Kolovoz 18, 2025, 01:01:07 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Diskusi u necikliran akvarij???  (Posjeta: 6877 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Gwyneeth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Diskusi u necikliran akvarij???
« u: Studeni 08, 2007, 14:22:00 poslijepodne »
Dakle, imam poznanika koji je kupio veliki lijepi akvarij od 230 litara (cayman 110 pro), svu opremu s njim... i sve to za diskuse.

E sada, akvarij jos nije stigao, ciklidi takodjer.

Covjek koji mu je prodao diskuse ga uvjerava kako ih u vodu moze staviti vec drugi dan, cim utoci vodu i ona odstoji dan

I sada, on je vec nestrpljiv, vec tjedan dana ceka akvarij i ne zeli ni cuti za cekanje jos 15 a kamoli mjesec dana za cikliranje akvarija - pa zasto i bi kada ga onaj "dobar covjek koji uzgaja diskuse" uvjerava da to nije potrebno.

Misli ih staviti odmah 4 komada, 2 odrasla i 2 mala.

Molim ljude da kazu sto misle o ovome jer moja rijec nije dovoljna Steta bacati novac, diskusi nisu jeftini, osobito odrasli.

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2007, 14:29:00 poslijepodne »

Citat: Gwyneeth
Molim ljude da kazu sto misle o ovome jer moja rijec nije dovoljna Steta bacati novac, diskusi nisu jeftini, osobito odrasli.

šta reći... sretno mu bilo...
Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline Tere

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2007, 14:36:00 poslijepodne »

Pošto je to moj prijatelj, molila bi da date svoje savjete!!

A ak je neko iz Rijeke da se i javi!

Puno hvala vjerujem u vas!
khm khm kad ću stat s bettamanijom-prestat kupovat skoro svakog bettača kojeg vidim?!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2007, 14:37:00 poslijepodne »
Prenjet cu mu zelje, al vedrane, nije mi cilj ovog posta bio da se svi zgrazaju zajedno samnom nego da napisu nesto pametno sto bi ga razuvjerilo
...Pula...

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2007, 14:42:00 poslijepodne »
Nažalost mislim da će ribe uginuti. Ima preparata koji tobože "pripreme" uvjete za ribice u roku jednog dana, no iz mojeg iskustva nestrpljenje je uvijek rezultiralo pomorom riba. Ja ih ne bih stavio prije mjesec dana. K tome prvo naseliti unutra ribe koje će ići s diskusima pa onda za koji tjedan diskuse.

To je moj savjet. Milsim da će se i ostali sa foruma složiti.

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Studeni 08, 2007, 14:45:00 poslijepodne »
Hvala friski, takvi se odgovori traze
...Pula...

Offline Tere

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2007, 14:45:00 poslijepodne »

friski hvala!

jel možeš ovdje malo dat opširnije savjete, što i kako i koje ribe????
khm khm kad ću stat s bettamanijom-prestat kupovat skoro svakog bettača kojeg vidim?!

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #7 u: Studeni 08, 2007, 14:46:00 poslijepodne »
Možda bi bilo pametno otići skupa s tim prijateljem kod toga tko mu je rekao da mogu diskusi odmah u akvarij i svi skupa malo popričati. Jer pretpostavljam da je to bila ona teorija samo da prodam (ispravite me ako se varam), pa kad taj koji prodaje uvidi da priča s nekim tko zna o čemu se radi, možda i on malo promjeni ploču, a automatski će s tim razuvjeriti i prijatelja jer mu je to trenutno jedini izvor te informacije.
Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline Tere

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 08, 2007, 14:53:00 poslijepodne »
Hvala Vedrane zato molim ako se neko kuži, ima ili zna oko diskusa, a iz Rijeke je da se javi!!!

Offline maedusa

• Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
« Odgovori #9 u: Studeni 08, 2007, 16:47:00 poslijepodne »

Ja sam i za jabuèare ciklirala tjedan dana, a za diskuse bi valjda mjesec.

Edited by: maedusa
Rijeka

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Studeni 08, 2007, 16:56:00 poslijepodne »
Eto, uspjele smo ga nagovoriti na 15 dana cikliranja.

Prica kako mu je neki drugi tip sada preporucio neke "vrecice" koje se stavljaju u vodu pa da one ostavljaju bakterije, neznam...

To jos nisam cula. Mozda ima, nesto kao neki biostarter. Al sto god bilo, nema do cikliranja mjesec dana. Al ajde, 15 uz pomoc svih preparata mozda bude dovoljno.

...Pula...

Offline bjelos

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Studeni 08, 2007, 17:02:00 poslijepodne »
Ma nek ubaci neciji prljav filter materijal, i ubrazace proces cikliranja.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Studeni 08, 2007, 17:06:00 poslijepodne »
Ma nema od koga ubaciti. Samo od tipa koji mu je rekao da je jedan dan dosta da voda stoji...koji kreten (oprostite na izrazu).

Decko ne kuzi akvaristiku a htjeo je akvarij s diskusima, platio sve sto treba (cak ce mu neki drugi saditi bilje), al ne kuzi da to neide ko sa kaucem - ne doneses doma i odmah uzivas u njemu. Treba po malo. A taj covjek ga je uvjerio u suprotno.

No ok, sada mislim da ce biti ok, sigurno puno bolje nego je trebalo biti.

...Pula...

Offline duda

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 08, 2007, 17:59:00 poslijepodne »
Možda ču bit malo bezobraznai gruba ali kud na diskuse a početnik je... za diskuse treba poprilično znanja... a te ribe su osjetljive na kakvoču vode... nek malo prouči i vodič za početnike može m usamo koristit i tamo če poprilično toga naučiti... i to mu bolje čim prije dok još nije diskuse uzeo.. da bar ima neke osnove znanja.. Valjda onda skuži zašto ne samodiskuse neg opčenito ne ribe odmah u aq... i malo grijat stolicu i učiti...

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 08, 2007, 20:14:00 poslijepodne »

Ja razmišljam o diskusima također, al nakon 2 mjeseca cikliranja minimalno. Ja bi stavio prvo koridorase nakon tjedan dana, tetre nakon mjesec dana, diskuse nakon 2 mjeseca.

Broj 4 je jako loš za Diskuse. Bit će žestokog mobinga od dominantne ribe. Trebalo bi ih biti najmanje 6 komada, mrijestni par, ili solo disk.
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Studeni 08, 2007, 20:47:00 poslijepodne »
Bit cu i ja malo iskrena pa mi valjda nece doticni zamjeriti, zna sto mislim.

On, za sada barem, nije pokazao volju za ucenjem, niti ga akvaristika kao takva zanima - on je vidio kako diskusi u dobro zasadjenom akvariju izgledaju i kupio je akvarij, platio covjeka koji ce mu posaditi bilje i covjeka koji ce mu donjeti ribe. Ne zanima ga kako, al on oce "gledati ribe i da ga smiruju", a onaj proces prije toga prepustiti nekome drugome.

S obzirom da ga je taj jedan covjek njemu napunio glavu kako je sve to lako i kako ribe moze baciti prakticki u kadu s tek napunjenom vodom.... Nije ni mislio da ce to biti "tako komplicirano i tako dugotrajno" I ovih tjedan sto je morao cekati akvarij je bilo puno.

Uspio je shvatiti da se ne isplati bacati novac i imati pomor odmah na pocetku... al nece cekati koliko je zaista potrebno vec je to neki "kompromis" od 15 dana, s time da ce cistace naseliti prije.

Tako je prica, i onda neke spike oko grijanja stolice ne stoje, cilj ove teme je bilo samo ga uvjeriti na barem tih 15 dana jer mi je zao i novca (pa makar tudjeg) i tih jadnih riba.

...Pula...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #16 u: Studeni 08, 2007, 21:07:00 poslijepodne »
Ja cekam 2,5 mjeseca na ubacivanje neonkica, i cekacu jos sigurno 20 dana...

Sta da ti pricam... Nije meni zao njegovog novca, nego tih jadnih riba, koje ce raznorazni spojevi koji se javljau na pocetku, ugusiti...

Cak i poslije tih 15 dana rizikuje mnostvo problema...

Ali dzaba mi tu naklapamo. Svi isto mislimo, a taj je ocito neki tvrdoglavac...

Neka je sa srecom ribama koje ce mu doci...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 08, 2007, 21:09:00 poslijepodne »

Ne zanima ga kako, al on oce "gledati ribe i da ga smiruju", a onaj proces prije toga prepustiti nekome drugome.

Mhmd, da....novac ipak ne može kupit sve. Nek si on lijepo popije Normabel za smirenje, jeftinije je i učinkovitije od diskusa.

Gle, on je već odlučio i ti tu teško možeš išta napraviti.Možeš mu možda ukazati da i ribe zaslužuju da budu smirene a ne dasu pod stresom zbog njegova užitka ili lijenosti.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Studeni 08, 2007, 21:15:00 poslijepodne »
Nemojte napadati covjeka, nije ni prvi ni zadnji takav: onaj koji zeli uzivati u ljepoti akvarija i nista vise. Zato postoje ljudi koji se time bave, uredjuju i sredjuju akvarije i brinu se o njima za druge... Problem je iskljucivo u tome sto mu je krivo savjetovano i sto se on vec pripremio da ce sutra imati ribe u akvariju - trebalo se pomiriti s time da to ne ide tako. I zapravo mu se divim sto je pristao na to, mnogi nebi pa bi gledali ribe kako rikavaju i cudili se...
...Pula...

Offline Tere

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 08, 2007, 22:01:00 poslijepodne »

Bez brige ljudi ako je i odlučio nakon vaših komentara i preporuka bude se predomislio i pokušao napravit sve kako treba.

Zato molim i dalje vaše komentare i savjete, da dečko shvati kako su ga loše savjetovali!!!!

Nažalost ga je TAKO savjetovao jedan uzgajivač diskusa

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 08, 2007, 22:14:00 poslijepodne »

Najbolje bi bilo da ga nagovorite da se registrira na forum i sam postavi pitanja. Siguran sam da ga tada nitko ne bi napadao, nego bi dobio hrpu savjeta.

Offline Tere

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 08, 2007, 22:19:00 poslijepodne »
Mislim da je na najboljem putu da to napravi

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
« Odgovori #22 u: Studeni 08, 2007, 22:44:00 poslijepodne »
U jednom clanku u kom je tema bila drzanje diskusa ,u prvoj recenici stajalo je : Ne pitajte se da li su diskusi prave ribe za vas ,nego se pitajte da li ste vi za diskuse! Jasno je da tvoj kolega nije ni za kakve ribe ,a kamo li za diskuse .Startao je lose i izgleda da nema namjeru nista nauciti .A naucice se kad bude kasno za zivote riba .

Uostalom da ja prodajem diskuse i zivim mozda od toga i ja bih ga tako savjetovala i to iz vise razloga.Jedan je taj da ce mu ribe uginuti ,drugi je taj da mnogo ljudi, iz samo njima znanih mazohistickih razloga ,opet odu istom trgovcu i pozale mu se pa mu ovaj proda jos diskusa (riba) ,isprica neku djeciju pricicu i tako to ide .Proda se ,umjesto 4 ribe ,makar jos toliko.Onda ce mu prodati jos opreme "koja mora ici sa diskusima i bez koje se ne moze" i tako...da ne nabrajam ,vecina nas je nasjedala na razne stoseve prodavaca .
Radi male ilustracije reci cu samo jedan malecki primjer ,diskuse je cak problem i transportovati od radnje do kuce ,a kamo li tek ubaciti ih u necikliran akvarij! Moji su se redovno nesvjestili ,dozivljavali shokove i to sve samo zbog transporta koji bi drugim ribama bio beozpasno ,obicno putovanje.A nisam ni pocetnik i nisam ni budala koja ne postuje procedure.
Druga stvar vezana konkretno za akvarij u kojem ce biti ti diskusi .Posto tu nema ni spomena o nekakvoj tvrdoci vode i sl .U kakvoj vodi on namjerava drzati te ribe? Vec i vrapci na grani znaju da se bas za diskuse moraju ispostovati neke ,makar osnovne zakonitosti.I za to mu je sigurno taj isti trgovac rekao da ih moze drzati u cesmovaci (ali koliko dugo i kakvim zivotom?!).
Neodgovorno je kupiti zivo bice i ne obezbjediti mu makar minimalne uvjete za zivot ! A o minimalnim uvjetima necemo odlucivati mi nego nasi ljubimci .Neke ribe u smrti nadju spas od nesavjesnih vlasnika.Nazalost.

Offline maedusa

• Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
« Odgovori #23 u: Studeni 08, 2007, 23:26:00 poslijepodne »

Bit cu i ja malo iskrena pa mi valjda nece doticni zamjeriti, zna sto mislim.

On, za sada barem, nije pokazao volju za ucenjem, niti ga akvaristika kao takva zanima - on je vidio kako diskusi u dobro zasadjenom akvariju izgledaju i kupio je akvarij, platio covjeka koji ce mu posaditi bilje i covjeka koji ce mu donjeti ribe. Ne zanima ga kako, al on oce "gledati ribe i da ga smiruju", a onaj proces prije toga prepustiti nekome drugome.

S obzirom da ga je taj jedan covjek njemu napunio glavu kako je sve to lako i kako ribe moze baciti prakticki u kadu s tek napunjenom vodom.... Nije ni mislio da ce to biti "tako komplicirano i tako dugotrajno" I ovih tjedan sto je morao cekati akvarij je bilo puno.

Uspio je shvatiti da se ne isplati bacati novac i imati pomor odmah na pocetku... al nece cekati koliko je zaista potrebno vec je to neki "kompromis" od 15 dana, s time da ce cistace naseliti prije.

Tako je prica, i onda neke spike oko grijanja stolice ne stoje, cilj ove teme je bilo samo ga uvjeriti na barem tih 15 dana jer mi je zao i novca (pa makar tudjeg) i tih jadnih riba.

Mislim da ribe svejedno neće dugo potrajati.
Rijeka

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 08, 2007, 23:31:00 poslijepodne »

Nije sve izgubljeno, ima najmanje 2 prijateljice kojima je staloa to je već puno.