Da se mene pita bilo bi svašta drugačije .
Ovaj tekst koji si stavio upučuje na hranjenje običnog šarana koji je u tovu i za prodaju . Naravno da im je cilj u što kračem periodu da dobe konzumnu težinu i ta hrana je sigurno kaloričnija od ove koju mi (bar većina) koristimo . Poznavajući zlatne ribice i koiće te ribe bi jele cijelo vrijeme , ako nema hrane u blizini onda se kopa po mulju , zemlji , bilju ili kamenju , bitno da je nešto u ustima , nije bitno šta . Trenutno u akvariju od 200L imam tri zlatne ribice i jednog ancitrusa , zlatne su bile u kantama sa lotusima preko sezone i jele su samo živu hranu koju su same uhvatile . Sada su u akvariju i za hranu i održavanje je zadužen moj stari , nemoram vam govoriti da ih hrani previše ali mi se ne da raspravljati sa njim . Hoću reći sljedeće , poslije obilnog obroka te ribe pokušavaju ući u kućicu od ancitrusa i maznuti njegovu hranu , uredno mi žvaču pistiu koja je tu na prezimljavanju , kad god čuju da se netko približava one žicaju hranu i konstantno nešto traže i žvaču sa dna . Ako si malo proučavao koiće morao si naići na podatak da koić nije koić . Ne rastu svi jednako u dužinu i širinu ma kako kvalitetnu hranu i uvjete imali , ima onih koji će brzo rasti i debljati se a ima i onih koji će u istim uvjetima rasti sporije i nikada neće postati pravi kapitalci ma koliko se mi brinuli o njima . Tako bar kažu Japanci i to uopče ne utječe na njihovo zdravlje ili ljepotu .
Šaran se u prirodi hrani cijelo vrijeme odnosno traži hranu cijelo vrijeme iz jednog razloga , nema hranu na hrpi i treba se dobro namučiti da ju pronađe i onda još i u dovoljnoj količini , to im je ostalo zapisano u genima .