ajmo, ajmo bez svađe...žustra rasprava da al više od toga nema smisla

jednom sam negdje pročitala da postoje dvije vrste jezera: vrtno jezero i koi jezero. razlika između ova dva bi bila u tome što se kod vrtnog naglasak stavlja na biljni svijet a vrlo malo na ribe i filtraciju budući da u tako uređenim jezerima male ribice mogu bez problema funkconirati dok je kod ovog drugog naglasak na ribi a to automatski povlači za sobom određenu filtraciju i konstrukciju kako bi ribe dobile odgovarajuće uvijete za željeni rast i razvoj.
osobno su mi lijepa i jedna i druga ali moj izbor su bile ribe i to je automatski značilo i određena ulaganja kako bi im stvorili ono što im treba za normalno funkcioniranje i rast. prije 10-ak godina dok su bile male one bi bez problema finkcionirale u ovakvom prirodnom jezeru ali da ih danas prebacim nisam baš sigurna koliko dugo bi izdržale.
male ribe ne stvaraju toliko otpada koliko velike i u ovom jezeru očito dobro funkcioniraju jer bilje odrađuje svoj dio odlično. onog trenutka kada se prekorači ta granica, kada ta ista količina bilja više ne bude dovoljna za prirodnu filtraciju jer je brojnost ribe ostala ista a njihova veličina se povećala a samim tim se povečala i količina otpadnih tvari priroda će se vrlo brzo pobrinuti za to. pronašla sam podatak da je za dobro funkcioniranje jezera i da u njemu nema algi trebalo biti zasađano barem 60% površine sa biljem. naravno, količina i veličina ribe u tom istom jezeru također je bitna