Srpanj 19, 2025, 01:46:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Šok terapija  (Posjeta: 1165 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
Šok terapija
« u: Siječanj 08, 2013, 11:39:27 prijepodne »
pozz svima.

Jučer sam nabavila 4 sterbaja, no kako nisam mogla odmah doma otići, društvo je malo promrzlo :/
Stavila ih odma u karantenu od 30 litara, grijač, filter, samo staklo, pumpica za zrak i zacikliran akvarij.
Prije nego sam ih pustila iz vrecice van sam ih polako priviknula na novu vodu i dok su bili na privikavanju sam, sam im stavila pumpicu za zrak. cini mi se da im je pomogla...

2 su bili ok, dok je ostatak plutao. Nakon par sati su i ova dvojica "potonula" i jedan se oporavio. 4ti je ostao lezati na boku.
Već sam se pomirila s tim da moja krivnja, pa sam samo uključila pumpu za zrak, misleci kako ova cetvrta nece prezivjeti...

Sad ujutro vidim, ribica jos dise!. jos je uvjek na boku i ljuske su joj bile nakostrijesene- dropsy  :(.
Gledajući srodnu temu na forumu, prebacila sam ribu u akv od 4 litre, sa grijacem i spuzvom filter i stavila gorke soli. Voda je sva iz karantene.
Osim nakostrijesih peraja, ribica ima kao krvarenje na koži (slike stavim uskoro).
 Vec je u tom akv kojih 20minuta i vidim da su se ljuske spustile. malo se je pomaknula, no jos uvjek je na boku.

Ona treca, koja je isto plutala ima isto to krvarenje(stvarno neznam kako da to drugacije nazovem :S), malo ju ponekad koordinacija muci, no inace je ok...
Ova dvojica koji su bili ok i dalje su ok.

Post je napisam malo... zbunjujuce, no zurila sam se pisati ga..
idem slikati ribice...

Sto mi je dalje ciniti?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Šok terapija
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2013, 12:17:45 poslijepodne »
Nista vise ne mozes napraviti za ribice.

Mozda da si im pustila duze privikavanje na temperaturu akvarija ne bi bilo ovskvih problema.

Gorka sol ce izvuci vodu iz ribe a kada se to dogodi mozda bude sve ok a postoji velika mogucnost da se pojavi neka bakterijska infekcija.

Dakle gorka sol, moze FFM a slijedeci dan dupla doza vitamina i ocijedi jedan ceser na 50 litara vode.

Sretno i javljaj promjene

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2013, 12:47:06 poslijepodne »
Ona na boku.... zenka (pretpostavljam). ljuskice su joj ipak malo nadignute, ali ne strse onako jako (gledala s povecalom- corava baba) ima dosta tog krvarenja, pretpostavljam da je to zbog toga stoje toliko jako napuhana

.

Druga ribica koja je plutala... Kad sam ju potjerala naprijed radi slikanja, plivala je "bočno". Osim onog krvarenja na leđima, odmah ispod leđne peraje, ribica djeluje ok...

privikavala sam ih vise od 2 sata. prvo je vrecica samo plutala, a kasnije sam dodala malo vode iz akvarija+ pumpicu za zrak. 2 su vec bile plutale kad sam izvadila vrecicu iz torbe. Gradom sam hodala ko neki frik, sa torbom ispod jakne da bude ribama toplije.

gorku sol ima samo ova na boku. Ostatku ekipe se nisam osudila ju staviti, a i nisu mi se cinili da im je potrebna. Ili se varam?
Stavim ih sve zajedno ili neka ostanu odvojeni?

jedni su u 30l(nema gorke soli), a ova napuhana je u 4l (ima gorke soli), no i u jednom i u drugom akvariju je puna oprema. Jedino u manjem, spužva filter nije zaciklirana.

Glede vitamina... doma imam samo onaj koji se nakapa na hranu (Fishtamin ja mislim da se zove). Jel to u redu ili trebam nabaviti one vitamine koji idu u vodu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 08, 2013, 13:41:20 poslijepodne »
Ovakva podkozna krvarenjaogi se dogoditi ksds je u vodi povisena razina nitrsta a smanjena kolicina kisika...

Ovu napuhnutu ostavi u gorkoj soli sa pojscanom aeracijom i dodsj joj vitamine u vodu pa ako prezivi budemo vidjeli sto i kako dalje.

vim drugim ulij duplu dozu FFM i jednu cajnu zlicicu soli na svakih 50 l vode a slijedeci dan dodaj vitamine.

Cujemo se sa izvjescem, pozdrsv i sretno.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2013, 14:45:11 poslijepodne »
nažalost, ove dvije nisu preživjele... ostale dvije su super. veselo jurcaju akvarijem i za koji tjedan cu ih prebaciti iz karantene u zajednicki.
Lekcija naucena  :dead:

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2013, 18:20:53 poslijepodne »
Kod coridorasa postoji prirodan zastitni mehanizam koji na kraju dovede do pomora coridorasa, naime kad su pod ekstremnim stresom, ispustaju iz sebe toksin u vodu i unutar jako kratkog vremena se nakostrijese , pocrvene, odu na bok  i riknu. u prirodi im to pomaze u borbi protiv predatora, ali kad su u malo vode mogu otici bajbaj od ducana do doma jer potruju sami sebe nenamjerno.

Antistres terapija (brdo ffm-a ili slicnog sredstva) u kombinaciji s dobrom izmjenom vode da se izbace toksini pomaze, cak i kod polumrtve ribe.

Ove tvoje slike su skolski primjer ispustanja toksina u vodu usljed stresa. Ima u amazonas casopisu detaljan clanak o tome, sa slikama i postupkom kako sprijeciti ovako nesto.

O sindromu trovanja kod transporta i stresa kod coridorasa - amazonas casopis jan/feb 2013 izdanje, strana 58
« Zadnja izmjena: Siječanj 12, 2013, 18:30:19 poslijepodne od DavorT »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2013, 22:13:41 poslijepodne »
Velika hvala Davore,
 sve si nas naučio nečemu što mnogi od nas nisu znali zato ti u ime svih nas koji ovo čitamo od srca zahvaljujem  :zagrljaj:

Također te molim da i ubuduće daješ savjete i sudjeluješ u diskusijama.

Puno pozdrava i sretno.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #7 u: Siječanj 12, 2013, 22:14:41 poslijepodne »
Nisam znala za ovo... zapamtiti ću ubuduće  :up:

Offline dbari81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Juvel Rio 180 (moj Guppy tank)
« Odgovori #8 u: Siječanj 12, 2013, 22:37:04 poslijepodne »
Nema sta pridruzujem se zahvali Davoru, dobar savijet!

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2013, 10:00:23 prijepodne »
 :-[ :-[ :-[ :-[

Dajte ljudi sad cu si umisliti  :)