Srpanj 27, 2025, 20:34:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc Zlatna ribica  (Posjeta: 3238 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline HZ87

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 37
Pomoc Zlatna ribica
« u: Veljača 13, 2015, 11:04:53 prijepodne »
E ovako ...
Pratim ovaj forum vec 2 god i svaki dosad problem sam rijesio pomocu vas ... sad neznam sta dalje pa sam se konacno registrovao ...
Zaglavio sam sa ovim kako sam kupio djevojci 2 zlatne ribice i akvarir od nekih cca 15 lit. kad je doselila kod mene uginula nam je jedna ribica onda sam nasao vas i to danas izgleda puno bolje i svasta sam naucio .... imao problema sa crnom algom...imao problema sa finrot-om itd..

Da ne gnjavim ... dobio sam prije 10-ak dana 2 zlatne ribice al su vece od mojig fancy zlatnih skoro duplo ... ribe su jako brze .. jedu duplo vise..."vesele" gledajuci moje ove nove non-stop plivaju cak i skacu :) .... sinoc po povratku sa posla primjetio sam kod anusa jedne od novih riba crveno ... surfao sam po forumima pa sam nasao odgovore kao .... parazit jer ima dug izmet ne lijeci se eutanizirat... pa zenka dobije crveno do anusa u kasnu zimu ili rano proljece da je spremna za parenje.... itd itd.. pa ja sad trazim vase misljenje ...
inache ribica je super zdrava jede ko belesava sliva "sinhronizovano" sa ovom drugom sa kojom je dosla ne odvajaju se jedna od druge...

malo informacija:
imam 2 akvarija ukupno oko 110l u sredini je prelivni filter u unutra je atman pumpa 450l/h
temperatura mi je uvijek izmedju 21-22C
u jednom (manjem) akvariju drzim guppy ribice u drugom drzim zlatne 3 fancy 2 telskopa i sad ova 2 nova uljeza :9 znam da bi im trebao josh veci akvarij al vec 1.5 god zive bez ikakvih problema...
podlogu sam izbacio znam da ce biti puno primjedbi ali imao sam problema ogromnih sa vodom radi podloge jer su zlatne ribice jakooo prljeve ... pijesak nisam izvadio nego sam posadio biljke u njega ali je tu sve u casama pa samo usisavam dno i akvarij bude cist...

Bolesna ribica je u karanteni (kugla nazalost jer fkt nemam sta drugo) uslikao sam par jedna je trenutni izmet koji je dug cca 5 cm mozda i vise... crvenilo na ribici ali sam slikao iz ruke jer je nemoguce uslikat koliko pliva ...i akvarij ....

Offline HZ87

• Novi član
  • *
Odg: Pomoc Zlatna ribica
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2015, 11:10:57 prijepodne »
Sorry ako sam postao pitanje na pogresno mjesto ... i ribe sam dobio od prijatelja ...navodno njemu ih otac dobio "od nekog prijatelja" ... on ima samo guppy ribice pa ih nije mogao ubacit sa njima da mu ne pojedu guppy-e.... znam da nove ribe treba u karantenu stavit al ih nisam imao gdje pa sam ih pustio direkt u akvarij ...
« Zadnja izmjena: Veljača 13, 2015, 11:19:31 prijepodne od HZ87 »

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2015, 16:27:25 poslijepodne »
Prvo, vrati ribu iz kugle u akvarij, jer će ti u kugli sigurno uginuti.
Drugo, napravi izmjenu vode kod zlatica, dodaj malo nejodirane soli(bude dobra i obična kuhinjska ako nemaš drugu) i vitamine.

Ne bi znala točno što je to crvenilo. Možda je kakav parazit u pitanju ili su se zlatice zaigrale/naganjale pa je ova malo nastradala.
Prati ribu i crvenilo nekoliko dana, možda nestane samo od sebe. Ako se počinje crvenilo povećavati onda ćemo vidjeti kako dalje... 

Ne znam koliko ti je baš efektivno da jedan filter čisti 2 akvarija s 2 različite vrste riba(ako sam to dobro shvatila?). Trebao bi svaki akvarij imati svoj filter. Uz to, ako ti je kod gupija 21 stupnjeva, to im nije dobro jer bi trebalo najmanje 25. Je 4 st razlika, ali njima je bitna.

Najbitnija stvar cijele priče ti je da moraš ili zlatima veći akvarij nabaviti ili udomiti dio ekipe. Funkcioniralo ti je do sada, ali  ti se sada sustav očito počeo raspadati i čim su ti problemi počeli s jednom ribom, postoji mogućnost da dobiješ domino efekt sa ostalima.

Offline HZ87

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2015, 22:38:25 poslijepodne »
moje ribe su super... i nemam problema sa njima vec 1.5 godinu ovo se pojavilo na novoj ribi koju sam dobio prije desetak dana.... ona mi je problem i necu da je vratim u akvarij jer sam procitao da parazit kroz ribicin izmet moze izbaciti jajasca i ako ta jajasca pojedu druge ribe tek tada cu imati domino efekt ... a navodno parazit se moze "ukukuljit" u ribicu i tek se pokazat nakon 3 mjeseca ... konacno sam dove akvarij da nemam bolesti u njemu i zelim da tako ostane.. JAVIO SAM SE IZ RAZLOGA STO NEZNAM STA JE TO CRVENILO I NE IZGLEDA MI NORMALNO ...ne zelim je kljukat kojekakvim hemijama jer neznam sta je u pitanju ....  kontrolirao sam sad ribicu i sve je josh uvijek isto ...

Offline mjurkovi

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 13, 2015, 23:08:05 poslijepodne »
Sve sto je Lili rekla stoji. Zapravo, kuglu bi trebao napunit zemljom i posadit neki puzavac :)
Crvenilo izgleda kao osteceno tkivo, tak da bi vitaminceki uvijek bili dobrodosli (Atvitol).
Vjeruj mi tvoje ribice nisu sretne sa plasticnim biljkama....

Offline HZ87

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2015, 23:13:39 poslijepodne »
Probat cemo tako ..ali cu naci sutra dr akvarij za karantenu ne vracam je u akvarij jednom sam pogrijesio pa su mi se sve ribe razboljele ...  javim se za koji dan sa novostima... hvala vam oboma na pomoci i savjetima i pozdrav iz Sarajeva !

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #6 u: Veljača 13, 2015, 23:25:56 poslijepodne »
plastične biljke su sad najmanji problem... ali je moguće da se ribe ozlijede na njima, pa bi bilo bolje da se te biljke izbace van. Ionako se nakon nekog vremena na njih skupi kamenac i izgube boju... velim nebitno.

Reci koliko akvarij u kojem su zlatice ima litara? I koliko je ono ribica u njoj... 7?

Premjesti barem ribu iz kugle u neki lavor u koji stane što više litara... u bilošto, jer ako ju misliš držati u karanteni u toj kugli, možeš ju komotno odmah baciti u wc jer će se tamo ugušit od svojih govana, a svakodnevnom promjenom vode ćeš joj samo stvoriti stres koji će ju dokrajčiti, ako to prije ne učini loša kvaliteta vode u kugli.

Gle, stvari ti stoje manje više tako da loša kvaliteta vode u većini slučajeva uzrokuje bolesti. Ribe u sebi navodno već "nose" neke parazite koje drže pod kontrolom imunitetom. Kada taj imunitet ode na godišnji nastaju problemi. Tako sam negdje pročitala na forumu. No činjenica je da loši uvjeti, premali akvarij, prenapučenost dovodi do smanjenja imuniteta i ribe oboljevaju. Veliš dobro je 1.5g, da zlatice podnose svašta, ali trenutno imaš tempiranu bombu u akvariju i pitanje je vremena kada će otići sve za kalabriju...

Ne špotam te, kritiziram te, ali ti samo želim pomoći. ;)

Offline HZ87

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2015, 23:31:28 poslijepodne »
70l i tu je do prije 10-ak dana zivjelo 5 zlatnih sad 7 sa ovim novim......ne ne ne sve 5 .... kritika je sastavni dio komentara .... uvijek postoji prostor za napredak ... samo ... :) jbg ne stigne se sve ... da sve znam sta... kako ....nebi se javio ovdje ...

Offline El Chupakabra

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 15, 2015, 17:54:11 poslijepodne »
Što se zlatnih tiče za njih važi nekakvo pravilo da za jednu ribicu treba bar 60 do 70 litara vode. Držati 7 zlatnih ribica u svega 70 litara vode definitivno ne miriše na happy end. Možda je upravo prenapučenost generator problema.

Offline Lili

• Punopravni član
  • Fish freak
« Odgovori #9 u: Veljača 15, 2015, 18:21:04 poslijepodne »
Što se zlatnih tiče za njih važi nekakvo pravilo da za jednu ribicu treba bar 60 do 70 litara vode. Držati 7 zlatnih ribica u svega 70 litara vode definitivno ne miriše na happy end. Možda je upravo prenapučenost generator problema.

Naravno da se problem javio zbog prenapučenosti... na vlasniku je da odluči što će učiniti, savjeti su mu dani...

Offline El Chupakabra

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 15, 2015, 18:23:44 poslijepodne »
Razseliti dakle, pod hitno!

Offline HZ87

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2015, 22:00:52 poslijepodne »
OK...sve jasno ... malo cu oslobodit akvarij...btw ribica je bolje crvenilo je jos uvijek prisutno ali se povlaci ... kupio sam dodatni akvarij cca 15l za karantenu nema filter al ako nista ima zrak ... karantenu sam tretirao vitaminima (izracunao kolicinu prema uputstvu za spomenutu litrazu) da podignem imunitet ribici

Offline HZ87

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Veljača 24, 2015, 11:37:15 prijepodne »
Opet ja... stanje ribice se nije promijenilo ... imam osjecaj kao da se "ciklus" ponavlja svaka 3-5 dana ... uglavnom ...

1 crvenilo se povuce skoro skroz
2 pa se onda opet vrati u prvobitni oblik
3 pa se onda stvori neka bijela tacka u tom crvenilu (u startu sam mislio da je to izmet ali nije) (SLIKA )
4 bijela tacka nestane (ostaje samo crvenilo)
...crvenilo se opet povlaci do te mjere skoro da ga nema....i onda sve iz pocetka ...
Ribica osim gore navedenog "problema" se ne cini bolesna jako je zivahna konstantno se krece.... jede kao da je jednom sedmicno hranim (2x dnevno)...