Lipanj 22, 2025, 18:34:16 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Moje vrtno jezerce  (Posjeta: 26624 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
Odg: Moje vrtno jezerce
« Odgovori #25 u: Travanj 27, 2015, 11:42:29 prijepodne »
Ninci ovo kaj ti je preporučio g.Mizerak je vrhunska marka ali ti zbog svoga volumena ribnjaka bi trebala ovakvo nešto od te firme .
http://www.sicce.com/prodottiDettaglio_eng.php/prodotto=green-reset-60-l-100-l/idprodotto=8

G.Mizerak zanima me dali bi DDL to mogao nabaviti i koja bi cijena (okvirno) bila u maloprodaji , zbog čega SICCE nema filter setove koji su već proračunati sa vrstom pumpe i količinom protoka .
Ninci imaš prekrasni ribnjak ali moraš biti spremna i uložiti u kvalitetan filter koji će raditi kvalitetno svoj posao bio on kupovni ili DIY verzija , u svakom slučaju nemoj uzeti ili raditi nešto kaj neće zadovoljiti tebe odnosno tvoje ribe . Kod nas ćeš teško naći filter takvoga kapaciteta .

Evo da ovim putem svima odgovrim,
dake što se tiče zašto nema kompetnog seta razlog je jednostavan - profesionalni pristup.
Naime filter i pumpane NE idu zajedno iz više razloga
1.udaljenost pumpe od filtera (snaga/protok)
2. vrsta pumpe (prljavo,šljunak,suha ili mokra distribucija<položaj i mjesto za pumpu)
3. jedna pumpa može ovisno o snazi opskrbljivati i nemora (flter,vodopad,vodoskok i sl)
4. vrste pumpi za pond (SINCRA POND,SINCRA DW,SINCRA HF,MULTIe,AQUA 3,MASTER DW
Dakle sve su to razlozi zbog kojih kada bi sve bilo u kompletu ne bi bilo iskoristivo iz niza razloga koje sam naveo.

Tako da što se tiče preporuke mrao bi znati gore navdene specifikacije i potrebe.
Što se tiče samog filtera za 20000 litara vode ako sam dobro polovio preporuka je opet ovisno o bio masi (količina riba,koliko i kakvih vrsta-šaran,jesetra,gold),koliko je ribnjak izložen suncu jer sama voda po sebi nije problem...dakle ako imamo neki prosjek svaga navedenog onda je idealna kombinacija za 20000 litara
1.FILTER GR 60+GR 25
2.PUMPE- ili svaka posebno ili jedna jača pa razvodnik ai dvije su dvije no koja to opetovisi o gore navedenom...

Inače samo kratki info neke pumpe od SICCE-a imaju ugrađen sistem electronice koja uslučaju da se zaštopa li uđe kamenćić u propeler automatski gasi da nebi nastala daljnja šteta,također ukolko ostane bez vode da se ne bi pregrijala i tako uništio stator....
Dakle ovdje je pristup puno širi i smisleniji ako želimo optimalne komponente.

Što se same kvalitete tiče tu je već sve davno rećeno garancije i do 5 godina,najveći svjetski proizvođač pumpi koji komercijalno radi za cca. 70% - većinu brandova na akva tržištu ..
Što se tče proizvoda to sam rekao možete pogledati ovdje
POND  http://www.sicce.com/prodotti_eng.php/cat=ponds-and-fountains/idcat=2

Što se tiče cijena proizvoda i nekih koji su insertirani WEB SHOP najbrži način.
http://www.aquashop.hr/Category-Tehnika-i-dodatna-oprema_1293.aspx
http://www.teraristika.hr/web-trgovina/browse/169-vrtna-jezera?sef=hc
http://slon.hr/index.php/akvaristika/oprema.html

Za sve više treba i više detalja :up:
lp
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Travanj 27, 2015, 11:50:43 prijepodne »
Sad tek vidim da ove Sicce Multi pumpe dolaze u dvije verzije, sa kablom od 1,5m i 10m, to ne piše kod Aquaschopa nigdje.Tak da ja sad imam ovu sa 1,5m kabla koju mogu uštekati u guzicu. >:(

Mrnja ja iz tvojeg komentara mogu zaključiti da ti je stražnjica jednofazna  :D :D :D . Mislim da sam ti već negdje objasnio kako se kabel može na siguran način naštukati (produžiti) a da ostane vodotjesan . Kaj se tiče garancije za pumpu na njoj ti i onak nema kaj krepat osim impelera (rotora) a on nije pod garancijom .

Na žalost moram ispraviti netočan navod Garancije -?
GARANCIJA VRIJEDI ZA SVE BRANDOVE JEDNAKO (JBL,JUWEL,SICCE)
1. na sam uređaj-STATOR
2. na sam rad pumpe
GARANCIJA NE VRIJEDI (čitati uputstva)
1.ukoliko se rade bilo kakve preinake i modifikacije
2.ukoliko se presječe kabl ili se vide fizička oštečenja (lom,pad-udarac i sl.)
3.garancija ne podrazumijeva (SVE GUMENE BRTVE I SAM PROPELER) tj.tzv potrošni material ili djelovi koji spadaju u potrošni materijal koji uvjetno spada  potrošni materijal (kao na autu (kočnice,ulje,svječice,žarulje i sl)

No ako ćete se adekvatno brinuti o svojim SICCE i drugim uređajima garancija vam neće trebati,dakle pravilno postavljanje,rukovanje,periodično održavanje i vaš uređaj će vas služiti i nakon 10 godina   :up:

Offline max-max

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #27 u: Travanj 27, 2015, 18:39:33 poslijepodne »
Upravo sam i ja to rekao , garancija vrijedi za sve ono kaj se ne može pokvariti . Imao sam nekoliko pumpi i na svakoj bi najprije krepala osovina (prije su bile metalne) , sada su osovine i ležišta od keramike pa onda krepa prva slabij karika na impeleru ali to sve pričam za neko razdoblje od 7 do 10 godina rada , po meni čisto dovoljno za jednu pumpu koja radi 24 h na dan . Ja da imam pumpu sa 1,5 m kabla odmah bi ga produžio bez obzira na garanciju .

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #28 u: Travanj 28, 2015, 10:29:17 prijepodne »
Meni se pak jednom prilikom desilo da sam bacila račun, isto s tom mišlju da nemre ništ krepati... ali onda je nakon jedno 5 dana rada pumpa sam izbacila osigurač... i moš se šišat! A od onda svaki put kada ju uključim u struju - izbaci fidovku.

Nove slike stavim čim nekaj na jezercu promijenim... sad idemo u realizaciju filtera!
Pustike, Turopolje

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #29 u: Travanj 28, 2015, 10:42:44 prijepodne »
Upravo sam i ja to rekao , garancija vrijedi za sve ono kaj se ne može pokvariti . Imao sam nekoliko pumpi i na svakoj bi najprije krepala osovina (prije su bile metalne) , sada su osovine i ležišta od keramike pa onda krepa prva slabij karika na impeleru ali to sve pričam za neko razdoblje od 7 do 10 godina rada , po meni čisto dovoljno za jednu pumpu koja radi 24 h na dan . Ja da imam pumpu sa 1,5 m kabla odmah bi ga produžio bez obzira na garanciju .
Ne znam jel ima neke velike razlike izmedju tih pumpi i filtera i ovih akvarijskih, brijem da bas i nema, ali ne kuzim di je problem sa tim keramickim osovinama. Nikad mi niti jedna nije pukla niti sam ikad morao mijenjati rotor a imam stvari stare i preko 10 godina i dalje rade.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Travanj 28, 2015, 12:17:34 poslijepodne »
Ne znam jel ima neke velike razlike izmedju tih pumpi i filtera i ovih akvarijskih, brijem da bas i nema, ali ne kuzim di je problem sa tim keramickim osovinama. Nikad mi niti jedna nije pukla niti sam ikad morao mijenjati rotor a imam stvari stare i preko 10 godina i dalje rade.
E da...Kingo to je pravilno rukovanje i kvalitetan stroj..
Naime osvina može puknuti (barem Sicce) samo kod vađenja i čiščenja ako nismo oprezni (pad,izvlačenje pod kutem i sl) u radu nema šanse jer nema mjesta za kritičnu točku savijanja i da uđe kamenčić otići će samo propeler,kod Sicce modela elec.blok neće ni to jer čim dođe do otpora ili pregrijavanja ista se gasi dok se ne otkloni problem.

Sa druge strane što se tiče kablova npr. kod SICCE SINCRA POND su naponski kablovi duljine 10 metra ;)
http://www.sicce.com/prodottiDettaglio_eng.php/prodotto=syncra-pond-2150-2700-lh/idprodotto=57
Dakle pond oprema traži drugaćije potrebe i treba tražiti u startu ono što nam je potrebno :up:

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 28, 2015, 12:30:01 poslijepodne »
Zaboravio sam napomenuti onih modela obično jačih ako nema na web cjeniku slobodno uputite upit za cijenu,jer ni web shopovi ne stignu toliko toga dignuti na site koliko mi toga imamo :D :D :up:
Što se tiče cijena proizvoda i nekih koji su insertirani WEB SHOP najbrži način.
http://www.aquashop.hr/Category-Tehnika-i-dodatna-oprema_1293.aspx
http://www.teraristika.hr/web-trgovina/browse/169-vrtna-jezera?sef=hc
http://slon.hr/index.php/akvaristika/oprema.html

Offline DDLZagreb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #32 u: Travanj 28, 2015, 12:36:42 poslijepodne »
Što se tiče osovina Kingo nema nikakve razlike sve je rađeno za vodu...
Što se tiče keramike ako je sve teh. dobro napravljeno keramika u ovom slučaju ima višestruki benefit;
-keramika ne oksidira
-oksidacija stvara trenje (metal),troši se više struje,troši se magnet sa unutarnje strane(osovinski utor)
-na keramiku se ne veže DOM
-keramika zbog svih čimbenika ima za cilj tiši rad
-kvalitetna keramika se ne haba
- i ako ima sistem da se osovina vrti sa tijelom impelera zajedno kao što je Sicce i patentirao tada imamo gotovo nečujan rad ili oko 90% manje trenja u odnosu na standardne pumpe gdje rotor vrti cijelim svojim tijelom oko osovine
Goran Mizerak
Prodajni savjetnik
DDL ZAGREB -Animal Health and Care

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 28, 2015, 18:24:52 poslijepodne »

Vidim da se ne čita polako i precizno , nigdje nisam napisao da mi je pukla keramička osovina , kome to uspije svaka mu čast na rukovanju . Stare osovine (prije 10 g.) su bile od metala koje su se polako trošile a sa keramikom to nije slučaj . Kada imaš ribnjak sa hrpom koi šarana i zlatnih ribica koji su pravi pajceki i kopaju po čemu god stignu tada imaš i problem oko večeg prolaza nečistoće kroz samu pumpu , sitni pijesak je pravi ubojica impelera . Keramička osovina se ne troši ali se troši unutrašnjost impelera i kod znatnije potrošenosti ode iz centra i tu je blizu kraj impeleru koji usput košta kao cijela pumpa . Kaj ne bi impeler pošto je potrošni materijal trebao biti i pristupačniji sa cijenom . 

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Travanj 28, 2015, 19:59:44 poslijepodne »
točno tak max :up:

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Travanj 28, 2015, 20:00:39 poslijepodne »
Što se tiče keramike ako je sve teh. dobro napravljeno keramika u ovom slučaju ima višestruki benefit;
-keramika ne oksidira
-oksidacija stvara trenje (metal),troši se više struje,troši se magnet sa unutarnje strane(osovinski utor)
- i ako ima sistem da se osovina vrti sa tijelom impelera zajedno kao što je Sicce i patentirao tada imamo gotovo nečujan rad ili oko 90% manje trenja u odnosu na standardne pumpe gdje rotor vrti cijelim svojim tijelom oko osovine
jel imate rezervnih impelera? :up:

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 30, 2015, 13:46:58 poslijepodne »
-keramika ne oksidira
jel imate rezervnih impelera? :up:
Imamo više manje 90% uvijek na lageru što opreme isto tako i rezervnih dijelova..
Impelera imamo bar jedno 30-ak vrsta minimum  ;)
za koju pumpu,model ?

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 01, 2015, 17:36:32 poslijepodne »
nije od vaših firmi koje držite ali sam mislio ,možda nađem istih mjera/ 2500l/h/, gdje imate dućan?  hvala na pomoći :up:

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Svibanj 22, 2015, 20:33:18 poslijepodne »
Stigo micek mali iz Njemačke... samo ova kišurina nikako da stane da ga stavim u pogon. Sad mi ga je greda staviti jer ne znam dal sam sve dobro pošerafila pa da negdje ne curi, da ne bi bilo iznenađenja u jutro-bara suha... s obzirom da je pumpica od samo 8000 l/h
Kutija cigareta je tu samo da imate dojam veličine i sad ne znam kako bi ga točno zakamuflirala, a da bude jednostavno doći do njega i čistiti ga.

Također me malo buni, dotok zmazane vode ide prvo na uv lampu... i to je ogromna, debela cjevčuga i mislim si ako pumpa povuče kakav kamenčić, neku opaku tvrdu bubu ili kaj ja znam i da se to svom snagom, zaljepi baš za kvarcno staklo uv lampe i da ju ne razbi??
Nemam pojma...možda su mi strahovi bezrazložni ali još nemam iskustva sa tim lampama i filterima...
Pustike, Turopolje

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 22, 2015, 20:40:51 poslijepodne »
Bez brige Ninci tako je kod mene bilo na starom filteru , pumpa gura direkt u UV lampu i prošlo je tu i pijeska i zemlje i kamenčića koje su moji pajceki raskopali iz posuda sa biljem i evo još je uvijek u pogonu . Prije mi je riknula osovina na rotoru od sitnoga pijeska nego kaj se bilo kaj dogodilo UV lampi .

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #40 u: Svibanj 22, 2015, 21:53:59 poslijepodne »
2 mizerak: imate ovakvih  impelera !?

Tu fal jos Neki dijelovi koji su puknuli ...

Hvala

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 22, 2015, 21:55:51 poslijepodne »
 :D :D :D :D :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #42 u: Svibanj 23, 2015, 01:12:19 prijepodne »
Tesko je ocitat, ima previse blata  :D (bavim se metrologijom)

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 25, 2015, 10:47:54 prijepodne »
Evo, filterčić u pogonu i iako znam da nije pravilno stavljen (u koso je) morati će malo pričekati svoje ravno postolje, jer ja nisam mogla čekati pa sam ga uključila. :)

Voda mi sad izgleda nakon 24 h filtriranja, kao okolica Fukushime... naime, sve je puno neke gadne guste zelene pijene. Koju skupljam mrežicom i odvratno je, baš bljak izgleda. Pretpustavljam umrle alge nakon uv lampe iako sam u tih 24 sata dobila za 10 cm providniju vodu u dubinu.
Pustike, Turopolje

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Lipanj 05, 2015, 14:06:16 poslijepodne »
Ima li tko ideju kada će gadosti zvane gatalinka prestati kreketati? Jel imaju one neki period parenja ili krekeću čitavu sezonu?
 doselila mi se gomila žaba i iako druge nisu problem, gatalinke mi se zadržavaju u cvijeću i živici ispred prozora spavaće sobe a hvala Bogu - glasaju se sa milijun decibela... a još ih je i barem desetak komada. pokušala sam ih hvatati i preseliti ali one se ili vrate ili druge dođu.
Ovako izgledaju njihove bebe, točnije samo tri komada jer usprkos milijunu jajašaca u jezercu, niti jedno se ne stigne izlegnuti, prije ga ribice popapaju... ova tri su prebačena kod lotosa gdje nema riba.

i Jedna slikica cijelog jezerca. Voda je bistra i vidi se čak i dno na 1,5 m.
Ova vreća za krumpire, malo utišuje buku "slapa" jer buči ko da si na manjim slapovima Mrežnice pa ne čujem ni svoje misli...

Postaje prava mala oaza, imam tri vrste žaba, daždevnjaka, par vrsti vretenca, gomilu raznih kukaca, i još mi dolaze razne ptice piti vodu, a među njima i lastavice.
Ova žega tjera i druge životinje na pojilo, pa sam tako se našla oči u oči sa pol metra velikim zelembačem, na sred moje dnevne sobe!!!  :o
Pustike, Turopolje

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Lipanj 05, 2015, 14:28:09 poslijepodne »
A sada i par slikica mojih ribica... u nutra su dva teleskopa, nešto gambuzija, tri pajčolankice i 7 koi-a.
« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2015, 14:41:05 poslijepodne od ninci »
Pustike, Turopolje

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Lipanj 05, 2015, 14:39:31 poslijepodne »
I moj ponos : Notropis chrosomus, (Rainbow Shiner), sedam komada, dva mužijaka i pet ženki. Njihov mali broj odredila je prvenstveno ne mala cijena i par neodgovorenih pitanja a to su:
 Da li će se uspješno mrijestiti s obzirom da navodno žive samo dvije godine.
 Da li će uspješno prezimiti zimu, s obzirom da su to ipak kao suptropske ribe brzaca, pa sam na više mijesta čitala da uspješno preživljavaju i u oštrijim klimama tj. na +4.
Na ta pitanja ću vam moći odgovoriti do godine.
To su također i vrlo brze ribe, pa sam ih mogla uslikati samo noću u mrklom mraku jer samo tada miruju.
Vjerojatnije bi bolje došle do izražaja u nekom manjem i plićem jezercu ili barem veći broj, ali isto tako njihova florescentna boja ih čini ipak dovoljno uočljivima. Ženke su malo slabije obojane iako i one malo sjaje plavo, ali više crveno.
Lijepa ribica i za u akvarij ali mislim da ću probati sa prezimljavanjem vani.
Bolje slikice potražite na netu, jednostavno su prebrze…

Pustike, Turopolje

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #47 u: Lipanj 05, 2015, 16:46:13 poslijepodne »
Voda je cista ali dobro bi ti dosao skimer da pobere smece na povrsini, vidi se na prvoj slici.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Lipanj 05, 2015, 21:09:38 poslijepodne »
Vidim tamo neke tegle  :D :D
Komentar na filter ne moraš davati jer se vidi iz priloženoga  :up:
Ribice su zanimljive  (Rainbow Shiner) ali ja se držim koića i zlatnih .

Offline ninci

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Lipanj 07, 2015, 10:52:15 prijepodne »
Ako misliš na prvu sliku, gdje se vide žabice i listići lotusa- to nije jezerce, to je kaca gdje su lotosi i da- nije ni bistro ni čisto ali ni ne treba biti.

Skimer neću nabavljati sigurno za jezerce. Nema smeća na površini.tu i tamo kakva pjenica od slapa, kukac koji brzo bude pojeden i bilje koje viri iz vode.
Jasno, kada dođe jesen i vrba pusti lišće, onda će biti smeća, ali kupiti ću ga koliko mi se bude dalo s mrežicom. Inače je pumpa toliko jaka, da osim plivajućeg bilja- povuče sve na sebe. Npr. rogolist...  :nerd: pa tako da povuće i svo smeće.
Povuče i male ribice i nije mi jasno kako su preživjele uv lampu????
Zna li netko odgovor? našla sam ih u filteru.
Čini mi se gambuzije.

Razmišljam od čistoće vode, da na dno jezerca ipak stavljam plosnati kamen, lijepše će izgledati a pored ove pumpe i filtera alge izgleda nemaju šanse pa čak ni one po dnu. malo je dno zelenkasto-smečkasto ali to nije zaljepljeno na foliju, to su valjda neki ostaci sveg i svačeg, kad dignem sa dna- pumpa povuče.

Tegle se da, na žalost vide...
Ali nisam dost pametna... malo ću proširiti jezerce još za skroz plitki dio u koji bi te biljke trebale doći, samo ne znam dal da ih sadim ili ostavljam u teglama... stvarno ne znam...

Ma meni je problem kod koića, što navodno kako čitam oni jaaako vole papati bilje, a ja bi voljela i njega imati u jezercu. :)
A i moram priznati da mi nije lijepo vidjeti relativno "malo" jezero i onda u njemu mrcinu od pol metra.  :nerv:
Nove koiće neću nabavljati, a kada narastu, ako se neću za njih previše vezati- bum ih prodala.

Koja riba bi jela žabe?? a da ne jede druge ribe?

Jučer sam ih sve lijepo skupila ručno u kantu (po mraku -baterijom) i otpeljala dva km dalje u potok. Napokon je bio mir i cijelu noć sam na miru spavala. Za tjedan dana ću morati vjerojatno ponoviti postupak.  :-X
Pustike, Turopolje