Kolovoz 03, 2025, 07:54:49 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bjela nit  (Posjeta: 9447 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline banfa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Odg: Bjela nit
« Odgovori #50 u: Siječanj 05, 2010, 14:58:40 poslijepodne »
Evo upravo radim izmjenu vode, na parazita sam sumnjao zato jer zadnjih tjedan dana su navedene ribe imale baš takav izmet dugačka bijela nit i to specifično samo Moliro i Poly, Ikole nisu imale takav izmet ali evo prilikom čiščenja nađoh friški leš jedne Ikole makar sumnjam da je u ovom slučaju bila riječ o trovanju evo i slika navedene Ikole.
Moram priznat da mi ovo sve više liči na Malawi bloat i kod te bolesti se navodi ovakav izmet.

« Zadnja izmjena: Siječanj 05, 2010, 15:20:42 poslijepodne od banfa »
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #51 u: Siječanj 05, 2010, 16:06:45 poslijepodne »
i ja sam pomišljao na bloat. baš zato jer se spominje i taj bijeli konac. al kak bi bloat jednima prestao sam od sebe, a druge  :dead: ??

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #52 u: Siječanj 05, 2010, 16:17:03 poslijepodne »
Ovo bi po fotografijama mogao biti Malawi bloat ali ti si rekao da ribe ne pokazuju nikakve simptome bolesti!!!

Kod bloata ribe prvo pljuju hranu a kasnije i ne jedu (ti si rekao da normalno jedu), zatim se pojavljuje končasti bijeli izmet a riba se počinje skrivati, tijelo potamni a kasnije riba kao da pluta ili prednjim krajem prema dolje ili obrnuto (ne može održavati ravnotežu) i na kraju samo miruje, odnosno, zadržava se stalno na dnu ili na površini.

Jedan od uzroka bolesti jeste povećana količina nitrata i nitrita na što su ove ribe jako osjetljive (isto su i diskusi jako osjetljivi na povečanje nitrata u tvrdoj vodi pa reagiraju pojavom hexamite).
Međutim rekao si da tjedno mijenjaš vodu i da imaš jako dobru filtraciju a vjerujem da ribe hraniš adekvatnom ishranom za malawce tako da po ničemu nisam mogao posumljati na bloat.

Ako ne bude bolje nakon ove promjene vode i dodavanja FFM-a a ugibanja se nastavljaju kreni na udarnu dozu liječenja sa metranidazolom i povišenom temperaturom.

Za izbjegavanje bolesti Malawi bloat bitno je raditi tjedne promjene vode barem 40% i imati dobru filtraciju, hraniti sa adekvatnom ishranom bez prežderavanja (jednom dnevno) i ne imati pretjerano veliki broj riba u akvariju.

Evo šaljem fotke koje ja imam o Malawi bloatu pa usporedi. Pozdrav i sretno.

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Siječanj 06, 2010, 10:36:09 prijepodne »
Pridržavao sam se svih pravila ponašanja da ne dođe do bloata, znači isključivo biljna prehrana,tjedno  mijenjanje vode, moguće da je sve krenulo od onog prvog leša u akvariju koji je bio duže u akvariju pa je možda poremetio parametre u akvariju a i bio je djelomično pojeden, od simptoma se pojavljuje jedino ovaj da se umire i to pri površini te provode vrijeme stalno oko jedne lokacije u akvariju ali to je zadnji stadij.
Vidjet ćemo, pratim ih od jučer do danas nema novih žrtava, jedan Moliro mi je sumnjiv, budem ga intezivno pratio pa vam javim situaciju.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #54 u: Siječanj 06, 2010, 13:02:06 poslijepodne »
 :D jbg, moje su krepavale pri i na dnu.  -?

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Siječanj 07, 2010, 11:05:49 prijepodne »
Nema novih gubitaka zasada nadam se da je završilo, danas ubacujem aktivni ugljen.
Sveukupni gubici su 3 Moliro 1 Polly i 1 Ikola.
Trenutno u akvariju preostalo 12 Ikola, 7 Moliro i 3 Polly. :)

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #56 u: Siječanj 07, 2010, 20:09:40 poslijepodne »
Daj Bože da je to ili ta boleština prošla i da će se ostale ribe izvuč!!! :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Mikraš!
« Odgovori #57 u: Siječanj 08, 2010, 20:14:08 poslijepodne »
Evo ja sam isto imao problem bijele niti kod živorotki = riješeno nematolom  ;)
Ipak jedna botia je platila glavom - nakon izmjene vode (oko 80%) i dodavanja FFM-a...
live long and prosper

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Siječanj 08, 2010, 21:27:08 poslijepodne »
Kod mene je izgleda završilo još uvijek su svi  na broju.
Inače na Nematolu imaš upozorenje da Botie ne podnose ovaj lijek, međutim kod mene su preživjele tak da neznam.

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Mikraš!
« Odgovori #59 u: Siječanj 08, 2010, 22:41:07 poslijepodne »
Pročitao sam da ne podnose al da su neki koristili lijek s botiama pa je sve bilo ok. Kod mene je jedna skroz normalno ali druga je krepala, ležala na dnu cijeli dan (provjeravao sam da ne spava slučajno) i riknula :(
live long and prosper

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Siječanj 10, 2010, 00:02:12 prijepodne »
Nažalost prerano sam se ponadao, još jedan Moliro  nije izdržao, ovo je fakat frustrirajuče, borba se nastavlja.
Posisao sam opet dno i napravio još jednu izmjenu vode te izvadio  aktivni ugljen te ubacio 6 tableta od 250mg otopljenog medazola, vidjet ćemo rezultat na kraju.
Evo i slike zadnje žrtve.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #61 u: Siječanj 11, 2010, 10:01:21 prijepodne »
Samo neka ti bude pojačana aeracija u akvariju, sretno.

Offline SamuraY

• Novi član
  • *
« Odgovori #62 u: Veljača 03, 2010, 18:24:29 poslijepodne »
Pozdrav svima, interesuje me da li mogu aktivni ugalj primjenjivati u vise navrata (ako ga poslije lijecenja koristim samo 1 dan kao sto je receno) i da mi neko detaljno opise koristenje medazola? Jucer sam poceo lijecenje medazolom ali sam procitao vise nacina koristenja tog lijeka (svaki 2. dan ubacivanje doze, ili samo jedna doza). Na skalaru su mi se pojavile rupe na glavi, pretpostavljam zbog povisenih nitrata i nitrita (nemam testove, hranio sam ih 2x dnevno) pa samo poceo lijecenje. Kako da nastavim sa lijecenjem i da li da im sad ubacim cesnjaka ili vitamine tetrine ili da sacekam dok ne prodje lijecenje? Jos da naglasim da skarar ne jede vise od 15 dana :( Sory sto je sve ovako nabacano ali stvarno mi treba pomoc

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Veljača 03, 2010, 18:41:52 poslijepodne »
Molio bi te da otvoriš novu temu u rubrici bolesti, više ljudi će ti odgovorit a koliko vidim kod tebe nema bijele niti. ;)

Offline Fuji

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Veljača 03, 2010, 23:46:22 poslijepodne »
Pozdrav svima, interesuje me da li mogu aktivni ugalj primjenjivati u vise navrata (ako ga poslije lijecenja koristim samo 1 dan kao sto je receno) i da mi neko detaljno opise koristenje medazola? Jucer sam poceo lijecenje medazolom ali sam procitao vise nacina koristenja tog lijeka (svaki 2. dan ubacivanje doze, ili samo jedna doza). Na skalaru su mi se pojavile rupe na glavi, pretpostavljam zbog povisenih nitrata i nitrita (nemam testove, hranio sam ih 2x dnevno) pa samo poceo lijecenje. Kako da nastavim sa lijecenjem i da li da im sad ubacim cesnjaka ili vitamine tetrine ili da sacekam dok ne prodje lijecenje? Jos da naglasim da skarar ne jede vise od 15 dana :( Sory sto je sve ovako nabacano ali stvarno mi treba pomoc

evo ti citat koji je meni dao 985plavi i ja sam uspio svoje izlječiti,ali kako ti je kolega rekao otvori svoju temu bit će više odgovora.

Metronidazol je lijek koji je "navodno" termolabilan i fotolabilan stoga za liječenje predlažem slijedeći način: (meni se pokazao najuspješniji u liječenju diskusa)
Napominjem da nikada nisam liječio Malawi bloat ali u ovome receptu koji slijedi ima puno opravdanja i logičnosti zbog brzog gubitka aktivne supstance iz lijeka u akvariju.

Ako smo tek primjetili simptome bolesti (početna faza bolesti):

1. zamijena 1 / 3 vode i dobro očistiti staklo i usisati prljavštinu sa dna

2. temperatura je 28 C

3. 600 mg Metronidazola dodamo na 100 litara akvarijske vode (s obzirom da se radi o tvrdoj vodi slažem se sa 750mg kako je rekao kolega Jurupari)

4. slijedeći dan promjena 50% vode i ponovno dodamo 750 mg  Metronidazola na 100 l vode. (Lijek je izgubio minimalno 50% aktivnih supstanci)

5. terapiju ponavljamo 3-5 dana (50% izmjena vode i dodavanje lijeka) a sve dok se stanje ne poboljša, odnosno, dok ribe ne počnu uzimati hranu.

Nakon završetka liječenja što veća promjena vode, jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se AquaStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama" (navodno metronidazol ne ubija dobre bakterije ali to nitko nije znanstveno dokazao pa je bolje dodati nego imati uginuća) te dodati duplu dozu FFM-a.

Kada je bolest već u uznapredovanoj fazi preporučuje se da se ide na 1000mg na 100l vode ali se tada svakih 8 sati radi izmjena 1/3 vode i dodaje 1000mg na 100l vode a liječenje traje 3