak. Nije jako prljava, ali plivaju neke bijele mrvice i svaka 50-ta uleti u filter, ostale kruže u nedogled. Nakon dva dana sam promjenio oko 6
L - nisam imao veću posudu u kojoj bi mi odstajala voda, ali sam zato prekjučer promjenio 15 L i malo je manje voda smrdila. Ubacio sam i neke
tablete "Biofilter Tabs" u filter radi bržeg razvoja bakterija.

A sad dolazimo do problema... Jedna od dvije ribice se totalno umirila:

Namjerno sam posvijetlio fotku da se bolje vidi.

Kad stigne hrana ili kad ju se animira prolazom ruke po staklu, onda se pokrene i normalno pliva. Ali većinom je ovakva, na površini vode, u samom kutu akvarija, nepomično "lebdi", ali se ne muči za doći do zraka (usta zatvorena, škrge normalno rade). Druga ribica je nabrijana i ponekad dođe do ove da je "razbudi" pa se onda zajedno igraju ponekad. A ta druga ribica većinu vremena pliva uz površinu i jede balončiće zraka.
E sad... znam da je cikliranje tek počelo, i da je vjerojatno razina amonijaka i ostalih štetnih tvari ogromna, a kisika mala (ali pumpa radi i površina je puna mjehurića zraka), ali nisam siguran da bi im bilo puno bolje u "akvariju" od 10L (koji isto nije bio cikliran, jer smo ribice dobili na prepad) bez filtera i pumpe, u polu-žutoj vodi.
Da li ima neka prva pomoć da mi ne ugine ova predivna ribica?
Unaprijed hvala.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #1 u: Prosinac 15, 2007, 13:21:00 poslijepodne »

uhhhhhhhhhhhhhhh!

tvoja je dijagnoza definitivno točna!

No, bojim se da si učinio sve što je u ovom trenutku bilo moguće!

Ajdemo probati još nešto! Stavi preko noći vodu u najveću moguću posudu koju imaš i u nju odgovarajući odnos pozitivnih bakterija...sutra tu vodu stavi u akvarij! Ako imap rezervnu spužvicu za filter, stavi je isto s tom vodom... Tako probaj svaku noć ponovno. Mooooooooooožda se ubrza cikliranje.

Ili, jooš bilja varijanta je slijedeća - imaš li nekog susjeda, prijatelja, kolegu tko ima već ciklirani akvarij? E, to bi bilo gotovo idealno - naime da od njega dobiješ barem 10 l vode, a ako može i više!

Uostalom jesi li iz Zagreba? Ako jesi, javi se na pp...ja imam dva ciklirana akvača sa zlaticama! I prazan kanister od 20l

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #2 u: Prosinac 15, 2007, 17:20:00 poslijepodne »
ja trenutno nemam sto reci jer me babyboom prestigo ali drzim fige za ribeke!

Offline Therion091

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #3 u: Prosinac 15, 2007, 19:19:00 poslijepodne »
Ne znam šta da radim. Ribica je i dalje premirna. Da li bi joj bilo bolje da ju stavim samu u 10L akvarij s novom vodom (odstajala+AquaSafe), onaj bez ičega od opreme, na jedan dan? Da li bi joj potpuno čista voda pomogla ili odmogla?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #4 u: Prosinac 15, 2007, 21:22:00 poslijepodne »
nemoj je nikako stavljatu novu čistu vodu...pričekaj još najmanje jedan dan..jer ćeš je opet šokirati...

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #5 u: Prosinac 16, 2007, 13:12:00 poslijepodne »

Citat: babyboom
nemoj je nikako stavljatu novu čistu vodu...pričekaj još najmanje jedan dan..jer ćeš je opet šokirati...

slazem se... ribi ne treba jos jedan sok

Offline Dracula

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2007, 12:09:00 poslijepodne »
ja sam sličan problem riješio sa goldmed-om.

Offline Therion091

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2007, 20:21:00 poslijepodne »
Tužna vijest. Ribica nas je napustila. Samo se naslonila na biljčicu i zaspala zauvijek. Okrenuta na bok. Ali nije isplivala na površinu. Čini mi se da je bila začepljena, ali sam kasno primjetio. Kad je jela, druga ribica je odmah izbacivala kakicu. Koliko sam uspio vidjeti, ona nije. Ova druga ju je pokušavala animirati, non stop ju je zvala na igru... Baš se šugavo osjećam. Nadam se da će mi ova druga preživjeti.
To ti je kad dobiješ ribice i nemaš pojma o pojmu, a da ne govorimo o nedostatku vremena da se isciklira akvarij.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #8 u: Prosinac 20, 2007, 12:06:00 poslijepodne »
Šteta ....no polako, sad pričekaj sa akvarij lijepo sazrije, a onda nabavi ovoj preživjeloj društvo, a do tada prouči malo ove stranice, i akvarij net....i bit će dobro!

Offline Therion091

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #9 u: Prosinac 23, 2007, 09:30:00 prijepodne »
Novi razvoj situacije.
Preživjela ribica je počela pokazivati dosta slične simptome.
Uz jedan dodatak, kad ode na dno u biljčicu, onda tamo spava (čak sam mislio da je uginula jučer navečer), ali kad sam je taknuo se "probudila" i podivljala na kratko. Onda opet isto.
A kad počne plivati onda ju vuče na površinu, kao da joj je zračni mjehur u banani.
I sva je oronula, peraje su joj se totalno opustile, više nisu onako lijepe, raštrkane.
Da li mogu samo čekati ili mogu eventualno reagirati s nečim? Nema nikakvih drugih promjena na tijelu osim tih peraja.
Ako bi joj pomogla kakva medicina, kako ću danas to nabaviti kad ništa ne radi?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #10 u: Prosinac 23, 2007, 15:03:00 poslijepodne »

pod hitno joj trebaš dati lijek! i to možda najbolje bactopur (od sere) jer je on širokog spektra i relativno brzo djeluje....pazi samo na doziranje....točno kako piše na uputama!

da, i dodaj u vodu soli, 1 žličicu na 10 l, te polako,ako imaš grijač, povećavaj temperaturu do (čak) 29 stupnjeva....i tako je tretiraj barem 7 dana (svaki neparni dan dadeš bactopur, a parni promijeniš 30% vode i dodaješ vodu s točnim omjerom soli)............pokušaj, nadam se uspjehu...

Offline Therion091

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #11 u: Prosinac 23, 2007, 15:37:00 poslijepodne »
Da li ima netko iz Rijeke da mi posudi Bactopur ili sličan lijek za danas? Nemam to kod sebe (naravno), a bojim se da neće preživjeti današnji dan ako ne reagiram. Sutra odmah u nabavku.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #12 u: Prosinac 23, 2007, 20:12:00 poslijepodne »
nadam se da se neće ljutiti..no javi se na pp dudi, a ona će već stvar organizirati!

Offline Therion091

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #13 u: Siječanj 08, 2008, 00:20:00 prijepodne »
Moj početak u akvaristici je neslavno završio. I druga ribica je uginula, i to onaj isti dan kad sam kupio Bactopur - dakle na Badnjak (nisam ga stigao ni iskoristiti).

I onda sam odlučio pustiti akvarij da se dobro isciklira i onda ubaciti toplovodne (kad je već situacija kakva je, draže mi je da mi u 54L pliva npr. 10, a ne samo 2 ribice).

A u međuvremenu sam kupio timer (12h svijetla-12h tame), upalio grijač na 26 °C, "nahranio" vodu, i otišao na godišnji. I imao sam što vidjeti kad sam jučer došao natrag. Zelena "paučina" po cijelom akvariju. Brdo puževa po staklu. Zanimljivo je da se alge (ili CB, ali su jako zelene, nimalo plave) nisu razmnožile po stražnjoj i bočnim stranicama, nego samo u prednjem dijelu akvarija, od vrha do dna. Pa sam danas promjenio 15L vode, mehanički otklonio koliko sam mogao, promjenio bijelu spužvicu na filteru, i sad čekam dalje prije nego što dodam ikakvu ribicu. Čitam da bi bilo dobro prvo čistača. E sad, koji čisti dno, a koji staklo, tj. da li je to ista riba ili dve vrste?

Nadam se da se babyboom neće onesvijestiti zbog moje iznenadne transformacije iz hladnovnodnog u wannabe toplovodnog akvarista.

I još jedno pitanje, da li mi Bactopur služi samo za zlatice ili i za toplovodne? I koji lijek je onda zamjena (moram se sad pripremiti prije nego ijedna ribica dođe).

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #14 u: Siječanj 08, 2008, 08:05:00 prijepodne »

Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuum - pao sam u nesvijest!

No, na tebi je odluka! Neću se petljati i potpuno te razumijem ... znam koliko muke treba da uspostaviš ravnotežu sa zlatnima....uh...

No, da odgovorim - bakterije su se namnožile i to nije nikakva frka. Zamrači potpuno akvač na 4 - 5 dana (stavi deku gore!) i bakterije će vjerojatno nestati. Razmnožile su se tamo gdje su imale naviše svjetla.

Bactopur je univerzalni lijek za sve vrste ribica kad imaju bakterijsko oboljenje. Dobro ga je imati spremnog! I nabavi si još neke lijekove, recimo za ich i ectopur (sol) koji je odlična prva pomoć ako se pojavi neka frka. Ostalo se nabavlja kad treba.

O čistačima imaš jako puno postova na forumu! No u pravilu je slijedeće: ancistrusi i njima slični (oni koji se lijepe na staklo ustima) čiste i staklo i dno akvarija, korići čiste dno i vrtlari su, sijamci papaju smeđe algice.... Samo, moraš jako paziti na veličinu koju dosegnu kad odrastu, i znati da se svi oni, više il imanje debelo ulijene nakon nekog vremena!

Offline Therion091

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #15 u: Siječanj 08, 2008, 08:10:00 prijepodne »
Hahaha - buuuum

Puno hvala za ovih par dobrih savjeta. Uvijek spreman za odgovore.

Vrijeme je da se prebacim na toplovodni dio foruma. Čitamo se.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #16 u: Siječanj 08, 2008, 11:27:00 prijepodne »
Pa...pa!

Offline agata

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #17 u: Siječanj 29, 2008, 12:58:00 poslijepodne »

Pozdrav svima,

imam mali problem sa mojom pajčolankom pa da ne otvaram novi topic "prikrpala" sam se ovome.

Uglavnom jučer sam ju našla kako pliva na leđima, kad bi ju taknula bi proplivala, napravila dva tri đira i opet bi ju trbuh povuko na površinu i okrenula bi se naopako.

Tako je "vegetirala" cijeli dan dok ja nisam malo skoknula na ovaj forum i malo pročitala i tako sam ja fino uzela moj mali karantenski akvarij i stavila vodu i soli i pljusnula ju unutra.... cijelu noć je fino bila naopako, škrge su normalno radile... i jutros vidim ja ona se pokakala i pliva ko "nova"!

Sad, pitanje glasi, tu sam pročitala da kakica od ribice mora biti onako u boji, e pa njoj i je, ali se tijekom zadnjih mjesec dana znala imati prozirnu kakicu sa nekim balončićima, izgledala je koda vuče lampice za bor....

I sad ja idem u Ri pa bi joj u Pet centru kupila neki lijek i zanima me koji da kupim, dali uopće treba kupiti prije nego što ju vratim u "veliki" akvarij... itd.

Karantenski akvarij ima cca 2-3 litre, "glavni" akvarij 20l, još je jedna pajčolanka unutra, imaju pjesak (šljunak), umjetnu biljku, kamenje, filter, svjetlo... nema algi (bar golim okom vidljivih).... u filteru je spužvica i ugljen. Zacikliran je prije jedno 10 mjeseci i od tad nisam imala nikakvih problema.

Hvala na odgovorima.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #18 u: Siječanj 29, 2008, 19:43:00 poslijepodne »

Prvo - dobro došla na forum!

Drugo: savjet: pročitaj postove koji su na ovom podforumu o hladnovodnim ribicama, dosta toga ima što ti može koristiti za tvoje ljepotice.

Treće: imaš definitivno premaleni akvarij za tvoje malene, ali opet, kad vidim da neki drže i 4 u tako malenom.. No, dobro, na tebi je odluka što ćeš i kako dalje.

Četvrto i najvažnije: po tvom opisu njezina plivanja, bio bi to problem s mjehurom kojemu su pajčolanke jako sklone (sve zlatice s debelim tibicama) i jako si dobro postupila- bravo! No, imaš još jedan "lijek" koji može pomoći u tim slučajevima, a to je kuhani, među prstima zgnječeni grašak kojeg rado preporučam. Naime, ribica ga je najede, jer joj je to poslastica, a onda pliva jedno vrijeme na mlazni pogon () i bude joj bitno lakše. Za preventivu dobro im je najmanje jednom tjedno davati par zrna graška zajedno s ovojnicama koje samo dobro zgnječi i daj. Ne brini što voda bude jedno vrijeme mutna!

Peto: ako ima takav čudan kakanac ili se prejela biljne hrane, ili je problem s parazitima. Za taj problem je po mom iskustvu definitivno najbolji medazol koji je ljudski lijek i dobiješ ga (natentaš tete cendranjem da ti treba za ribice) u svakoj ljekarni. Ide 250 mg na 50 l vode, za tri dana ponovno i onda za tri dana aktivni ugljen u filter!

Sretno s malenima i javi kako je!

Ako ideš u Rijeku, a kod tebe nema, svakako si nabavi ectopur sol (to je prava akvarijska sol koju stavljaš umjesto kuhinjske koja ne mora biti baš čista), te bactopur kao lijek širokog spektra protiv bakterija i eventualno neki protiv icha, iako za njega je prva pomoć sol, pa lako nabaviš zlu-ne-trebalo!

Offline agata

• Novi član
  • *
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #19 u: Siječanj 30, 2008, 07:23:00 prijepodne »
Hvala ti na odgovorima, puno si mi pomogao.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Problem sa pajčolankama
« Odgovori #20 u: Siječanj 30, 2008, 13:23:00 poslijepodne »
hajde, javi kako ide s ribicama...