Lipanj 20, 2025, 12:55:20 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Juwel REKORD 80  (Posjeta: 3052 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Soho

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Juwel REKORD 80
« u: Prosinac 20, 2006, 20:38:00 poslijepodne »

Pozdrav!

Jucer smo zena i ja zapoceli svoju avanturu u akvaristici . Za pocetak smo izabrali Juwel REKORD od 80 litara jer nam na zalost prostor trenutno ne omogucava neki veci akvarij . Odlucili smo se za"fishless" cikliranje i zakopali nase prve biljcice.

Molimo vas za neke sugestije i preporuke sto se tice odabira ribica s obzirom na velicinu akvarija. U svakom slucaju u akvarij ce mali borac jer je i zeni i meni prekrasan. Stomislite da uz njega ubacimo jos par skalara, isto nam se jako svidaju, ali ne znamo je li adekvatna velicina akvarija za njih

Ubacili bi i par cistaca, prekrasni su nam oni mali crni somici :)

Sto se tice biljaka nismo sigurni da li bi vise ubacivali jer ovaj akvarj dolazi samo sa jednom lampom..

Lijep pozdrav i cekamo vase sugestije i komentare.

http://img50.imageshack.us/my.php?image=dsc00052km9.jpg
Juwel REKORD 80

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Juwel REKORD 80
« Odgovori #1 u: Prosinac 20, 2006, 22:47:00 poslijepodne »
dobrodosao na forum prije svega i čestitke na početku akvarističke avanture.

Ovu temu ću prebaciti u Uređenje akvarija , gdje će Vam ljudi sugerirati glede akvarija..

pozdrav

ZG,Vrapče

Offline Njofra

• Punopravni član
Juwel REKORD 80
« Odgovori #2 u: Prosinac 20, 2006, 23:49:00 poslijepodne »
Dobrodošli .Za skalare se obično govori da nemogu sa borcem.Moje iskustvo je suprotno i nikad nije bilo problema.Problem je bio jedini što je akvarij bio 84 litara.Znači preporučio bi da ne stavljate skalare u taj akvarij jer oni stvarno dosta narastu i ipak im treba veči akvarij.Borac če se zato tu super osječat,...za početak stavite njega i jedno 3 ženke.Dalje čete vidjet,..samo polako,neke tetre npr.Slobodno stavite i nešto od čistača,neke Corydorase i Ancistrusa.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Tompa

• Punopravni član
Juwel REKORD 80
« Odgovori #3 u: Prosinac 21, 2006, 09:32:00 prijepodne »

Pozdrav Sohovcima! Dobro došli!

Za početak, po meni bilja u akvariju nikad dovoljno! Vezano uz svjetlo, možete nadograditi još koju lampu s tzv. Glomatima, tj. kompletom za dodatnu rasvjetu u akvariju. Također je preporučljivo da postavite tzv. reflektore -sjajne metalne profile koji udvostručuju jačinu svjetla. Pitajte u nekom ZOO shopu.

A što se skalara tiče, Njofa je već rekao - kad ih kupite, oni su mali, ali za godinu dana utrostručeveličinu, i onda im prostor postane premali. Kombinacija borca i skalara je diskutabilna, ali ne i nemoguća. Neke ribe znajubiti "karakter"...

Offline Soho

• Novi član
  • *
Juwel REKORD 80
« Odgovori #4 u: Prosinac 21, 2006, 12:25:00 poslijepodne »
Citat: Tompa

Vezano uz svjetlo, možete nadograditi još koju lampu s tzv. Glomatima, tj. kompletom za dodatnu rasvjetu u akvariju. Također je preporučljivo da postavite tzv. reflektore -sjajne metalne profile koji udvostručuju jačinu svjetla. Pitajte u nekom ZOO shopu.

Bas smo jucer navecer razgovarali kak nam se cini da je u akvariju nekak preslaba rasvjeta i to na ocigled. Ovaj poklopac podrzava samo jednu lampu i to 59cm, 18W. Nekak mi se to cini slabo. Razmisljam da dodamo jos jednu lampu. Koliki je problem sa tim dodatnim kompletima sto se tice ugradnje. Jel potrebno puno modificirati postojecu rasvjetu i poklopac?Gledam na Juwel stranici da se moze narcuiti poklopac koji podrzava dvije lampe, mozda ovi nasi dileri Juwela imaju na lageru pa stavim taj da se ne klistiram sa nekim preradama i ubacim neku od pravih lampica...hmmm. Al opet mozda je ovo jeftinija varijanta sa tim kitovima za light. Nisam bas ni los s tim preradama, uvijek sma volio prckat oko stvari i kemijat .

U kojem pet-shopu bi bilo najbolje pogledat za te dodatne rasvjete?

Offline Mladen

• Punopravni član
  • Dob: 55
Juwel REKORD 80
« Odgovori #5 u: Prosinac 21, 2006, 12:45:00 poslijepodne »
Jučer sam bio u Viliju, mislim da ima sve što ti treba.
TuroPolje - nekad More

Offline Soho

• Novi član
  • *
Juwel REKORD 80
« Odgovori #6 u: Prosinac 21, 2006, 13:04:00 poslijepodne »

Citat: Mladen
Jučer sam bio u Viliju, mislim da ima sve što ti treba.

Thanx!

Offline Tompa

• Punopravni član
Juwel REKORD 80
« Odgovori #7 u: Prosinac 21, 2006, 13:34:00 poslijepodne »

Citat: Soho
...da se ne klistiram sa nekim preradama i ubacim neku od pravih lampica...hmmm. Al opet mozda je ovo jeftinija varijanta sa tim kitovima za light. Nisam bas ni los s tim preradama, uvijek sma volio prckat oko stvari i kemijat.

Znaš što ću ti reći: ako sam JA mogao postaviti tu dodatnu lampu, onda može svatko!

Ne znam koliko koštaju ti dodatni poklopci za Juwel, ali raspitaj se u dućanu pa vidi kaj ti se više isplati. I svakako preporučam neki dodatni reflektirajući objekt nad lampama da pojačaš svjetlo!

Offline Soho

• Novi član
  • *
Juwel REKORD 80
« Odgovori #8 u: Prosinac 21, 2006, 21:57:00 poslijepodne »

Evo doslo je do malih promjena. Uglavnom, odlucili smo se na ribice iz familije tetra plus borac i par njegovihkomada .

Danas smo zasadili par novih biljaka i promijenili neonku. Umjesto serijske od 18W, stavio sam AquaGlow 20Wneonku. puno ljepse i intenzivnije svijetli. Pustit cemo tako tjedan-dva, a u slucaju da ce biti manjak svjetla krecem na DIY metodu heheeh.

Napravio sam test vode sa Tetratest 5u1...ne znam koliko je pouzdan, ali mislim da bi neke okvirne vrijednosti trebao pokazati...

Rezultati nakon minute su otprilike:

NO3 25
NO2 1-5
GH >16
KH 3-6
pH 8.4

Siguran sam da za tetre trebamo poraditi na spustanju pH. Imamo i neko drvo koje smo uzeli na preporuku curice iz Beluga, navodno drvo snizava pH..nisam ziherda li da ga stavimo ili ne...

Sto se tice tvrdoce, takva je jer koristimo "pipacu"

Ne znam sad dalje za ove druge vrijednosti posto tek 3 dana ciklira...

Slikice od danas:

http://img48.imageshack.us/my.php?image=dsc00053ql8.jpg
Juwel REKORD 80

http://img387.imageshack.us/my.php?image=dsc00054dt5.jpg
Juwel REKORD 80

http://img387.imageshack.us/my.php?image=dsc00055cx4.jpg
Juwel REKORD 80

Offline Soho

• Novi član
  • *
Juwel REKORD 80
« Odgovori #9 u: Prosinac 21, 2006, 23:33:00 poslijepodne »

mali update;

napravio sam ponovni test. sve je isto kao gore osim pH i NO2

pH je 8.0, a NO2 je 0

cini mi se da sma prvi put predugo drzao test pod vodom. sada su ovo realniji rezultati, sto ce reci da se nitriti nisu ni poceli dizati, ipak je to tek 3. dan.

Offline Soho

• Novi član
  • *
Juwel REKORD 80
« Odgovori #10 u: Prosinac 22, 2006, 12:12:00 poslijepodne »

Danas sam izmjerio parametre vode.

NO3 10
NO2 0
GH >10, oko 13
KH 3-6
pH 7.6

malo mi je ovo cudno. Radim sa 5u1 tetratest listicima.

Po ovome ili je zacikliran ili nije jos ni pocelo cikliranje...