Srpanj 23, 2025, 06:49:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: JBL CristalProfi E1500  (Posjeta: 9953 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline macak2

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Odg: JBL CristalProfi E1500
« Odgovori #25 u: Prosinac 30, 2014, 09:33:02 prijepodne »
Da znam za ovu priču ;) :D al nije moja, kunem se :D
Dakle kamenje nemam, imam dva velika i dva manja panja i tri kokosova oraha.  Od plastičnih ukrasa ništa. Dolje imam serinu podlogu i preko sitni šljunak 1-3mm čini mi se granulacija. Debljina po JUS-u (štreber sam).
Biljke crypte, anubiasi i još neke kojih se ne sjećam.  Hranim gore navedenom hranom jednom dnevno.
Znam da je negdje Grinch još samo da ga  nađem!
Pojačati ću izmjene vode, to sigurno!  Eh da i nisam zamjenila ulaz i izlaz, peovjeravala sam.
I još nisam nikad ubacila sredstava potiv algi, velim vam čisti štreber :D
Na početku sam kupila botiju i rekli mi da je osjetljiva na kemiju za alge i ja nikad nisam probala. U ovome sam 4 i pol godine,  ali ovaj veliki akvarij imam od 6mj ove godine.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #26 u: Prosinac 30, 2014, 09:36:08 prijepodne »
U tom slučaju nemam ideju,
no uvjeren sam da ćeš riješiti problem...s vremenom jer teško je biologiju mijenjat preko noći :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline macak2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Prosinac 30, 2014, 10:09:06 prijepodne »
Grrr nikad mi kemija nije išla!  :'(

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #28 u: Prosinac 30, 2014, 10:18:26 prijepodne »
ma nema tu kemija nikakve veze, nisam ni ja bas neki od kemije. Pocni sa vecim promjenama vode i cisti filter cim primjetis da ti padne protok. I jos jedna stvar, obzirom da je taj filter malo slabasan mozda imas i problem da ti je nedovoljna cirkulacija vode odnosno da imas mjesta u akvariju na kojima voda stoji.

Offline macak2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Prosinac 30, 2014, 10:24:09 prijepodne »
Evo još jednog pitanja: koje testove za vodu kupiti. Imam one trakice od JBL-a (nije da preferiram tog proizvođača,  slučajno imam dosta od njih :D ), ali moram priznati da nije baš lako raspoznati boje na toj trakici. Dio je ok, ali jedan dio baš i ne odredim točno.  Možda serin test lab. Vidjela sam za oko 170kn. Ili nešto drugo?
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2014, 10:29:51 prijepodne od macak2 »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Prosinac 30, 2014, 10:29:49 prijepodne »
te trakice su ti bzvz. Ako vec hoces testove onda one tekucine. Samo to kosta tak da vidi koji bi ti bili prioritet.

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #31 u: Prosinac 30, 2014, 10:35:35 prijepodne »
manje više svi su ti testovi takvi, a i to ti ne treba  :) samo redovito održavaj akvarij, mijenjaj minimalno 30% vode tjedno, kupi si eventualno EASY LIFE EasyStart i EASY LIFE Ffm za tretiranje vode prilikom zamjene, čisti filter i to bi bilo to...

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Prosinac 30, 2014, 11:17:11 prijepodne »
Evo još jednog pitanja: koje testove za vodu kupiti. Imam one trakice od JBL-a (nije da preferiram tog proizvođača,  slučajno imam dosta od njih :D ), ali moram priznati da nije baš lako raspoznati boje na toj trakici. Dio je ok, ali jedan dio baš i ne odredim točno.  Možda serin test lab. Vidjela sam za oko 170kn. Ili nešto drugo?

Zahvaljujem na povjerenju  :) :up:

no odmah ću ti reći da je to test,ili bilo koji laxmus papir ili trakice kako ih zovemo u 21 st. :D samo za okvirne vrijednosti i naravno da kao takvi ne mogu dati detaljne i točne vrijednosti....no ipak se najbolje prodaju jer za malo para dobiješ sve :) KRIVO 8)

Dakle testovi u tekućinama tzv. reagensi oni su daleko precizniji,a JBL se stvarno pokazao izrazito točnim.

Što neki kažu da ako je sve OK i već to riješavaš rutinom i samim pogledom na akva,onda ako ti neki parametri i nisu bitni da testovi ti gotovo i ne trebaju,
ali ako nešto radiš ,a ne znaš iz prakse što je problem da li griješiš u nečemu ili ako imaš zahtijevniji biotop gdje PO4 i NO3,pa i Ph mogu prouzročiti velike nevolje,onda ti neki testovi trebaju,imaš li CO2 ,a ne znaš koliko ga treba biti u sistemu,pa zasigurno to treba mjeriti dok se ne nađe ravnoteža u praksi..
jer u protivnom se igraš i u pravilu gubiš dok ne nađeš pravi omjer.....neki na žalost radi toga odustanu ..zauvijek :'( jer im je neko rekao ;)

Offline macak2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Prosinac 31, 2014, 09:55:21 prijepodne »
Ja sam toliko dugo sanjala o svojih 200l da NEĆU odustati!  Imala sam 54l jer sam tek počinjala a nisam imala dovoljno novca da krenem sa ovom litrazom. I sad sam konačno stigla do svog sna.
Ali ako mi je problem smeđa alga i bolest ribica. Konkretno jednog od trichogastera koji test uzeti?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Prosinac 31, 2014, 10:14:32 prijepodne »
hmm...... smedja alga......... ako je diatoma, to je normalno za frisko postavljeni akvarij. Nekome se javi nakon 3 tjedna, nekome nakon 3 mjeseca. Ili kasnije. Izgleda gadno ali to nije nesto oko cega se trebas zamarati previse, kad akvarij zavrsi svoj ciklus to ce se povuci samo.
A trichogasteri.... ni ja sa njima nisam imao bas nesto srece. Navodno imaju neku bolestinu sa kojom ih vecina vec dodje u ducane i zato jesu takvi kakvi jesu.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #35 u: Prosinac 31, 2014, 10:38:59 prijepodne »
 Filter materijal, odozdo prema gore: gruba spužva,  fina spužva i keramika.
[/quote]
Lipa moja krivo ti je slozen filter materijal,kazes da ti keramika bude puna smeca ,a spuzva gotovo cista,dakle trebas postaviti odozdo prema goe keramiku,grubu spuzvu i na vrh finu spuzvu.Fina spuzva ce se za desetak dana dobrano isprljati i trebas je oprati u akvarijskoj vodi ali zato gruba spuzva i keramika na dnu ce odradjivati biolosku filtraciju i nemoras ih prati mjesecima...
Totalna Steta

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Prosinac 31, 2014, 11:10:20 prijepodne »
Filter materijal, odozdo prema gore: gruba spužva,  fina spužva i keramika.
Lipa moja krivo ti je slozen filter materijal,kazes da ti keramika bude puna smeca ,a spuzva gotovo cista,dakle trebas postaviti odozdo prema goe keramiku,grubu spuzvu i na vrh finu spuzvu.Fina spuzva ce se za desetak dana dobrano isprljati i trebas je oprati u akvarijskoj vodi ali zato gruba spuzva i keramika na dnu ce odradjivati biolosku filtraciju i nemoras ih prati mjesecima...
[/quote]
definitivno :up:
ovo mi je promaklo u šumi....info :)

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #37 u: Prosinac 31, 2014, 11:24:19 prijepodne »
mene je odma ubolo u oko :punch:
Totalna Steta

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Prosinac 31, 2014, 11:37:38 prijepodne »

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #39 u: Prosinac 31, 2014, 12:43:55 poslijepodne »
da,nisam vidio...ponavljanje je majka znanja,u svakom slucaju macak2 promijeni raspored materijala i rijesit ces problem,moze i taj filter sasvim dobro filtrirati...
Totalna Steta

Offline macak2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Prosinac 31, 2014, 14:40:09 poslijepodne »
Ok. Zamijeniti ću redoslijed.  Znači keramika, gruba pa fina. Može.  Danas sam stavila i drugu grolux lampu pa su sad obje grolux od 39w.  Neću odmah danas mijenjati redoslijed jer sam filter otvarala prije dva dana, ali idući tjedan hoću. Da li dodati još nešto od filter materijala?košare su tri.

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #41 u: Prosinac 31, 2014, 15:15:13 poslijepodne »
sto prije promjenis to bolje,nista netriba dodavati
Totalna Steta

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #42 u: Prosinac 31, 2014, 18:21:55 poslijepodne »
Ok. Zamijeniti ću redoslijed.  Znači keramika, gruba pa fina. Može.  Danas sam stavila i drugu grolux lampu pa su sad obje grolux od 39w.  Neću odmah danas mijenjati redoslijed jer sam filter otvarala prije dva dana, ali idući tjedan hoću. Da li dodati još nešto od filter materijala?košare su tri.
2 grolux lampe nisu bas neko sretno rijesenje. Nije to sad bas tak direktno povezano sa tvojim problemom ali preporucam neku 9000K ili tako nesto lampu uz jednu grolux a ovu drugu spremi pa iskoristi kad dodje red za zamjenu.
A raspored u filteru slobodno promijeni samo nemoj nista prati. Kosare bi trebale biti iste, samo im zamijeni mjesta. Ono kaj mozes eventualno napraviti a da nije neka investicija http://www.aquashop.hr/Product-Eheim-predfilter_9259.aspx
to bi ti trebalo malo produljiti interval odrzavanja filtera. Puno lakse i brze je svakih 5-6-7 dana oprati samo taj predfilter.

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #43 u: Prosinac 31, 2014, 18:59:25 poslijepodne »
2 grolux lampe nisu bas neko sretno rijesenje. Nije to sad bas tak direktno povezano sa tvojim problemom ali preporucam neku 9000K ili tako nesto lampu uz jednu grolux a ovu drugu spremi pa iskoristi kad dodje red za zamjenu.
A raspored u filteru slobodno promijeni samo nemoj nista prati. Kosare bi trebale biti iste, samo im zamijeni mjesta. Ono kaj mozes eventualno napraviti a da nije neka investicija http://www.aquashop.hr/Product-Eheim-predfilter_9259.aspx
to bi ti trebalo malo produljiti interval odrzavanja filtera. Puno lakse i brze je svakih 5-6-7 dana oprati samo taj predfilter.
Da,super je predfilter,cistim ga svakih 4-5 dana,a JBL nediram mjesecima...5 minuta posla,jos sam kupio rezervne spuzve za predfilter tako da uvjek imam spremne
Totalna Steta

Offline macak2

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #44 u: Siječanj 06, 2015, 16:33:09 poslijepodne »
Redoslijed zamijenjen ;)
A moj atman upravo prodan :klap: :klap: :klap: :klap: :P :P :P :klap: :klap: :klap: :klap: :klap:
JBL here I come!!!!! ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Uzeti ću i predfilter

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #45 u: Siječanj 06, 2015, 16:44:19 poslijepodne »
 :klap: :zagrljaj: :up:
Totalna Steta