Jednostavno ne razumijem kako filter moze utjecati na PH, a posebice ne na KH.
Ok, hajde, ph jos nekako, jaci filter, jace mreskanje vode, uzrocno bolja izmjena plinova, izbacivanje co2 iz vode...jos se i mozda moze sloziti nekakva uzrocno posljedicna veza, gdje bi kvalitetniji,veci i jaci filter imao neku ulogu.
Ali sto se karbonata tice, e tu ti nijedan filter ne pomaze. Njih dodajes vodom. Neznam imas li ih malo, ili puno, pa je u tome problem? Ako ih imas premalo, onda ih moras povisivati, a to se zna kako. Opet, ako ih imas previse, i smatras da je u tome problem, treba ih skidati, a i to se zna kako, medjutim, niti jedna niti druga opcija nema nikakve veze s samim filterom.
I keramike postoje 2 vrste, jedna je za mehanicku, druga je za biolosku filtraciju. Ovisi kakvu imas. No, opet, niti ona ne pomaze s onim parametrima koji tebe "muce".
Po meni, zanimjivije bi bilo vidjeti stanje no2,no3, po4, amonijaka.....kako tu stojis, dali su ti parametri u redu? Ako jesu, onda jednostavno ne mozes postavljati teoriju da je filter slab, ili neadekvatan za ono sto drzis. Ako nisu....opet glavna krivica ne mora biti na filteru kao takvom.
Izmjena vode je relativan pojam, kako ti je kinggo lijepo rekao. Svakako nije nesto sto mozes uklopiti u neko cvrsto pravilo po kojem ces se ravnati.
Ranije sam puno puta spominjao, pa cu i opet...evo, jedan moj eksperiment, akvarij 150 litara, top filter napunjen spuzvom, keramikom i lavom, pumpa od 1200 litara....
Kolicina promjenjene vode ove godine? Nula litara....Dakle, ove godine jos nisam niti jednom promjenio vodu u tom akvariju, nisam niti jednom ocistio niti pumpu, niti filter materijal. Samo nadoljevanje ishlapjele vode, i to na bazi jednom-kad se sjetim, dakle, to ponekad bude i po 20+ litara ishlapjele vode, pa si racunaj....
Hranjenje jednom dnevno (da, taj eksperiment ima cak i riba unutra), cime stignem, a tu bude svega, od suhe hrane, mesa, domacih mixova preostalih od raznih riba koje sam imao......dakle, totalno neprimjerena i teska prehrana.
Voda je.....takve boje da prakticki ribe niti ne vidis unutra. 2 panja unutra, smedja voda, biljaka apsolutno nema. rasvjeta 1x15w stedna, tek toliko da upalim malo, da vidim ribe unutra, 95% svjetla nikakvog, osim dnevnog.....(normalno, nema biljaka pa ni ne treba).
Stanovnici? Jedan bolesljivi i jadni diskus, koji je takav bio dok je drzan u "primjerenim uvjetima", sad je u ovim totalno neprimjerenim zdrav, vesel, jede nenormalno, i sto je najbitnije, preko 15cm u promjeru, ogroman je. A bio je skart kojeg sam htio baciti, stalno nesto bolestan, te ich, te hexa, te rupe, pa malo ljeci, malo ovo malo ono.....ubacio u taj akvarij, zaboravio na njega....i evo ga, mozda nije klasa koja osvaja medalje, ali je svakako ljepsi i veci od vecine koju vidjas po akvarijima u kojima vladaju "idealni uvjeti". Osim njega, veliki plecho, par corydorasa, sijamac.....sve zivo, zdravo i veselo.
Raspisao sam se, oprosti, ali hocu ti samo reci....ako zelis novi filter, to je ok. Neces pogrijesiti, ali nemoj misliti da s novim filterom rjesavas svoje probleme..... Uzrok i algama i bolestima i uginucima je "negdje"....nadji ga...i onda mozemo pricati o filteru.
I da...sto znaci "Svjetlo je upaljeno otprilike 10 sati dana i 14 sati noći." ?
Koliko tebi gori svjetlo dnevno u tom akvariju?