Srpanj 19, 2025, 01:54:33 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rekao sam da ću se vratiti...  (Posjeta: 4038 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Frenki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
Rekao sam da ću se vratiti...
« u: Siječanj 27, 2015, 17:19:59 poslijepodne »
Evo mene natrag ! Kak ste kaj ? Ima kaj novog ?  :D
Kolko me nije bilo....SKORO 6 MJESECI !!!! Uf, kako vrijeme leti !
Evo malo je planiro kaj ću s tim akvarijima. Pošto trenutačno nemam nijedan postavljen, opet sam newbie. Evo napravil sam neki plan, pa sam malo došo pitat jel to valja, a ako nevalja, neka mi se svakako napomene i kritizirajte me koliko želite !

PODLOGA: - nešto sa CEC efektom, vjerojatno manado, oko 5 cm debljine na dnu.
                - neki tanki sloj nekog gnojiva u prahu (ono od ADA-e, recimo), ili tanki sloj vulkanita ili nekog drugog običnog supstrata.

SVJETLO: - 30 vati ako uzmem akvarij od 54l ili 50-60 vati ako umem od 96l, flurescentne žarulje (za cijevi bi bilo drugačije)
               - upaljeno je 8-9 sati na dan

BILJKE: - akvarij od početka zabiljit skroz do kraja, ne previše rondati i čupati
            - više od 50% bilja brzorastuće, ja bi uzo i veću količinu

RIBE: -prvi čistači (kozice i otači, makar neznam kolko je pametno staviti otače tako brzo, ali nekak su mi najidealniji za sada) ulaze za 2 tjedna, ostale ribe dolaze 2-3 tjedna nakon toga

BRIGA OKO AKVARIJA: - gnojenje svaka 2 tjedna, male doze profita, kalijevog nitrata i kalijevog fosfata (točnu dozu stignem isplanirat)
                                  - svaka 3-4 puta preskočim jedno gnojenje, da bilje pokupi kaj je ostalo
                                  - podrezivanje biljaka
                                  - hranjenje riba u umjerenim količinama svaki dan-dva
                                  - nekada malo doliti vode koja je isparila, nekada malo usisati iznad dna ili u najgornjijem dijelu podloge (makar ja preferiram iznad dna)
                                  - vodu mjenjati svakih mjesec dana 25%-30% posto , možda i rjeđe (jel to dobar interval, ili treba mjenjati prije ili kasnije? )

PITANJA: - pošto ja više ne vjerujem ovoj vodi iz bunari, a ni ova iz pipe mi se pretjerano ne sviđa, jeli dobra investicija kupiti uređaj reverzibilne osmoze ?

Evo, to je moj plan i moja pitanja. Kritizirajte kolko želite i davajte svoja mišljenje i savjete.

Kak je lijepo biti ponovno na forumu  :zagrljaj:                                   

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Rekao sam da ću se vratiti...
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2015, 17:50:54 poslijepodne »
e, a da ti to sve kaj imas potrpas u auto i dopeljas kod mene, ja slozim i cekamo 4-5-6 mjeseci da to sazrije i onda vozis gotove natrag doma  :D

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2015, 18:35:31 poslijepodne »
Hana  :D , ma ovako pitam jeli dobro isplanirani, posto sam mislio ići low tech, neda mi se para previše para trosit

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 27, 2015, 18:42:48 poslijepodne »
pa cuj, sa spomenutom rasvjetom sigurno neces imati low tech tak da ti vec tu plan ne valja  :)

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Siječanj 27, 2015, 18:59:55 poslijepodne »
A sad investicija u RO uređaj neznam koliko ti ima smisla ako ne misliš imati nešto što zahtjeva mekšu vodu, a sad samo da bi imao čistu vodu neznam koliko ti se isplati.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2015, 19:42:56 poslijepodne »
pa cuj, sa spomenutom rasvjetom sigurno neces imati low tech tak da ti vec tu plan ne valja  :)
Pa kolka onda rasvjeta ?

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 27, 2015, 19:45:01 poslijepodne »
A sad investicija u RO uređaj neznam koliko ti ima smisla ako ne misliš imati nešto što zahtjeva mekšu vodu, a sad samo da bi imao čistu vodu neznam koliko ti se isplati.
Mislio sam imat nekaj čemu paše mekša voda tak i onak. Bum vidio za kolko ga jeftinog mogu naći, pa ću odlučit

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #7 u: Siječanj 27, 2015, 20:35:18 poslijepodne »
low tech ti je slabo svjetlo, spororastuće bilje, slabo ili ništa gnojenje, bla bla bla. Po ovome što si pisao imat ćeš high tech. Google it ;).

Koje ribe idu unutra?

Offline El Chupakabra

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 28, 2015, 09:40:29 prijepodne »
RIBE: -prvi čistači (kozice i otači, makar neznam kolko je pametno staviti otače tako brzo, ali nekak su mi najidealniji za sada) ulaze za 2 tjedna, ostale ribe dolaze 2-3 tjedna nakon toga

- vodu mjenjati svakih mjesec dana 25%-30% posto , možda i rjeđe (jel to dobar interval, ili treba mjenjati prije ili kasnije? )

Što su otači i jeli svega dva tjedna cikliranja ipak malo premalo za useljenje bilo čega?
Što se tiče izmjene vode količina je OK, ali bi je, po meni, ipak trebalo mijenjati u nešto kraćim intervalima, možda svakih 15 - 20 dana.

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 28, 2015, 13:25:05 poslijepodne »
Otači su otocinclusi.
I dobro veliš dva tjedna je malo sa nešto konkretno možeš ubaciti samo kozice ali neke nezahtjevne.
Što se tiče izmjene vode isto mislim da bi trebao svakih tjedan do 10 dana.
Od slatkovodnih organizama koji bi trebali mekšu vodu su ti recimo diskusi i zahtjevnije vrste kozica, ali ako ideš na kozice onda bi izmjene vode trebao provoditi još češće.
Diskusi te pak ograničavaju u izboru ostaloga jer traže topliju vodu pa onda recimo kozice bi ispale u toj kombinaciji.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 28, 2015, 16:12:06 poslijepodne »
Pa gledaj, tehinički i tetre i koridorasi i sve amazonske i dobar dio južno azijskih vrsta riba živi u mekoj i neutralnoj/blago kiseloj vodi. Tako da ja ne vidim problem stavljanja recimo RC kozica, tetri, barbusa, nekih somića čistaća (otocinclusi, ancistrus, nešto iz te skupine), koridoras... u takav akvarij koji ima mekanu vodu. Jedan moj poznanik (na forumu azaja, ali mislim da nije više aktivan) drži u takvoj vodi one crvene barbuse (neznam više kak se zovu), neonske tetre, ancistruse, plehića i skalare u takvoj vodi i uspjevaju odlično... btw, budem se još raspito oko vode iz pipe, da ne bacam pare ako je ova voda dobra (možda ću stavljat 25% destilirane i 75% pipovače, da malo omekšam, ali moram se raspitat).

Offline Lili

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #11 u: Siječanj 28, 2015, 16:24:51 poslijepodne »
Bezveze bačen novac za ro uređaj. Za te ti ribe STVARNO ne treba ro. Jedino ako imaš toliko love viška, pa onda udri  :nerd:

Sve ribe koje si naveo su već odavno naučene na tvrdu vodu, jer ionako nećeš dobiti divljake, tako da si bez veze kompliciraš život.

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 28, 2015, 18:59:38 poslijepodne »
Nisi ti mene razumio svima njima je bolja mekša voda, ali za ove navedene bi bila poželjna.
A za diskuse sam napisao da trebaju topliju vodu mislim oko 28°C dok kozicama to nikako ne odgovara osim kozica sulawesi koje gotovo sigurno nećeš imati.
Tako da kao što ti je kolegica iznad napisala bezveze bacaš novac ako ne misliš imati nešto od ovoga.

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 28, 2015, 19:35:51 poslijepodne »
Dobrodošao nazad  :up:

Prvo što se tiče podloge ako već razmišljaš o opciji manado i ADA gnjojiva (vjerojatno misliš na Power sand), možda bi ti bolja varijanta bilja samo ADA Aqua soil. Mislim da je vreća od 9l nekih 230-240kn.

Svjetlo je ono što je najbitnije i od čega sve polazi (co2 odmah nakon). Nisam nikad radio s štednim žaruljama pa ne mogu bit skroz konstruktivan ali dobro se informiraj prije. Ako imaš prejako svjetlo to ti diže potrebe i co2 i gnjojenja.

Ako ideš na tako velike količine brzorastućeg bilja računaj na to da ćeš ga morati češće podrezivati. U startu je svakako korisno imati dosta brzorastućeg bilja, posebno ako se odlučiš na aqua soil. A ako ideš na aqua soil računaj na češće izmjene vode prvih 3-4 tjedna. Čak i po 2-3 puta tjedno 50% vode.
Iskreno rečeno to i nije takav problem na tako manje akvarije.
Na tvom mjestu odlučio bi se za 96l, nije prevelik a mogao bi požalit kasnije ako uzmeš manji.

Briga oko akvarija nije nešto što bi se trebalo pretjerano odgađati.

Prvo odluči kakav akvarij želiš i onda vidi što točno trebaš kako bi ga održavao u idealnom stanju. Izmjene vode od 50% u tako manjim akvarijima riješe se jako brzo, odgađanje može samo izazvati probleme.

RO uređaj ti definitivno nije neophodan za ribe koje si zamislio ali je uvijek dobra investicija za budućnost, možda poželiš uzeti ramove ili apistogramme (za diskuse su premali ovi akvariji  ;) )kojima bi sigurno pasala malo mekša voda.
Mislim da sam pročitao da se aqua soil bolje ponaša u mekšoj vodi

Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 28, 2015, 20:37:45 poslijepodne »
Nisi ti mene razumio svima njima je bolja mekša voda, ali za ove navedene bi bila poželjna.
A za diskuse sam napisao da trebaju topliju vodu mislim oko 28°C dok kozicama to nikako ne odgovara osim kozica sulawesi koje gotovo sigurno nećeš imati.
Tako da kao što ti je kolegica iznad napisala bezveze bacaš novac ako ne misliš imati nešto od ovoga.
Ispričavam se. Očito sam malo krivo pročitao.

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 28, 2015, 21:03:50 poslijepodne »
Meni je neka opća idea bio akvarij sa manje svjetla, bez CO2 i s malo gnojiva, u kojem ribe služe kao izvor nutrijenata, a brzorastuće bilje to brzo upije, te tako održava dušikov ciklus. Manado je tu jel je porozan, pa upija nutrijente koje onda bilje uzima korijenjem iz podloge. I ne, ovo nije powersand, to su nekakvi aditivi u prahu (mislim da se zove penac), to nije nužno, ali bi bilo dobo malo posipat dno s malo nekog gnojiva koje ima minerala u sebi, da ojača korijenje bilja.
Nemam ja više volje po tim high tech tankovima drndat, jel uvijek nekaj zeznem. Jel me kužite ? Jel bi to moglo tak funkcionirat ?

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 28, 2015, 21:09:49 poslijepodne »
Pogledaj malo walstad method. Vjerojatno bi to bilo blizu onome što tražiš.
Co2 i gnjojenje ne znače nužno high tech akvarije. Kad prilagodiš svjetlo onda prilagodiš i to dvoje. Ali uglavnom da se vratim temi, zemlja za cvijeće bi ti možda onda bila dobra podloga. Uglavnom pročitaj malo o walstad metodi i vidi jeli to to.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 12, 2016, 02:00:19 prijepodne »
Evo, "malo" sam zaostao. Škola, obaveze itd.... nisam imao vremena. Nešto planiram da bi možda složil taj akvarij sad na ljeto, budem još vidio kakva će situacija bit. Nego, samo sam želio upitati, ako stavim ispod manada nekakvu mineralnu podlogu, mogu li ribe i kozice s njihovim izmetom bit dovoljan izvor makroelemenata bilju ako se ne dodaje co2? Onak, nemam volje drndat po tome previše s tim gnojivima, ali mi je u interesu da to funckionira.

Offline filadendron

• Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Zagreb
  • volim akvarije i ribice
« Odgovori #18 u: Ožujak 12, 2016, 13:09:17 poslijepodne »
Procunjaj forumom pa ces naci odgovore na sva ta pitanja.
volim ribice