Kolovoz 23, 2025, 00:14:39 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Automatska hranilica za ribe XXL  (Posjeta: 15325 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Automatska hranilica za ribe XXL
« Odgovori #25 u: Siječanj 30, 2016, 12:02:44 poslijepodne »
Ako ne možeš naći vremena pet minuta prije odlaska na posao i pet minuta poslije posla da pobereš prljavštinu sa površine vode i nahraniš ribe onda je moje mišljenje da te ribe ne moraš ni imati . Istina je da je kvalitetnije hraniti ribe više puta dnevno ali i za nas to vrijedi pa se većina to ne prakticira . Mene najviše razvesele moji ribeki kad me čekaju da donesem nešto za klopu a kad bi stavio hranilicu koja bi ih hranila nekoliko puta dnevno mislim da to više ne bi bilo isto . To vam je isto kao da jedete sa svojim klincima ili date da baka nahrani klince . Vjerojatno će kod bake biti ukusnije i klinci će biti nahranjeni ali nema onog gušta kao dok ste zajedno za stolom . Ako imate kučne ljubimce imajte ih zbog sebe a ne zato jer je to trend ili prestiž  :up:

Hranjenje 5 minuta prije i poslije posla uopce nema veze s time kako se koi prirodno hrani. Mi hranimo tako jer nam odgovara ali da se ribu pita ona bi se hranila cijelu noc. Istrazivanja su pokazala da riba koja se hrani on demand hranilicama je veca,zdravija i manje pod stresom sto nam je mislim svima ovdje cilj.

Citat:
We investigated the effect of timing of food intake on growth in common carp (Cyprinus carpio L.). Juvenile carp were demand-fed for 22 days using a computerized pendulum feeder that registered meal requests. Controls were pair-fed at 10:00 h, both groups were kept at 12L:12D (lights on at 06:30 h). Demand-fed fish displayed highest food intake at 22:00 h, and the lowest at 10:00. After 22 days, demand-fed fish had grown by 20% of their initial body weight, compared to 4% of the pair-fed control. Plasma cortisol levels in demand-fed fish were remarkably low and stable, whereas in the control group levels had increased 60-fold at 10:00 h compared to 22:00 h. We conclude that timing of food intake is an important determinant of endocrine status, growth and welfare.
« Zadnja izmjena: Siječanj 30, 2016, 12:06:01 poslijepodne od majstor76 »

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #26 u: Siječanj 30, 2016, 12:49:27 poslijepodne »
Sto znaci napravimo  autimatsku hranilicu, moze budemo !!

Majstor 76: daj link na ti tvoju kaj mislis kupiti !?

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Siječanj 30, 2016, 12:50:24 poslijepodne »
Hehe lajk .... A za djecu smatram da je bolje da se kod bake nahrane !! ;D;D
Iz iskustva ti kazem da nije bolje,za njihovo dobro(djece).
 :D
Znam I ja po svojima  ali nekad je ipak lakse .. :D:D

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #28 u: Siječanj 30, 2016, 12:54:26 poslijepodne »

Citat:
We investigated the effect of timing of food intake on growth in common carp (Cyprinus carpio L.). Juvenile carp were demand-fed for 22 days using a computerized pendulum feeder that registered meal requests. Controls were pair-fed at 10:00 h, both groups were kept at 12L:12D (lights on at 06:30 h). Demand-fed fish displayed highest food intake at 22:00 h, and the lowest at 10:00. After 22 days, demand-fed fish had grown by 20% of their initial body weight, compared to 4% of the pair-fed control. Plasma cortisol levels in demand-fed fish were remarkably low and stable, whereas in the control group levels had increased 60-fold at 10:00 h compared to 22:00 h. We conclude that timing of food intake is an important determinant of endocrine status, growth and welfare.
[/quote]
Stoji to sto tu pise,ali ja bih radije da se ribe vesele meni kad me vide nego automatskoj hranilici.A i sta nema dovoljno licinki,buba,komaraca,...po noci kad ih mi ne hranimo?
Ne zelim pametovat,ali sa tom hranilicom mi nije to to.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #29 u: Siječanj 30, 2016, 13:09:18 poslijepodne »
Da se mene pita bilo bi svašta drugačije .
Ovaj tekst koji si stavio upučuje na hranjenje običnog šarana koji je u tovu i za prodaju . Naravno da im je cilj u što kračem periodu da dobe konzumnu težinu i ta hrana je sigurno kaloričnija od ove koju mi (bar većina) koristimo . Poznavajući zlatne ribice i koiće te ribe bi jele cijelo vrijeme , ako nema hrane u blizini onda se kopa po mulju , zemlji , bilju ili kamenju , bitno da je nešto u ustima , nije bitno šta . Trenutno u akvariju od 200L imam tri zlatne ribice i jednog ancitrusa , zlatne su bile u kantama sa lotusima preko sezone i jele su samo živu hranu koju su same uhvatile . Sada su u akvariju i za hranu i održavanje je zadužen moj stari , nemoram vam govoriti da ih hrani previše ali mi se ne da raspravljati sa njim . Hoću reći sljedeće , poslije obilnog obroka te ribe pokušavaju ući u kućicu od ancitrusa i maznuti njegovu hranu , uredno mi žvaču pistiu koja je tu na prezimljavanju , kad god čuju da se netko približava one žicaju hranu i konstantno nešto traže i žvaču sa dna . Ako si malo proučavao koiće morao si naići na podatak da koić nije koić . Ne rastu svi jednako u dužinu i širinu ma kako kvalitetnu hranu i uvjete imali , ima onih koji će brzo rasti i debljati se a ima i onih koji će u istim uvjetima rasti sporije i nikada neće postati pravi kapitalci ma koliko se mi brinuli o njima . Tako bar kažu Japanci i to uopče ne utječe na njihovo zdravlje ili ljepotu .
Šaran se u prirodi hrani cijelo vrijeme odnosno traži hranu cijelo vrijeme iz jednog razloga , nema hranu na hrpi i treba se dobro namučiti da ju pronađe i onda još i u dovoljnoj količini , to im je ostalo zapisano u genima .

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 30, 2016, 15:51:25 poslijepodne »
Znanstveni rad ciji sam dio postao kaze da riba koja se hrani prema svojim potrebama (on demand) je zdravija, manje pod stresom (jer ne ocekuje hranjenje u odredjeno vrijeme) i vece mase jer jede kad je gladna a to znaci bolju apsorpciju hrane i manje otpada koji opterecuje filter. Znaci, nije tu samo u pitanju tov, nego je riba pod puno manji stresom i opcenito u boljem stanju. To su potvrdjene znanstvene cinjenice.
Isto tako, riba prirodno ne jede konstantnim intezitetom kroz dan, jede uglavnom nocu (oko ponoci je maximum) dok je minimum hranjenja negdje oko 10h.
Japanci svoje ribe drze u blatnim barama gdje se tove na prirodnoj hrani, kasnije ih vade u umjetne bazene i idu u prodaju

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Siječanj 30, 2016, 16:24:54 poslijepodne »
Sto znaci napravimo  autimatsku hranilicu, moze budemo !!

Majstor 76: daj link na ti tvoju kaj mislis kupiti !?

mislio sam uzeti ovo

http://www.linn.eu/english/download/catalogue-2012-2013/linn-en.html#/38/zoomed

Znaci samo njihaljku, bez spremnika za hranu, kosta 27 eur

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 30, 2016, 16:29:03 poslijepodne »
Da a treba ribu nauciti  na to, riba treba sama povuci da si uzme  kaj ne !?

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 30, 2016, 16:52:42 poslijepodne »
Hm mozda je to malo puno za nauciti  ali jednostavnije je mozda da se alozi automatski!! A sad kak ces odrediti koliko treba dati hrane tj koliko puta da ispusti!? Hvala

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Siječanj 30, 2016, 17:16:41 poslijepodne »
Riba vrlo brzo skuzi kako to funkcionira a kolicina koja ispadne kod svakog pomjeranja (ne povlacenja) se da nastimat na njihaljki. Ja bih vjerovatno prvo nastimao da ispadne neki minimum pa bi onda po potrebi povecavao, mislim da je tako najsigurnije. Prednost ovog sustava je da ti ne treba struja da bi funkcionirao i riba si sama dozira koliko ce pojesti, sa automatikom opet moras nagadjati kad i koliko da hranis.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 30, 2016, 17:25:24 poslijepodne »
Ja ne proturiječim tom znanstvenom radu samo kažem da je to u slučaju kad se hoče tovit ribu . Japanci kako kažeš svoje koiće uzgajaju u blatnim barama ali nisi napomenuo da u te bare idu samo naj kvalitetniji primjerci koji će ili biti za daljnji rasplod ili će postići cijenu boli glava . Sve ostale ribe se uzgajaju bliže proizvodnom pogonu jer je lakše brinut o njima i jer relativno brzo idu u prodaju .
Ova hranilica koju ćeš naručiti izgleda jako zanimljivo , ja jedva čekam da vidim kako će se tvoje ribe hraniti sa hranom koja će padati van . Mislim da će klopati dok god bude hrana padala van , vidio sam slične samo sa diskom na špagi a rade na isti princip , dok se disk miče hrana pada , ribe klopaju a disk se opet miče i tako u krug . Budemo vidjeli kad ju nabaviš , baš me zanima ishod .
Sonic nemoj imati tako nisko mišljenje o koićima , to su jako inteligentne živine .
Ne vidim razlog zašto na toj hranilici treba riktati koliko će hrane padati van , dok riba povlači hrana pada van , kad je riba sita (a nije nikad) onda više ne povlači . Ili moraš nariktati kako ne bi svu hranu pojeli odjednom ?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #36 u: Siječanj 30, 2016, 17:28:50 poslijepodne »
Stoji to sto tu pise,ali ja bih radije da se ribe vesele meni kad me vide nego automatskoj hranilici.A i sta nema dovoljno licinki,buba,komaraca,...po noci kad ih mi ne hranimo?

U modernim koi ribnjacima (betonskim ili folijskim) nema bas puno mjesta za vodene kukce sa kojima bi se ribe hranile, to je prilicno pust okolis po tome pitanju tako da ribe pojedu dosta alge ali kukci se ne nalaze u velikim kolicinama.
Sto se tice hranjenja, ja ne vidim ribe koje mi se vesele, vise vidim nervozne gladne ribe koje se naguravaju za dobru poziciju kad bacam hranu. Sa hranilicom ili bez, ribe nece nikud, pa onda bolje da se smire i ponasaju normalno jer su site nego 5 minutni feed frenzy.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 30, 2016, 17:42:37 poslijepodne »

Ne vidim razlog zašto na toj hranilici treba riktati koliko će hrane padati van , dok riba povlači hrana pada van , kad je riba sita (a nije nikad) onda više ne povlači . Ili moraš nariktati kako ne bi svu hranu pojeli odjednom ?

Riba moze biti sita, problem je u tome sto su ribe naucene na 2x hranjenja dnevno i to je sve. I kad predju na on demand hranilicu onda je aktiviraju do besvjesti jer ocekuju da je hrana ogranicena i jedu sto vise mogu, dok ne skuze da hrane ustvari ima i da je nece nestati. U prilogu je grafikon aktivacija njihaljke gdje se vidi na pocetku jak porast broja aktivacija ali poslije toga pad.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Siječanj 30, 2016, 17:53:46 poslijepodne »
Živi bili pa vidjeli .
Ne znam razlog ali moji ribeki nikada ne uzimaju hranu onako "živčano" kako ti opisuješ i kako sam vidio po youtube , koji je razlog ne znam ali moje ribe hranu uzimaju elegantno , smireno i bez ikakve žurbe , naguravanja , iako im hranu dajem u ograđeni prostor cca 30x20 cm .

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Siječanj 30, 2016, 17:57:21 poslijepodne »

U modernim koi ribnjacima (betonskim ili folijskim) nema bas puno mjesta za vodene kukce sa kojima bi se ribe hranile, to je prilicno pust okolis po tome pitanju tako da ribe pojedu dosta alge ali kukci se ne nalaze u velikim kolicinama.
Sto se tice hranjenja, ja ne vidim ribe koje mi se vesele, vise vidim nervozne gladne ribe koje se naguravaju za dobru poziciju kad bacam hranu. Sa hranilicom ili bez, ribe nece nikud, pa onda bolje da se smire i ponasaju normalno jer su site nego 5 minutni feed frenzy.
Ne bih se slozio s tobom da izvedba ribnjaka ima veze sa zivotinjskim svijetom oko njega.Kod mene je ribnjak ovo ljeto bio pun razno raznih zivotinjica,od raznih licinki do komaraca,leptira,vilin konjica,pcela,osa,strsljena,puzeva,bubamara,itd.
Mozda je to zbog blizine sume,nisam siguran,ali sve zivotinjice koje se nalaze na obliznjem prirodnom jezeru,dolaze i kod mene.

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Siječanj 30, 2016, 17:59:24 poslijepodne »
Živi bili pa vidjeli .
Ne znam razlog ali moji ribeki nikada ne uzimaju hranu onako "živčano" kako ti opisuješ i kako sam vidio po youtube , koji je razlog ne znam ali moje ribe hranu uzimaju elegantno , smireno i bez ikakve žurbe , naguravanja , iako im hranu dajem u ograđeni prostor cca 30x20 cm .
I moji ribeki se tako ponasaju(ima negdje snimka sa youtuba).Dodju polako i to njihovo hranjenje traje i po nekoliko minuta.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Siječanj 30, 2016, 18:03:26 poslijepodne »
Mozda je to zbog blizine sume,nisam siguran,ali sve zivotinjice koje se nalaze na obliznjem prirodnom jezeru,dolaze i kod mene.

Imam i ja svacega oko ribnjaka ali ne mozes usporedjivati prirodni ribnjak i sve ono u mulju sa cime se ribe hrane, sa cistim modernim koi ribnjakom u kojem nema puno mjesta za sakrivanje vodenih kukaca. To su dva razlicita okolisa.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #42 u: Siječanj 30, 2016, 18:30:07 poslijepodne »
Ja ne proturiječim tom znanstvenom radu samo kažem da je to u slučaju kad se hoče tovit ribu .

Stvar je u tome da to nije samo u slucaju kad hoces tovit ribu to je iskoristivo za sve slucajeve. U tom istrazivanju su imali dvije grupe riba koje su pojele potpuno istu kolicinu hrane ali jedna je dobila 4% na masi a druga 20%, jedna je imala razinu stresa prije hranjenja 60x u odnosu na ovu drugu. Znaci imas ribu koja brze raste, proizvodnji manje smeca koje opterecuje filter i ima nisku razinu stresa. Riba je opcenito zadovoljnija i to je ono sto je vazno.
Kilaza niti mene ne interesira ali ukazuje na to da se riba hrani blize onome sto ona prirodno zeli i bolje iskoristava ono sto pojede.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Siječanj 30, 2016, 19:04:32 poslijepodne »
Ova tvoja hranilica i znanstveni dokazi su me natjerali na razmišljanje (šetao sam kao pr. Baltazar) i došao do sljedećeg zaključka . Hranjenje riba na njihov zahtjev je kvalitetnije za ribe  :up: , da dobivaju hranu iz hranilice  nipošto  :down: , moja ideja ide u sljedećem smjeru (možda ju i patentiram) . Krećem u izradu hibrida između hranilice i ručnog hranjenja ribe , plan je da napravim polugu sličnu onoj na toj hranilici koja će kada riba zatraži hranu zvučnim ili svjetlosnim (zavisi od doba dana/noći) signalom upozoriti mog starog (penzić) i on kreće sa hranom prema ribnjaku i nosi masku sa mojim likom . Na taj način ću zadovoljiti potrebe svojih ribeka da se hrane kad god im srce (želudac) hoće , neće biti mehaničkog hranjenja i moj stari će imati rekreaciju koju mu je lječnik ionako prepisao  a ribeki će se i dalje veseliti meni kad me vide . Ako vidite kakav propust u planu sve sugestije su dobrodošle  :up:

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Siječanj 30, 2016, 19:10:48 poslijepodne »
 :D :D :D :D :D :D :D : :D :D :D :D :D :D :D

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Siječanj 30, 2016, 19:22:46 poslijepodne »
Dado zar ti je prst zaštekao na smajlićima , ovo kaj sam napisao i mislim . Zdravlje i zadovoljstvo svih u obitelji , uključujući i kućne ljubimce .

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Siječanj 30, 2016, 19:25:38 poslijepodne »
Ok.Pristekaj onu tvoju kameru na net i hocemo 24h live streaming.  :D :D :D

Offline DADOUMAG

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Siječanj 30, 2016, 19:26:38 poslijepodne »
I stavi neki mikrofon da cujemo  tvojeg starog u 3 ujutro kad ovi zazvone.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Siječanj 30, 2016, 19:53:01 poslijepodne »
 :D :D :D :D :D ova ti je dobra .
Moj stari je radio kao osiguranje pa je naviknuo biti spreman 24/7 , nije on ni nagao ili temperamentan tako da taj dio neće biti nikakav problem za njega . Malo me brinu susjedi da mi ne pozovu murju ili hitnu  :D .
Ja mislim da su ribe onakve kakvi su i njihovi vlasnici , tako da će moje ribe biti kulturne i neće zvoniti iza ponoći . Ako bi se to i desilo uvjek mogu dodati opciju šokera poslije ponoći (za staroga , ne za ribe)  :D
Kamera je u funkciji cijelo vrijeme , pa kada dođe sezona hranjenja biti će obavljeno , trenutno gledam kako stari dimi kobase  :D
Evo još jedan razlog zašto hranilice nisu baš dobar izbor

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #49 u: Siječanj 30, 2016, 20:15:46 poslijepodne »
Evo još jedan razlog zašto hranilice nisu baš dobar izbor

Na takvom ribnjaku i sa takvim ribama su hranilice nepotrebne, imaju dosta hrane i u mulju