Lipanj 22, 2025, 06:48:48 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: jezerca i patke mandarinke?  (Posjeta: 4403 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ninci

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
jezerca i patke mandarinke?
« u: Ožujak 07, 2016, 11:59:01 prijepodne »
Jel ima netko ikakvog iskustva sa time?
Jel je moguće držati par patki mandarinki u vrtnom jezercu sa zlatnim ribicama i biljem??
Ili će to uskoro biti samo jezerce, bez bilja i ribica?
sumnjam da je tako...ali možda netko ima iskustvo.
Pustike, Turopolje

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
Odg: jezerca i patke mandarinke?
« Odgovori #1 u: Ožujak 07, 2016, 12:04:11 poslijepodne »
Bez bilja i ribica. Patke puno prljaju vodu. Ruju po dnu i ispustaju puno fekalija.

Tomislav

Offline erorr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Ožujak 07, 2016, 12:28:09 poslijepodne »
i uz obavezno friziranje patkica da ne odlete...

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Ožujak 07, 2016, 12:42:41 poslijepodne »
Ninci kaj će ti patke kad imaš predivne guske , vidjela si kaj su guske u stanju napraviti u kratkom roku , zamisli onda kaj bi patkice napravile dugoročno . Patke ne bi dirale veće ribe , za manje ne znam ali pretpostavljam da su ribe prebrze za njih .
Nešto od bilja bi sigurno preživjelo ali bi filter bio jako opterećen , trebalo bi probati , moje mišljenje je da bi to moglo hodati zajedno samo bi trebalo vidjeti koliko bi tvoj filter mogao probaviti otpada od riba i patkica . Generalno gledajući patkica je još jedan zagađivač kao i koić , znači da je u filtraciji sve  :up:

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2016, 13:41:16 poslijepodne »
imam patke (imali i guske) doma i, doduše ne uz jezerce, ali znam kako funkcioniraju.
Sa biljem se svakako pozdravi jer će ga pojesti/strgati. Vodeno bilje je patkama (i guskama) prirodna hrana.
Način na koji se patke i guske hrane je da uzmu hranu(šrot, kukuruz/štogod) u kljun i razmoče ga  vodi i tek onda ga gutaju. To znači da će veliki dio hrane završiti u vodi. Nešto od toga će pojesti ribe, nešto pokupiti filter, dio trunuti u vodi. Dodaj uz ovu kombinaciju ljetno sunce i imaš potencijalni problem, čak i uz filter. Tu je i velika količina blata i izmeta koja će završiti u vodi.
U teoriji bi neki veliki filter to možda mogao držati pod kontrolom (glede kemijskog sastava), ali ta će ti voda biti vječno mutna od blata i pitanje da li će ribe biti vidljive i da li će njima biti unutra ugodno jer će ih patke vjerojatno stalno plašiti.
Guske, ako razmišljaš njih pustiti u jezerce, su kao patke na steroidima s nazubljenim kljunom i one vole "glodati" tvrđe biljke. U svakom slučaju biljke će biti pokojne, jedino ako ih na neki način fizički ne ogradiš, ali to vjerojatno ne bi oku ugodno izgledalo.
Uz to sve, patke i guske su stvorene za izradu blata, kopaju zemlju, buše rupe u zemlji i rade blato, blato, blato koje će kad tad završiti u jezercu.

Kako max-max veli probaj, al da sam ja na tvojem mjestu, ne bi to išla raditi.

Ako imaš doma kakvu kacu ili neku veću posudu, napuni ju vodu i stavi ju guskama par dana da se iživljavaju na i u njoj. Budeš vidjela kakav će talog blata biti na dnu.
Velim trebao bi to biti filter velikog kapaciteta, ako zbog ničeg drugog onda da ga blato ne zaštopa jer koliko će filter posisat blata, toliko će ga patke još više unositi nutra jer je njima kljun cijelo vrijeme na relaciji zemlja-voda.

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 07, 2016, 21:28:59 poslijepodne »
patke idu jedino s mlincima :D

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #6 u: Ožujak 07, 2016, 22:11:20 poslijepodne »
patke idu jedino s mlincima :D

ove patke je steta s mlincima s obzirom da se krecu po 300kn komad  :D

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2016, 12:35:11 poslijepodne »
Ma imam ja i patke i guske i divlje patke...ali one su za kako je netko gore napisal- uz mlince. :) i one imaju svoje jezero i dobro znam kako to izgleda.
Guske naravno ne dolaze u obzir jer su to štetočine kakvih nema, a k tome i jako inteligentne.

Ali patke Mandarinke su još i manje od divljih, a još k tome jaaako lijepe i jedan par... hm... uz moj jaki filter i ne baš tako jako malo jezerce...
mislila sam da netko možda ima iskustva baš sa njima...
sa drugima imam iskustva i to nejde... slažem se.
Pustike, Turopolje

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2016, 14:37:33 poslijepodne »
svakak možeš probat s mandarinkama, pa ak neide neide.
Ako imaš kakve ribe u tom jezeru, samo prati kako se ribe ponašaju (da ne bi došlo do većeg pada u kvalitete vode zbog izmeta), pogotovo ako imaš koi-je, pa budeš vidjela kako kako će ići. Nađi neku dekorativnu ogradicu da zaštitiš bilje, da nebi patkice ipak došle u iskušenje.
Ljudi su išli na mjesec, kaj se nebi moglo srediti par patki u jezercu, samo treba malo volje i kreativnosti.  :up:.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2016, 16:28:26 poslijepodne »
To jezerce koje imaš za ostalu perad nema nikakvu filtraciju i izgleda kak izgleda . Ribnjak ipak ima filtraciju i ja vjerujem da dvije patkice ne mogu ništa više zamazati vodu od dva velika koića . Svakako ćeš morati pratiti parametre vode u početku da vidiš kako se ponaša , hranu za patkice staviš dalje od ribnjaka da ju ne nose unutra , neće one stalno boraviti na vodi tako da mislim da to može hodati . Većina misli kako kornjače ne mogu zajedno sa ribama ali znam iz prve ruke da to nije tako , kornjače i zlatne žive već nekoliko sezona zajedno u ribnjaku od 500 L , zlatne sam donio kao hranu ali jš su žive .
Probaj , ako ne bude išlo uvijek možeš zamjesiti mlince  :D :D

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 11, 2016, 19:32:35 poslijepodne »
Ninci ovaj filmić će ti pomoći da riješiš sve svoje nedoumice , mandarinke + kornjače + hrpa koića

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 22, 2016, 20:08:25 poslijepodne »
 :o
ove se patkice i boje ući u jezerce jer bi završile kao hrana!!!
nemam pojma...
Mislim da ću probati, ako neće ići, uvijek ih mogu prebaciti s ostalom živadi, nije baš da ću uživati u njihovoj ljepoti, ali kaj je- tu je.
Doduše, nemam puno riba u svom jezercu. 7 koića od 5-20 cm, tri pajčolanke i dva teleskopa,gambuzije ne brojim...njihov broj je poprilično nestabilan. :)
Pustike, Turopolje