,..formulu i citala sam da se voda mora zadrzati 12 min u filteru a ako sam dobro izracunala kapacitet bi trebao biti 3600 l mozda malo vise. A sto se tice tog protoka pumpe u to se definitivno ne kuzim i ne znam kako to izracunati.
..znači matematički gledajući, glede filtera posebice za ribnjake bez biljne mase i nekog granulata na dnu vrijedi više je bolje... s druge strane koliko vidim ti imaš 36m3 vode što je u principu lakše održavati nego 3.6m3... normalno ako ne pretjeruješ s napučenošću i unosom hrane u ribnjak!...
..na zapreminu koju ti imaš mislim da bi 6% zapremina filtera bila dovoljna, vjerojatno ćeš imati i bilja i još kakvog bio materijala u samom ribnjaku...a i sama folija zidova ribnjaka je stanište dobrih bakterija...
..e sad matematika...
.na tvojih 36m3 bi trebao doći filter od 6% ili 2160L... kako su neke stvari usko vezane jedne za druge, onda moraš uzeti u obzir nekoliko činjenica kao što
>po nekim pravilima, cjelokupna količina vode iz jezera bi za najbolje rezultate trebala proći kroz filter jednom u 3 sata
>za zadržavanje vode u filteru već znaš, znači 12-15 min, opet vrijedi više je bolje
.ako uzmemo da ti je pumpa protoka 6000 L/h na nultoj razini onda zasigurno potopljena ima cca 3600L/h iako taj podatak vjerojatno nije točan najboje ga je izmjeriti na licu mjesta ali će biti jednostavnije računati.... pod predpostavkom da je filter 2160 litara i da pumpa ima protok 3600L/h što je 58L/min, voda će se u filteru zadržati cca 37 min...
..e sad to je OK, no ako se držimo da barem jednom u 3 sata cjelokupna zapremina ribnjaka mora proći kroz filter, dobivamo podatak da u gornjem slučaju, unutar 3 sata prepumpa tek nešto manje od 1/3 ili 10800 L ....
..Znači da bi prepumpali jezero u 3 sata trebala bi biti pumpa od 12000 L/h (200 L/min) i to realnog protoka! ... sad imamo zadovoljavajući protok unutar 3 sata, no zadržavanje vode u fiteru nam se značajno smanjilo jer ove dvije stvari su obrnuto proporcionalne, pa je sada vrijeme zadržavanja vode u filteru skoro 11 min što bi vjerojatno bilo prilično zadovoljavajuće...
,napominjem da omjere nisam ja izmislio već ljudi koji se ozbiljno bave ovim poslom!!. ..nadam se da sam ti malo pomogao oko izračuna.. .osobno sam se pridržavao ovih patrametara i ja sam zadovoljan..
..moram još reći jednu stvar, svi parametri gore navedeni su pak usko vezani s količinom, odnosno korisnom površinom bio medija, količinom dnevnog unosa hrane u ribnjak i brojem i veličinom riba... sve ovo izgleda komplicirano ali nije ukoliko se pridržavamo osnovnih smjernica, ... iako nas najčešće u svemu koče financije, jer je u startu malo veći izdatak, no dugoročno gledajući olakšamo si održavanje ribnjaka.
..