Srpanj 24, 2025, 02:57:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj prvi  (Posjeta: 6379 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline snicla

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
Moj prvi
« u: Lipanj 11, 2015, 20:30:05 poslijepodne »
Pozdrav svima,

poprilično sam nov u svijetu akvaristike, na forumu sam oko mjesec dana, a od jučer službeno posjedujem akvarij.
Nakon mjesec dana pričanja o akvaristici i kako planiram kupiti akvarij na poklon sam dobio akvarij i potrebnu opremu:

53L akvarij (60x30x30cm)
Filter (340 l/h)
Pumpu zraka (60 l/h)
Grijač (50W)

Jučer sam ga upogonio i krenuo u akvarističke vode, vjerojatno ću imati svakakvih pitanja tako da ovu temu otvaram kao neki osobni kutak gdje ću daviti one iskusnije :)

Dakle, jučer sam stavio cca 2l JBL Manado substrata i prekrio sam ga sa cca 8l sitnije podloge. Natočena je voda, upogonjen filter i pumpa zraka. Začudio sam se kako mi uopće nema zamućenja, samo balončići na svim staklima.

Pošto je krenuo proces cikliranja, zanima me da li pumpu moram non stop držati upaljenu? Pumpu zraka pretpostavljam da ne trebam.

Danas tokom dana sam skuhao komad drva i planiram ga ubaciti nekada uskoro.

To sam do sada stigao, sada će mi trebati vaši savjeti i pomoć. Planiram saditi bilje, učlanio sam se u sve moguće grupe na facebooku i planiram tamo nabaviti od nekoga. Što se tiče riba, njih sam danas tražio po netu i gledao što bi sve mogao i što mi se sviđa, međutim kako sam ja početnik zanima me kakvu kombinaciju bi mi preporučili, sa čime da krenem, pošto ja nemam pojma o tome i ne znam koja riba ide sa kojom, kakvo bilje ne smije sa kojim ribama. Osim toga, ne mogu bilo koju ribu pošto je akvarij manji. Dakle, koja je vaša preporuka, za koju ribu je ovaj akvarij idealan? Od onoga što sam gledao, za oko mi je zapeo Red-tail shark, on mi je totalno super ali čitam da je agresivan, da smije samo jedan. Kada bih stavio njega jednog, što bi moglo sa njime unutra?

Eto, toliko za sada, vjerojatno ću visiti ovdje često i postavljati vam pitanja tako da se tipkamo.

Za kraj jedna slika, tako da za godinu dana mogu viditi napredak :)

« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2015, 20:37:18 poslijepodne od snicla »

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Moj prvi
« Odgovori #1 u: Lipanj 12, 2015, 00:58:50 prijepodne »
Javi se ako zelis za forumske novce bilja za cijeli akvarij napuniti. ;)

Kakve jos ribe te interesiraju? Pogledaj pristele, krijesnice, kardinal neonke i glowlight tetre. Mozda i royal ili emperor tetre. Krijesnice su zive i aktivne, vrlo nesramezljive. Glowlight su jatne ali plasljive.

U svakom slucaju, temeljito cikliranje, bar mjesec dana prije ikakve faune, a bilje sto prije.

Filter stalno upaljen, a pumpa za zrak ti i ne treba ako ti filter mreska povrsinu.

Sretno!

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 12, 2015, 09:41:46 prijepodne »
Javi se ako zelis za forumske novce bilja za cijeli akvarij napuniti. ;)

Kakve jos ribe te interesiraju? Pogledaj pristele, krijesnice, kardinal neonke i glowlight tetre. Mozda i royal ili emperor tetre. Krijesnice su zive i aktivne, vrlo nesramezljive. Glowlight su jatne ali plasljive.

U svakom slucaju, temeljito cikliranje, bar mjesec dana prije ikakve faune, a bilje sto prije.

Filter stalno upaljen, a pumpa za zrak ti i ne treba ako ti filter mreska povrsinu.

Sretno!

Kako funkcionira trgovanje forumskim novcem?

Gledao sam ribice koje si mi preporučio i sviđaju mi se Glowlight tetre, neonke i pristelle. Koliko sam shvatio, one su sve jatašice, jel mogu imati 3 jata u mom kvariju ili se moram odlučiti za jedne od njih?
Zanima me koji čistači idu sa njima? može neka preporuka?

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 12, 2015, 10:28:41 prijepodne »
Stavi najvise 2 jata, vise od toga je presareno. Iskreno, meni je jedno jato cak i ljepse. I ljepse i prirodnije se ponasaju ribice ako ih je vise u jatu iste vrste.

Cistace 1x sijamski algojed, 1x ancistrus i 6x corydoras aeneus.

Naravno, ovo je moja preporuka.

Forumski novac je isti kao i onaj u ducanu, samo su cijene puno povoljnije za kupca. ;)

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 12, 2015, 10:47:06 prijepodne »
Jel imaš nekoga za preporučiti od koga da uzimam ribe? Čitam da u pet centrima mogu naletiti na loše/bolesne ribice.

Jooj ovaj sijamski mi je tako ružan, ima ga jedan poznanik i vječito mu se rugam da ima inćuna u akvariju :D Ako ga ne stavim hoće li biti nešto?

Dogovor oko kupnje bilja premještam u privatne poruke ili ovdje?

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 12, 2015, 10:52:38 prijepodne »
Osim toga, kakva je situacija sa grijačem sada za vrijeme cikliranja, u akvariju je ali je ugašen, temp mi je na 27 (kako kaže onaj termometar zaljepljen za staklo). Da li možda treba mjenjati temperaturu zbog cikliranja?

I imam problem, ormarić na kojem mi je akvarij ima plastične kotačiće ispod, pod težinom akvarija nagnuo se na naprijed i sad voda nije u livelu, jel to veliki problem? Ako je, kako da premještam akvarij? Svaka opcija koju sam zamislio mi djeluje pre rizična, strah me da mi aq ne pukne u rukama :S
« Zadnja izmjena: Lipanj 12, 2015, 10:56:40 prijepodne od snicla »

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #6 u: Lipanj 12, 2015, 12:38:10 poslijepodne »
Osim toga, kakva je situacija sa grijačem sada za vrijeme cikliranja, u akvariju je ali je ugašen, temp mi je na 27 (kako kaže onaj termometar zaljepljen za staklo). Da li možda treba mjenjati temperaturu zbog cikliranja?

I imam problem, ormarić na kojem mi je akvarij ima plastične kotačiće ispod, pod težinom akvarija nagnuo se na naprijed i sad voda nije u livelu, jel to veliki problem? Ako je, kako da premještam akvarij? Svaka opcija koju sam zamislio mi djeluje pre rizična, strah me da mi aq ne pukne u rukama :S

Prazni vodu i prebaci. Bolje sad nego kad su stanari unutra. Akvarij na stoliču s kotacima ti je katastrofa koja samo ceka trenutak da se desi. Ako ti se vec nagnuo, onda mozes racunat da ce ti i puknut kotaci a onda znas i sam kaj se moze desit. Ipak je to tezina.

Ako ti je termometar onaj kaj se ljepi s vanjske strane trakica - zamjeni ga s klasicnim unutrasnjim jer ovi naljepak-vanjski vise pokazuju temperaturu sobe nego akvarija. Obican nutarnji vulgaris termometar ti je X puta vjerniji i kvalitetniji.

Grijac za cikliranje ti nije bitan, bar ne sad preko ljeta. Vjerojatno ti ni kasnije nece bit nuzan preko ljeta osim ak ne klimatiziras sobu pa da ti ipak treba da nebude preniska temperatura za zivinu.
« Zadnja izmjena: Lipanj 12, 2015, 12:43:47 poslijepodne od DavorT »

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Lipanj 12, 2015, 15:36:19 poslijepodne »
Da ispraznim do kraja? I podlogu i substrat? Kako bi dno podnijelo da dizem aq sa tim unutra? Nekako imam oajecaj da bi mi se sve to izmjesalo kada bi isao vadit.. za sada sam podlozio ormaric tako da nece nigdje. Zanima me opcenito, ako mi je na fiksnoj podlozi ali nije u livelu jel ima to veze sa rasporedom pritiska vode na staklene stranice aq-ja?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Lipanj 12, 2015, 16:11:29 poslijepodne »
Dakle, jučer sam stavio cca 2l JBL Manado substrata i prekrio sam ga sa cca 8l sitnije podloge.
manado nije substrat i na njega se ne stavlja nista. Eventualno moze ispod njega ali jako dobro funkcionira i samostalno ako postoji prihrana kroz vodeni stup. Ovaj tvoj pijesak/sljunak mi se cini presitan i ne znam kako ce djelovati na CEC ucinak manada.
Iskreno, prije nego to sve krene dalje, radije kupi 10l manada i stavi samo manado. Nije neka lova a dobiti ces jako puno sa time.
Ja imam vec dvije godine 60x30 samo sa manadom i sve je OK ako izbjegnes par zamki mana manada.

Offline viktori

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 12, 2015, 21:54:32 poslijepodne »
Normalan akvarij mozes preseliti s podlogom i par litara vode bez da mu ista bude. Pazljivo! Polako i oprezno, bez puno nagonjanja i trebalo bi sve biti ok. Ne racunaj na nikakvo podlaganje, ormaric/stalak mora cvrsto stajati na podu. Kotacici su tempirana bomba, a ako tezina odradi svoje moze i podloge zgnjeciti, saviti i slicno, pa opet imas katastrofu.

Vadi vodu van koliko mozes. Ne obaziri se makar i svu vodu nasuo novu. Bolje dovedi akvarij u vagu. Supstrat pusti, osim ako neces mijenjati, manado i slicno. I ja imam manado + gnojenje kroz vodeni stup i to fino funkcionira.

Za ribice ne mogu preporuciti, ali sigurno netko na forumu moze.

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Lipanj 13, 2015, 07:26:59 prijepodne »
Danas popodne ću to obaviti, ako me ne bude na forumu, znači puklo je  :D

Ne bih vadio sve opet van, tek sam stavio ovo na dno, ne vidim smisao mjenjati sada.

Pozivam onda da mi se javi ekipa koja ima za preporučiti nekoga od koga se isplati kupiti ribice.

Vadi vodu van koliko mozes. Ne obaziri se makar i svu vodu nasuo novu.

Jel problem ako izvadim vodu koja je sada, i vratim istu?

PS. što je gnjojenje kroz vodeni stup?

« Zadnja izmjena: Lipanj 13, 2015, 07:31:30 prijepodne od snicla »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 13, 2015, 11:29:16 prijepodne »
znaci da nemas hranjivu podlogu nego dodajes gnojiva u vodu i bilje ga tako koristi. Manado, flourite i jos neke podloge za razliku od inertnog sljunka imaju cec i s vremenom na sebe vezu elemente koje dodajes pa onda postanu djelomicno i hranjive jer bilje to moze iskoristiti preko korijena.

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Lipanj 13, 2015, 11:31:41 prijepodne »
Jel ima potrebe za time sada na početku?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 13, 2015, 11:46:25 prijepodne »
pa gle, prouci malo gnojenje biljnih akvarija......
Uglavnom, sve pocinje od toga koliko imas svjetla.

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Lipanj 14, 2015, 17:21:53 poslijepodne »
pa gle, prouci malo gnojenje biljnih akvarija......
Uglavnom, sve pocinje od toga koliko imas svjetla.

Imam žarulju od 11W, štedna koja je bila u sklopu starter paketa. Pretpostavljam da je to malo, ali na to ću misliti malo kasnije.

Trenutno me zanima nešto drugo, kada se upali filter, koliko vremena treba da on počne raditi(ispumpavati vodu kroz onaj otvor)? Prvi put kada sam ga upalio mislio sam da ne radi, ostavio ga jedno popodne dok sam bio na poslu i kada sam se vratio on je radio. Problem je nastao kada sam jučer kada sam micao akvarij i radioo razmještaj zbog problema kojeg sam naveo gore u postovima i kada sam sve ispremještao, opet ga napunio i upalio filter nije radio, mislio sam treba mu da počne kao i prvi, ali evo više od 24 sata je upaljen i nije počeo raditi. Je li to normalno?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 14, 2015, 17:24:27 poslijepodne »
svjetla je malo, jako malo. Zasad zaboravi na gnojenje i prouci nezahtjevno bilje.
Filter treba poceti raditi odmah. Nes' ne valja ocito.

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Lipanj 14, 2015, 17:35:05 poslijepodne »
svjetla je malo, jako malo. Zasad zaboravi na gnojenje i prouci nezahtjevno bilje.
Filter treba poceti raditi odmah. Nes' ne valja ocito.

Imaš ideju što bi moglo biti sa filterom? Čitao sam o čišćenju nekog rotora unutra ali ATM ne mogu naći link gdje sam do te informacije došao. Je li moguće da je to ili da se pomirim sa činjenicom da je riknuo i kupim novi? Čudno mi je jer je i kod prvog paljenja trebalo nekoliko sati da počne pumpati  -?

EDIT: Nakon pomnijeg promatranja shvatio sam da se u filteru nešto dešava, kao da radi ali na onom izlazu di treba biti mlaz nema ničega. Help?
« Zadnja izmjena: Lipanj 14, 2015, 17:41:25 poslijepodne od snicla »

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Lipanj 15, 2015, 11:56:10 prijepodne »
Evo ga, filter riješen. Problem je bio u rotoru, očistio sam ga i sada radi ko veliki :)

Jedna briga manje, cikliranje se nastavlja, bilje u pripremi i razmisljanje o ribicama. Volio bih čuti prijedloge ostatka ekipe, što bi vi stavili u ovakav akvarij? Za sada sam siguran samo za ancistruse. Planiram jednog crnog i jednog albino. Viktor mi je predlozio corydoras aeneus, mene zanima da li je isto ako stavim nego drugod corydorasa? Vidio sam lijepših pa me zanima da li je ista stvar?

Uglavnom, čistače sam odabrao, slušam vaše prijedloge u vezi glavnih atrakcija u mom aq:)

Offline gradele

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
  • ponekad drvo, ponekad pas...
« Odgovori #18 u: Lipanj 15, 2015, 14:22:01 poslijepodne »
Evo ga, filter riješen. Problem je bio u rotoru, očistio sam ga i sada radi ko veliki :)

Jedna briga manje, cikliranje se nastavlja, bilje u pripremi i razmisljanje o ribicama. Volio bih čuti prijedloge ostatka ekipe, što bi vi stavili u ovakav akvarij? Za sada sam siguran samo za ancistruse. Planiram jednog crnog i jednog albino. Viktor mi je predlozio corydoras aeneus, mene zanima da li je isto ako stavim nego drugod corydorasa? Vidio sam lijepših pa me zanima da li je ista stvar?

Uglavnom, čistače sam odabrao, slušam vaše prijedloge u vezi glavnih atrakcija u mom aq:)
Kad ja birah sebi...vodio sam računa da mi se sviđaju :D , da ne narastu veće od onog što sam si zamislio i da se ne pokolju međusobno...

|°°| mobilna komunikacija ¬

biljni 450, u nastajanju, godina treća

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Lipanj 15, 2015, 14:24:24 poslijepodne »

Kad ja birah sebi...vodio sam računa da mi se sviđaju :D , da ne narastu veće od onog što sam si zamislio i da se ne pokolju međusobno...

I što si na kraju odabrao  :)

Offline gradele

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 15, 2015, 14:39:22 poslijepodne »

I što si na kraju odabrao  :)
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=99163.0

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Lipanj 15, 2015, 15:26:46 poslijepodne »
Tvoja litraža je 4 puta veća nego moja  :D

Da i ovdje spomenem, ako netko iz Rijeke ima nešto bilja koje je voljan pokloniti ili prodati može mi se javiti na pp, odustao sam od ostatka hrvatske pošto je vruće a rečeno mi je da je rizično slati bilje po takvom vremenu.

Offline gradele

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 15, 2015, 15:38:33 poslijepodne »
Tvoja litraža je 4 puta veća nego moja  :D

Da i ovdje spomenem, ako netko iz Rijeke ima nešto bilja koje je voljan pokloniti ili prodati može mi se javiti na pp, odustao sam od ostatka hrvatske pošto je vruće a rečeno mi je da je rizično slati bilje po takvom vremenu.
Način razmišljanja pri odabiru ribica, koji sam ti predložio, je univerzalan i ne ovisi o litraži 8)

Offline snicla

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Lipanj 15, 2015, 15:50:33 poslijepodne »
Ma znam, jasno mi je ali kada si spomenuo "kada sam ja kupovao ribe" imao sam u glavi da ce aq biti slican kao moj :D

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #24 u: Lipanj 15, 2015, 17:25:56 poslijepodne »
Evo ja imam sličnu litražu akvarija pa sam nedavno na novo složio jer sam raskopao stari postav.
I planiram ubaciti
 20-30 rasbora hengeli
5 amano kozica
Nerita horn puževe
Te RC kozice koje nisu neke kvalitete pa ih onda tu sve ubacivam
Eventualno još neke mini corydorase ali to još razmislim jer imam podlogu soil pa bi možda bilo problematično s njima.