Kolovoz 02, 2025, 07:47:57 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Gdje nabaviti KNO3 i KH2PO4  (Posjeta: 8610 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dako

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Gdje nabaviti KNO3 i KH2PO4
« u: Travanj 10, 2007, 13:00:00 poslijepodne »
Obišao sam sigurno 10 ljekarni. Čak sam bio i u Ljekarni Petrinec - Prlic koju sam pronašao na ovom forumu i nema.
Nakupio sam puno biljaka i sad su mi oslabile (blijede su) i propadaju pa mi je relativno hitno.
Hvala!

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2007, 13:55:00 poslijepodne »
Odi u pet shop i kupio npk gnojivo od hagena. Ali stvarno sumnjam da ti je to zbog nedostatka makroelemenata... koliko svjetla imas?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 10, 2007, 14:08:00 poslijepodne »
Imam tri neonke po 18 wata na nekih 96 litara. Mislim da bi to trebalo biti dovoljno. A pomislio sam da je zbog makroelemenata jer mi tetra test 5 u 1 uvijek kaže da imam nula nitrata i fosfata. Imam dosta biljaka ( i još više algi ).

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #3 u: Travanj 10, 2007, 14:25:00 poslijepodne »
Jel imas riba? Kakva ti je podloga? Koliko je star akvarij?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 10, 2007, 14:34:00 poslijepodne »

Slažem se sa Ruki-jem, misli da za početnika nije dobro da koristi ove soli kao dodatni izvor makronutrienata -pogotovo ako se ne razumije u to što dodaje nego je samo na forumu pročitao da su te soli dobre za prihranu bilja. (za takvo nešto se poprilično treba razumjeti u kemijske parametre vode i zakonitosti koje utječu na iste).

A da ne govorim da je korištenje ovih soli za prihranu, kao i nekin drugih, ne zamislivo bez testera za vodu s kojima se dobije pravi uvid koliko dozirati i kolika je potrošnja tih nutrienata s obzirom na količinu biljne mase u akvariju i ostalih specifičnih kemijskih uvjeta koji vladaju u njemukao itehničkih mogučnosti, -pošto je svaki akvarij prića za sebe.
Varaždin / Hrvatska

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Travanj 10, 2007, 14:38:00 poslijepodne »
Imam dosta riba:
7 neonki, 6 koridorasa, 3 sijamska algojeda, jedan ajmoner i dvije neke tetre koje ne znam koje su.
Akvarij star cca 6 mjeseci, podloga onaj Complete Substrat ( ne sjećam se proizvođača ). I na tome šljunak.
Ako itko ima neki savjet za biljke molim vas. Inače ribama je super. Nikad mi nijedna nije uginula i zdrave su.
Hvala još jednom.

E da i puštam DIY co2 ravno u filter (10-ak balončića u minuti)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #6 u: Travanj 10, 2007, 14:42:00 poslijepodne »
Sve ok zvuci... jel dodajes mikroelemente?

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 10, 2007, 14:42:00 poslijepodne »
Inače nisam baš početnik. Akvarije držim dobrih 10-ak godina. Samo nikad do sad nisam toliko patio na biljke. Sve parametre vode redovito mjerim.

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2007, 14:47:00 poslijepodne »
Dodajem jednom tjedno mikroelemente od sere po uputama. Prebrzo odgovaram na ove poruke pa praskaćem odgovore

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #9 u: Travanj 10, 2007, 14:50:00 poslijepodne »
Pojma nemam. Jedino onda to sto kazes, makroelementi... ali tesko mi je to nekako povjerovati da su ti na nuli s obzirom na te ribe... a opet imas alge koje mozda upucuju na nedostatak makroelemenata. Odi u ducan i kupi to gnojivo i probaj. Mozda da probas s pola doze jer ne znam koliko se tim testerima moze vjerovati... Sretno!

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 10, 2007, 15:02:00 poslijepodne »
I bit će tako. Javim rezultate. Da vam pravo kažem ne znam ni ja kolko da vjerujem tim 5 u 1 testerima al neka im.
Hvala.

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 10, 2007, 15:48:00 poslijepodne »

Citat: Dako
Dodajem jednom tjedno mikroelemente od sere po uputama. Prebrzo odgovaram na ove poruke pa praskaćem odgovore

Okay... blijedi listovi, ali na kojim biljkama? Blijedi listovi najčešće nastaju zbog nedostatka željeza iakose ista stvar može desiti i radi nedostatka kalija. Ali mislim da ti ipak fali mikroelemenata jer uz dodatak CO2 biljke potroše mikroelemente puno brže od onoga što ti piše na uputama. Dakle, probaj pojačati mikroelemente za kojih 15-20%.

Svakako, nije zgorega dodavati i NPK ako do sada nisi, bilje će biti zdravije i jače.

Koliki ti je akvarij uopće?

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2007, 20:41:00 poslijepodne »

I bit će tako. Javim rezultate. Da vam pravo kažem ne znam ni ja kolko da vjerujem tim 5 u 1 testerima al neka im.
Hvala.

Tetini 5in1 ne mjere fosfate.

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 11, 2007, 07:31:00 prijepodne »

Citat: AndrejX

I bit æe tako. Javim rezultate. Da vam pravo kažem ne znam ni ja kolko da vjerujem tim 5 u 1 testerima al neka im.
Hvala.

Tetini 5in1 ne mjere fosfate.

Istina je to. Ali mjeri nitrate . Bljedi su mi listovi na svom bilju i imaju rupice (pogotova neka koja se zove limun nešto). Čitao sam da je to kod nje može biti nedostatak kalija. I naprimjer jako mi je slaba i bljeda R. parvula.
Biljke izgledaju ko da će sutra to sve propast. Probat ću pojačat mikrognojiva, a makro sam naručio u trgovini, ali traje to (iz Kutine sam).

Offline Emanuel1

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 11, 2007, 08:55:00 prijepodne »
evo ja sam imao identican problem kao i ti, dakle falilimi je zaljazai rijesio sam sa jbl mikroelementima
Zagreb

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 11, 2007, 09:36:00 prijepodne »
Nisam nikad imao limun, ali kažu da žuti listovi s rupicama na limunu znače nedostatak K. Pokušaj prvo NPK, pa ako ne ide... iskreno, ne znam ni ja gdje toga ima za kupiti a htio bih nabaviti.

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #16 u: Travanj 11, 2007, 20:48:00 poslijepodne »
Sto se tice KNO3 i KH2PO4 u ljekarnama istina da je KH2PO4 bio u deficitu ali trebo bi se tokom ovoga tjedna pojaviti , inace ako nemaju pitaj ih da ti naruce ja sam dobio KNO3 cijena 109kn a KH2PO4 ce doci oko 200kn
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2007, 02:48:00 prijepodne »
Kod mene je bio sličan problem i on je definitivno bio u makroelementima jer sam sve ostalo dodavao a ono što negdje piše ,..bolje ne gnojiti uopče nego gnojiti loše..i nepotpuno ,definitivno stoji.Bilje je bilo na rubu da propadne i što sam više stavljao serine mikroelemente stanje je bivalo gore.Željezo sam isto dodavao znači nije bio problem u njemu.Bilje je žutilo i imalo rupe,hrpetina Leucocephale je doslovno propala u tjedan dana,samo se topila,HC,HM totalno požutili.Kak sam počeo stavljat KNO3 I KH2PO4,sve se bilje izvuklo i krenulo 10 puta bolje.Nevjerojatno mi je čak bilo kolko je bilje poludilo.Znači pravilan omjer svega ili bolje ništa ne dodavat.Edited by: Njofra
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Travanj 12, 2007, 07:24:00 prijepodne »

Citat: zoky
Sto se tice KNO3 i KH2PO4 u ljekarnama istina da je KH2PO4 bio u deficitu ali trebo bi se tokom ovoga tjedna pojaviti , inace ako nemaju pitaj ih da ti naruce ja sam dobio KNO3 cijena 109kn a KH2PO4 ce doci oko 200kn

Pronašao sam KH2PO4 u ljekakrni Petrinec - Prlic košta 151kn 250 ml. Sad mi je najveći problem KNO3. Neće mi niko naručit tu kod mene u Kutini.

Offline Piet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #19 u: Travanj 21, 2007, 14:02:00 poslijepodne »

Citat: zoky

Pronašao sam KH2PO4 u ljekakrni Petrinec - Prlic košta 151kn 250 ml. Sad mi je najveæi problem KNO3. Neæe mi niko naruèit tu kod mene u Kutini.

ma to su neke cisto drugacije i lude cijene :)...daj, dojdi sa stavom u ljekarnu, reci da ti treba kno3 i kh2po4 za akvarij i to je to, ili dojdi do zg i naruci, malo ce te prvo cudno gledati al na koncu ce popustiti!...ako nista, dodji u zg pa mozes naruciti tu na tresnjevci di sam ja uzeo..cjena je ovakva..

KNO3-250 grama 21 kn (imas procisceni koji se koristi za kemijske procese, taj ti
    je 250 grama 290 kn, ali taj ti definitivno NE TREBA)

KH2PO4- 250 grama je 280 kn, i to je takva cijena...ali vjeruj mi kad to kupis, to  
     onda imas valjda za 5 godina, jer ja imam akv od 250 litara i toga ide  
 (na smjesu koju sam ja smuckao od 50 grama na 500 ml vode) i toga     oko 3 ml svaki tjedan...jer fosfata imas u akvariju puuuno manje neg
     nitrata, oko 20-25 puta manje
zagreb, tresnjevka

Offline Emanuel1

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 21, 2007, 15:53:00 poslijepodne »
di je ta ljekarna?
Zagreb

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #21 u: Srpanj 08, 2007, 11:30:00 prijepodne »
KNO3 I KH2PO4 MOZES KUPIT u ilici kod frankopanske . dućan ti se zove HOSPITALIJA . JA GA TAMO KUPUJEM.

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Srpanj 09, 2007, 07:43:00 prijepodne »

Citat: jurgen88
KNO3 I KH2PO4 MOZES KUPIT u ilici kod frankopanske . duæan ti se zove HOSPITALIJA . JA GA TAMO KUPUJEM.
Hvala majstore.
Idem odmah poslje posla pa vam javim jer bilo i pošto je.

Offline Dako

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Srpanj 10, 2007, 07:45:00 prijepodne »

Citat: jurgen88
KNO3 I KH2PO4 MOZES KUPIT u ilici kod frankopanske . duæan ti se zove HOSPITALIJA . JA GA TAMO KUPUJEM.
Hvala majstore.
Idem odmah poslje posla pa vam javim jer bilo i pošto je.
U tom ducanu su mi jucer rekli da je ovo treca godina da to ne drze.
Totalno nemam srece.

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #24 u: Srpanj 18, 2007, 17:17:00 poslijepodne »
aaaaaaaaaaaaaa banana ja sam tamo kupio , da prije 2 godine . hebi ga .