E ovako,
Napokon se isciklirao akvarij od nekih cirka 140l, zamišljen je kao AMAZON BIOTOP, Sitni pijesak, tamna 3d pozadina, veliko mangro drvo, 3 anubias petit, lišće itd...
Akvarij je malo čudnih dimenzija i rađen je po mjeri za šank. Visina je oko 75cm, dužina oko 56. i širina 38 cm. Odakativno navodim mjere jer je ralno akvarij malo veći ali zbog unutarnjeg preljevnog trokomornog filtera i 3d pozadine iskoristivog je prostora malo manje.
Rasvjeta je DIY, Uradio sam je od 3 LED trake sa tajmerima. 3 LED trake su žute a jedna je RGB radi crvene boje mi trebala.
Tajmeri jednu led traku pale u 10:00h, sve tri trake se pale u 12:00 - 20:30. Od 20:30-21:30 svjetli jedna led traka a od 21:30-23:00 svjetli samo crveni prigušeni led. Izgleda odlično prava amazona.
Trokomorni filter je zbog visine akvarija dosta velik i naslagao sam filter kako slijedi po komorama :
PRVA KOMORA____________________________________________________________________________
Tetra grijač 300W
DRUGA KOMORA___________________________________________________________________________
od vrha prema dnu____ filter materijal
1. Sera bio fibres (ona zelena gusta vlakna za skupljanje krupnijeg otpada)
2. Sera fina vata debljine 5-8 cm
3. Plava spužva, srednje propusnosti
4. Sera super peat, treset
5. plava spužva, srednje propusnosti
6. Sera Siporax bio filter media, pakovanje za akvarije do 200l
7. Bio kugle, pakovanje oko 12 komada
TREĆA KOMORA______________________________________________________________________________
Potopna vodena pumpa koja pokreće filter sa regulacijom protoka ATMAN 350, 1200l/h , tim da sam razdvojio tok vode prije ulaska u akvarij na dva dijela. Prvi dio ide pod vodu i tu voda stvara cirkulaciju uz staklo prema dnu (jer je vidok akvarij); a drugi dio sam proveo iznad i voda na dva dijela cirka 3 cm iznad površine teče u akvarij i tako mreška površinu i nadam se topi kisik ;-) ako sam se dobro izrazio.
Također sam naručio iz Ukrajine zračnu pumpu koja je totalno ili ti ga 98 % besčujna ;-), radi se o "aPUMP" proizvodu od aqualajtera, super stvar. obavezno pogledajte. Potrebna mi je radi kisika jer je dubok akvarij. Ona je za akvarije do 100l al oslužit će.....
I konačno ako vam se dalo da pročitate sve ovo molio bih za savjet vezano uz stanovnike ovog akvarija.Moja ideja je od početka da unutra imam:
6 x Corydoras Aneus (stavljeni su već, tj. 3 tjedan nakon cikliranja)
1 x Ancitrus SP
2 x Apistograma (moram vidjet koje podnose tem od 27-32, i koje nisu agresivne prema corydorsima)
10 x Rodostomus ( izbacio bi ih ako je previše po vama ribica)
4 x Diskus
E sad, moje je mišljenje da je ovo izvedivo s obzirom na količinu filter materijala u trokomornom filteru i s obzirom na pumpu.
Hvala na strpljenju i svaki komentar mi je dobro došao jer znate kako je kad je vrijeme za ribice, jedva čekam