Srpanj 10, 2025, 15:56:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Više pitanja  (Posjeta: 4451 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xena

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
Odg: Više pitanja
« Odgovori #50 u: Siječanj 27, 2011, 23:12:05 poslijepodne »
hranama je rok dobar jer sam ih nedavno kupila a nekoje prije dva dana.Znam ako prođe rok, bacam je.Vitamine atvitol im stavljam na listiće da se malo upiju i to barem jedanput na tjedan ili dva puta.Valjda nije previše jer na uputsvu piše svaki dan ali se meni čini malo prečesto s time da moram staviti više od 2-4 kapi kako piše jer se to ni ne primjeti na toj količini hrane.
Danas sam im kupila špinat i imaju post,a sutra ću im ga probati dati.Mislila sam ga skuhati i ostatak zamrznuti,za poslije, valjda bude ok jer ne mogu ga uvijek kupiti svježeg.Nadam se da je to ok.Znači prvo im dam špinat i odmah ovu hranu sa spirulinom,tako sam shvatila ili da im to dam posebno podjeljeno u dva obroka dnevno?Kako je bolje?Nadam se da će htjeti špinat. :)
Naravno da su nove ribe u karanteni gdje će i biti sljedećih mjesec dana.Naučila se ja pameti   :) :D  Dobro da sam ih stavila jer mi je jedan već sumnjiv,mirniji od ostalih,više je na dnu...pa sam mislila da i oni prođu ovaj isti tretman u karanteni pa tek onda kad budem sigurna da su svi zdravi u veliki akvarij. ;)
Hvala ti na pomoći, pozdrav i tebi   :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #51 u: Siječanj 28, 2011, 09:07:36 prijepodne »
Dobro daješ vitamine sve 5.

Nakon dana posta ujutro ribama daj kuhanog graška a naveće kuhani špinat ili blitvu ili kelj ili tikvicu ili...
Slijedeči dan ujutro špinat a naveće granulice gotove hrane i tako svaki dan kombiniraj a može i zajedno granulice sa malo zelenjave...

Svaka čast, zaista si pažljiva i brižna prema svojim ribicama, dobro radiš i samo tako nastavi, sretno.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #52 u: Siječanj 28, 2011, 19:37:32 poslijepodne »
Ok, budem im kombinirala zeljenavu s gotovom hranom.Dugo već imam ciklide ali nisam znala da im se to može davati,mislila sam da im je dovoljna samo gotova hrana. Danas sam im dala špinat kojeg sam kratko prokuhala i vole ga više od graška.Baš su navalili. :)
Hvala na pohvalama, :) znači na dobrom sam putu, trudim se koliko mogu jer bih htjela da konačno budu zdravi i veseli, a i ja zajedno s njima.  :P

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #53 u: Veljača 07, 2011, 11:33:29 prijepodne »
čitala sam stare teme o parazitima i pronašla sam jedan savjet da treba liječenje Medazolom ponoviti za 14 dana.Ja nisam ponovila jer sam tek sada pronašla taj podatak i sad se bojim da ih se možda nisam riješila.Liječila sam ih 5 dana Medazolom,pa Nematolom 2 dana i još jednom Nematolom za 3 tjedna.Da li je to dovoljno da se riješim protozoa (nematoda valjda jesam) ili ću Medazolom morati svejedno ponavljati sve ispočetka,sada dva puta?  -? Za sada se ribe normalno ponašaju,jedan caeruleus se zna malo odvojiti i mirovati ali ne stalno.Još uvijek ima malo uvučen trbuh ali mislim da je to zbog nematoda jer ovi koji su imali uvučen trbuh prije imaju ga i sada, a vjerojatno će to tako i ostati.Tako da ne znam da li da ih još čime liječim, a opet ne bih pretjerivala s lijekovim ako nema potrebe,da im ne bi još naškodilo.Čitala sam za češnjak pa ću probati iscjediti na hranu,možda će to biti dovoljno.Ili da stavim u akvarij pa kasnije izvadim,kako će bolje djelovati?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #54 u: Veljača 07, 2011, 11:58:04 prijepodne »
Ako ribe gramzivo uzimaju hranu i nemaju končastog izmeta tada si poubijala protozoe. Istina je da se metranidazol treba ponoviti nakon 14 dana. Baš zbog toga ja koristim samo Serin Flagelol jer je to jedini lijek na našem tržištu koji ubija sve razvojne oblike protozoa a meni se pokazao kao najuspješniji ali ga baš ne preporučujem često jer je lijek dosta skup.

Češnjak je jako dobro dodavati u akvarij pa rado preporučujem jednom tjedno iscjediti jedan češer na 50l vode (najbolje samo tekučina a može i zdrobljeni češer ali se onda mora izvaditi napolje nepojedeni ostatak nakon 12 sati jer počinje truliti i intenzivno zagađuje vodu).

Ti bi svakako trebala dodavati sol za ciklide jer im je to jako bitno zbog zdravlja i dobrog imuniteta. Pozdrav.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #55 u: Veljača 07, 2011, 12:24:28 poslijepodne »
ribe jedu normalno kao što kažeš,gramzivo uzimaju hranu,hrana nestane u trenu. :) bijeli končasti izmet sada nisam primjetila,budem ih više promatrala,ali ako sam dobro shvatila taj izmet je znak i protozoa i nematoda ili?Jedino što je ovaj uvučeni trbuh znak nematoda,ali njih valjda više nema.Šteta što nisam znala da se Medazol ponavlja,za svaki slučaj,bila bih ga ja ponovila kao što sam i Nematol.Serin Flagenol sam vidjela u jednom shopu,ne sjećam se cijene.Možda znaš kolika je jer razmišljam da ga drugi put kad idem tamo, kupim.Znaš možda za koliko litara je jedna bočica?Kao što sam rekla budem ih promatrala i ako bude potrebno nabaviti ću Flagelol pa da ih izliječim do kraja.Čini mi se da su liječenje Nematolom teže podnjele nego Medazolom.
Bilo bi im previše da se češnjak iscjedi u akvarij i da im se nakapa na hranu?Mislim ono da pojedu pa odmah ide u probavu.
Za sol sam čula da netko stavlja ciklidima,ja nisam nikad, a ni ne znam koja je najbolja,ako tko ima kakvu preporuku i da je provjereno,budem im stavljala,nema problema.  :)Koje prednosti ima dodavanje soli?Ako još i paraziti ne vole sol,kupujem odmah čim nađem ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #56 u: Veljača 07, 2011, 13:16:18 poslijepodne »
Flagelol ima za kupiti u Tukanu a mislim da je bočica oko 250KN i ima dovoljno mislim za 1000l (neka me netko ispravi jer se više ne sječam).

Glede soli evo jedne

JBL AquaDurMalawi/Tanganjika
Mineralne soli za Istočnoafričke ciklide.
-specijalne karakteristike jezera Malawi i Tanganjika mogu se postići jedino korištenjem specijalnih solnih preparata bez da se naškodi biljkama.
-karbonatna tvrdoća se povećava iznad razine totalne tvrdoće, a kombinacija minerala tipična je za navedena jezera.
-stimulira se izlijeganje mladih ciklida zahvaljujući reduciranju izlaganja podmlatka osmotskom djelovanju.

Ako će pojesti bijeli luk - još bolje ali budi oprezna da ne trune.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #57 u: Veljača 07, 2011, 14:48:13 poslijepodne »
Tu je negdje i cijena Nematola za toliko litara,da je skupi, ali ako koristi i još ga navodno ne treba ponavljati,onda ga nije loše imati,tako da ću ga najvjerojatnije kupiti. ;)
Ovu sol isto moram nabaviti,čini mi se dobra stvar za moj akvarij.Samo ne znam gdje je ima za kupiti,pogledala sam malo po internetu ali nisam našla nikakav podatak.Zna li možda tko?
Najradije bih im dala češnjak čim sitnije nasjeckani ali ne znam da li bi ga pojeli,pa ću im za sada iscjediti sok na hranu koliko bude išlo, a prije nego ću mjenjati vodu probati ću im dati malo pa odmah usišem ako neće pojesti tako da ne zagadim vodu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #58 u: Veljača 07, 2011, 14:54:54 poslijepodne »
Negdje sam čitao da ljudi predlažu najčešće ovu sol: Cichlid Lake Salt, mislim da čak i Mastino predlaže istu a i Sera ima sol za ciklide sera mineral salt.
Seru i JBL imaš za kupiti u Pet shopovima u Zagrebu.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #59 u: Veljača 07, 2011, 15:13:53 poslijepodne »
ok hvala ti puno  :)  budem negdje valjda našla  kad budem išla u Zagreb jer kod nas neću ni tražiti sigurna sam da nema.Najradije bih ovu koju koriste drugi ciklidaši ali ako ne neđem onda ću uzeti bilo koju, ne bi trebalo biti velike razlike. ;)

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #60 u: Veljača 22, 2011, 18:37:46 poslijepodne »
zanima me da li je tko liječio ribe Nematoloml i Flagellolom, a da je imao u akvariju ancistruse? Da li njima stavrno smetaju ti lijekovi ili ne? Čudno mi je da bi oni bili toliko osjetljiviji na te lijekove od ciklida. -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #61 u: Veljača 23, 2011, 09:33:43 prijepodne »
Ja sam liječio akvarij u kojem je bilo dosta L-ova i puno corydorasa pa čak i kozica i svi su podnijeli liječenje bez ikakvih problema i posljedica.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #62 u: Veljača 23, 2011, 11:50:33 prijepodne »
e super, znači ne smeta im :P pročitala sam na uputstvu da baš ne podnose lijek pa se možda ne bi usudila staviti ga zbog njih.Bitno mi je da je provjereno.
E ovi L- ovi na slikama so prekrasni,a  i akvarij :up: To su tvoje slike? odlične su . Gdje ima tih L-ova ? Ne sjaćam se da sam ih vidjela u kojem shopu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #63 u: Veljača 23, 2011, 13:08:38 poslijepodne »
Ovi L-ovi su došli iz Columbie, narasli su pa se nadam uskoro i potomstvu  :D

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #64 u: Veljača 23, 2011, 15:38:33 poslijepodne »
ajoj dalekooo, obavijestiš kad budu malci,  :) ako mi prežive ancistrusi tko zna...jedino sam pročitala da su oni više mesojedi nego algojedi, a ja imam mbune i hranim ih biljnom hranom,pa sad da li bi išli zajedno. -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #65 u: Veljača 23, 2011, 15:48:05 poslijepodne »
Ovi moji L-ovi su biljojedi.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #66 u: Veljača 23, 2011, 15:57:20 poslijepodne »
e onda obavezno javi    :up: :)
sad sam se sjetila,kakva im je cijena inače? sjećam se još kad sam imala biljni akvarij da sam vidjela prekrasne zebre (ne sjećam se više gdje,davno je to bilo) i da im je cijena bila poprilična.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #67 u: Veljača 23, 2011, 16:07:57 poslijepodne »
Mislim da sam ih plaćao oko 170KN/komadu

Offline Xena

• Punopravni član