Srpanj 19, 2025, 13:08:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: identifikacijatjpotvrda  (Posjeta: 1002 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ministar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
identifikacijatjpotvrda
« u: Studeni 30, 2006, 15:32:00 poslijepodne »

e poznavaoci hajde molim vas potvrdite ili identifikujte ove biljke

Myriophyllum spicatum

Bacopa monieri

e ako nisu koje su?

Offline Tompa

• Punopravni član
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #1 u: Studeni 30, 2006, 15:44:00 poslijepodne »

Ovo gore je neki Myriophyllum, ali dok se ne razraste malo teže utvrditi koji stvarno jest. Mogao bi biti i M. aquaticum.

Ovo drugo meni izgleda kao Lysmachia...

Offline Ministar

• Punopravni član
  • **
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #2 u: Prosinac 01, 2006, 12:00:00 poslijepodne »

E a sad najinteresantnija stvar:

Obje ove biljke sam nasao u prljavoj, odvratnoj, smrdljivoj, užasnoj bari u okolini Sarajeva.

Baru je napravila rijeka Bosna, kad je nekad ili promijenila tok ili preplavila taj dio.

Kažu da je u ratu neki čovjek kada je bježao od koga se već bježalo, u tu baru prosuo svoj aquarium.

par godina poslije rata prijatelj me odvede na tu baru i budući da je bilo ljeto i većina vode isparila, na površini vode vidimo veliko jato riba cca 20-30 cm dužine i leđa crvene boje kako jadne udišu s površine vazduh (Coi ?)

E da li je i biljka koja ispala i nekako prežvjela i prljavštinu i visoke i niske temperature ja neznam, ali prije mjesec dana ja odoh na tu baru i isčupah šaku bilja, blata i užasa raznoraznog.

Od tri vrste biljaka koje sam nakon čišćenja stavio u karantin ove dvije su preživjele, treća nije, a ličila mi je na neku plutajuću biljku.

Eto, to je priča iza ovih dvaju biljaka, a planiram na prolječe još jednu expediciju na istu baru pa da vidimo ima li još kakvih prikrivenih biljčica.

Offline Tompa

• Punopravni član
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #3 u: Prosinac 01, 2006, 13:24:00 poslijepodne »
Ne mora biti. Myriophyllum se nađe u umjerenom pojasu. Ja znao pronaći nasade sitog u Mrežnici. Isto je sa Lysmachiom.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #4 u: Prosinac 04, 2006, 21:59:00 poslijepodne »
meni se isto čioni da je ovo bacopa, ali ne mogu vjerovat da je preživjela tamo di kažeš. vjerojatno se prilagodila, a možda to i nije ta biljka.

Offline Rastaman

• Punopravni član
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2006, 22:48:00 poslijepodne »

To je Lysimachia nummularia jer kod Bakope list nema peteljku

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2006, 22:51:00 poslijepodne »

sad sam provjerio u biljke i stvarno nije bacopa. u pravu si rastaman care.

a šta je ovo drugo? i šta kažeš na podrijetlo tj. stanište bilja?

Offline Tompa

• Punopravni član
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #7 u: Prosinac 05, 2006, 09:09:00 prijepodne »

As mentioned above... Myriophilluma ima oko 50-tak vrsta, i postoje vrste koje divlje rastu u umjerenom pojasu. Štoviše, ima zelenih i crvenih koji rastu po staništima umjerenog pojasa. Inače ga smatraju vodenim korovom koji se vrlo brzo širi i štetan je jer začepljuje kanale za navodnjavanje i odvodnju. Ovaj kojeg je Ministar postavio na net je upravo taj kojeg za kojeg je pretpostavio da je: Myriophyllum spicatum

Lysmachia nummularia je jedna od rijeđih biljaka isključivo umjerenog pojasa koja se koristi u akvaristici (ne znam hrvatski naziv, mogu provjeriti kad dođem doma ako je potrebno). U prirodi se češće javlja u svom kopnenom obliku, a raste na vlažnim staništima iako ne obavezno uz vodu (dakle, može rasti i na vlažnoj livadi gdje uopće nema vode; nama npr.rasteu vrtu). Ukoliko ju se uzgaja pod vodom, njezin rast nakon nekog vremena može u potpunosti prestati, te ju je nakon toga potrebno zamijeniti. U pravilu je kopnena biljka koja je prilagođena rastu pod vodom.

Misterij riješen.Edited by: Tompa

Offline Ministar

• Punopravni član
  • **
identifikacijatjpotvrda
« Odgovori #8 u: Prosinac 05, 2006, 13:15:00 poslijepodne »
Mnogo hvala!