U jednom clanku u kom je tema bila drzanje diskusa ,u prvoj recenici stajalo je : Ne pitajte se da li su diskusi prave ribe za vas ,nego se pitajte da li ste vi za diskuse! Jasno je da tvoj kolega nije ni za kakve ribe ,a kamo li za diskuse .Startao je lose i izgleda da nema namjeru nista nauciti .A naucice se kad bude kasno za zivote riba .
Uostalom da ja prodajem diskuse i zivim mozda od toga i ja bih ga tako savjetovala i to iz vise razloga.Jedan je taj da ce mu ribe uginuti ,drugi je taj da mnogo ljudi, iz samo njima znanih mazohistickih razloga ,opet odu istom trgovcu i pozale mu se pa mu ovaj proda jos diskusa (riba) ,isprica neku djeciju pricicu i tako to ide .Proda se ,umjesto 4 ribe ,makar jos toliko.Onda ce mu prodati jos opreme "koja mora ici sa diskusima i bez koje se ne moze" i tako...da ne nabrajam ,vecina nas je nasjedala na razne stoseve prodavaca .
Radi male ilustracije reci cu samo jedan malecki primjer ,diskuse je cak problem i transportovati od radnje do kuce ,a kamo li tek ubaciti ih u necikliran akvarij! Moji su se redovno nesvjestili ,dozivljavali shokove i to sve samo zbog transporta koji bi drugim ribama bio beozpasno ,obicno putovanje.A nisam ni pocetnik i nisam ni budala koja ne postuje procedure.
Druga stvar vezana konkretno za akvarij u kojem ce biti ti diskusi .Posto tu nema ni spomena o nekakvoj tvrdoci vode i sl .U kakvoj vodi on namjerava drzati te ribe? Vec i vrapci na grani znaju da se bas za diskuse moraju ispostovati neke ,makar osnovne zakonitosti.I za to mu je sigurno taj isti trgovac rekao da ih moze drzati u cesmovaci (ali koliko dugo i kakvim zivotom?!).
Neodgovorno je kupiti zivo bice i ne obezbjediti mu makar minimalne uvjete za zivot ! A o minimalnim uvjetima necemo odlucivati mi nego nasi ljubimci .Neke ribe u smrti nadju spas od nesavjesnih vlasnika.Nazalost.