Svibanj 13, 2025, 00:53:11 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Novi sump s refugiumom  (Posjeta: 3261 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
Novi sump s refugiumom
« u: Prosinac 12, 2007, 11:27:00 prijepodne »

Hi ppl,

Evo slozen novi sump s odjelom za refugium pa me zanima par stvari vezano za to.

Prva stvar je koje osvjetljenje staviti? Nebih neko ultra-cool-imba-skupo T5 svjetlo samo za refugium, nego nesto sto je primjerenije toj ulozi. Dok sam istrazivao po netu nasao sam ovaj link (http://www.melevsreef.com/fuge_bulb.html) gdje tip objasnjava kako i sta. E sada, sto preporucate za svjetlo i di to ima uzet u .hr? Isto tako svjetlo bi drzao upaljeno po nocirecino 23h-07h, to isto ok?

Druga stvar su koje alge.

Caulerpe vs. Chaetomorpha

Chaetomorpha je dosta rasprostranjenija ali ima i nekih problema s njom. Pogotovo sto se tice razmnozavanja, a i samo otrovni property od alge me zabrinjava. Sto se tice Caulerpe nisam nista negativno cuo, ali ispravite me ako grijesim.

E sada sto odabrati i gdje u .hr nabaviti? Sam refugium ima nekih 70l (cijeli sump je skoro 200), na dnu napravljena aerobna zona i koraljni pijesak postavljen. Alge bi mi primarno trebale za smanjivanja nitrata u aq, a i ostale benifite.

Ty

Offline Vipko

• Punopravni član
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #1 u: Prosinac 13, 2007, 10:42:00 prijepodne »
Nemojte svi navalit, stanite malos odgovorima

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #2 u: Prosinac 13, 2007, 11:01:00 prijepodne »
Evo nadam se da će se u moru postova pročitat i ovaj moj mali postić

Bilo bi interesanto da si priložio foto refugiuma, tojest sump-a.

Uglavnom, po meni najisplativije svjetlo bilo bi ti t5 24W obična daylight lampa, jedan komad ti je čist dost sa adekvatnim reflektorom... ako staviš 2 lampe - još bolje!
Također imaš u gramatu neke male komplete sa T5 lampama, ali su cca 100kn komad - dosta zgodno riješenje isto, ako nisi vičan DIY projektima.

Ako planiraš držat koralje, i te lampe će držat vodu, samo će ti boje koralja biti loše... ali u biti za zooxathelle će bit OK!

Lampu možeš spojit na DIY prigušnicu iz šparne žarulje... ako ti treba, da ne kupuješ, imam ja viška pa ti mogu i poklonit... moraš se igrat samo sa lemljenjem.

Što se algi tiče, ja bi osobno stavio spageti algu, pa čak i caulerpu... iako caulerpa može otić sexualno, nije je loše imat, no onda moraš znat da ti makroalge vuku žebelezo iz akvarija van, pa ćeš možda u jednom trenu i to trebat dozirat ukoliko ćeš htjet na svojim SPS koraljima ljepu zelenu farbicu...

Algu možeš od kolega reefera nabavit, a ima ih sad i u dućanima u ZGu, mali pelcer ti je čist dosta.

Ja nemam refugium sa algama, moj je bez svjetla, pa ti nemam za dati.

Eto, hope it helps...

Offline Vipko

• Punopravni član
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #3 u: Prosinac 13, 2007, 11:51:00 prijepodne »

Evo najprije dvije slike sumpa:

1. Ovo je jos vani sump, priprema se za stavljanje u stalak. Ljevo je prihvat vode u RIFF500 i tu se radi skimanje. U Riffu je sve izvadjeno. Bioballsi, spuzve i sl. jedino ostavim svako mjesec dana paketic ugljena unutra. Nakon toga ide bubble stoper, pa dio s povratnom pumpom, grijacom i ostalim stvarima, onda na desno je refugium. Voda u njega ide s male pumpice (vidi se u prvom planu u drugoj komori) s laganim protokom od 400l/h. U refugium je napravljena aerobna zona i koraljni pjesak je stavljen. Povratak je kroz rupu na daljem kraju tako da se ne bucka voda u povratu

2. Evo ovo je postavljen sump i radi vec 2 dana. Dodatak od one gore slike je mreza za odvod vode iz refugiuma (da neka alga ili ribica ako bude u refugiumu, ne zavrsi u dio s pumpom), pjesak je stavljen nekih 10kg, iako mislim da ce trebati jos 5, jer je visina pjeska oko 8cm.

Sto se tice DIY nije nikakav problem jer sam sam sastavio DIY T5 svijetlo u orginal Cayman110 poklopac, tako da mislim da ovo nece biti problem. Jel stvarno potrebno T5 svijetlo u refugiumu? Jel nemogu neke lampe kao sto su na onom mome linku u prvom postu ? Druga stvar posto sam iz Splita/Trogira kolega mi je u ZGu sada pabi mi trebale konkretne stvari i ducani di se mogu stvari uzeti, svjetlo i alge. Ili ako neko od kolega riffera ima extra Caulerpe bio bih zahvalan, a ako ne onda u kojem ducanu ima uzet.

Vidim u gramata da ima:

8KOP216128138 svjetiljka mini komplet 28wt5 128,59

Dovoljno 28W? Dovoljno obicno svijetlo? Netreba neki powerglo, aquastar i sl.?Edited by: Vipko

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2007, 12:26:00 poslijepodne »
Pa ljepo izgleda, a čini mi se da i skimmer dobro radi

Nevidim zašto bi trebao bilo kakvu drugu lampu osim daylight obične t5 24W iz običnog dućana sa elektromaterijalom.
Oni ti drže sigurno Osram, a to je dobra lampa.

Ako ljudi u uzgajalištu koralja imaju uredske lampe, onda nevidim razloga zašto ti nebi mogao imati HO T5 daylight lampu nad refugiumom?

Nebi bilo loše da još malo pijeska dodaš... kad je već moguće...

netreba powerglo, aquastar - jedino ako želiš više izrazit boje sa tim specifičnim spektrom...

Offline Vipko

• Punopravni član
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2007, 13:04:00 poslijepodne »

Eh Aquamedicov turboflotor je zvjer. Citao sam da dosta ljudi je pljuvalo po aquamedicu ali meni je ovaj skimer zakon. Ima needlewheel, dovoljan protok, jednostavno se stima... super.

Ono onako radi jer sam tek stavio svjeze more, pa onda malo vise skima, ali to je normalno. Vec sutradan se smiri i razina skimanja i pjene padne nekih 5-6 cm nize.

Ok, sto se tice svjetla budem onda uzeo ovu T5 svjetiljku. Jos samo nabava algi :) A pjesak da...to sam vec danas mislio uzeti jos 5kg. Kaze se da je preporuka od 10-15cm debljine.

Thx Stina

Offline damir1700

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #6 u: Prosinac 14, 2007, 20:14:00 poslijepodne »
za svijetlo ti može i štedna žarulja imaš ih baš daylight uzmeš od 15w to ti je kao 60w stvarno sasvim dovoljno
Split

Offline Vipko

• Punopravni član
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #7 u: Prosinac 14, 2007, 21:12:00 poslijepodne »

FYI Evo rijeseno osvjetljenje. Kupio u elektroducanu T5 13W lampu. Super je za ugraditi jer je nekih 55cm duzine i tocno stane u postolje od 60cm. Moze se ugraditi i vertikalno i horizontalno, te se moze svijetlo rotirati za nekih 120 stupnjeva.

Evo slikica lampe:

I evo je postavljene :)

Mislio sam da je slabo 13W T5, ali kada sam je spojio, osvijetljenje je super. Tako da je svijetlo rijeseno, jos alge :)

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Novi sump s refugiumom
« Odgovori #8 u: Prosinac 16, 2007, 22:36:00 poslijepodne »
je na to sam mislio, ALI...
... previsoko je montirano i trebao bi zaštiti skimmer ako neželiš neželjene alge da rastu u njemu.

Eto...