Srpanj 19, 2025, 16:53:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: financije i akvariji  (Posjeta: 5160 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
financije i akvariji
« u: Prosinac 26, 2006, 20:04:00 poslijepodne »
Ok ovako.. ponukan raznim temama di svi imate akvarije..2..3..4.. od puno litara.. zanima me kako s eto sve odnosi prema vasem kucnom budzetu...

Ja sma malo kalkulirao i siplao me da me troskovi hladnog pogona jednog akvarija od 240l mjesecno kost aoko 30kn... samo struja dakle.. e sad...hrana.. preparati (aquasafe) oprema i to.. testeri (samo me to izaslo oko 300 kn.. ok jednokratno) pa ovo.. ono i tak.. da ne govorim o bilju i ribama...

Jeste li svi uzasno bogati ili smao zakidate druge stvari za akvarij.. ja se jedva hrvam s ribolovom, akvarijem i zenom :).. treba i jest nest :)

Posebno me zanima jurupari.. koji mi nikad nije odogovorio koliko ga je kostala ona mrrrrrrrcinska egzibicija....

daklem koliko vas mjesecno kostaju akvariji?

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Barbarosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
financije i akvariji
« Odgovori #1 u: Prosinac 26, 2006, 20:18:00 poslijepodne »
To nesmijem napisati, mogla bi žena pročitat.
Pula

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
financije i akvariji
« Odgovori #2 u: Prosinac 26, 2006, 20:27:00 poslijepodne »

Citat: ChILd_ReBoRn
Posebno me zanima jurupari.. koji mi nikad nije odogovorio koliko ga je kostala ona mrrrrrrrcinska egzibicija....

daklem koliko vas mjesecno kostaju akvariji?

nisam nikada bas tocno racunao... ali tu negdje izmedju 150-200 kuna mislim...

boca co2 tetratec optimat (50 kn), sera florena (48 kn), aquatan i nitrivec (kupujem jednom u 3 mjeseca tako da se ne sjecam tocne cijene, oko 100 kn?), par vrsta hrane (kupim vecu kolicinu pa mi dulje traje), struja voda itd. mislim da sam tu negdje izmedju 150 i 200 kn...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
financije i akvariji
« Odgovori #3 u: Prosinac 26, 2006, 20:34:00 poslijepodne »

za struju neznam ali grijač od 50 w i mali filter u aq od 60 l ne troše puno.

na hranu trošim u prosjeku50-ak kn mjesečno, ovisno o vrsti hrane koju kupim, na bilje i ribe, jako malo, ribe nisam kupio več poprilično, a bilje več jako dugo, jer bilje sam dobivao na poklon, a ne kupio. sve u svemu, nije skupo, pretpostavljam jer je mali aq sa malo riba i automatski su mali troškovi.

da vidimo šta kažu oni sa više aq, i sa večim aq?

Offline big bang

• Punopravni član
  • **
financije i akvariji
« Odgovori #4 u: Prosinac 26, 2006, 20:38:00 poslijepodne »
posto ja idem u skolu
a starci nece imati veze sa tim

znaci nekih 170 l
u susjednoj srbiji
filter= 30kn
hrana = 20-40kn
preparati = 30kn(nakon blagdana kad dobijen nesto para)
bilje i ribe = 300kn (2 puta godisnje)
testeri =0 (nikad ih nisam koristio mijenjam vodu 20-30% 1. tjedno)

mjesecno= oko 100 kn

Tovarnik

Offline murk

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #5 u: Prosinac 26, 2006, 20:46:00 poslijepodne »
ovako prije sam plöacao struju oko 80 franaka sada kada sam stavio ovaj veci akvarij placam oko 120 franaka. ovaj mjesec sam dao cirka oko 160 eura za stavari (testeri, osmosa i artemija) sto se tice hrane ona i nije tako pretezno skupa pa mislim da i nije nesto a sta se tice riba to sam jedanput kupio i sada mi vise netreba (osim sto sam tri botie ovaj tjedan malo skuplje platio)
tko zna zna, ko nezna dva

Offline duda

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #6 u: Prosinac 26, 2006, 22:15:00 poslijepodne »
E, i mene to kolega ChILd baš kopa. Ovi kolege šta su se dosad javili imaju ili jedan veči ili možda dva manja pa ti troškovi su ok ajd more se. Ali nisu se javili oni kolege koji imaju akvarija kao u priči i to još mrcine. Tu se pisalo pa skoro svaki drugi kolega po nekoliko kom mrcina. Po tom zaključujem da očito imaju pozamašan đžep. Jer toliki ag koliko samo prostora traže i to nekoliko još ag. Znači da ti ljudi imaju velike kućerine i mnoooogo novca. Samo jedan primjer koliko evo tekučeg gnojiva ode u jedan velii tank a dodaje se jednom tjedno a nekom treba i po 2 boceza jedan ag. A za ostalo da ne pričamo. Pa nek se negovori da to ne košta. Ustvari pa i ne košta za onoga tko ima novca.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
financije i akvariji
« Odgovori #7 u: Prosinac 26, 2006, 22:51:00 poslijepodne »
najlakše je reći da neko sa akvarijima ima love i da je to jedino šta treba. niko tu ne pita koliko je neko dugo akvarista. pa ja već jako dugo plivam u tim vodama, skoro 10 godina i od prvoga dana sam jako ozbiljan. uz to radim od negdje 16-e. trenutno imam cc 3400 litara u 7 akvarija. e sad koliko mjesečno trošim na akvarije ne mogu reći, mislim koliko god mogu. imam jedan honorarni posao koji radim samo radi akvaristike i ta je lova samo za njih. treba vremena i strasti za to i ne trošiti lovu na bezveznu opremu i preparate. hranu kupujem na kante, aquatan na kanistere i nosim se sa spoznajom da je hrv. voda predobra i da je ne treba frizirati kao drugdje u europi. proizvođači svega i svačega su nažalost usadili fobije u psihu ljudi i mnogi im vjeruju.

mrcinu sam planirao oko godinu dana unaprijed. jako puno toga sam napravio vlastitim trudom i znanjem, a u ostalim stvarima su mi jaako pomogli ljudi koje sam upoznao na ovome forumu. svako negdje radi i može uletit sa nekom zgodnom muhte stvarčicom (kao recimo bravo danas). žive love koliko mi je izbila mrcina.... nisam sve kupio u jedan dan i nisam previše ni pisao... 10.000kn cc

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
financije i akvariji
« Odgovori #8 u: Prosinac 26, 2006, 23:22:00 poslijepodne »

Mislim da mi je potrosnja na akvaristiku u prosjeku 200ak kn mjesecno, ne racunajuci struju. Uvijek se kupi ili hrana, ili neka biljcica, ili riba, ili nesto od opreme (sitno)... Ta cifra dakako varira, ponekad upadne tu i nova fluo cijev i slicno, pa je taj mjesec cifra drugacija.

A za veci projekt - kako je rekao jurupari - ne kupuje se sve odjednom, vec se nekako kemija i komad po komad opreme kupuje. I ne kupuje se najjeftinije jer cemu odricanje ako cu poslije biti nezadovoljan kupljenim, a necu imati za ponovnu kupovinu boljeg. Nije trik skupiti svu lovu i kupiti sve odjednom (ionako lova ne izdrzi dovoljno dugo da se nakupi, uvijek dodje ili registracija, ili kvar ili neko drugo g0vno), vec mi je veci gust/primoran sam kupovati dio po dio opreme i veseliti se danu kada ce se sve to skompletirati i startati akvarij.

A sto se tice zakidanja drugih stvari za akvarij... stvar je prioriteta. Netko voli skijanje (ja ne), netko ce dati 30k+ kuna za kuhinju u kojoj nikada nece skuhati nista vise od kave, netko ulupa 3k eura u ozvucenje u autu...

Kada mi bude nuzno da uzmem drugi auto (ovaj sto ga imam je '89 god), to ce biti prioritet i ne sumnjam da ce akvaristika malo stati sto se tice kupovanja novih stvari koje eventualno nisu nuzne, ili ako uleti kredit za kucu, isto tako. Pruzis se onoliko koliko si sirok, pa malo ide lova na jednu stranu dok ne postane nuzno da druga strana dobije prioritet i to je to.

Edited by: puzz
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline asterix

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #9 u: Prosinac 26, 2006, 23:47:00 poslijepodne »
uh, ni ja ne smin rec
600w grije 450 litara na 30-31 st.C
tjesim se samo kad dodjem kod nekoga ( atih je dosta) koji imaju par tisuca, pa i par desetaka tisuca litara vode u pogonu

onda kazem sam sebi, pa nisam bas tako rastrosan...

u biti, ne opterecujem se time dok god pusim Marlboro, a kad osjetim da je trosak za akvaristiku prevelik, prestat cu pusiti, a onda mogu grijati jos koju tisucu litara vode, ako treba i more

Offline big bang

• Punopravni član
  • **
financije i akvariji
« Odgovori #10 u: Prosinac 27, 2006, 00:37:00 prijepodne »

Citat: asterix
uh, ni ja ne smin rec
600w grije 450 litara na 30-31 st.C

kod mene je temperatura 20-22
jedino ljeti naraste do 30

zasto tolika temperatura
Tovarnik

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
financije i akvariji
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2006, 10:37:00 prijepodne »

Tri komada, 70l, 55l, 30l, mjesečna struja mi je konstanta, 130 kn, a živim solo, tako da je od tih 130 kn, samo frižider i dvije vešmašine mjesečno, ostalo potroše akvariji. i još kojih 30 kn na hranu. Preparati??? kakvi preparati???

Aqua safe (ili kako se to pisalo) koristim veoma rijetko kada mi voda nema priliku odstajati...bilje mi raste sasvim ok i bez bilo kakvog gnojenja...(ja sam onaj tip di su biljke dio akvarija a ne centar), parametri vode??? voda mi je sasvim ok ....ako mi se ribice normalno ponašaju, mrijeste...onda je ok...
Pustike, Turopolje

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #12 u: Prosinac 27, 2006, 10:57:00 prijepodne »
Samo da velim da sam do prije dva tjedna trošio oko 25 kg šečera mjesečno   , sad sam nabavio CO2 razdjelnik tak da jednu bocu imam na 6 akvarija pa trošim dosta manje šečera (samo 12 kg   ).
Edited by: Tuljan
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
financije i akvariji
« Odgovori #13 u: Prosinac 27, 2006, 11:22:00 prijepodne »
jako zanimljiva tema najbolji mi je puzz on je tu bio nekako najrealniji, ja još nemam aq ali sam si računo cayman 230 l, tetra ex1200, pozadina kupovna tanzania, postolje diy, možda još jedan ex700, sve to bi došlo otprilike 5500 kn plus podloga, koja biljčica, ribe i još kojekakvih dodataka to bi se popelo još 1000 kn više aq bi bio malawi. Tako da to uopče nije jeftin hobi dok si čovjek sve ne pribavi ali onda poslije je več lakše zato ja skuplam dio po dio a ribe ču več nači negdje ima dobrih ljudi
Virovitica - Brezovica

Offline duda

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #14 u: Prosinac 27, 2006, 12:31:00 poslijepodne »
Skup je to hobi i to altroke skup. Ovi mali ag to ok, ali po nekoliko mrcina to nek mi nitko ne prodaje maglu. Osobito kad zahtjevne biljke i ribe u pitanju. A kako mnogi znaju ovdje reč čuvaju to sve kao oču u glavi šta mi je sasvim razumljivo. koliko para ode samo za održavanje bilja. I još u nekoliko mrcina a gnojiva dobro koštaju. No kako sam rekla neki koji govore nije to baš tako puno. Ma neee uopće to nijepuno to samo puno koštai jasno da nije im puno jer nebi ni imali to da im je puno.

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
financije i akvariji
« Odgovori #15 u: Prosinac 27, 2006, 12:40:00 poslijepodne »

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
financije i akvariji
« Odgovori #16 u: Prosinac 27, 2006, 12:55:00 poslijepodne »

Citat: duda
Skup je to hobi i to altroke skup. Ovi mali ag to ok, ali po nekoliko mrcina to nek mi nitko ne prodaje maglu. Osobito kad zahtjevne biljke i ribe u pitanju. A kako mnogi znaju ovdje reč čuvaju to sve kao oču u glavi šta mi je sasvim razumljivo. koliko para ode samo za održavanje bilja. I još u nekoliko mrcina a gnojiva dobro koštaju. No kako sam rekla neki koji govore nije to baš tako puno. Ma neee uopće to nijepuno to samo puno koštai jasno da nije im puno jer nebi ni imali to da im je puno.

Nije skup ako se znas snaci, a najlakse je doci u ducan i kupit najskuplje........ ja iskreno ne pamtim kad sam zadnji put zasvoj od 400 L dala kunu...ali slazem se sa ovim dijelom koji sam poboldala jer je istina
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
financije i akvariji
« Odgovori #17 u: Prosinac 27, 2006, 12:58:00 poslijepodne »
pa recimo samo to da za cijenu jednog juwela složiš troduplo veći no brand tank.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
financije i akvariji
« Odgovori #18 u: Prosinac 27, 2006, 12:58:00 poslijepodne »
duda, ja ne znam niti jedan hobi koji nije u startu skup, a na odrzavanje moras ionako neke novce izdvojiti.

ako ces se bavit biciklizmom, mozda ces probat startat sa biciklom od 700 kn, ali sam siguran da ces za tjedan dana proklinjat i bicikl i bacene novce.

ajd probaj ic na recimo skijanje u kupacima i drvenim skijama...oke, moze i suncane naocale tu

quid pro quo, ne ide drugacije

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
financije i akvariji
« Odgovori #19 u: Prosinac 27, 2006, 13:13:00 poslijepodne »
300l DIY sam polako slagao 6 mjeseci nešto zbog nedostatka novca, nešto zbog nedostatka vremena, no vjerujte mi sretniji sam sada kad sam vidio da sam za duplo nižu cijenu(od nekog branda) složio 300l...
A što se tiče potrošnje... Pa tu je struja oko 30 kn mjesečno, hrana se kupuje na veliko jer se ne ide svaki dan do zoo shopa(najbliži je 30 km od mene), preparate ne koristim(voda je super) i to je to...Mjesečno znači potrošim oko 50-80 kn...
A ovo što puzz govori je istina(dobar primjer je upravo biciklizma). Ja znam iz prvie ruke da se naprimjer za taj sport nemože kupit bike od 700 kn jer ćeš nakon 30 km preoklet sve na svijetu...

Žminj/Istra/Hrvatska

Offline Liquid

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
financije i akvariji
« Odgovori #20 u: Prosinac 27, 2006, 13:18:00 poslijepodne »
Oko 6000 litara vode

Jedna prostorija u podrumu 52 akvarija.

Voda 400kn .
Plin(jer se grije prostorija)u zimi oko 1000kn.
Struja(za cijelu kuču)555 i nešt sitno.
Hrana oko 160 kn.
Govorim o mjesečnim računima.
Oprema odavno sam prestao brojat

I ne nisam bogat samo lud ko šlapa,sa plačom od 3200kn

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
financije i akvariji
« Odgovori #21 u: Prosinac 27, 2006, 13:38:00 poslijepodne »

Ako uzmemo u obzir da sve u životu košta pitanje je samo izbora neki ljudi troše na cigare, neki po kafićima, neki pak neznam na koje sve druge stvariaja sam odlučio da ču to usmjeriti u akvarije, trošak nije mali ali to je ljubav i gotovo, jasno da mi žena nije baš presretna za to ali bolje tako nego da lupam lovu u neke gluposti, ima mjeseci kada ne potrošim ništa tj. struju i vodu ne računam ali zato ima dana kad potrošim cifre da ti pamet stane na ribe, opremu i razne preparate... Vjerujemm da nitko od nas nije nekilovator jer oni se takvim stvarime ne bave, svi se na kraju snalazimo kako znamo i uvijek u rezervi imamo neku kunicu zasvoj hobi...

Kako je jedno neko rekao "biti ili nebiti pitanje je sad"...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline Tompa

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #22 u: Prosinac 27, 2006, 13:54:00 poslijepodne »

Citat: ChILd_ReBoRn
Jeste li svi uzasno bogati ili smao zakidate druge stvari za akvarij.. ja se jedva hrvam s ribolovom, akvarijem i zenom :).. treba i jest nest :)

Haha!! Mi smo uuuužasno bogati. Ne, šalu na stranu. Neki dan sam razmišljao o tome otkud meni osobno novaca za takve stvari?

Osobno nikada, ali NIKADA, ne bi za npr. neki pulover dao 1.250,00 KN bez obzira koliko mi se sviđa (navodim to iz razloga što sam neki dan vidio jednan takav, i još mi nije jasno tko to kupuje). Dalje, ne izlazim na neka in mjesta, ne idem na skijanje, ne vozim se svaki dan na posao autom. Drugim riječima, ostaje mi dovoljno da mjesečno mogu izdvojiti za neke osobne zanimacije. I pod time ne mislim samo na akvaristiku nego i neke druge stvari kojima se bavim u slobodno vijeme. Mislim da je sve samo stvar organizacije i usklađenja. S druge strane pak nisam tip koji će platiti nešto pod svaku cijenu ukoliko si to nešto ne mogu priuštiti, a na račun nekih važnijih stvari koje moram platiti/riješiti/napraviti. I tu ne govorim samo o novcu nego i vremenu, obavezama i sl.

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
financije i akvariji
« Odgovori #23 u: Prosinac 27, 2006, 14:10:00 poslijepodne »

Citat: Liquid
Oko 6000 litara vode

Jedna prostorija u podrumu 52 akvarija.

Voda 400kn .
Plin(jer se grije prostorija)u zimi oko 1000kn.
Struja(za cijelu kuèu)555 i nešt sitno.
Hrana oko 160 kn.
Govorim o mjeseènim raèunima.
Oprema odavno sam prestao brojat

I ne nisam bogat samo lud ko šlapa,sa plaèom od 3200kn

Offline riza

• Punopravni član
financije i akvariji
« Odgovori #24 u: Prosinac 27, 2006, 14:39:00 poslijepodne »

Cayman pro 110, juwel rekord96 - do sada - akvariji, postolje za caymana, tera 1200, co2, rasvjeta, ostala tehnika, ribe, bilje, substrati, gnojiva, hrana... u cca godinu i pol, otislo cca 15000kn

sada mjesecno - struja, lampe, voda, hrana, gnojiva...200-300kn
Lokve, Gorski Kotar Hrvatska