Kolovoz 05, 2025, 18:29:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: sijamski borac betta plavi  (Posjeta: 6358 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline avast4000

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
sijamski borac betta plavi
« u: Kolovoz 30, 2012, 12:08:12 poslijepodne »
jucer sam bio u pet shopu sa svrhom da malo obogatim akvarij kojeg imam od oka pola godine... kupio sam koju neonku, 2 guppya (decka i curu :) ), cistaca aneus-a, Bettu i dva barbusa tetrazona... Naravno prije kupovine sam pitako prodavaca u pet shopu da me posavjetuje i ponudi ribe koje nisu toliko agresivne posto mi je akvarij od 60 litara... problem je nastao sto mi je dao krivi savjet zbog kojeg sam kupio dva barbusa.. cim sam ih iskrcao u akvarij poceli su maltretirat druge ribice ponajvise muskog guppy-a i Bettu nazvanog Mladen.. citao sam malo po netu i nigdje nisam pronasao da su toliko agresivni i grickaju druge neg samo da su prodzdrljivi.. mislio sam bit ce to ok dok se malo smire, nova okolina itd.. jutros sam upalio svijetlo i uocio da mi je guppy ostao bez pola lijepe zadnje peraje i da je stalno pri vrhu akvarija i isto tako sam primjetio kako je Mladenu zadnja peraja na par mjesta proderana onako do kraja.. Istog trena sam eutanizirao krivce i sad me zanima sto je sa ozljedjenima.. najvise mi je zao Mladena jer je bas lijepa ribica pa me zanima el mu se te peraje obnvaljaju i oce ikako nadoc.. sto se tice guppya on sigurno nece dugo jer nedaje nikakve dobre znakove pa cu danas kupit novog decka za preostalu guppy-u..

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: sijamski borac betta plavi
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2012, 12:39:02 poslijepodne »
Hajde malo lakše sa planovima za kupnju novih riba.

Raci mi ti da li si ti uopće pripremio akvarijsku vodu za naseljavanje ribama, odnosno, da li si akvarij ciklirao barem 4 tjedna?

Offline mops

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2012, 12:42:58 poslijepodne »
koliko ja znam beta ne ide sa svim ribama u akvarij, neki ljudi ga čak drže samog, a prodavačima u pet centru ( ne svima, čast izuzetcima) je uvijek cilj prodat što više životinjica jer im edukacija nije baš na nekom vrhu....
...buduća "zločesta" teta veterinar :P....

Offline avast

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2012, 12:57:39 poslijepodne »
ne vodu sam izvadio iz bunara pa joj netreba priprema pitka je sto posto... salim se...akvarij je testiran i odrzavan maksimalno.. gore sam naveo da je u funkciji oko pola godine i do sad su u njle oko 10ak ribica i sve su zive i zdrave i rastu ko lude.. pati me ta perajica od bette.. posto je Mladen jos mlad  zanima me oce mu se te rese oporavi i obnovit..

Offline sna007

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2012, 13:05:41 poslijepodne »
Hoce... ali sada je jako bitno odrzavati cistocu.vode jer su bette dosta.osjetljive tj njhove peraje pa se nerijetko dogodi da se nakon povrede razvije fin rot i slicno.

Bit ce on dobro.. pogotovo ako je mlad.

A sto se tice gupija ja ih nikada ne bi preporucila uz betu jer bete nevole ribice sirokih peraja. Meni se dogodilo da su mom bivsem betanu pojeli cijeli rep do korijena preko noci bash gupiji tj endleri.

Jos jedna stvar a ta je da da bi betan bio zdrav i lijep potrebna mu je specificna hrana boga
ta proteinima..

Npr TetraBetta.. Tetra Bettamin, suseni bloodwormsi...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2012, 13:07:44 poslijepodne »
:D Iskombinirao si 3 ribe koje nikako ne odgovaraju. Barbusi se inače drže u jatu, i nikako ne smiju u akvarij gdje su bette, gupiji i ostale vrste sa velikim perajama. Bette ne smiju sa gupijima jer će ih napadati zbog njihovih peraja, misleći da su konkurentni mužijaci. Tako da će gupiji ili betta opet ostati bez peraja.

Peraja će zarasti, održavaj kvalitetu vode promjenom 30% vode svaki tjedan da ne dođe do neke infekcije.

Edit: sna007 je brže otipkala :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Kolovoz 30, 2012, 13:07:54 poslijepodne »
Sorry, moja isprika.

Da peraje će se regenerirati. Bitno je da je voda čista (jednotjedna promjena cca 30% vode uz detaljno usisavanje podloge) te dodavanje FFM-a a slijedeči dan vitamina za ribe (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Bilo bi dobro sada nakon promjene vode i dodatka FFM-a u duploj dozi na litražu akvarija da dodaš i jednu žličicu tuzlanske soli ili ectopura od Sere jer će i sol uz dezinfekciju ubrzati regeneraciju.

Razmisli o tome što su kazali kolege da bete ne vole biti u društvu sa drugim ribama...

Pozdrav i sretno.

Offline sna007

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 30, 2012, 13:10:26 poslijepodne »
Sorry, moja isprika.

Da peraje će se regenerirati. Bitno je da je voda čista (jednotjedna promjena cca 30% vode uz detaljno usisavanje podloge) te dodavanje FFM-a a slijedeči dan vitamina za ribe (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Bilo bi dobro sada nakon promjene vode i dodatka FFM-a u duploj dozi na litražu akvarija da dodaš i jednu žličicu tuzlanske soli ili ectopura od Sere jer će i sol uz dezinfekciju ubrzati regeneraciju.

Razmisli o tome što su kazali kolege da bete ne vole biti u društvu sa drugim ribama...

Pozdrav i sretno.

Vole bette drustvo ali ne bilo kakvo..  :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Kolovoz 30, 2012, 13:16:10 poslijepodne »
Vole bette drustvo ali ne bilo kakvo..  :)

Da, još jedna isprika, potpuno se slažem sa kolegicinom intervencijom  :zagrljaj:

Offline sna007

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2012, 13:19:04 poslijepodne »
;) :*

Offline avast

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2012, 13:23:53 poslijepodne »
puno hvala na savjetima budem sve poslusao.. malo sam se zezo sa bunarskom vodom nadam se da nezamjerate..  betan mi je odma prirasto srcu pa cu sve poduzet da se izvuce..
.

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #11 u: Kolovoz 30, 2012, 16:41:03 poslijepodne »
U kojem si dućanu to kupio?

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Kolovoz 30, 2012, 19:19:41 poslijepodne »
a nebih ga htio imenovat.. jedan od djelatnika je stavrno preispravan i on me poucio vecini kad sam se s tim poceo baviti.. nazalost u to vrijeme nije bio u smjeni..

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #13 u: Kolovoz 30, 2012, 19:25:32 poslijepodne »
Reci no..

Offline Lozinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #14 u: Kolovoz 31, 2012, 11:46:41 prijepodne »
Nikako guppy i betta, ja sam naučio na teži način pokopavši 3 malca

Offline mops

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #15 u: Rujan 03, 2012, 14:43:14 poslijepodne »
a nebih ga htio imenovat.. jedan od djelatnika je stavrno preispravan i on me poucio vecini kad sam se s tim poceo baviti.. nazalost u to vrijeme nije bio u smjeni..

ali neko će se opet zaletit i zeznut će ga...tak da gukni
...buduća "zločesta" teta veterinar :P....

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Rujan 04, 2012, 11:01:18 prijepodne »
ma nebudem.. i oni su clanovi ovog foruma tak da nebi o tome.. ugl da je bila pogreska bila je.. eto radi manjka informacija sam skoro cjeli akvarij unistio.. obogatio sam akvarij za nekih 100 kn.. od toga 2 barbusa sam morao izbacit jer su bili nasilnici maltretirali su bettu i muskog gupija.. gupy je ostao bez pola repa a za bettana sam vec ranije opisao... nakon toga sam cesto promatrao akvarij da vidim dali ce bit problema izmedju gupya i bette jer ste rekli da se i njih dva bas nepodnose.. sve je bilo u najboljem redu do jucer kad je pred mojim ocima bettan trznio i otkinuo rep malom gupyu.. poludio sam.. moro sam i njega maknut jer nema smisla da se pati bez repa.. ova zadnja kupovina ce mi bit velika skola :/.. vise nekupujem ribe iz pet shopova..

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #17 u: Rujan 04, 2012, 19:40:03 poslijepodne »
vise nekupujem ribe iz pet shopova..

Pa po meni ti nije kriva riba iz pet shopa,naravno da prodavac zeli prodati,ali ubuduce pogledaj malo po internetu koja riba ide s kojom   ;) ;)

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Rujan 04, 2012, 23:34:26 poslijepodne »
ma gledao sam al ono pito sam njega za savjet.. nakraju me gadno  :-X

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #19 u: Rujan 05, 2012, 00:43:17 prijepodne »
Istog trena sam eutanizirao krivce...
Nije mi ovo baš jasno, ti si nakon uočenih problema eutanizirao dva barbusa zato što su maltretirali druge ribice? :o

Nije ti palo na pamet da ih npr. pokloniš nekome? :rolleyes:

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #20 u: Rujan 05, 2012, 01:32:26 prijepodne »
Ne kužim, šta si i bettu ubio jer je napala gupija? Ili si ga maknuo u drugi akvarij?

A ovo s barbusima neću komentirati, sam si kriv što si spajao krive ribe i onda kad to kasno skužiš ideš ih eutanazirati.
Akvaristika je lijep hobi i treba biti strpljiv pri svemu, tako i pri nabavci riba.

Offline avast4000

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Rujan 05, 2012, 10:50:11 prijepodne »
ma ne bettu.. betta mi je omiljeni ljubimac u akvariju.. guppy je osto bez cjeloga repa sta mu je drugo preostalo? da ga ostavim da ga ovaj masakrira i da se pati.. naravno da sam si sam kriv sto vjerujem kretenima... pitam lika koji drzi trgovinu koje bi mi ribe odgovarale da si malo obogatim akvarij i nabrojim mu ribe koje imam... mislio sam cojek zna.. njegova je trgovina... vec sam kupovo tamo i njegov djelatnik mi je puno pomogao kad sam tek poceo.. mislio sam pa ako njegov zaposlenik tolko rastura mora i on nesto znati.. al eto.. prodo mi je valjda najgore moguce kombinacije.. nije mi toliko zao tih 100 kn kolko mi je zao jadnih ribica.. znaci moja je greska, al kako Gibo kaze ovo mi je škola, drugi puta ću pametnije!

Offline Lozinjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #22 u: Rujan 06, 2012, 00:11:39 prijepodne »
Totalno te razumijem, imao sam gotovo identican problem kada sam pocinjao i naucio sam lekciju bas kao i ti, jedino sto ja nisam morao eutanizirat ribice sam, vec su one to same medjusobno obavile. Ugl upitaj ljude ovdje prije nego ista napravis jer kako mi se, oni zbog svog iskustva znaju vise nego internet ili nelakvi kvazi-akvaristi u pet centru ili zoo cityju. Svi smo ljudi, svi grijesimo i to je ok. 
I daj nemoj ubijat ribe, podijeli koju! :)
Te kupuj ribice u zoo viliju, znaju dati pravo akvaristicko misljenje.

*ocekujem par ramireza za reklamu :)