Srpanj 27, 2025, 20:21:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Savjeti za prvi akvarij  (Posjeta: 4174 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline prime.4lpha

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Savjeti za prvi akvarij
« u: Ožujak 14, 2015, 19:57:17 poslijepodne »
Pozdrav,

krenuo sam u kalkulacije s prvim akvarijem i sad mi treba pokoji savjet prije nego krenem kupovati sve i svašta.

Krenuo bih s nečim od 100-120 litara. Vidim da baš i nema nekih pretjeranih opcija u pet centrima od Juwela od 110, Szuta 112 ili nekoliko noname akvarija bez ikakve opreme. Zanima me koliko je dobra ta oprema u opremljenim akvarijma za početne (a kasnije i naprednije) manevre?

Konkretno me zanima Juwel Rekord 800. Pa par pitanja u vezi njega:
- 100W grijač - jel on dovoljan ili bi valjao malo jači?
- Bioflow filter - pumpa nekih 300L/h - dal je to dovoljna filtracija ili bi valjala jača i koliko je problematično čistiti filtre obzirom da je to unutarnji filter koliko vidim?
- rasvjeta 2x18W - jel ovo isto dovoljno? Jer po nekim savjetima, trebalo bi 0.5W po litri vode, a ovi to očito nisu.

Vidim da nijedan od kompleta nema zračnu pumpu u sebi. Jel ona potrebna ako planiram imati žive biljke unutra?

Ako bih ga išao slagati sam bez kompleta, cijenom bi bilo otprilike isto, samo veći posao :D. No barem bi mogao sam odabirati kvalitetu komponenti, pa me čisto zanima kakvi su ovi kompleti.

Hvala

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Savjeti za prvi akvarij
« Odgovori #1 u: Ožujak 14, 2015, 21:19:34 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodosao

Dobro je sto si se odlucio na Juwel, ipak je kvalitetniji od Aqua Szuta

-dovoljan je taj grijac, osim ako neces drzati akvarij u negrijanoj garazi :)
-malo je zeznuto cistiti te unutarnje filtere i da, oni ne trpe jace opterecenje ribama i u tom slucaju morati ces ga cistiti puno cesce nego da uzmes vanjski karnister filter
-to su t8 lampe dovoljno je za anubiase i cryptocorine, preporucam da ides na verziju sa t5 lampama (Juwel rio 125) ili sam promjenis ako si spretan sa strujom

-zracna pumpa nije potrebna

-sve ovisi za koliko mozes kupiti sljepljen akvarij i poklopac, grijaci su cijenom oko 100kn svi, a filter si ionako mislio mijenjati... preostaje ti jedino rijesiti rasvjetu (bilo diy bilo u dogovoru sa nekime tko ti radi poklopac)

Inace, ono sto vidis u ponudi u pet shopovima je samo mali dio Juwel asortimana
« Zadnja izmjena: Ožujak 14, 2015, 21:23:48 poslijepodne od Dellete »

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2015, 09:33:42 prijepodne »
Hvala.

Nego, što se tiče tih vanjskih filtera, negdje pročitah da mogu izazvati poplavu u slučaju nestanka struje, a to mi se baš i ne sviđa. :D Jel postoje neke varijante sa zaštitom od toga?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2015, 10:43:08 prijepodne »
To si cuo za sump (iako nitko normalan ne bi napravio sump bez dovoljno mjesta za visak vode iz overflowa)

Ono o cemu pricam su karnister filteri, koji su potpuno zatvoreni.
Jedini nacin da pocne curiti voda iz njega (kapati, ne curi kao mlaz iz slavine :) ) je kada ostetis brtvu. A ako te cak strah i toga, mozes ga drzati u nekoj posudi ili vrecici, iako mislim da nema potrebe za time.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2015, 10:45:29 prijepodne »

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2015, 11:54:22 prijepodne »
Kužim. Ali ipak je malo preskup taj filter za početak. Krenut ću s nečim jednostavnijim, jer ne bih htio odjednom potrošit 10 tisuća kuna na opremu. :D (žena bi me ubila, hahahaha)

Hvala na odgovorima. Taj Rio 125 mi se isto čini dobra opcija, čak dapače, bolja od Rekorda jer ima bolju opremu.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2015, 12:19:26 poslijepodne »
Cijena jbl e901 karnister filtera je oko 750kn.

Ako ti je i to previse, racunaj da mozes sad uzeti akvarij, pa neko vrijeme durati sa unutrasnjim filterom. Kada ti dosadi cesto ciscenje mozes dokupiti vanjski filter :)

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2015, 12:44:44 poslijepodne »
Hahaha, mislim da će tako i bit. :D

Al dobro, čim se vratim iz Australije, krećem u intenzivno sklapanje svog prvog akvića. Home made stalak + neki rio 125 zasad. :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #8 u: Ožujak 16, 2015, 13:04:51 poslijepodne »
Ako ga ne nades u trgovini, pitaj uvoznika DDL (imas i tu dolje njihov podforum), pa ti mogu nabaviti koji god model hoces

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 20, 2015, 14:26:05 poslijepodne »
Pozdrav, ponovno ja. :)

Na kraju sam naručio 200 litarski akvarij od BIOM-a sa Aquashopa i planiram ga sastavit sam, pa opet par pitanja. Vidio sam da postoji dosta rasprava u vezi onoga što me zanima, ali čisto bih htio otkloniti sumnju, pa evo.

Planiram izraditi sam svoj poklopac s rasvjetom i trenutno gledam JBL-ove lampe od 45W. Zasad planiram uzeti Solar Nature T5 45W (9000 K)+ Solar Tropic T5 45W (4000 K) u kombinaciji s Osram QT-FIT5 prigušnicom 2x49W. To bi trebalo biti nekih 0.5W/L svjetla za akvarij što bi trebalo biti dovoljno za mene kao početnika u biljnom.

Pitanje ovdje je, jel izbor od 9k + 4k kelvina dobar za takvo nešto, jer ako sam dobro shvatio, većina ovih gotovih akvarija dolazi samo u 2x10k varijantama? (ili se varam)

Offline Čiča

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #10 u: Travanj 20, 2015, 16:20:08 poslijepodne »
Kad si se već odlučio za samogrqadnju, prouči malo LED rasvjetu.Danas se uglavnom prelazi na LED.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #11 u: Travanj 20, 2015, 16:47:10 poslijepodne »
Varas se, akvariji dolaze sa svim mogucim kombinacijama, a najcesce je kako proizvodacu bude zgodnije (ili jeftinije)
Tvoja kombinacija 4+9K je dobra.

Offline Histri

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
« Odgovori #12 u: Travanj 20, 2015, 18:59:46 poslijepodne »
evo da se i ja malo priključim. Što se tiče rasvjete W/l (Watt/litra) krivo, lm/l ( lumen/litra) bolje. Evo primjera ti želiš staviti koliko sam shvatio 2 žarulje 45W što bi bilo 90 W. Recimo da je to za tvoj slučaj dovoljno (nisam gledao o kojim žaruljama točno govoriš) , ako primjer staviš 90W LED što je jednako 90 W onih tvojih žarulja onda možeš početi razmišljati o sunčanim naočalama za ribice  :D . Ja u akvariju od 200l koji je dugačak 130cm imam 50W Led koje rade sa 40-50% snage jer ribice počinju bježati u tamnije dijelove akvarija.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #13 u: Travanj 21, 2015, 09:56:32 prijepodne »
evo da se i ja malo priključim. Što se tiče rasvjete W/l (Watt/litra) krivo, lm/l ( lumen/litra) bolje. Evo primjera ti želiš staviti koliko sam shvatio 2 žarulje 45W što bi bilo 90 W. Recimo da je to za tvoj slučaj dovoljno (nisam gledao o kojim žaruljama točno govoriš) , ako primjer staviš 90W LED što je jednako 90 W onih tvojih žarulja onda možeš početi razmišljati o sunčanim naočalama za ribice  :D . Ja u akvariju od 200l koji je dugačak 130cm imam 50W Led koje rade sa 40-50% snage jer ribice počinju bježati u tamnije dijelove akvarija.
Dobro sve to stoji za sunčane naočale samo kako je bilje zadovoljno?
Mislim da se treba dobro zabaviti ledicam da bi to bilo to, tj. da bi se dobio spektar koji najbolje odgovara bilju.
Ja bi nekako još uvijek bio na neonskim lampam.

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 21, 2015, 10:11:24 prijepodne »
Ma jasno, W nije dobra mjera za količinu svjetlosti (niti je za to predviđen), ali obzirom da se na većini mjesta s fluo lampama tako označava, time sam se vodio. Koliko sam stigao proučiti o LED rasvjeti, vidim da je 20-30lm/L neka mjera za srednje osvjetljen akvarij na što ja ciljam.

Inače sam razmišljao i o LED rasvjeti, no to je još veće područje s gomilom parametara. Proučavao sam DIY LED rasvjete s komponentama sa ledgroupbuy.com stranice, ali to mi je nekako preskupa oprema, treba ti 200$+ samo da kreneš s time :D . Iako me zaintrigirala, pa me sad golica mašta, da napravim nešto slično s jeftinijom opremom.

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 09, 2015, 12:12:41 poslijepodne »
Evo mene s još par pitanja.

Ipak sam si naručio LEDice s kompletnom opremom, da si složim vlastitu konfiguraciju s Arduino kontrolerom, mislim da mi je to ipak bolja i dugoročno isplativija opcija od neonki, da ne kažem zabavnija za DIY. :) No naravno, dok to sve dođe iz Kine treba sto godina...  :roll:

Anyway, sad proučavam za opremanje akvarija unutra. Podloga i to. Planiram imati neki lijepi biljni akvarij, pa sam već prekopao forum uzduž i poprijeko u potrazi za nekim jednostavni, a dobrim rješenjem, no vaša iskustva su sva redom drugačija. Sto ljudi sto ćudi, kaže se.  :D

Ugl, razmišljao sam o florabella zemlji + šljunak, ali odgovorili su me vaši postovi o zamućivanju vode kod čupanja biljaka iz mrežica. Sad naginjem na stranu JBL aquabasic plus podloge i nekakvog 1-3 ili 3-5mm šljunka preko nje, pa me zanima jel koliko aquabasisa i šljunka mi treba za 200l akvarij dimenzija 100x40x50? Kažu da je 5l dovoljno za do 200l, ali bojim se da ne bi bilo možda premalo? Isto tako, nemam blage koliko mi šljunka tu treba (i koja je granulacija bolja, 1-3 ili 3-5).

EDIT:
Planiram imati ančiće i/ili kozice, pa me jednako tako zanima koji je šljunak siguran za njih jer koliko sam shvatio vole rovariti.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #16 u: Svibanj 13, 2015, 22:37:23 poslijepodne »
Pise ti na vreci aquabasisa koliko ga ide za koju litrazu.

Sljunak ne veci od 1-3mm (po meni je to maximalna velicina granulacije)
Koliko ga treba? Duzinaakvarija (cm) x sirina akvarija (cm) x zeljena visna podloge (cm) /1000 = litara podloge

Offline prime.4lpha

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 17, 2015, 15:34:04 poslijepodne »
Zahvaljujem se.  :up: