Srpanj 18, 2025, 15:24:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ubrzo 50l jej :D  (Posjeta: 3756 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Emanuela52

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ubrzo 50l jej :D
« u: Veljača 04, 2015, 16:35:22 poslijepodne »
Ubrzo ću si nabaviti akvarij od 50l i to će mi biti prvi veliki akvarij! Pa ako mi možete pomoči oko odabiru bilja, riba i ako može neki savjet!  Nemogu nabaviti veći jer nemam mjesta.

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
Odg: Ubrzo 50l jej :D
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2015, 22:45:45 poslijepodne »
Moraš nam dati malo više podataka.Kakva će ti biti rasvjeta? Ima puno vrsta bilja, a odabir ovisi o uvjetima u akvariju, dal buš koristila CO2, gnojila, ili hoćeš akvarij s čim manje brige s biljem? U svakom slučaju stavi tvrdi rogolist da pluta u akvariju. Dosta brzo raste pa troši puno nitrata. Pogledaj bazu organizama, pa reci kaj ti se otprilike sviđa. I pogledaj malo starije teme!

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2015, 05:48:55 prijepodne »
Možeš stavit jato neonki ili barbuse, sijamskog borca (beta) i par ženki, ancistruse za čišćenje .
Od bilja mahovina, valisnerija, kriptokorina, hm koji ne zahtjevaju co2 i jako svijetlo.

Offline Emanuela52

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2015, 15:32:06 poslijepodne »
Stvarno nisam razmišljala o rasvijetli i sigurno neću koristiti CO2. Da, želim manje briga na bilje ali opet da izgleda lijepo. I jel ima kakva druga jatna ribica koja se slaže uz bettu?
Razmišljala sam da stavim
Nekoliko cory-a
4 platija
Neko manje jato
Jednog bettana

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2015, 16:21:12 poslijepodne »
Neke vrste platija mogu dosta narast. Beta ide sa svim vrstama osim sa svojim drugim mužjakom.

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2015, 17:10:37 poslijepodne »
Neke vrste platija mogu dosta narast. Beta ide sa svim vrstama osim sa svojim drugim mužjakom.
Betta ne ide ni u kombinaciji mužjak i ženka osim ako ne želiš pokolj. Druge vrste uglavnom ne doživljava osim nekih sa bogatim i šarenim repovima koje može doživjeti kao mužjake svoje vrste. Ali isto tako može se dogoditi da druge ribe malo grickaju betana, pa i o tome valja voditi računa.
Uglavnom nemoj se zavaravat misleći da je 50l veliki akvarij, brzo se to popuni i ne možeš baš ubacit brdo riba. Ancistrusi ti narastu dosta veliki pa možda i nisu najbolji izbor za ovako manji akvarij. Možda dok su maleni a poslje ih prosljedit nekome.
Otocinclusi i kozice su idealni čistači za ovu litražu ali kozice nisu opcija ako ide betta unutra.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 05, 2015, 17:32:54 poslijepodne »
Imao sam i imam bete u 70 litara i u 250 .
U velkom nije problem , u 70 litrenom je proganjao dosta dugo ženku ali je bilo dosta bilja za skrivanje. Vjerojatno neće funkcionirat u tako malom akvariju.

Offline Emanuela52

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2015, 20:52:55 poslijepodne »
Nisam mislila ubaciti ženke sa mužjakom bette. Onako da on bude sam. A i imam ga u manjem ak sa dva platija i super se slažu.
Nego kakva rasvjeta mi treba za ove biljke polisperma, limnphilija, hm, mahovina, sagitarija??
Jel ima nekakva jatna ribica koja se slaže sa bettom a da nisu neonke?

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Veljača 05, 2015, 22:29:34 poslijepodne »
Ja sam bettana uglavnom držao samog, u nekoliko navrata na kratko vrijeme imao bi društvo manjih ribica. Primjetio sam da su ga hasemanie gnjavile...
Gledaj što manje ribice koje nisu agresivne (neke razbore, tetre...), i pazi koliko ih uzimaš. S jedne strane to su jatne ribe ali s druge one traže prostor za plivanje a tu si možda i malo ispod granice.

Jedna t5 lampa dužine akvarija vjerojatno bi bila dovoljna za tvoje potrebe, više svjetla povlači za sobom zahtjeve za više gnjojenja i co2. Ako i ne ideš na bocu s co2 možeš dodavati excel i neku tekuću prihranu (mikro i makro) i imat uspjeha sa biljem.
Od tih bilja koje si spomenuo ako imaš nekakvu hranjivu podlogu, lagano gnjojiš i dodaješ excel sve bi moglo rasti. Ali na taj spisak dodao bi još anubias nana (petite ako uspiješ naći) i razne crypte. Uglavnom izbjegavaj glomazne biljke koje bi progutale akvarij tipa veliki echinodorusi, valisnerije i slično.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Emanuela52

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2015, 14:03:31 poslijepodne »
Uzet ću anubiasa nanu samo sam ga zaboravila napisati.
Jel ima još kakvih biljka koje nisu zahtjevne?
Imate li kakav prijedlog za popis biljaka?

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Veljača 06, 2015, 14:40:06 poslijepodne »
Uzet ću anubiasa nanu samo sam ga zaboravila napisati.
Jel ima još kakvih biljka koje nisu zahtjevne?
Imate li kakav prijedlog za popis biljaka?

Bok,

ovdje imas popis biljaka koji bi ti za početak trebao biti sasvim dovoljan.
http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/biljke-othermenu-45

Uz svaku biljku imas napisano koliko je zahtjevna, te koji joj parametri vode odgovaraju.

Pa primjerice za Anubias (nana) koji si spomenula
Porijeklo: Afrika,Cameroon
Visina: 5-15 cm
Širina: 8+
Zahtjevi za svjetlom: niski
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: ph 5-8,GH 2-25 , 18-30°C

:up:
Moj Axolotl dnevnik -> Axolotl Resort

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2015, 19:34:56 poslijepodne »
Tak sam i ja mislila da je moj prvi aq od 75 l veliki ;) Vjeruj, ubrzo ćeš razmišljati o većem.... No, šalim se - akvarij kolike god litraže je gušt. Treba samo malo truda i može biti stvarno i hobi i nezamjenjivi ukras u stanu.
Mahovine ti nisu pretjerano zahtjevne, najbolje ih je vezati ribičkim silkom za panj.
Vodena kuga ti također nije zahtjevna  jedino što poprilično brzo raste i gdje god ju odrežeš i zapikneš ponovo će se primiti pa ne znam da li je ok za tvoju litražu. Zahtjevna nije a višak uvijek možeš podijeliti.
Jedino, ja ti ne bih preporučila ancistrusa, stvarno poprilično naraste i kad bu ti takav veliki plivao u tvojih 50 l imat ćeš osječaj da tornado prolazi. Govorim iz iskustva jer sam ja imala jednog u 75 l, narastao je ogroman i mislim da mu je bilo poprilično knap... Kao algojed bi ti možda više odgovarao Crossocheilus oblongus iliti sijamski algojed.
A fora jatna ribica su ti rasbore.
Sretno s akvarijem i uživaj u njemu :)

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2015, 21:02:52 poslijepodne »
Tak sam i ja mislila da je moj prvi aq od 75 l veliki ;) Vjeruj, ubrzo ćeš razmišljati o većem.... No, šalim se - akvarij kolike god litraže je gušt. Treba samo malo truda i može biti stvarno i hobi i nezamjenjivi ukras u stanu.
Mahovine ti nisu pretjerano zahtjevne, najbolje ih je vezati ribičkim silkom za panj.
Vodena kuga ti također nije zahtjevna  jedino što poprilično brzo raste i gdje god ju odrežeš i zapikneš ponovo će se primiti pa ne znam da li je ok za tvoju litražu. Zahtjevna nije a višak uvijek možeš podijeliti.
Jedino, ja ti ne bih preporučila ancistrusa, stvarno poprilično naraste i kad bu ti takav veliki plivao u tvojih 50 l imat ćeš osječaj da tornado prolazi. Govorim iz iskustva jer sam ja imala jednog u 75 l, narastao je ogroman i mislim da mu je bilo poprilično knap... Kao algojed bi ti možda više odgovarao Crossocheilus oblongus iliti sijamski algojed.
A fora jatna ribica su ti rasbore.
Sretno s akvarijem i uživaj u njemu :)
Pa neznam baš da sijamski algojed odgovara, inače je to jatna riba koju bi trebalo držati 4-5 na više i veći akvarij oko 200l jer i dobro naraste.
http://www.seriouslyfish.com/species/crossocheilus-langei/
Iako nas većina ubaci jednoga u manji akvarij pa kasnije udomi.
Za manje akvarije što se tiče čistača kozice, nerita puževe i eventualno ako se hoće ribice otocinclusa ali njega također u grupi od 4-5 na više.

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Veljača 09, 2015, 22:13:39 poslijepodne »

Pa neznam baš da sijamski algojed odgovara, inače je to jatna riba koju bi trebalo držati 4-5 na više i veći akvarij oko 200l jer i dobro naraste.
http://www.seriouslyfish.com/species/crossocheilus-langei/
Iako nas većina ubaci jednoga u manji akvarij pa kasnije udomi.
Za manje akvarije što se tiče čistača kozice, nerita puževe i eventualno ako se hoće ribice otocinclusa ali njega također u grupi od 4-5 na više.
[/quote]

Imaš pravo.... Ja sam se zenula.
Meni su se uz sve ribe čistaće ipak kozice pokazale kao najdjelotvornije. Imam osječaj da 'rade' 24h na dan :)
« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2015, 11:56:36 prijepodne od cann »

Offline Emanuela52

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2015, 14:15:55 poslijepodne »
Kako pravilno isprati panjeve da ne pustaju boju

Offline Emanuela52

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Veljača 27, 2015, 20:54:49 poslijepodne »
?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Veljača 27, 2015, 22:41:02 poslijepodne »
Nikako...neki su kuhali...ja osobno nikad nisan kuhal..direkt u tank..pustat ce jddno vrijeme boju al mijenjas tjedno pa ce s vremenom prestat..koju podlogu si na kraju stavila ?

Offline Emanuela52

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Veljača 28, 2015, 10:28:23 prijepodne »
Još nisam otišla po akvarij. :/ :(