Srpanj 07, 2025, 08:55:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: rasvjeta za akvarij  (Posjeta: 4874 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tlak

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: istra
rasvjeta za akvarij
« u: Siječanj 08, 2015, 19:32:06 poslijepodne »
evo da napisem nesto o izradi rasvjete za akvarij tj, kako sam to ja osmislio... pa mozda nekom pomogne ili dobi kakvu ideju

posto imam nesto malo iskustva s izradom lampi u led tehnologiji prilikom izrade nisam se bas osvrtao na iskustva s foruma pa ce mozda u mom tekstu biti nekih ponavljana, izvinjavam se na tome.

evo ovako, posto sam sklepo akvarij i skuzio da mi je i rasvjeta potrebna da bi mi biljke prezivjele dao sam se u izradu akvarijske lampe. mana mi je ta da cim dobim neku ideju i volju da nesto napravim (to je rijetko ali desi se), to mora biti gotovo odmah!!! tako da sam se smjesta dao u izradu. inace mi je obicaj uci u garazu i prekopati po smecu koje drzim tamo kako bi dobio kakvu ideju tj, napravio nesto od onog sto imam jer sam lijen ici u trgovinu. (a trgovina kosta). znao sam da negdje imam aluminijski pleh od nekih 1cm, znao sam i da imam razne drvenarije u kampanji te sam to iskopao kako bi mi posluzilo za kostur lampe.tada poceo razmisljati kako da tehnicki ispravno sastavim lampu i da bude svrsishodna.
od ostalog materijala sta sam imao doma bilo je tu nekoliko jeftinih led drivera, pet sest sta xml sta xpl dioda raznih boja, stakla, starih hladnjaka te nekoliko plasticnih reflektora koji su mi ostali od ranije. istu vecer sam si napravio i vizualizaciju u cadu te sam iz nje izvukao sve dimenzije buduceg projekta!

naravno pri izradi led rasvjete treba imati na umu:
-led se grije pa sta god vi o tome mislili
-driveri se griju takodjer
-diode zahtjevaju tocno odredjen napon i upravljane su jacinom struje

moj je savjet:
-koristiti 10w diode koje su trenutno najefikasnije
-pokusati nabaviti kvalitetniji driver jer ovi kineski su koma (dokazano bezbroj puta, zato su mi i ostali ovi kineski koje sam ovdje upotrijebio jer me je bilo sram ugradit ih u neku ozbiljniju rasvjetu)
-izabrati si boju diode po volji jer ih ima u svakakvim bojama (u tome nisam mjerodavan ali ja preferiram toplije svijetlo)

koliko dioda???
-vjerojtno ovisi o velicini akvarija i vrsti biljaka
-nek vam nit vodilja bude da jedna dioda daje 10w sto je otprilike 1000 lumena ako kroz nju protjece struja od 3ampera
-svakako bi pametno bilo da diode nisu pogonjene max strujom (tad se griju prokleto i sve mora biti perfektno napravljeno kako bi izdrzale neko vrijeme)
-tako da nekih 2 do 2.5a ce biti ok. u tom slucaju je jacina svjetlosti okoli 600-700 lumena pa si to uzmite u obzir

kakvi driveri???
- ako ikako mozete nabavite neke pouzdane i tocno tehnicki definirane
- ovi jeftini kineski koji se najcesce koriste za rucne i bike lampe lazu ko psi pa ako vam recimo pise 7v 2.2A (sta je recimo ok za dve diode spojene u seriju i daje nesto preko 1000lm svjetla),provjerite to, tesko ce taj driver isporucit struju vecu od 1a (one koje sam ja imao prilike testirat izgledaju vam ovako-u trenutku ukljucenja potece 2a a za 2 sekunde struja se stabilizira na oko 700ma)
znaci kinezi ne lazu ali koriste politicke fore,hehe. zasto je to tako pa vjerojatno zato jer rijetko tko taj driver dobro smontira pa bi se pri vecim strujama ti driveri rastopili a kinezu se neda prepirat radi reklamacija.
-ako vam netko prodaje driver i s njim isporucuje i hladnjak i pastu ili termo silikon, vjerojatno je rijec o ozbiljnijem prodavacu koji mozda prodaje driver koji drzi vodu!(naravno mozda...)
-sa driverima koji pogone vece serije led dioda nemam iskustva ali mogu se naci razni driveri raznih voltaza i amperaza koji bi bili adekvatni za vas slucaj serijsko spojenih ledica

moj izabor za akvarij od 100l prosjecno zabiljen (to sam imao doma):

-2xml diode, 2 xpl diode, svaka razlicite boje od 3000k do 5000k (manje kelvina toplije svjetlo, vise kelvina hladnije svjetlo)
-2 reflektora od 60 stupnjeva, 2 od 45stupnjeva
-2 drivera, svaki za po dvije diode u seriji spojeno, tri razine svjetla, maximum oko 700lm po diodi
-aluminijska ploca na koju sam nalijepio diode (cca 80*25 debljine 8mm)netreba nikakav rebrasti hladnjak za diode jer takva ploca odlicno disipira toplinu i svakako bi preporucio to rjesenje
-4 puna luminijska valjka fi40 koji su izborani skroz na skroz s svrdlom fi16 i na kojima je sa obe strane napravljen utor za oring te urezan navoj kako bi se isti mogao prisarafiti na prethodnu plocu a sa druge strane na staklo
- okvir od hrastove lajsne 8*3cm sa utorom po sredini u koji ulijeze metalni dio lampe
- i naravno ispravljac koji moze isporuciti dostatnu struju driverima te rebrasti hladnjak za drivere

kolko to kosta (u mom slucaju)????

- 4 diode 20 usd
- 2 drivera 20 usd
- ispravljac 20 usd
- alu valjak 50kn
- reflektori i ostale sitnice 10 usd
- kablove prekidace drvenariju i aluminijska plocu sam imao tako da to ne racunam)

kolko posla ima da se to dovede u funkciju??
- dosta, tj pun klinac, zena je vec bila luda s mojim izbivanjem u garazi

jel se isplati?
- ja zadovoljan, zena zadovoljna, pa sta ces vise!!!!!!

e da, posto sam koristio 2 drivera to sam iskoristio na nacin da mi jednu stranu osvjetljuje nizi nivo svjetlosti i tu su smjestene biljke koje traze malo svjetla, dok sam na drugu stranu usadio biljke koje zahtjevaju jako svjetlo te tu koristim driver na maximumu i uze reflektore kako bi biljke dobile dovoljno svjetla. akvarij mi ima oko 2mj i definitivno sam siguran da pomaze to sto se rasvjeta moze prilagoditi i tako barem malo sprijeciti razvoj algi!!

i sad ono najgore, bilo bi lijepo da to poslikam al to mi je takva tlaka, al obecajem da ocu cim dobim volju(kao sta sam prije napisao rijetko se to desi ali desi se). mozda iskopam vizualizaciju negdje pa bar to posaljem da se dobije uvid kako lampa izgleda.

pozdrav i hvala na strpljenju

Offline tlak

• Novi član
  • *
Odg: rasvjeta za akvarij
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2015, 19:35:48 poslijepodne »
evo naso vizualizaciju

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2015, 22:18:41 poslijepodne »
Das si toliko truda u opis i onda skrtaris na slikama :)
Slika ti govori ko tisucu rijeci :D

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2015, 02:26:39 prijepodne »
"tlak"posto imam nesto malo iskustva s izradom lampi u led tehnologiji prilikom izrade nisam se bas osvrtao na iskustva s foruma pa ce mozda u mom tekstu biti nekih ponavljana

Imaš ti pravo,vraga ćeš čitati što drugi pišu,nek oni čitaju što ti napišeš.Samo si to trbao detaljnije opisati.
Jedva čekam komentar mladog gospona "strašila" jedino je on marljiv i dosta zna, a ostali su preljeni da bi nešto napisali.
Ja odoh u apoteku kupiti krkadon protiv glavobolje.

"tlak"jel se isplati?

jedino je to i važno.

Offline tlak

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 09, 2015, 12:41:44 poslijepodne »
evo slika pa da me vise ne perete, :)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #5 u: Siječanj 09, 2015, 14:12:49 poslijepodne »
E to je već druga priča.
Super :up: :up:

Offline Mirokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
  • Ribe su zakon!
« Odgovori #6 u: Siječanj 10, 2015, 12:12:09 poslijepodne »
Dobro je ispalo. Najvažnije je da si ti zadovoljan!! Isplatio ti se uloženi trud.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2015, 14:57:33 poslijepodne »

Jedva čekam komentar mladog gospona "strašila" jedino je on marljiv i dosta zna, a ostali su preljeni da bi nešto napisali.

hehehe... zašto baš ja ...  :D

u cijeloj njegovoj priči je najvažnije, a možda i jedino važno slijedeće ...

čovjek je radio sebi i napravio je onako kako je zamislio i želio ..  :up:

ja sve to skupa radim dosta drugačije i na drugu foru, ali isto kao i tlak, radim sebi i ja zadovoljan ..  :up:

mene iskreno u cijeloj priči više zanima o kakvim se to lampama u LED tehnogiji radi .. :)

posto imam nesto malo iskustva s izradom lampi u led tehnologiji prilikom izrade nisam se bas osvrtao na iskustva s foruma pa ce mozda u mom tekstu biti nekih ponavljana, izvinjavam se na tome.
uvijek dostupan na [email protected]

Offline tlak

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2015, 00:18:57 prijepodne »
pojma nenam kako da citiram nekoga.... al dobro,

znao sam da se nekima nece svidjet moje pametovanje s pocetka ali stvarno nisam imao volje procitat cijeli forum kako se nebi ponavljao u nekim stvarima. vjerujem da je vecina toga i recena al vec kad sam dobio inspiraciju napisao sam neka svoja razmisljanja pa ako nekome pomogne nije bilo uzalud.

sta se tice moji prijasnjih petljanja s led tehnologijom radi se o izradi nekoliko stolnih lampa te nekoliko speleoloskih lampi koje zahtjevaju maksimalnu pouzdanost i efikasnost te naravno vodotjesnost a uz to treba biti prihvatljivih gabarita uz odlicno disipiranje topline. evo vec par mjeseci pocinjem al nikako da pocmem izradu nove dvokanalne speleo lampe koju sam obecao prijatelju. vjerujte mi, to je mukotrpan i dug proces ako zelis napraviti lampu koja ispunjava gornje zahtjeve.

lijep pozdrav

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 11, 2015, 00:31:08 prijepodne »
vrlo zanimljivo ..  :up:

i ja sam u podvodnim lampama, za podvodni ribolov i uopće za ronjenje, pa to također zahtjeva određene (van svakodnevne) stvari .. :)

radiš "samo" upgrade već postojećih speleoloških lampi ili je u igri baš kompletna izrada od kućišta na dalje ?!?

Offline tlak

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 11, 2015, 10:28:28 prijepodne »
 pa ubiti zanimljivo je dokle god je u sferi hobija, hehe. a i odlicno je jer mos zbrisat od zene u garazu!!!

radim kompletne lampe od projekta kucista u cadu pa izrade na tokarskom te kombiniranjem dostupnih komponenti u cjelovitu lampu. problem je sto ima gomilu lampi koje mos kupit u kini i koje izgledaju sasvim uredno al nakraju nevrijede klinca na zalost. jer nemoguce je ista iole malo bolje napraviti sam a da bude konkurentno u cijeni kinezima.

imao sam i jednu takvu kinesku podvodnu, i to neku naoko malo bolju. izdrzala je prvih par minuta urona na 30m...

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 11, 2015, 10:45:30 prijepodne »
pa ubiti zanimljivo je dokle god je u sferi hobija, hehe. a i odlicno je jer mos zbrisat od zene u garazu!!!

radim kompletne lampe od projekta kucista u cadu pa izrade na tokarskom te kombiniranjem dostupnih komponenti u cjelovitu lampu. problem je sto ima gomilu lampi koje mos kupit u kini i koje izgledaju sasvim uredno al nakraju nevrijede klinca na zalost. jer nemoguce je ista iole malo bolje napraviti sam a da bude konkurentno u cijeni kinezima.

imao sam i jednu takvu kinesku podvodnu, i to neku naoko malo bolju. izdrzala je prvih par minuta urona na 30m...

Vidim da si iz Istre.. ?!?  ... imam tamo neku ekipu koji su i speleolozi i ronioci ...  :) .. možda se i znamo, a neznamo si nickove ...  :D

što se tiče kineskih podvodnih lampi, mogu ti bez beda reći da ljudima krepavaju iz jednog ili dva totalno glupa i "početnička" razloga, iako su ljudi kojima su krepale iskusni ronioci .. i to sam potvrdio već nekoliko puta....  :D :D

Poklonio sam prije koju godinu 5-6 jeftinih podvodnih lampi ekipi ronilaca... i već u prvom uronu sam samo ja izronio sa ispravnom .. onda sam im to naravno morao srediti jer su mi krv popili od zajebancije ... ali već u slijedećem uaronu sam im ja složio lampe i svi su izašli sa ispravnim ... e onda sam ja njima krv popio od zajebancije jer su mahom svi znatno iskusniji ronioci od mene ..  :D

ali daj, ako ti nije teško i ako imaš volje, volio bih vidjeti kako praviš lampe ?!? imam i ja tokarski, ali nisam do sad išao u takvu izradu .. samo upgrejdam postojeće lampe ..  :up:

Offline tlak

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Siječanj 11, 2015, 11:16:52 prijepodne »
pokusat cu iskopat koju staru sliku veceras, mislim da bi trebao imat prve lampe poslikane i u fazi izrade, bar se nadam, pa ti posaljem na majl veceras. da ne zatrpavamo furoum nebitnim stvarima. slike u cadu imam sigurno pa ti i to posaljem ko te zanima.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 11, 2015, 11:23:54 prijepodne »
ako ti se da pošalji, baš me zanima u kojem smjeru si išao ..  :up:

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #14 u: Siječanj 11, 2015, 13:09:00 poslijepodne »
Nije to zatrpavanje, ima nas jos koji lurkaju i sire im se zjenice kad se spomenu baterijske lampe. I ostale. :)

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #15 u: Siječanj 30, 2015, 08:51:00 prijepodne »
Nije to zatrpavanje, ima nas jos koji lurkaju i sire im se zjenice kad se spomenu baterijske lampe. I ostale. :)
Koga briga što i nas zanimaju baterijske svjetiljke.To ti je tajno društvo „slobodnih LEDara“.Nema šansi da nešto naučimo.Da ne zagađujemo ovu temu odoh ja otvoriti dolje na „trla baba lan“ novu temu.