Ja bi predložio da ne žuriš sa sastavljanjem. prvo nabavi sve što ti treba od hardscapea, podloge i bilja.
Koliko sam skužio to je akvarij od 30l sa 11w rasvjete, ako ideš na neku hranjivu podlogu i dodaješ gnjojiva+excel možeš držati i neke zahtjevnije biljke od anubijasa i mahovine.
Nisam u Splitu nigdje vidio nekakav soil, onda ti preostaje opcija hranjiva podloga i šljunak iznad. Ili možeš u aquashopu uzet nature soil od 3l mislim da dođe 120-130kn. Koji kamen i grana i to je to.
Znam da si nestrpljiv ali zar nebi bilo bolje odmah u startu taj akvarij uredit da lipo izgleda.
U Splitu imaš jedan shop koji je uredan što se tiče ribica, ne prodaju bolesne ili tek pristigle ribe, skroz je o.k. Mogu ti na pm reć koji, i di ima šta za uzet u Splitu. Ako treba pomoć složit isto se javi. Na žalost kako sam dosta dugo zapostavio akvarij zbog bolesti nemam baš nekih biljaka za mali akvarij ali nešto kripti bi se našlo koje bi mogao iskoristit za zadnji plan.
U vezi filtera, ugljen možeš izvaditi a možeš ga i ostavit jer nakon nekog vremena on izgubi svoja svojstva i na njega se počnu naseljavati bakterije. U svakom slučaju bolje ga je zamijeniti jer ima dosta boljih materijala za biološku filtraciju.