Srpanj 20, 2025, 13:46:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: sto mi se događa s ribama?  (Posjeta: 9549 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: sto mi se događa s ribama?
« Odgovori #25 u: Svibanj 04, 2014, 20:53:07 poslijepodne »
Dakle evidentno je da je protok vezan za količinu filter materijala.

Tako je.

Jer oprosti Plavi kada bi imali mjerilo koji protok za koji akvarij je potreban..

Zar upravo to i nemamo? Protok+kolicina filter materijala=litraza akvarija za koju je namjenjen.

Manje protoka-manje filter materijala - i filter je deklariran za akvarije do xy litara.
Vise protoka-vise filter materijala - i filter je odmah 1000kn skuplji, i odmah moze gurati barem duplo veci akvarij od prvog primjera.  :D

Offline sanchez

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Podstrana
« Odgovori #26 u: Svibanj 04, 2014, 20:59:11 poslijepodne »
Pa nisu inženjeri JBL-a ili EHEIM-a pali s marsa  ;) ;) . Ako piše da je za akvarije od toliko do toliko litara, onda to stoji  :up: :up:.

Ali, ostali izgleda jesu?

Sve ovo sto je cjenjeni kolega napisao stoji, stovise. Jedino meni i dalje onaj navod "prepolovi tvrdnju proizvodjaca" nije jasan...

Pa ako vrijedi za ovog ili onoga, onda valjda vrijedi za sve, zar ne? Proizvodjac kaze - 100 do 300 litara. Da, to je izuzetno precizno.  :D :D

Daj ti meni reci, jel to za 100 litara akvarij, ili za 200, ili za 300? Odluci se  :D , jer ne moze biti za sve.

Dalje, ako imamo, a imamo, da ce netko xy filter koristiti na 100l, i netko drugi isti taj filter na 300....dali oni imaju identican nivo i kvalitetu filtracije?

Ne znam , reci ti meni?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #27 u: Svibanj 04, 2014, 21:04:39 poslijepodne »
Pa nisu inženjeri JBL-a ili EHEIM-a pali s marsa  ;) ;) . Ako piše da je za akvarije od toliko do toliko litara, onda to stoji  :up: :up:.
Eventualno za bolje miješanje vode i razbijanje mrtvih kuteva ubacit neku pumpicu, po mogućnosti šta tišu, jer JBL filter se ne
čuje dok radi, pa bi bilo glupo da tako mala naprava buči pored njega. To kažem jer moja ATMAN-ova radi ko motorna pila  -? .
naravno da nisu. Eheim je prvi filter slozio prije valjda 50 godina. I od tada su vjerujem podosta naucili i napredovali.
Poanta price je da ako na filteru pise da je za najvise 300l onda ti to u praksi znaci da je idealan za 150l. Ne zato jer on na 300l nece filtrirati vodu kako treba (OK, vjerojatno losije nego na 150 ali jos uvijek dovoljno dobro) nego zato sto hoces neces filteri se s vremenom zacepe i pada ti protok i filtracija je sve losija. I to se vidi jako brzo. Ja sam imao mali eheim 2222 na 150l i nakon 2 tjedana bi protok vec opako pao i onda kroz par dana vidis kako je voda vec lagano mutna. Trebalo ga je cistiti svaka 3 tjedna. A to je taj kljucni podatak koji ne pise niti na jednoj kutiji, da se interval odrzavanja puno produzuje ako filtrira najmanji preporuceni akvarij a ne najveci. Sad je na 60l i ne diram ga po 6 mjeseci. A i kad ga cistim to je reda radi, protok je i dalje OK.
Naravno, ovisi i o tome sto se ima u tom akvariju i kakvi su mediji u filteru ali generalno filter na kojem pise da je za akvarije od 300l je los izbor za akvarij od 300l. Neki to znaju i prije kupovine, nekima uvaljaju trgovci (tako sam ja kupio eheim dok jos nisam imao pojma) pa skuze s vremenom da to ipak nije to a neki se ne daju krstiti pa ce probati sve i svasta iako je problem ocit na pocetku.
Ne znam , reci ti meni?
pa na pocetku da, ili skoro da. No kvaliteta filtracije XY filtera na 300l eksponencijalno opada u odnosu na taj isti XY na 100l ako su akvariji istog tipa.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #28 u: Svibanj 05, 2014, 00:32:18 prijepodne »
Da zaključimo...

Molim isključivo CIKLIDAŠE da odgovore na slijedeće pitanje:

Koji filter (vanjski ili unutrašnji) sa kolikim protokom biste preporučili čovjeku koji ima ciklidni akvarij od 210 litara sa puno riba i koji baš nije redovit u promjeni vode i usisavanju podloge?

Molim samo odgovor bez obrazlaganja zato jer ćemo o tome kasnije.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #29 u: Svibanj 05, 2014, 00:48:12 prijepodne »
Ma definitivno sve je objašnjeno i još od svih vas dodatno pojašnjeno...ne može se sve relevantne čimbenike upucati u par postova ali mislim da je tema ...konstruktivna jer ima puno oprečnih i uvriježenih mišljenja za i protiv.

Recimo ono što sam propustio navesti,a Kingo je dobro podkrijepio je,
Filter za akvarij OD/DO-jako bitno...naravno da će na minimumu puno bolje i DUŽE odrađivati posao pod uvjetno rečeno maximalnim kapacitetom(riba i bilja koliko uvjetno više moožemo staviti,a da se ne pobiju međusobno zbog prostora-teritorija....
Također je vrlo bitno i logički da staviš što ti prostor i financije dopuštaju što veći filter ..
npr akvarij od 200Lit. stavimo filter za akvarij 500-800 litara...idealno

No svi proizvođači stavljaju optimalne tj.(min-max) i u tom srazmjeru poštuju standarde i mjerila kojih se svi drže što radi efikasnosti,cijene...jer kad bi jedan bitno odskočio i pokušao progurati svoj standard naravno na bolje,veći jači filter za manji akvarij od standarda koji je riješen kao što neki kažu prije 50 godina(naravno ne na Marsu :D) tada bi ovai potonji imali daleko manji i zanemarivi udio na tržištu.
Dakle poanta cijele priče je da
PROTOK bude srazmjeran filter materijalu,i naravno ne šaranima u 200 litara :) već optimalan broj i veličina riba za takav akvarijVELIČINA filtera da može izdržati min. 30 dana kvalitetne BIOLOŠKE filtracije(NE MEHANIČKE) jer kao i kod svega ne može npr. mašina od auta popiti 25 litara na 100km,već recimo 8 ili 12 koliko je maximum da bi proizvela max. snagu rada.niti više ide niti više pije...
Dakle medijem i pripadajućim protokom uzima se onoliko mehaničke materije,koliko srazmjerno populacija bakterija može preraditi,a da ne dođe do zaštopavanja,time pada protoka i denitrifikacije i onda imamo ...samo posla oko čiščenja svako malo.

Evo Damir je  :) konstatirao tj. pitao ..Pa ako vrijedi za ovog ili onoga, onda valjda vrijedi za sve, zar ne? Proizvodjac kaze - 100 do 300 litara. Da, to je izuzetno precizno. 

Daj ti meni reci, jel to za 100 litara akvarij, ili za 200, ili za 300? Odluci se  , jer ne moze biti za sve.
.
Kada sam to u početku navodio onda sam rekao za akvarij o kojem govorimo 200 litara i tu sam za primjer uzeo minimalni filter JBL 701 pa do sasvim dovoljnog 901 i iz toga je proizašla varijanta 300-600 litara protoka :up:

Dakle ja i dalje tvrdim više ni ne znam da ne idem u natrag JBL 901 i te kako i više nego dovoljan za akvarij od 200 litara,a bez problema će gurati i akkvarij od 300-350 koji je stabilan i ko zna sa svojim ljubimcima i biotopom(srazmjer riba i bilja,količina hrane i kakve,koliko i kada) sve to može i utječe na pravilnu i kvalitetnu filtraciju.

U svakom slučaju primjer evo ja na svom RIO 180(prodajem ga u oglasu jer ću slagati LIDO 200) imam SICCE Shark(unutarnji filter) ništa spešl po dimenzijama,samo spužva sa 40 solidnih ribica,biljni naravno filter mi ne radi na maximumu,baš zbog mehaničkog zagađenja i gura 30- 40 dana bez problema,hranim svaki dan jednom na dan,voda kristal,ribe sretne,bilje raste-čupam...bez CO2 koliko energije toliko rezultata po zakonima prirode ..ništa ne silujem :up:

A za kraj sjetimo se filtera prije 35 godina -zračni filteri(keramika-ugljen-mjehurići) i opet sve bilo čisto bistro,bilje raslo ko ludo pod običnom buble žaruljom ;)a kapacitet filtera .....nikakav...što nam dodatno govori da se i dobar dio denitrifikacije odvija i u supstratu,a zdrave biljke rade lavovski dio posla :up:

Sve je moguće samo pristup treba biti pravilan i što prirodniji :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Svibanj 05, 2014, 01:00:39 prijepodne »
Ja ču samo odgovoriti za sebe jer imam na održavanju dva ciklidna Malawi akvarija,a prije sam ih imao i doma naravno..
800 litara -JBL CPe 1500-MALAWI mix cca 40 komada- na žalost filter se čisti 1 godišnje :o no ribe žive i zdrave(svemirac svjedok)
voda se mijenja svakih 2-3 mjeseca..
500 litara također MALAWI MIX takođerJBL CPe 1500- oko 35 riba filter čistim svaka 2-3 mjeseca,izmjena 40% vode i usisavanje svaki mjesec.....akvarij i ribe ko curica
Dakle ta dva na ovaj način 800 litarski 2 godine,500 litarski 8 godina :zagrljaj:
Dakle ciklidni akvariji u pravilu su bez bilja....
Ni jedan prosječan filter sa većim protokom neće riješiti u nedogled filtraciju ako se voda ne mijenja na mjesečnoj bazi maximalno sa usisavanjem.
Jer filter ne može povući svo smeće sa dna ne 100% već samo razgrađeni DOM,ako je nešto ostalo,a uvijek će ostati u mrtvim zonama tu počinju problemi.
Pardon da ne zaboravim na poslu RIO 180 filter 901+ orginal juwel malawi mix oko 40-ak riba što je puno
filter se čisti svaki drugi mjesec jedan,voda usisavanje svakih cca. 45 dana ali je zasađen sa Valisneriom nanom.
« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2014, 01:08:42 prijepodne od g.mizerak »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Svibanj 05, 2014, 08:56:31 prijepodne »
200l malawi, filtracija diy filter, 10l volumena, 1200l/h pumpa u njemu. puno riba, izmjena vode s vremenom je bila sve rjedja i rjedja jer mi se nije dalo.  :D

200l malawi, atman ef-3, 7l volumena, ako se dobro sjecam isto oko 1200l je pumpa u njemu, izmjena vode isto rijetko, ALI ciscenje samog filtera cesce nego ovog diy.

230l malawi - eksperimentalno tetra 700. Voda ok, ribe ok, ali preslab filter definitivno za takav tip akvarija.

Eksperimentalno, s povecanjem riba u akvariju, u jednom momentu su obadva filtera (i diy i atman) radili na jednom akvariju od 200 litara. Ciscenje u tom periodu - niti jednom, izmjena vode....samo nadoljevanje ishlapjele.

Najzadovoljniji - diy varijanta.

Naravno, dok sam imao ove akvarije, takva je bila filtracija.

Offline mirko77

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 06, 2014, 00:30:34 prijepodne »
Vidim da je rasprava otišla dosta duboko a i široko ... :D :D... pa da i ja postavim jedno pitanjce, pogotovo iskusnijim kolegama.. Zanima me kakva su vaša iskustva sa unutarnjim pregradnim filterima kod većih ciklidnih akvarija.. npr 400-500L..

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #33 u: Svibanj 06, 2014, 07:01:50 prijepodne »
Pregradni su vrh ja ih koristim u svim svojim akvarijima
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #34 u: Svibanj 08, 2014, 00:16:08 prijepodne »
da se i ja malo nadovezem, vidim rijeci oko filtera i protoka.. naravno sto jaci filter i protok to bolje.. ali recimo ja cu reci iskustvo sa haqos 1200.. jest da dosta njih ne prakticira taj filter, al recimo taj filter ima cca 500-700l/h protoka ili manje, koliko se ja sjecam.. imao sam ga godinu dana na akvariju od 200lit sa ciklidima oko 50kom.. voda je uvijek bila kristalno cista, na dnu se nije sakupljala bas neka prljavstina i nisam vidio probleme ceste na ribama.. izmjena vode je bila cca svakih 10ak dana po 20%.. kad sam vidio da tako funkcionira, nisam imao potrebu ciniti vece stvari.. usisavanje podloge sam cinio svakih cca 3-4 tjedna ali ne cesto.. znaci sve je funkcioniralo na najbolji moguci nacin i sa takvim protokom bez problema, nisam imao ni priblizno toliko koliko se trazi u temi, 1200l/h.. veliku ulogu igra i hranjenje, koliko dnevno i kolika kolicina..

za tu litrazu od kolege ima dosta filtera koji bi odradjivali dobar posao, a vjerujem navedeni JBL koji kolega ima, mislim da cak i moze odradjivati to sto ima.. ali naravno svi mi bi nesto vece i jace, ali sve ovisi kako tko ima i moze..

Offline suabhiz

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
« Odgovori #35 u: Svibanj 08, 2014, 09:01:24 prijepodne »
Da li vi tu govorite o realnoj količini vode koja je u akvariju ili o količini vode koju drži prazan akvarij, dakle bez podloge, kamenja i slično?

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #36 u: Svibanj 08, 2014, 10:03:07 prijepodne »
Toplo preporučam znanstveni rad u:
Aquacultural Engineering 34 (2006) 403–416
Standardized evaluation and rating of biofilters II. Manufacturer’s and user’s perspective
od autora:
Douglas G. Drennan II, K.C. Hosler, Mark Francis, Dallas Weaver, Ed Aneshansley, Gregory Beckman, Chandler H. Johnson, Chad M. Cristina
U tome radu su egzaktno objašnjene metode za znanstveno utemeljeno i inženjersko projektiranje (dimenzioniranje) filtara od firmi:
a Aquaculture Systems Technologies, LLC & Aquaculture Supply, LLC, New Orleans, LA 70121, USA
b PRAqua Technologies Ltd., Nanaimo, BC V9X 1T4, Canada
c Aquaneering Inc., San Diego, CA 92111, USA
d Marine Biotech Inc., Beverly, MA 01915, USA
e Water Management Technologies Inc., Baton Rouge, LA 70896, USA
f AnoxKaldnes Inc., Providence, RI, USA
g Department of Civil Engineering, University of South Alabama, Mobile, AL 36608, USA

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 08, 2014, 10:11:36 prijepodne »
Kako to obično izgleda!

Aquaculture Systems Technologies
the sizing of a biofilter can be divided into the following 13 steps:
1. Determine system volume (Vs): This value is given by the customer. In this case our hypothetical system has a volume Vs = 113.6 m3.
2. Determine the maximum fish load: The fish load, L, as given by the customer, is L = (30 kg/m3)(113.6 m3) = 3408 kg fish.
3. Determine the maximum daily feed input: Given by customer as f = 2% of body weight per day: F = (2/100)(3408 kg) = 68.2 kg feed day1.
4. Establish the feed protein content (%): Given by the customer as P = 40%.
5. Establish the system operating temperature: Given by customer as T = 78 8F.
6. Establish system operating salinity: Given by customer as 0 ppt.
7. Select a value or method for calculating TAN produced per kilogram of feed: ETAN = 30 gm TAN/kg feed at 35% protein to support warmwater fish (Malone et al., 1990; Wimberly, 1990).
8. Select a correction factor for feed protein if protein content deviates from 35%. Since the protein content of the feed being used by the
customer is 40%, TAN excretion can be estimated by
ETAN = P2 (30 g TAN /kg feed)/  35%protein
where P2 is the protein content of the new feed (in this case, 40%) and the ratio of 30/35 is determined from step 7 above (Malone and Beecher, 2000).
ETAN = 40% protein [(30 g TAN/kg feed)/ (35% protein)] = 34.3 g TAN/kg feed.
9. Select a correction factor for in situ nitrification under the target operational water quality conditions. AST uses an in situ nitrification rate Is = 30% (Mia, 1996).
10. Calculate the total daily TAN production (kg/day) (Malone and Beecher, 2000):
TANT = ( 1 - Is) ETAN W
= 1637 g TAN=day
11. Subtract TAN flushed from the system due to water replacement: Assuming an average TAN concentration of 1.5 mg/L and given, by the customer, that 10% of the water is replaced daily, the remaining TAN to be stabilized by the biofilter is TAN = TANT - (1,5 mg/L) 11.330 10^(-3)
= 1620 gTAN=day:
12. Using measured VTR or ATR values for the filter and/or filter media being compared, determine the volume, Vb (m3) or surface area, SA (m2) of the filter required to provide the targeted water quality conditions. Using enhanced nitrification media (EN) a VTR of 530 g TAN/m3 media-day is readily achievable. Consequently, AST’s sizing recommendation would be, Vb = 1620 g TAN/day/ 530 g TAN/m3 media-day1 = 3.1 m3 filter = 109 ft.3 of EN media. Consequently, AST would recommend a model PBF-100—a 100 ft.3 propeller- washed bead filter.
13. Determine flow rate through filter:
The design hydraulic loading rate for the filter is 806 L/min m3 beads (Malone and Beecher, 2000). Consequently, the flow rate required Q, should be Q = (806 L/min m3 beads)(2.8 m3 - beads)/68.2 kg feed = 33 L/min kg feed (4 gal/ min lb feed).

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #38 u: Svibanj 08, 2014, 22:27:51 poslijepodne »
Franjo,jel ti to ozbiljno?

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 09, 2014, 12:09:52 poslijepodne »
Pa da to je copy paste iz rada (pa je možda zmrdano).
Sve firme su navele kako rade dimenzioniranje filtera.
Računica je poprilično egzaktna, i sam sam imao prilike dimenzionirati velike diy akvarijske filtre.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #40 u: Svibanj 09, 2014, 22:04:02 poslijepodne »
Hajde prijatelju Torus kao stručnjak kaži konkretno koliki protok za ovu litražu.

Još nešto, mi smo ove naše diskusije podigli na akademsku razinu a čovjek koji je otvorio ovu temu niti jednom riječju nam se nije obratio... zaista zanimljivo.

Mi ispadamo budale koje se trgaju da nekome pomognu a ovaj ni riječi  >:( :-X

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 09, 2014, 22:52:00 poslijepodne »
Upravo to i mene fascinira.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Svibanj 09, 2014, 22:53:31 poslijepodne »
Osim toga, ima Thorusov odličan članak upravo o proračunu filtracije.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 10, 2014, 00:05:31 prijepodne »
Imam negdje na kompu svoj prilagođeni Xls file sa svim proračunima prilagođen SI mjerama. Sve se da izračunati, izbilancirati i izprojektirati kad imaš znanje. A ono je tu samo treba pročiti knjige i radove. Kad nađem vremena budem se poigrao i sa pitanjima koja su postavljena.

Sent from my GT-S7582 using Tapatalk

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Svibanj 12, 2014, 19:14:56 poslijepodne »
Hajde prijatelju Torus kao stručnjak kaži konkretno koliki protok za ovu litražu.

Još nešto, mi smo ove naše diskusije podigli na akademsku razinu a čovjek koji je otvorio ovu temu niti jednom riječju nam se nije obratio... zaista zanimljivo.

Mi ispadamo budale koje se trgaju da nekome pomognu a ovaj ni riječi  >:( :-X
Pozdrav,
nadam se da ne misliš na mene ipak ju ja nisam otvorio  :) samo sam nastavio raspravu....
no bez obzira,što se tiče teme  mislim da je jako svrsihodna za čitatelje-akvariste,filteri komerijalni se proizvode pa bar 40-ak godina i više,a svaki novi post se odnosi na problematiku u smislu filtracije...

Pa mislm da je dobro da se rasprave sva mišljenja i nedoumice jel moj dosta velik ili je njegov veći ipak bolji :D :up:

Jer u pravilu najveći problemi se stvaraju kod same postave akvarija,a filtracija je onda u konačnici rob nepravilnog održavanja samog akvaija..
Lp

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Svibanj 12, 2014, 23:21:00 poslijepodne »
Pa mislm da je dobro da se rasprave sva mišljenja i nedoumice jel moj dosta velik ili je njegov veći ipak bolji :D :up:

Pa vjerovatno je tehnika bitnija od velicine, ili, sve ovisi dali ga koristis na pravi nacin, ili ne

Filter, naravno, o filteru pricam.  :D :D :D :D

Ali ako je sto istina, onda ovo svakako je

Jer u pravilu najveći problemi se stvaraju kod same postave akvarija,a filtracija je onda u konačnici rob nepravilnog održavanja samog akvaija..
:klap: :up:

Offline devilicious

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: ZG
« Odgovori #46 u: Lipanj 07, 2014, 13:17:51 poslijepodne »
hy društvo!
vidim ovdje su se razvili zanimljivi tekstovi ali ja bi uletila s nećim novim:

Molim recite što raditi u slučaju sljepljenih peraja kod ciklida?
Izgleda dosta loše u smislu da mu je položaj uglavnom vertikala, plivanje slabo te slabo jede.
Voda je mijenjana prije tjedan dana (vodovodna, 50%), akv je bio jako zagađen ostatcima hrane.
Nažalost ne mogu vam dati više info o samom akvariju, tnx

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #47 u: Lipanj 07, 2014, 20:59:56 poslijepodne »
To je posljedica zapostavljenog akvarija.
Ako tako misliš raditi ubuduće odmah pokloni ribe da više ne pate.

Ako misliš držati ribe i dalje onda svaki tjedan promijeni cca 35% vode uz usisavanje podloge a ribe umjereno hrani.

Sada možeš promijeniti još dio vode, detaljno usisati podlogu sa USISAVAĆEM PODLOGE te uliti duplu dozu easy life FFM i po jednu i pol čajnu 6ličicu soli na svakih 50 litara vode a slijefeći dan dupla doza vitamina.

Offline devilicious

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: ZG
« Odgovori #48 u: Lipanj 14, 2014, 15:39:22 poslijepodne »
Hvala na savjetu, sve je odreađeno kao što je napisano. Problematičan ciklid je odvojen jer je bio napadan od drugih ciklida, tnx!