Gledam malo,akvarij mi trosi jako puno fosfata...dodajem ih nekih 2-3ppm svaki dan(a nije zabiljen ni blizu pola) i jos mi se pojavljuje tockasta pa sam malo trazeci po netu nasao ovo:
- u clanku na Aqua Journal Online se spominje da aquasoil moze na sebe vezati fosfate i zato Amano uvijek u akvarijima drzi fosfate na 0.1-0.05ppm a da sa time da ne utjece na rast bilja i u slucaju disbalansa ima manje algi.
- drugo je sta sam procitao na jednoj njemackoj stranici da bilje koje je jako dugo bilo u uvjetima gdje je bilo jako malo fosfata kad dobije priliku pocne spremati ogromne zalihe.Isto tako u novom akvariju svaka povrsina na sebe veze fosfate,nakon nekih 2-3 tjedna bilje bi trebalo napuniti svoje rezerve a povrsine se zasititi i nakon toga bi potrosnja fosfata trebala pasti...
Znaci po ovome uskoro bi i kod mene trebala pasti potrosnja....
Cyperus mi skuplja na sebe cupavu algu,on je ionako sklon tome a uzrok je vjerovatno sta stalno nesto radim po akvariju,buckam,mjenjam vodu tj co2 oscilira.
Bilo mi je zao madagascariensisa sta se ne vidi pa sam ga malo pomaknu naprijed i maknuo blyxu,vec se jako ukorjenio i sad mi je bed sta ga nisam posadio ispod panja....ne pomakne ga vise nitko.

Mislim da sam mu od kad je dosao u ovaj akvarij sigurno odrezao vec nekih 20ak listova jer su isli u sirinu.
Inace ima naviku da se spusta prema dnu i zauzima puno prostora,mada se moze nauciti i da ide u vis ako se ogradi ili fiksira necime al ovako ce biti prirodniji(mada se za njega preporuca akvarij od 500l!).