Da sad puno ne pametujem ali neko moje sikustvo: ribe koje obole od ovakvih vrsta bolesti obicno nagli napad na svoj organizam dozivljavaju nakon mekog od stresova koji im se dogodio, sve ribe kao i ljudi i druge zivotinjice sa sebom ili na sebi imaju parazite koji su sastavni dio njihovd "grade" s kojima se riba u zdravim okolnostima s njima nosi bez problema, nastupom soka ili stresa ribi opada imunitet i male bestijice pocnu napadat pojedinca ili grupu. Svakakve metode ljecenja postoje koje su manje ili vise uspijesne, ali po meni bi trebalo izbjegavati procese koji dodatno uzrokuju sok na ribi, tj. koji uzrokuju dodatno nepozrebno naprezanje ribe. Sam sam imao problema s tim bolestinama, svasta sam provavao, ali najbolje se pokazalo sto manje petljati s razno raznim kemijama jer sve te metode rijesavaju posljedicu, a ne i sam uzrok, a opcenito sam uzrok je nastao u procesu "normalnog" transporta, dobave, zamjene, dodavanja ili oduzimanja ribe u samom tanku, gdje i samo jednom novom ribicom koju dodajemo u sistem mjenjamo uvijete, pravila ponasanja itd. Jednostavno ovo su stvari koje se dogadaju i koje ce se dogadati.
Provao sam s ljekovima, lukom, uv lampom, izmjenom mora koja je od metoda bila najbolja nebih se znao odlucit. Ovo ljeto sam sam imao problem s tim gdje sam izgubio par ribica, ali i dio odgovornosti snosim i ja jer sam preskocio neke korake.
Mozda pricam "ludarije" ali ovo je moje misljenje.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk