Srpanj 22, 2025, 08:18:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: trulo lišće  (Posjeta: 2248 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline antlantis

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 24
trulo lišće
« u: Ožujak 16, 2015, 13:53:18 poslijepodne »
Pozdrav  :)

Imam akvarij od 30 litara, pripremila sam ga i trenutno se ciklira, međutim primijetila sam da je na jednoj biljci lišće trulo pa me zanima trebam li ju izvaditi i maknuti lišće ili mogu ostaviti? Ne znam naziv biljke, malo je viša, no stabljika joj je zelena, nije cijela istrunila...
Hvala na bilo kakvom savjetu  :up:

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: trulo lišće
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2015, 14:17:03 poslijepodne »
Jednostavno odrezi skarama to trulo lisce, potjerat ce novo

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2015, 14:21:06 poslijepodne »
trulo lisce uvijek trebas maknuti jer svojim daljnim truljenjem zagadjuje vodu. Tim vise jer imas mali akvarij.
To ne znaci da mi sa vecim akvarijima svaki dan manijakalno micemo sve nezdravo lisce ali uvijek prilikom redovnog odrzavanja/sisanja/ promjene vode bi se trebalo pokupiti otpalo lisce i orezati staro i sugavo. Veci akvariji sa odgovarajucom filtracijom obicno trpe i jaca bioloska opterecenja pa to nije toliki problem ali u 30l ti svaka stvar je problem.

Offline antlantis

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 16, 2015, 17:23:50 poslijepodne »
Evo, sredila sam biljku i stavila sam grijac iza biljaka tako sam negdje procitala da treba.. E sad, vi kazete da je 30l mali akvarij? Na sto onda moram posebno obratit paznju? Imam dvije biljke (dovoljno?), a sam akvarij je kupljen u kompletu, sa poklopcem filtrom i svjetlima..
oprostite na ne znanju, nova sam  :P

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2015, 17:43:50 poslijepodne »
na to da ga ne preopteretis ribama jer ti je filter mali i nece to moci odradjivati onda. I redovno mijenjaj vodu. Bilja mozes staviti i vise, to nije problem jer bilje koje uspijeva je takodjer "filter".

Offline antlantis

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2015, 19:30:47 poslijepodne »
To znam, pazit cu sto se tog tice.. ali mnogi spominju da u vodu dodaju nekakve dodatke i tekucine, pa ako moze savinet oko toga.. treba li se biljkama dodavat kakvo gnojivo ako planiram uzimat jos bilja? Mora li se CO2 dodavati i je li to neophodno? I jos jedna stvar.. planiram staviti gupije u akvarij, temperatura je 28 stupnjeva (jel to ok?) i hoce li ta temp smetat biljkama.. i koji cistaci mogu ici u tu temperaturu?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2015, 19:44:41 poslijepodne »
gle, sve oko bilja je vezano uz rasvjetu. Sto vise svjetla tim vise "ostalog". Naravno, to znaci i brzi i bolji rast bilja. Ali to nema nekog velikog smisla u 30l. Kakvu lampu imas?
I nemoj ici na gupije jer ces vrlo brzo imati problem kad se krenu mnoziti kao blesavi. Iscikliraj akvarij kako treba i razmisli o nekim manjim tetrama. Ili uzmi samo muske gupije onda.

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2015, 20:12:45 poslijepodne »
Mora li se CO2 dodavati i je li to neophodno? I jos jedna stvar.. planiram staviti gupije u akvarij, temperatura je 28 stupnjeva (jel to ok?) i hoce li ta temp smetat biljkama.. i koji cistaci mogu ici u tu temperaturu?
CO2 bi u pravilu trebalo s biljkama ovisi koje i kakve imas ali pošto si početnica preporučam neko nezahtjevno bilje koje ne treba co2 (a i malen ti je akvarij), guppye kao sto je kinggo vec rekao samo muške ako ides na njih i temperaturu ne toliko visoku 25°C je neka zlatna sredina, od "čistača" eventualno neke Nerite (za alge) i kozice najjednostavnije Red Cherry
Molim te pročitaj na portalu ovog foruma na slatkovodnoj akvaristici imaš "Priručnik za početnike" u kojem ima i popis nezahtjevnog bilja i jos sto drugih stvari  :)

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #8 u: Ožujak 16, 2015, 20:13:03 poslijepodne »
Rađe uzmi danio margaritatus nego gupije ali prvo napravi sve kako ti je kolega kinggo napisao.
Još ubaci kozice i kojeg nerita horn puža i to ti je dovoljno.
I smanji temperaturu stavi na nekih 24°C  ovo ti je malo previše.
Ja imam dva nano akvarija i temperatura im je oko 22-23°C te nemam uopće grijač.
PS. Eto kolega me preduhitrio ;)

Offline antlantis

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 16, 2015, 20:43:07 poslijepodne »
Ja pojma nemam koje biljke imam, stavila sam one koje su mi u pet shopu dali.. Evo, na slikama su, vjerujem da vi znate. Znam da ćete reć da mi treba supstrat ali taj čovjek u pet shopu je rekao da ga neki stavljaju a neki ne, a pošto sam početnica da ga ne stavim jer bilju koje on ima ne treba.. A zaista u njegovim akvarijima je bilje bilo u spužvama.. Također, ne znam koje lampe imam. Znam jedino da su led i da ima je jedna, ali podijeljena u dva dijela (ne znam kako da vam to objasnim :nerv: ) Pa procijenite ima li dovoljno svjetla (ispričavam se na lošijoj kvaliteti slika).. Pročitala sam ja priručnik za početnike, ali očito i dalje nemam pojma o akvarijima, pa sam jako zahvalna na bilo kakvoj vašoj pomoći...
E da.. što se tiče temperature negdje sam pročitala da za gupije treba oko 28 pa sam zato stavila na toliko..

Offline antlantis

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Ožujak 17, 2015, 01:12:50 prijepodne »
lampa je 1x11W

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 17, 2015, 10:22:02 prijepodne »
pa to je OK za 30l. CO2 ti vjerojatno/mozda nece trebati ali i problem je sto za tako malu litrazi je DIY sa kvascem mozda i previse a ne znam koliko ima smisla nesto skuplje sto se da regulirati. Ali mislim da ces svakako morati dodavati mikro i makro elemente, barem povremeno obzirom da dole imas samo sljunak.
Ova celava boljka ne znam kaj je, ovo drugo mi se cini da je microsorum, njega trebas privezati na neki kamen jer ti rizom ne smije biti zakopan. Isto vrijedi i za anubiase. Od nekakvog manjeg i ne bas zahtjevnog bilja mozes probati jos sa nekim kriptama, sagitariom, mahovine, HM....