Evo sve hocu da se javim pa nikako. A to je zato... sto en znam kratko...

Uglavnom od zadnji put svasta novo.
Uglavnom uzivam u nocnom spijuniranju... Nesi (ukrali smo vam ime, jer po svemu sudeci ono je curica i nema smisla da se zove Stripi) i Mik-Mik su zbilja dvivovi koji ocaravaju... Toliko elegancije nisam vidjela ni na jednoj ribi... A tek koreografija... Kao da su profici. Neki dan me je Mik-Mik prepao. Nestalo nam struje (da, da i to se desava u jednom glavnom gradu), pa sam upalila svijecu kod racunara i s druge strane ih promatrala. Posto nije bilo struje ni filter ni pumpa ni racunar ni tv mi nisu zujali... I onda vidim kako Mik-Mik izlazi vertikalno na povrsinu i cujem jedan plup, ali poprilicno snazno... Prepao me je... Na prvu nisam skontala da je to on, dok nije ponovio...

A onda drugi sok... Decko se poceo ukopavati u cosak koji niodakle ne vidim bas najbolje... Oh, da ste samo vidjeli tu snagu... Pa bocno, pa malom perajicom, pa legne, kao da mjeri, pa proseta, odmori se, pa onda opet. A za to vrijeme njegova gospoja posprema okolo... I na kraju (mog gledanja) ona dodje i usidri se u tu rupu, a ja u krpe. I kad sam legla kontam mozda su htjeli biti roditelji, al nisu mogli naci mjesto pa su pokusali tu. Ali obzirom da ima poprilicno podloge nisam sigurna da se moze dovoljno ukopati... Ne mogu nigdje da nadjem nesto za procitati o njihovom mrijestu... Ima neko nesto konkretnije?
Pecinu ne sljive ni 5 posto, pa sad smisljam kako da maknem pecinu
prema filteru ispod kojeg provode dane... (Ako nece brdo Muhamedu,
Muhamed ce brdu...

)
Inace, taj veliki decko voli da se igra sa mjehuricima (koji rade samo po noci) i izlazom filtera... Uziva da se uhvati za njega i onda vijori na talasu... Surfa...

Sto se corica tice, kralj Triton dobio je kraljicu...

Ispostavilo se da je Jack zapravo curica...

I sad svi uzivamo u njihovim poljupcima, mazenju, pracenju... Ko zna mozda se odlucimo i na mrijest...

Sve u svemu toliko su nas odusevili svojim ponasanjem da sam u jednom momentu rekla, necu ubacivati vise nikakve ribe... Najvise su po dnu, ali bude ih i da plivaju ko "prave" ribe... I to ne rijetko... Ma pravi su genijalci... Bila sam se zabrinula kako izlaze na povrsinu i hvataju zrak... Ali onda sam procitala da je to instinktivno...
Osim ovoga jos se mucimo sa mutnom vodom. Bila sam stavila vatu umjesto one ugljene spuzve, jer mi je jedan lik rekao da ona nije bas kvalitetna kao pravi aktivni ugljen. I zaista mehanicka filtracija se poboljsala. Nestalo je onih malih cestica sto su lebdjele okolo, ali i dalje je mutna... Pa sam veceras izvadila tu vatu, jer je uzasno smanjila protok (bice da sam previse stavila) i stavila aktivni ugljen u carapi. Pa cemo vidjeti sto dalje...
Osim toga konacno sam uradila testove (uvijek nesto prece) i malo sam zbunjena...
Naime, GH u malom akvariju je 14, a u velikom 11... Nije mi jasno od cega... Moze mi neko pomoc? pH u malom je 7,2, a u velikom 7,5... U malom imam lozu koja jos boji vodu, pa nesto kontam da je to do nje, ali od cega je GH?
Uglavnom danas sam narucila co2 ferplastov (jedini dobavljivi, a i vidim dobre su kritike za njihov rasprsivac). CO2 boca je jos negdje u vidu magle, ali nadam se da ce i ona brzo okopniti...

Za smanjivanje tvrdoce sam kupila smolu, jer nisu imali treseta. Nesto
kontam co2 ce svakako spustati pH, a tvrdocu cu rijesiti ovako. A cim
je manja tvrdoca i pH ce se lakse spustiti... Zapravo namjera mi je
bila kupiti i jedno i drugo pa onda eksperimantirati, a