Lipanj 23, 2025, 14:19:42 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: bio filter  (Posjeta: 54645 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Maja27

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
bio filter
« u: Ožujak 22, 2015, 15:40:02 poslijepodne »
Dobri dan,pitanje gdje se moze kupiti ovo ili eventualno s cime mogu zamijeniti ,pored cetki i spuzve koliko mi toga treba za cca 15 000 l vode? Hvala

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: bio filter
« Odgovori #1 u: Ožujak 22, 2015, 16:11:11 poslijepodne »
Pozdrav Maja27 , neznam gdje možeš to nabaviti ali možeš zamijeniti sa cijevima koje se koriste u izradi elektroinstalacija . Pročitao sam tvoju temu iz 2012 pa me zanima kako to sada izgleda i kaj je sa onim prekrasnim zlatno žutim koićem .

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 22, 2015, 16:53:32 poslijepodne »
Da li ce ta cijev tj.komadici zadrzavati jednako prljavstinu kao ovo,preko ebaya je  oko 88 dolara plus postarina 55 dolara ,imaju neke crne kuglice malo jeftinije. Kod nas 130 komada 50 kn to je oko litre tako pise. Sto se tice jezera tad je sve bilo ok muz stavio okolo najlon na to tucanik pa malo oblo kameanje prema rubu jezera,ja govorila nemoj ostavi travu nije htio jer kad se kosi trava pada u jezero,i sad to opet izgleda katastrofa jer je fino kroz taj najlon probila trava i eto ajmo opet u obnovu i uredenje. Sto se tice ribe raste ali ne onoliko brzo koliko bi ja htijela al napreduje. Sad cu se rijesavati ostalih riba posto ima zlatnih riba strasno puno tog se zelim rijesiti jer bi samo htjela imati koi sarane.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Ožujak 22, 2015, 17:04:27 poslijepodne »
Dobri dan,pitanje gdje se moze kupiti ovo ili eventualno s cime mogu zamijeniti ,pored cetki i spuzve koliko mi toga treba za cca 15 000 l vode? Hvala
..ovo sa slike je Kaldnes bio materijal ja sam pronašao da ga ima najbliže u njemačkoj a što se tiče količine bio medij njega moraš u prvome redu  odrediti prema predviđenoj količini unešene hrane u ribnjak... uglavnom se to određuje prema korisnoj površini samog medija... na nekih 250gr hrane, ovog medija sa slike ti treba cca 25 litara ali uz  dobro prozračivanje ,...

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 22, 2015, 17:33:06 poslijepodne »
Ove cijevi su ti zamjenska varijanta (jeftinija) ali vidi u temi "Koi ribnjak i ribnjak za plivanje" od kolege Tblaka on je koristio nekakvu špagu i to kod njega funkcionira  :up: . Čekamo novije slikice tvojeg ribnjaka i ribica  :)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #5 u: Ožujak 22, 2015, 18:26:22 poslijepodne »
Da li ce ta cijev tj.komadici zadrzavati jednako prljavstinu kao ovo

Ti Bio mediji i nisu namjenjeni da zadrzavaju prljavstinu, to rade cetke i spuzve

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 22, 2015, 20:41:54 poslijepodne »
Pa po jednom videu sto sam gledala meni je izgledalo kao da zadrzavaju neke manje cestice prljavstine,ako grijesim ispravi me ali cemu onda sluze -?

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #7 u: Ožujak 22, 2015, 21:07:52 poslijepodne »
Pa po jednom videu sto sam gledala meni je izgledalo kao da zadrzavaju neke manje cestice prljavstine,ako grijesim ispravi me ali cemu onda sluze -?
Ukratko, sluze kao staniste takozvanih dobrih bakterija koje uklanjaju stetne plinove iz vode (Nitrite, Nitrate, Amonijak) koj su ujedno i hrana za algu.
Da bi bioloski filter dobro radio ispred njega moras postaviti dobar mehanicki filter koj ce ukloniti grubu prljavstinu iz vode. I tako sprijeciti stopanje bioloskog filtera da voda moze nesmetano prolaziti kroz njega a bakterije odradjivati svoj posao.  :)

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #8 u: Ožujak 22, 2015, 23:16:07 poslijepodne »
A mozes umjesto toga ubaciti i plasticne cepove,ucinak je isti. Odes kod nekog tko otkupljuje plasticnu ambalazu i oni ti na brzinu skupe te cepove.

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #9 u: Ožujak 22, 2015, 23:34:02 poslijepodne »
Pogrešno vam je mišlenje,da možeš takozvane hlxse zamjenit sa bilo kojim filtrirnim materjalom.
Ja upotrebljavam hlxse več nekoliko godina i nema boljeg medija nego hlxsi, i to pravi koi uzgajivači dobro znaju.

Ali hlxsi dodžu do pravog značaja samo ako su u kretanju, jer tada imajo micro organizmi i bakterije dosta kisika za svoj rad.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 23, 2015, 08:07:07 prijepodne »
...upravo sam zato i rekao da treba biti dobro prozračivanje, kao što kaže "noktopus" jer su usljed konstantnog upuhivanja zraka mediji stalno u gibanju... osim što se bakterije opskrbljuje neophodnim kisikom ovim načinom konstantnog gibanja medij se ujedno i čisti od odumrlih bakterija, time se oslobađa prostor za rast novih i nema začepljenja medija a samim time niti "mrtvih" zona..
..baš za ovaj Kaldnesov medij poznati su Nexus bio filteri no nemoraju biti nužno baš takvi filteri bitno je da je medij pokretan i opskrbljen sa kisikom...
..inače je prvotna primjena Kaldnes medija započela u pročišćavanju otpadnih voda velikih pročistača, no kako je princip i namjena ista našao je uporabu i u ovom području...
..da ja ne pišem previše a ako te zanima nešto više, pogledaj na googlu teme " Moving Bed Biological Filtraion"

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 23, 2015, 12:37:10 poslijepodne »
Da li mi mozete reci to prozracivanje gdje se ono stavlja da li je to ova cijev u filteru sto viri iznad razine vode ili ovo na dnu u obliku kruga,da li je to obavezno zato sto taj filter sto sam ja nasla nema toga ili ga nisam skuzila. I da na svim tim videima sto sam gledala vidjela sam da se nalazi jedna pvc cijev u sredini skoro svake te posude a ne kuzim cemu ona sluzi . A sto se tice tog bio medija pitat cu tatu da mi potrazi u njemackoj valhda ce znati naci.

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #12 u: Ožujak 23, 2015, 12:42:33 poslijepodne »
Ovo okruglo je taj zraka (tj cijevcica kroz koju ide zraka)  I to je improvozirano a ne original...

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 30, 2015, 18:59:04 poslijepodne »
Pitanje,ovaj zuti i ceveno crni znam da su koi a da li je i ovaj smedi imam takva tri? I imam pitanje jos za filter ja sam sad kad sam praznila jezero shvatila da tu nema15000 l vode vec vise ,i onda me muz podsjetio da kad smo mjenjali foliju da smo ga tad i prosirivali,tako da u njemu ima vise vode,napunila sam bazen od 18 000 l vode a bilo je jos toliko ostalo a i vise,mene zanima u vezi filtera koja litraza tih 4 bacvi bi trebala biti za tu kolicinu vode,i da li je dovoljna pumpa sa protokom od 6000/h dovoljna?  Unaprijed hvala

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 30, 2015, 19:13:02 poslijepodne »
Pa kapacitet bi trebao biti oko 10% ukupne kolicine, a imaju I one formule za protok I koliko se voda mora zadrzati u fiteru I koliko se puta mora pofiltrirati kroz dan... A vidim da na netu imaju i manjih kapaciteta od 10% tak da ...

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 30, 2015, 19:20:44 poslijepodne »
Možda ti ova slika pomogne da prepoznaš svoje koiće . Glavno obilježje koića su dva para brkova oko usta i tijelo u obliku torpeda .

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 30, 2015, 19:45:30 poslijepodne »
Max hvala na slici onda jesu svi , Sonic vidjela sam tu formulu i citala sam da se voda mora zadrzati 12 min u filteru a ako sam dobro izracunala kapacitet bi trebao biti 3600 l mozda malo vise. A sto se tice tog protoka pumpe u to se definitivno ne kuzim i ne znam kako to izracunati.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 30, 2015, 20:02:02 poslijepodne »
Pošto smo vidli da imaš fotić i slikala si prekrasne koiće zanima me kaj ti u taj fotić ne stane tvoj ribnjak . Molim ljepo slikice od ribnjaka  ;) .

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 30, 2015, 20:50:59 poslijepodne »
Ha,ha imam dobar mob. jezero je prazno   al eto slikat cu sutra,nakon sto napravim vodopad koji ni sama ne znam odakle da krenem.

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 31, 2015, 08:05:14 prijepodne »
Ja vas molim al stvarno molim dabmi kazete da li ja zbog te kolicine vode ja moram pravit filter koji ima zapreminu vode od 3000 l. Ako cemo ici na to da je to 10% od ukupne kolicine vode. Ja kako god izracunam po onoj formuli ispada da ako imam filter od 1000 l i pumpu od 4000l da mi se voda zadrzava 15 min e sad se ja pitam gdje je tu 10% zspremine vode kad je nema toliko.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 31, 2015, 09:08:22 prijepodne »
,..formulu i citala sam da se voda mora zadrzati 12 min u filteru a ako sam dobro izracunala kapacitet bi trebao biti 3600 l mozda malo vise. A sto se tice tog protoka pumpe u to se definitivno ne kuzim i ne znam kako to izracunati.

..znači matematički gledajući, glede filtera posebice za ribnjake bez biljne mase i nekog granulata na dnu vrijedi više je bolje... s druge strane koliko vidim ti imaš 36m3 vode što je u principu lakše održavati nego 3.6m3... normalno ako ne pretjeruješ s napučenošću i unosom hrane u ribnjak!...
..na zapreminu koju ti imaš mislim da bi 6% zapremina filtera bila dovoljna, vjerojatno ćeš imati i bilja i još kakvog bio materijala u samom ribnjaku...a i sama folija zidova ribnjaka je stanište dobrih bakterija...
..e sad matematika...
.na tvojih 36m3 bi trebao doći filter od 6% ili 2160L... kako su neke stvari usko vezane jedne za druge, onda moraš uzeti u obzir nekoliko činjenica kao što
>po nekim pravilima, cjelokupna količina vode iz jezera bi za najbolje rezultate trebala proći kroz filter jednom u 3 sata
>za zadržavanje vode u filteru već znaš, znači 12-15 min, opet vrijedi više je bolje
.ako uzmemo da ti je pumpa protoka 6000 L/h na nultoj razini onda zasigurno potopljena ima cca 3600L/h iako taj podatak vjerojatno nije točan najboje ga je izmjeriti na licu mjesta ali će biti jednostavnije računati.... pod predpostavkom da je filter 2160 litara i da pumpa ima protok 3600L/h što je 58L/min, voda će se u filteru zadržati cca 37 min...
..e sad to je OK, no ako se držimo da barem jednom u 3 sata cjelokupna zapremina ribnjaka mora proći kroz filter, dobivamo podatak da u gornjem slučaju, unutar 3 sata prepumpa tek nešto manje od 1/3 ili 10800 L ....
..Znači da bi prepumpali jezero u 3 sata trebala bi biti pumpa od 12000 L/h (200 L/min) i to realnog protoka! ... sad imamo zadovoljavajući protok unutar 3 sata, no zadržavanje vode u fiteru nam se značajno smanjilo jer ove dvije stvari su obrnuto proporcionalne, pa je sada vrijeme zadržavanja vode u filteru skoro 11 min što bi vjerojatno bilo prilično zadovoljavajuće...
,napominjem da omjere nisam ja izmislio već ljudi koji se ozbiljno bave ovim poslom!!. ..nadam se da sam ti malo pomogao oko izračuna.. .osobno sam se pridržavao ovih patrametara i ja sam zadovoljan..
..moram još reći jednu stvar, svi parametri gore navedeni su pak usko vezani s količinom, odnosno korisnom površinom bio medija, količinom dnevnog unosa hrane u ribnjak i brojem i veličinom riba... sve ovo izgleda komplicirano ali nije ukoliko se pridržavamo osnovnih smjernica, ... iako nas najčešće u svemu koče financije, jer je u startu malo veći izdatak, no dugoročno gledajući olakšamo si održavanje ribnjaka.

..

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 31, 2015, 09:34:35 prijepodne »
Hvala puno na odg.sad mi je puno jasnije ali gdje cu naci pumpu koja ima toliki protok, i sto me muz stalno plasi i tvrdi da ce mi se voda preljevati iz filtera konstantno ako budem imala jacu pumpu ubija me u pojam s time. Ja cu imati u jednom plixem dijelu samo zasadeno bilje i tu cu stviti zasebno jednu slabiju pumpu da dodatno prociscava vodu i putem biljki.

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 31, 2015, 09:40:23 prijepodne »
Jos samo nesto da li bi trebala tugdjece mi biti bilje staviti oblo kamenje ili onaj tucanik mali i da li bi bilo bolje da sadim biljke u one mrezaste korpe. Po nekoj logici bi trebalo zbog te filtracije a za kamenje pitam jer ga u taj plici dio nisam stavljala prije.

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 31, 2015, 09:44:13 prijepodne »
Bas kao sto kaze kolega MRLJO financije su najveci problem ali ja bih na tvom mjestu investirao u OASE I kupio nnihovu pumpu zbog kvalitete, potrosnje a I ostalo .. E to je sad do svakoga kak zeli....

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 31, 2015, 09:48:53 prijepodne »
2 mrljo: jel si ti ovo negdje procitao da je 6000l/h nulta tj da je realno 3600 ili govoris iz vlastitog iskustva!? Hvala