Srpanj 19, 2025, 23:39:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Prvi nano akvarij  (Posjeta: 3835 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ema

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 23
Prvi nano akvarij
« u: Prosinac 29, 2014, 20:43:25 poslijepodne »
Evo mog prvog nano akvarija u razvoju  :P
Namjeravam napraviti mali kozićnjak sa red cherry kozicama.  :zagrljaj: 
Što se tiče bilja , otići ćemo u Sloveniju u Aquareju i kupiti sitno bilje ( tipa raznih mahovina, cube, anubiasa... ) .
Rasvjeta je slaba pa planiram naručiti LED rasvjetu sa  E-baya .  :) unutarnjeg filtera ću možda zamijeniti sa vanjskim ( inače je unutarnji koristio za male skalare )   :-[

Dimenzije akvarija su 33x23x18
Rasvjeta je FLUO oko 8 ili 13W
Filter je provodni , nije baš najbolji  -?
Grijač je 15W

Offline ema

• Punopravni član
  • **
Odg: Prvi nano akvarij
« Odgovori #1 u: Prosinac 29, 2014, 20:46:03 poslijepodne »
Evo malo slike ;)

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2014, 21:09:02 poslijepodne »
Evo još malo slika  :)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2014, 21:15:33 poslijepodne »
Lijepo uredno i cistooo
Mozda bi ti mogao preporuciti da stavis tamniju podlogu,sto zbog osjecaja sigurnosti koza a dijelom sto ce se puno bolje isticati
Inace kozice mogu utjecati na boju svog tijela,pa ce na svijetloj podlozi biti blijede
Anubias mislim da je zakopan,ne vidi se najbolje,ali ako je treba ga izvaditi van
Rasvjeta je pristojna za bilje koje zelis tako da nije potrebna nova

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2014, 21:32:18 poslijepodne »
Hvala :)
Sto se tice podloge mislila sam je promijeniti i staviti crnu , ali je nisam imala. Anubiasa sam stavila pod kamen , znam da ga se nesmije zakopati , pokusala sam ga zavezati gumicom za panj al se ni sam panj nece drzati -?
Necu ga previse dirati zato sto je ispod hranjiva podloga pa bi mi se sva zemlja podigla na pijesak.

Hvala na savjetima :)

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2014, 21:45:37 poslijepodne »
Lijepo i jednostavno.
Svidja mi se sa bijelom podlogom, radje nego sa crnom
Mozda bolje pricekati da vidis kako ce kozice reagirati pa onda se odluciti na promjenu   :up:
Moj Axolotl dnevnik -> Axolotl Resort

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 29, 2014, 22:01:15 poslijepodne »
Hvala :)
Kada ce se nakupiti raznog bilja onda vise nece biti jednostavno :D :D
Bilje cu nabaviti nakon nove godine.

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 29, 2014, 22:30:25 poslijepodne »
Ako netko zna koje bi bilo najbolje bilje za nano akv i koje pase kozicama :)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #8 u: Prosinac 30, 2014, 00:41:40 prijepodne »
Anubias izvadi,strunut ce ti tako
Na tvome mjestu isao bi sa mahovinom samo posto su kozice u prvom planu
Akvarij tako poslozen moze biti prekrasan a jednostavan
Podlogu bolje mijenjati odma

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Prosinac 31, 2014, 01:04:17 prijepodne »
Ema probaj nabaviti neki hang on filter sa regulacijom ovaj aquael ti je previse za ovaj aq , davat ce ti vise mjesta a na usis stavis samo grubu mrezicu zbog koziv+ca. Vidim da si se potrudila i  :up: za to , ovaj bijeliu pjesak ce ti samo navuci alge na sebe, po meni nemoras ga vadit van , vec samo preko njega posusiti neki drugu podlogu nemora biti visoka samo da pokrije taj bijeli pjesak, cak mozes i usisati sa slaufom ove strane od naprijed i sa strana , i naspiapati u salicu neke druge podloge (sivog kvarcnog pjeska ), staviti na salicu alu foliju za pecenje i probusiti malu rupu, da moze nadodavati i stavljati nadomjestani pjesak. Kakko je rekao Tiii , mahovina odlicno prolazi sa kozicama, imam java mossa i cristamas moss pa se javi meni u p.p. ako si voljna probati mahovinu sa kozicama , ostalo je laganini  :up:

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 17, 2015, 21:46:08 poslijepodne »
 :)evo da osvjezim malo temu :)
 danas smo skoro pa cijeli dan bili u Sloveniji, pa smo konacno otisli po koze i ciklide. inace je novi set up sa crnom podlogom. od koza smo kupili 10 kom red cherry i 10 kom Crystal red. slike cu staviti sutra

Offline Mirokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
  • Ribe su zakon!
« Odgovori #11 u: Siječanj 17, 2015, 23:19:22 poslijepodne »
Ajde stavi slike da vidimo stanovnike!

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 18, 2015, 10:31:56 prijepodne »
Bolje da si išla na neke kozice iz roda neocardina koje imaju u Aquareja.si jer ove Crystal Red što si uzela su jedne od najtežih za držanje neznam kakvi su ti parametri u akvariju.
Mislim evo ti kratko o njima

Crystal Red shrimp
     Caridina cantonensis sp. "Red"

Jedan od najpopularnijih rakova u hobiju je Crystal Red shrimp. Ponekad se vodi i pod nazivom Red Bee shrimp. Ovakva vrsta obojenosti je izuzetno teška za dobivanje upravo zbog toga je vrlo tražena kod uzgajivača i hobista.
Vremenom se razvio sistem ocjenjivanja i klasificiranja Crystal Red shrimp-ova.

Crystal Red shrimp je dobiven iz izvorne divlje vrste Bee shrimp uzgajanjem i mutiranjem. Hisayasu Suzuki iz Japana je 1996 otkrio da je jedan od njegovih Bee shrimp imao crvene pruge umjesto crne, daljnjim ukrštavanjem i uzgojem dobivene su različite klasifikacije Crystal Red shrimp-ova koje su danas poznate.
Mora se naglasiti da Crystal Red shrimp nije za početnike, neophodno je prethodno iskustvo sa ostalim račićima. 

Crystal Red shrimp preferira meku kiselu vodu. Kvaliteta vode koji se odnosi na čistoću vode je od izuzetne važnosti za uspješno držanje ove vrste rakova, i najmanje odstupanje od kvalitete vode sa sobom nosi posljedice.

Temperatura bi trebala da bude ispod 26°C, a pH da se kreće u rasponu od 6,2 do 6,8, GH treba da se kreće između 4-6 dok kH treba da se kreće između 1 i 2. Vrlo je važno naglasiti da su ovi specifični uvjeti od velike važnosti za pravilan uzgoj Crystal Red shrimp-ova. Krajnje parametre vode od spomenutih parametara treba izbjegavati, iz svega navedenog se vidi koliko je ovo osjetljiva vrsta za držanje.
Crystal Red shrimp je vrsta rakova koja nije teška za razmnožavanje. Uprkos teškim uvjetima za samo držanje, razmnožavanje se vrši lako kada su ispunjeni svi uvjeti za držanje. Kao i svi rakovi koji se drže, Crystal Red shrimp može se uzgajati kao i većina ostalih Caridina vrsta.

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 18, 2015, 12:10:02 poslijepodne »
Bolje da si išla na neke kozice iz roda neocardina koje imaju u Aquareja.si jer ove Crystal Red što si uzela su jedne od najtežih za držanje neznam kakvi su ti parametri u akvariju.
Mislim evo ti kratko o njima

Crystal Red shrimp
     Caridina cantonensis sp. "Red"

Jedan od najpopularnijih rakova u hobiju je Crystal Red shrimp. Ponekad se vodi i pod nazivom Red Bee shrimp. Ovakva vrsta obojenosti je izuzetno teška za dobivanje upravo zbog toga je vrlo tražena kod uzgajivača i hobista.
Vremenom se razvio sistem ocjenjivanja i klasificiranja Crystal Red shrimp-ova.

Crystal Red shrimp je dobiven iz izvorne divlje vrste Bee shrimp uzgajanjem i mutiranjem. Hisayasu Suzuki iz Japana je 1996 otkrio da je jedan od njegovih Bee shrimp imao crvene pruge umjesto crne, daljnjim ukrštavanjem i uzgojem dobivene su različite klasifikacije Crystal Red shrimp-ova koje su danas poznate.
Mora se naglasiti da Crystal Red shrimp nije za početnike, neophodno je prethodno iskustvo sa ostalim račićima.

Crystal Red shrimp preferira meku kiselu vodu. Kvaliteta vode koji se odnosi na čistoću vode je od izuzetne važnosti za uspješno držanje ove vrste rakova, i najmanje odstupanje od kvalitete vode sa sobom nosi posljedice.

Temperatura bi trebala da bude ispod 26°C, a pH da se kreće u rasponu od 6,2 do 6,8, GH treba da se kreće između 4-6 dok kH treba da se kreće između 1 i 2. Vrlo je važno naglasiti da su ovi specifični uvjeti od velike važnosti za pravilan uzgoj Crystal Red shrimp-ova. Krajnje parametre vode od spomenutih parametara treba izbjegavati, iz svega navedenog se vidi koliko je ovo osjetljiva vrsta za držanje.
Crystal Red shrimp je vrsta rakova koja nije teška za razmnožavanje. Uprkos teškim uvjetima za samo držanje, razmnožavanje se vrši lako kada su ispunjeni svi uvjeti za držanje. Kao i svi rakovi koji se drže, Crystal Red shrimp može se uzgajati kao i većina ostalih Caridina vrsta.

Ja sam inaće dosta čitala o kozama na tom forumu od kud je tej tekst  :)
Temperatura mi je 22°C , pH mi je ravnih 7, ali su testeri malo stariji pa nisu baš pouzdani. GH još nismo mjerili zato kaj nismo još stavili destiliranu vodu pa ju namjeravamo sada staviti, a što se tiče kH nemamo testere za njega  -? 
I među kozama koje su K2 se nalaze dva malca koja su K4 :zagrljaj: :zagrljaj:

I dobro bi mi došli savjeti od nekog ko ih uspješno drži u akvariju :)

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 18, 2015, 12:40:23 poslijepodne »
Ja ti nisam mjerodavan jer ih imam tek nekih 3 mjeseca i to black bee kozice, crystalke sam nabavio nedavno, za sada nemam ni jedno uginuće.
Mislim da ti je naupućeniji kolega Smarky od kojeg sam ja i nabavio navedene kozice te dobio najopširnije informacije o držanju istih, čovjek je stvarno susretljiv.
Evo i jedne moje :)

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 18, 2015, 14:06:21 poslijepodne »
Evo par slija.
Još nisam uredila kako želim, čekam da se adaptiraju.
Imam kriptokorinu parvu od bilja, ideje?

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 19, 2015, 18:19:59 poslijepodne »
Malci su dobro i još su svi živi :D sad su kod mene 3 dana i jako su aktivni. Stavila sam destiliranu vodu i odma su živnuli :)

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 19, 2015, 20:37:13 poslijepodne »
Izmjereno 8 kh nakon destilirane pola pola, iz pipe imam 10kh.
Jel to u redu? Gh tester u naruđbi.Danas su se još tri presvukle, jućer par, jel to normalno, dal zbog promjene vode?
,

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 19, 2015, 22:31:27 poslijepodne »
Pa meni je rečeno da kH treba biti 0-2.
A mislim da ti se neće baš isplatiti kupovati destiliranu vodu s obzirom da trebaš mijenjati svakih 4-5 dana 30% vode.
Najbolje ti onda uzeti RO uređaj i s njim onda pripremati vodu.

Offline ema

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Siječanj 21, 2015, 14:08:32 poslijepodne »
Jučer sam nadolila 3 litre destilirane, očito previše najednom.
Jedna kozica je za pet minuta  :dead:.
Sad mi je kh sa 8 na 4.

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 21, 2015, 19:24:55 poslijepodne »
Mislim da ti to ne mora biti razlog.
Jesi izjednačila temperaturu tih 3l sa ovom u akvariju?
A moguće da je i uginula od preseljenja u novi akvarij, kako si radila prilagodbu?
Ja sam po savjetu kolege Smarky-a preseljenje radio cca 3sata uzmeš jednu posudu i malo po malo dodaješ vode svakih 5-10min ili složiš crijevo da kapa iz akvarija u tu posudu i tako postepeno prilagodiš kozice na nove uvjete.
Meni su tako sve još na broju, s tim da su bile u početku mjesec dana u akvariju u kojem je bila pipovača i to kH 14, gH 26, pH 7,5 i tds oko 300.
Sad sam nabavio RO uređaj i parametri su kH 1, gH 6, pH 7 i tds oko 180 tj. kada zamješam minerale za bee kozice.
S tim da sam počeo stavljati i češere johe te lišće hrasta za pH te list oraha, tako da očekujem možda još spustiti pH ali neću pretjerivati s tim.
Uglavnom po iskustvima drugih koji su imali bee kozice (a mogla si pročitati i na forumu) teško da će ti uspjeti bez RO uređaja jer s njim se mogu prilagoditi parametri za dotične kozice.
Svakako sretno dalje nadam se da će ti uspjeti.