Srpanj 18, 2025, 23:15:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bacaju li se prvi macici u vodu?  (Posjeta: 7733 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline caisole

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Bacaju li se prvi macici u vodu?
« u: Siječanj 07, 2007, 22:09:00 poslijepodne »
Bok!

Evo, zahvaljujuci svim vasim savjetima i uputama danas sam formirao svoji prvi akvarij.
Ne pitajte me koje su biljke unutra. Ne znam: odabrao sam one koje su mi se u Pet centru najvise svidjele. Moguce je da mi izbor nije sretan, ali to cete mi vi reci.
Vasi su savjeti, naravno, i dalje dobrodosli pa ako imate kakvih sugestija u vezi s uredjenjem akvarija, samo dajte! Osobito prije nego se u njega za dva, tri tjedna usele ribice.

Pozdrav i hvala jos jednom na pomoci.

Zagreb

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2007, 22:11:00 poslijepodne »
Zaboravio sam reci: fotografirao sam ga ovako ekspresno, jos danas, dok su biljke u njemu svjeze i zive! Tko zna kako ce sve ovo izgledati za nekoliko dana...
Zagreb

Offline rolka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Siječanj 07, 2007, 22:46:00 poslijepodne »
ima potencijala samo onu skoljku van stavi neki mali panj
johnny

Offline dach

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 07, 2007, 23:16:00 poslijepodne »
dobro izgleda, postavi možda koj panj da ima više zaklona za ribe a i lijepše izgleda
i moj savjet ne kupuj bilje u pet shopu, sve njihovo bilje mi je propalo, odi rađe u vili, naravno ako si iz zg, samobora ili karlovca
Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline Akvarista

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 07, 2007, 23:42:00 poslijepodne »
a pogotovo nemoj kupovati ribice u pet shopu

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 08, 2007, 09:28:00 prijepodne »

Pozdrav! Lijepo izgleda, a izbor bilja je dobar za početnički akvarij. OK, možda ova skroz lijevo neće uspijevati najbolje, ali... s vremenom ćeš vidjeti. Lako zamijeniš!Kako bilo, lijepo si to posložio, iako bih se složio s dachom - potraži neko malo "interesantniji" panj, to ti jako podigne izgled cijelog akvarija. I ovu Cryptocorynu koju si zasadiou sredinu savi tamo odozada gdje je E. tenellus (ova niska biljka), jer će se Crypta razrasti i na kraju sakriti E. tenellus koji ostaje nizak. Isto tako, morao bi sve ovo što si zasadio u "buketima" razdijeliti. Drugim riječima, između svake stabljike ostavi bar1.5 cm razmaka kako bi se svaka zasebna biljka mogla normalno razvijati. Ovako zasađene se međusobno guše.

Ali opet, za prvi akvarij - super posloženo!

Offline vanda

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2007, 10:03:00 prijepodne »
Jako lijepo... Slazem se s Tompom razdijeli bilje, puno će ti bolje rast, lakse ce se prosirit, a i lakse ga je odzavat kada je svlaka stabljika za sebe... Sve u svemu super pocetak. Jedino mi skoljka nikako ne ide, ali ja ti inace bas nevolim skoljke, panjevi su zakon, ali to sam ja...

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 08, 2007, 18:32:00 poslijepodne »
jel to sve visoko bilje?
tko zna zna, ko nezna dva

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2007, 21:44:00 poslijepodne »

ovo iza je cabomba caroliana, dosta zahtjevna biljka i nije baš za početnika. treba puno svjetla, a pretpostavljam da ga i nemaš. koje lampe imaš i koje jačine?

ovu malu biljku desno, to je echinodorus tenellus, nega stavi skroz ispred, sa napravi tepih, jer če ostat nizak i cripta če ga pokrit, pa se neče vidjet i neče imat dovoljno svjetla.

desno, sa velikim zelenim listovima, čini mi se da je hygrophila corymbosa-ili tzv. limun. nije zahtjevna io super raste i brzo raste što je dosta bitno na početku da se ne počnu stvarat alge.

ovu ljevo ne vidim baš najbolje, ali mi se čini da je to vodena kuga, ali nisam baš siguran. ako je vodena kuga, nije uopče zahtjevna i brzo raste.

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 09, 2007, 11:04:00 prijepodne »
Nekoliko vas spomenulo je panj. Zapravo: ova blentava skoljka bila je rjesenje iz nuzde. Naime, u pet shopu sam namjeravao kupiti nekakav manji panj. Izbor nije bio osobit, ali sam nasao panj koji nije prevelik za ovaj akvarij. No trgovkinja me je upozorila da svaki panj oboji vodu u smedje koliko god ga iskuhavao. To me je pokolebalo jer nisam bio siguran da zelim akvarij cija je voda obojena u prljavosmedju boju. Tako sam od panja (privremeno) odustao. Je li ta informacija tocna da ce se voda obojiti?
Skoljku sam u medjuvremenu maknuo. Ove - kako Tompa rece - bukete biljaka drugacije sam rasporedio tj. razbio bukete.
Umjesto skoljke stavio sam dva, tri morska kamencica koja sam nasao doma. Dok ne nadjem neki panj.
Hvala vam na svim dobrim savjetima, a osobito sto moj prvi "uradak" niste razapeli

I jos pitanja u vezi sa svjetlom:

1. treba li ono u akvariju svijetliti i preko dana dok prema akvariju dopire prirodno dnevno svjetlo?
2. Treba li svjetlo svijetliti i nocu ili nocu mogu gasiti, tj. moze li stetiti ako je svjetlo u akvariju stalno upaljeno?

Pozdrav.

Citat: Tompa

Pozdrav! Lijepo izgleda, a izbor bilja je dobar za početnički akvarij. OK, možda ova skroz lijevo neće uspijevati najbolje, ali... s vremenom ćeš vidjeti. Lako zamijeniš!Kako bilo, lijepo si to posložio, iako bih se složio s dachom - potraži neko malo "interesantniji" panj, to ti jako podigne izgled cijelog akvarija. I ovu Cryptocorynu koju si zasadiou sredinu savi tamo odozada gdje je E. tenellus (ova niska biljka), jer će se Crypta razrasti i na kraju sakriti E. tenellus koji ostaje nizak. Isto tako, morao bi sve ovo što si zasadio u "buketima" razdijeliti. Drugim riječima, između svake stabljike ostavi bar1.5 cm razmaka kako bi se svaka zasebna biljka mogla normalno razvijati. Ovako zasađene se međusobno guše.

Ali opet, za prvi akvarij - super posloženo!
Zagreb

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 09, 2007, 11:59:00 prijepodne »

Caisole, HITNO vadi morske kamenje van jer će ti izdrmatiparametre vode, a onda će bilje a i kasnije ribe biti .

Panjevi zasmeđe vodu, to je istina. Ali to je pozitivno jer doprinosi kiselosti vode i neki akvaristi panjeve stvljaju baš iz tog razloga. Nemoj misliti da će voda biti mutna ili da će to narušiti izgled cijelog akvarija. Biti će smećkasta i to je sasvim prirodno, ali njena bistroća ne bi trebala biti problem... Zamisli si Ice Tea od breskve razrijeđen s 5/6 vode i to ti je to. Ipak, nakon nekog vremena (godinu dana) to će proći i nećeš više imati problema s time. I kad kupuješ... a čuj, ako ne nađeš isti čas, malo se strpi i kupi kad nađeš nešto što će ti se stvarno dopasti!

Offline lgospod

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Siječanj 09, 2007, 12:35:00 poslijepodne »
Panj zasmeđi vodu, koja ostaje bistra i nadalje, a tvoje ribice se bolje osjećaju jer imaju ''intimniju'' atmosferu. Ne osjećaju se ugroženo.
luka

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Siječanj 09, 2007, 14:12:00 poslijepodne »

Citat: caisole
I jos pitanja u vezi sa svjetlom:

1. treba li ono u akvariju svijetliti i preko dana dok prema akvariju dopire prirodno dnevno svjetlo?
2. Treba li svjetlo svijetliti i nocu ili nocu mogu gasiti, tj. moze li stetiti ako je svjetlo u akvariju stalno upaljeno?

Pozdrav.

vise manje period svijetla je 12 sati dan 12 noc (kod mene se rasvjeta pali u 9 ujutro i gasi u 9 navecer)...

nije dobro da je svjetlo upaljeno non-stop jer kao sta i ti spavas tako i ribe a uz to vjerovatno bi ti se i jako alge stvarale kao i ako ti je akvarij previse izlozen direktnom danjem svijetlu...

Offline zvonka @ gogo

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Siječanj 09, 2007, 14:35:00 poslijepodne »
dobrodošao u svijet akvaristike..
što se tiče svjetla, cabombice su ti u malo mračnijem dijelu i kupi si reflektor (oni limeni nastavci koje kačiš na samu neonku) i probaj staviti aq u najmračniji dio sobe tj onaj u koji ti baš ne tuče drito svjetlo jer ćeš poluditi od algi. za prvi aq sjajno izgleda..samo naprijed

pink
prijatelj je onaj tko zna sve o tebi i svejedno te voli...

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 09, 2007, 20:55:00 poslijepodne »
Da morsko kamenje van definitvno...

ja sam svoje danas izvadio (nakon sto je pola godine bio u akvariju) radilo se o tome da sam dobil neindentificirani kamen "za akvarij" ali tek danas ustanovil da i nije bas za slatkovodni...

najjednostavnije uzmi kamen i kapni na njega malo kiseline (solna ako se ne varam - one koju imas u ducanima za kupit il Ph minus - ako se pjeni vadi kamen van u protivnom ti se zbog svojeg vapnenackog sastava lagano topi u vodi i time povecava tvrdocu vode sto u nekim slucajevima i nije bas dobro) evi meni tek danas doslo da "testiram" kamen i ustanovil da mora van...

btw. dobar pocetak i dobro dosao u svijet akvaristike...

p.s. mali savjet - prije bilo kakvih radova po akvariju/eksperimentrianja slobodno se posavjetujes ovdje na forumu ;)

pozdrav

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 09, 2007, 20:59:00 poslijepodne »
i da jos jedan savjet... ispravi me ako nije tako - al cini mi se da imas Juwel akvarij (kaj je super akvarij) jedino nemaju bas neke lampe - a pretpostavljam da je trenutno originalna Juwel lampa

moja preporuka da tu lampu zamjenis sa recimo Arcadia Original Tropical Lamp (ja svoju 450mm platil 60kn) i super zadovoljan...  

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 10, 2007, 20:03:00 poslijepodne »
Joj! Nisam valjda zbrljao stvar?"
Izvadio sam kamenje van. Bilo je unutra jedan ili dva dana. Nadam se da nije napravilo stetu.

Panj cu kupiti cim nadjem nesto sto mi se svidi.

Hvala na ovom upozorenju. Ocito, opreza nikada dovoljno.

Pozdrav

Citat: Tompa

Caisole, HITNO vadi morske kamenje van jer će ti izdrmatiparametre vode, a onda će bilje a i kasnije ribe biti .

Panjevi zasmeđe vodu, to je istina. Ali to je pozitivno jer doprinosi kiselosti vode i neki akvaristi panjeve stvljaju ba� iz tog razloga. Nemoj misliti da će voda biti mutna ili da će to naru�iti izgled cijelog akvarija. Biti će smećkasta i to je sasvim prirodno, ali njena bistroća ne bi trebala biti problem... Zamisli si Ice Tea od breskve razrijeđen s 5/6 vode i to ti je to. Ipak, nakon nekog vremena (godinu dana) to će proći i neće� vi�e imati problema s time. I kad kupuje�... a čuj, ako ne nađe� isti čas, malo se strpi i kupi kad nađe� ne�to �to će ti se stvarno dopasti!
Zagreb

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 10, 2007, 20:06:00 poslijepodne »
Da, akvarij je Juwel. Njihova je i lampa. Hvala na savjetu. Potrazit cu drugu lampu. Vidio sam da netko na forumu ima lampu u nekoj plavoj nijansi. Mogu li nabaviti takvo nesto ili to mora biti ovo obicno klasicno bijelo neonsko svjetlo?

Citat: Lefty
i da jos jedan savjet... ispravi me ako nije tako - al cini mi se da imas Juwel akvarij (kaj je super akvarij) jedino nemaju bas neke lampe - a pretpostavljam da je trenutno originalna Juwel lampa

moja preporuka da tu lampu zamjenis sa recimo Arcadia Original Tropical Lamp (ja svoju 450mm platil 60kn) i super zadovoljan...  
Zagreb

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 10, 2007, 20:09:00 poslijepodne »
Soba (dnevni boravak) u kojoj je smjesten akvarij vrlo je svijetla. Nemam puno izbora i ne mogu smjestiti akvarij u neki mracni kutak. Sunce ne tuce direktno u akvarij jer su ujutro zaluzine spustene. Poslije sunce ne tuce direktno u sobu, ali je ona svijetla jer ima puno prozora. Tu nazalost necu moci nista uciniti.
Hoce li to biti velik problem?

Citat: zvonka @ gogo
dobrodo�ao u svijet akvaristike..
�to se tiče svjetla, cabombice su ti u malo mračnijem dijelu i kupi si reflektor (oni limeni nastavci koje kači� na samu neonku) i probaj staviti aq u najmračniji dio sobe tj onaj u koji ti ba� ne tuče drito svjetlo jer će� poluditi od algi. za prvi aq sjajno izgleda..samo naprijed

Zagreb

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #19 u: Siječanj 10, 2007, 22:22:00 poslijepodne »
samo kaj se tice panja: prokuhaj ga ali on ce ti pustat smeđu boju i obojit ce ti vodu al ako ti se vise svidja bistra voda (bez boje)jednostavno svaki tjedan mjenjaj manji dio vode (naravno poslije cikliranja)
pegaC
Prelog

Offline vanda

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #20 u: Siječanj 11, 2007, 08:44:00 prijepodne »

Pa daj sliku s novim razmjestajem.

Iskreno govorec ja sam s panjem imala takvu muku da ti nemogu opisat (jer sam ga samo ubacila u akvarij, bez pripreme). Znaci prvo panj dobo isperes i prokuhas nekoliko puta. U pocetku ce ti pustat grozno crnu vodu, recimo kao crni caj, ali ce se to lagano smanjivat. Konkretno ja sam svog kuhala cijeli jedan dan i pritom ga strugala, tako da ga je pola otpalo, ali sada je puno ljepsi nego prije. A sto se kasnijeg bojanja vode tice to ti ne gine, ali meni voda izgleda puno prirodnije kada je blago obojana, a i mislim da je ribama puno ugodnije, imaju se gdje skrivat i sta cackat oko panja.Neboj se neces dobit smedu vodu , a panjevi stvarno prekrasno izgledaju, posebno ako zakacis neki anubias za njih...

Sretno i daj stavi slike nakon preuredenja

Offline denco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Siječanj 11, 2007, 19:47:00 poslijepodne »
ja sam nedavno u akvarij stavio veliki panj kojeg sam prethodno samo isprao, bez prokuhavanja i nema problema,ali je i meni voda smeđkasta sto mi malo smeta,ali znam da je to dobro za ribe i kvalitetu vode pa...
...RI....

Offline t-shark

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 11, 2007, 21:47:00 poslijepodne »
fine

Offline ningor

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Čakovec
« Odgovori #23 u: Siječanj 12, 2007, 12:19:00 poslijepodne »
Volje ima, samo tako dalje! Cijev iz filtera usmjeri prema stražnjem staklu,jer će ti u suprotnom previše lamatati bilje u sredini kad poraste.

Offline caisole

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Siječanj 13, 2007, 22:51:00 poslijepodne »
Bok,

bio sam zauzet ovih dana pa nisam mogao svratiti na forum

Saljem sliku akvarija kako sam ga po ovdje dobivenim sugestijama preuredio.
Nestala je skoljka, izbaceni su kamencici, a i "buketi" su razdvojeni. Nisam zadovoljan izgledom "sumice" naprijed lijevo, ali jednostavno nemam vjestinu sadjenja i nisam to najbolje. Osim toga, nisam imao ni pravu ideju kako to raspodijeliti.
No, cini mi se da su sugestije doista bile dobre jer mi se ovako vise svidja kada su "buketi" razbijeni.
Ono cime sam zadovoljan jest cinjenica da je prosao tjedan dana i dana, a biljke su jos zive!
Nadam se da ce tako i ostati.

Citat: vanda

Pa daj sliku s novim razmjestajem.

Iskreno govorec ja sam s panjem imala takvu muku da ti nemogu opisat (jer sam ga samo ubacila u akvarij, bez pripreme). Znaci prvo panj dobo isperes i prokuhas nekoliko puta. U pocetku ce ti pustat grozno crnu vodu, recimo kao crni caj, ali ce se to lagano smanjivat. Konkretno ja sam svog kuhala cijeli jedan dan i pritom ga strugala, tako da ga je pola otpalo, ali sada je puno ljepsi nego prije. A sto se kasnijeg bojanja vode tice to ti ne gine, ali meni voda izgleda puno prirodnije kada je blago obojana, a i mislim da je ribama puno ugodnije, imaju se gdje skrivat i sta cackat oko panja.Neboj se neces dobit smedu vodu , a panjevi stvarno prekrasno izgledaju, posebno ako zakacis neki anubias za njih...

Sretno i daj stavi slike nakon preuredenja
Zagreb