imam patke (imali i guske) doma i, doduše ne uz jezerce, ali znam kako funkcioniraju.
Sa biljem se svakako pozdravi jer će ga pojesti/strgati. Vodeno bilje je patkama (i guskama) prirodna hrana.
Način na koji se patke i guske hrane je da uzmu hranu(šrot, kukuruz/štogod) u kljun i razmoče ga vodi i tek onda ga gutaju. To znači da će veliki dio hrane završiti u vodi. Nešto od toga će pojesti ribe, nešto pokupiti filter, dio trunuti u vodi. Dodaj uz ovu kombinaciju ljetno sunce i imaš potencijalni problem, čak i uz filter. Tu je i velika količina blata i izmeta koja će završiti u vodi.
U teoriji bi neki veliki filter to možda mogao držati pod kontrolom (glede kemijskog sastava), ali ta će ti voda biti vječno mutna od blata i pitanje da li će ribe biti vidljive i da li će njima biti unutra ugodno jer će ih patke vjerojatno stalno plašiti.
Guske, ako razmišljaš njih pustiti u jezerce, su kao patke na steroidima s nazubljenim kljunom i one vole "glodati" tvrđe biljke. U svakom slučaju biljke će biti pokojne, jedino ako ih na neki način fizički ne ogradiš, ali to vjerojatno ne bi oku ugodno izgledalo.
Uz to sve, patke i guske su stvorene za izradu blata, kopaju zemlju, buše rupe u zemlji i rade blato, blato, blato koje će kad tad završiti u jezercu.
Kako max-max veli probaj, al da sam ja na tvojem mjestu, ne bi to išla raditi.
Ako imaš doma kakvu kacu ili neku veću posudu, napuni ju vodu i stavi ju guskama par dana da se iživljavaju na i u njoj. Budeš vidjela kakav će talog blata biti na dnu.
Velim trebao bi to biti filter velikog kapaciteta, ako zbog ničeg drugog onda da ga blato ne zaštopa jer koliko će filter posisat blata, toliko će ga patke još više unositi nutra jer je njima kljun cijelo vrijeme na relaciji zemlja-voda.