Lipanj 19, 2025, 21:21:39 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: mali akvarij  (Posjeta: 7322 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sany111

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
mali akvarij
« u: Prosinac 28, 2006, 13:29:00 poslijepodne »
molim pomoc!!!
ovo je akvarij od 30l -moj prvi. sad su unutra betta muzijak i zenjka.oni idu u drugi akvarij jer su tu privremeno.htjela bi stavit goopye unutra pa me zanima koliko ih moze ic i kako da uredim akvarij- kojim biljem.molim prijedloge kakovo bi bilje islo u ovaj mali akvarij

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2006, 13:34:00 poslijepodne »
procitala sam negdje da se moze stavit malo mineralne vode cemu sluzi, dali je stetno i koliko da stavim. hvalllla na svakoj pomoci.grijac ide uskoro

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
mali akvarij
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2006, 13:50:00 poslijepodne »
Mineralna gazirana voda se dodaje zbog CO2, tj. pospješivanja rasta biljaka...ja to nisam nikada stavljao, ali ako misliš staviti stavi malo i to prije naseljavanja akvarija ribama...možda 1-2 dl na 30 litara.
Ja sam počeo s akvarijem od 20-tak litara i izgledao je fantastično tako da imam iskustva s malim akvarijima, ali to je bilo davno. Od bilja manji anubiusi, neke mahovine i sl. Dakle ne prezahtjevno i niskorastuće! Kada kupuješ pitaj ili pogleda na http://www.tropica.com koliko biljka naraste u vis.Dakle, ako je akvarij visok 25-30cm biljka neka bude max. 20cm.
Što se riba tiče, MALE ribe, do 5-6 cm. Npr. gupiji, neonke, corydorasi, manje ribe iz porodica tetri i slično.
Mali akvariji mogu (ako se dobro srede) biti jakkkkoooo lijepi i atraktivni!
SRETNO!Edited by: Vlado

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2006, 14:01:00 poslijepodne »
hvalla ti na odgovoru.planiram stavit samo gupije jer mi decko ima veloki akvarij sa puno riba pa kod njega uzivam u raskosu a ja sam si napravila ovaj mali iz svog gusta.zanima me samo jos koliko mogu kupit gupija da ih nebude previse.

Offline Vlado

• Osnivač
  • Počasni član
  • Punopravni član
mali akvarij
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2006, 14:09:00 poslijepodne »
U 30 litara...hmmm 5-8 možda...ovisno o biljkama.

Offline Fišerica

• Punopravni član
  • **
mali akvarij
« Odgovori #5 u: Siječanj 05, 2007, 23:18:00 poslijepodne »
fora ti je akvari ak trebaš ženkice gupyja ja ti dam kolko oćeš
*******Flower Power*******Fišerica*******

Offline lgospod

• Punopravni član
  • **
mali akvarij
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2007, 00:15:00 prijepodne »
Možda mi se čini, ipak sam pospan, ali ne vidim filter. To bi svakako trebala nabavit. Mana malih akvarija jest što se kemijska ravnoteža brzo mijenja, pa treba dosta voditi računa o kvaliteti vode.Broj riba svakako mali. Sretno
luka

Offline Tompa

• Punopravni član
mali akvarij
« Odgovori #7 u: Siječanj 06, 2007, 11:41:00 prijepodne »

Ovo bilje što si stavio otpozada (Ophiopogon) nije vodeno bilje i istrunut će ti. Trebao bi toizvaditi van i staviti nešto drugo.

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #8 u: Siječanj 10, 2007, 13:54:00 poslijepodne »
filter ide obavezno.sad imam 4 gupia,2 muska 2 zenjke,2 cistaca.ova biljka odozada ja ju zovem palma imam ju vec 6 mjeseci i prezadovoljna sam sa njom nemam nikakvih problema.ja bi stavila mahovinu na pod da se sto manje vide kamencici.imam svijetlo od 15w.posto sam pocetnik ovaj prvi akvarij sam napravila sa jako malo kuna i nabrzinu jer prije toga nisam znala nista o akvaristici a slucajno sam u prijateljicinom stanu vidjela prazan prasnjavi akvarij i uzela ga.zato nema filtera.sad pokusavam napredovat.evo slikice s gupijima.digitalni mi je star i slike su mi mutne i lose.hvala svima na savjetima

Offline dach

• Punopravni član
mali akvarij
« Odgovori #9 u: Siječanj 10, 2007, 14:00:00 poslijepodne »
dodaj obavezno još bar dvije ženke gupuja, da ti mužjaci ne naganjaju stalno ove dvije
Zg-Cro                  
riba najbolje pliva u dobrom vinu

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #10 u: Siječanj 10, 2007, 14:05:00 poslijepodne »

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #11 u: Siječanj 10, 2007, 14:13:00 poslijepodne »
idem danas uzet jos 2 zenjke jedino mi je problem jer je mi je akvarij mali a vec su mi ove 2 zenjke trudne.kojiko one nose i kad mogu ocekivat porod.imam mali akvarij od 8 litara koji sluzi kao kotilica pa me zanima kad da stavim zenjku.

Offline lgospod

• Punopravni član
  • **
mali akvarij
« Odgovori #12 u: Siječanj 10, 2007, 17:31:00 poslijepodne »
Svakako vodi računa da ne prenapučiš akvarij jer će ti teže biti održavati kvalitetu vode. Ubuduće ako budeš u prilici gledaj nabaviti nešto veće, otprilike 80 litara. Gupy ženke ti rađaju u prosjeku 12-20 mladih, ali ako rode u akvariju najvjerojatnije će pojesti dosta podmlatka pa će možda tri do četiri ( kasnije i više )umaći sudbini. Mlade očekuj u prosjeku svaka dva miseca, otprilike, jer nekad to zna varirati. Gupy hrani nekoliko puta dnevno pomalo, a za mlade imaš kupiti gotovu hranu specijalno za njih da se bolje razviju. Ako imaš kotilicu ženku stavi kad primjetiš da se stvara trbušćić, kad se lipo zaobli. Premiještanje ribe je uglavnom stresno za samu ribu pa gledaj to obaviti što je brže moguće, a kvaliteta vode u akvariju i kotilištu ti treba biti ista da smanjiš šok uslijed prelaska. Još nešto, porod zna iscrpiti ženku pa je ostavi dva dana da dođe sebi jer mužjaci nemaju obzira ( muški su svinje, to ti je poznato) pa je non-stop ganjaju i žele se pariti. Eto par sitnica.Sad mi ne pada na pamet šta da napišem a sigurno sam nešto izostavio pa se kao početnik svakako konzultiraj sa matreijalom koji se nalazi na ovoj stranici. Nadam se da sam bio od pomoći.
luka

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
mali akvarij
« Odgovori #13 u: Siječanj 10, 2007, 23:10:00 poslijepodne »

Te iza "palme" su ti terarijske biljke koje u vodi imaju ograničeni vijek života a i u vodi jaaako sporo rastu. Zato preporuka da ih makneš osim ako ti se baš takosviđaju.

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #14 u: Siječanj 11, 2007, 00:11:00 prijepodne »
hvala svima na odgovorima.dosta se informiram na forumu tako da neke osnovne stvari znam.sto se mene tice ja bi uzela i 200l akvarij ali studentski zivot ne dopusta.
ali naravno da necu ostat na ovoj litrazi.vezano za gupije zenku cu odvojit u zaseban akvarij od 8 litara gdje sam mislila stavit vodu iz glavnog akvarija.imam pripremljenu vodu u bocama u kojoj je stavljen aqua safe i ph minus pa ako je to bolje mozda da stavim tu vodu u mali akvarij neznam sta je bolje..one kotilice iz ducana su mi nekako premale i klaustrofobicne.
vezano za palme stvarno nisam znala da nisu vodene biljke jer prodavaci prodaju svasta a ja nasjela.drzat cu ih jos malo dok se ne odlucim za nove vodene biljke npr anubias, mahovina....ali ovu cu definitivno izvadit van.

Offline lgospod

• Punopravni član
  • **
mali akvarij
« Odgovori #15 u: Siječanj 11, 2007, 00:17:00 prijepodne »
Bravo. Kotilica iz dućana je zbilja klaustrofobična i zna izazvati veliki stres na ženku, posebno ako je veća. Manji primjerci se još nekako nose s tim. Najbolje rješenje je izdvojiti ženku u posebni akvarij. Javi kako je prošao porod. Ako zašteka tu je uvijek carski rez.
luka

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
mali akvarij
« Odgovori #16 u: Siječanj 11, 2007, 00:19:00 prijepodne »

nemoj dodavat ph minus. za gupije ne treba, oni vole tvrđu i lužnatu vodu, a ne mekanu i kiselu.

uostalom, taj ph minus djeluje nekoliko dana i onda se parametri vrate na staro.

vjeruj mi nemoj upotrebljavat ta sredstva. za omekšat vodu stavi treset u filter ili koristi ro vodu, ali stvarno, za gupije ne treba.

nemoj trošit lovu bezveze!

Offline lgospod

• Punopravni član
  • **
mali akvarij
« Odgovori #17 u: Siječanj 11, 2007, 00:23:00 prijepodne »
Akosuta je štedljivi mačak.
luka

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #18 u: Siječanj 11, 2007, 00:24:00 prijepodne »
iako se ja bas nemogu javit ipak ih drzim u akvariju od 30l ali makar neka trudnica ima udobnost. da da javim sve. citala ja vec i o carskom rezu ali treba mislit pozitivno.uglavnom zato imam sve vas i vase postove koji zbilja pomazu.

Offline Logo30

• Punopravni član
mali akvarij
« Odgovori #19 u: Siječanj 11, 2007, 10:00:00 prijepodne »
Samo bi se htjeo nadovezati, sto se gupya tice. Najbolje ti je uzeti jednog muzjaka na dvije zenke.
Zagreb/Ravnice

Offline Logo30

• Punopravni član
mali akvarij
« Odgovori #20 u: Siječanj 11, 2007, 10:08:00 prijepodne »
I da se odma malo ispravim, ne samo sto se tice gupya, nego kod svih zivorotki je to najbolji omjer.
Zagreb/Ravnice

Offline sany111

• Novi član
  • *
mali akvarij
« Odgovori #21 u: Siječanj 11, 2007, 10:58:00 prijepodne »
nisam znala za ph minus.ako je tako onda necu stavljat ph minus.sta da samo pustim da voda malo odstoji da nije bas iz slavine.vidis koliko sitnica koje puno znace.dali moram filter kako pripremit posto ide naknadno novi filter u akvarij?