Srpanj 22, 2025, 16:33:34 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Juwel T5 rasvijeta ne radi  (Posjeta: 8807 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
Odg: Juwel T5 rasvijeta ne radi
« Odgovori #25 u: Prosinac 12, 2014, 12:34:32 poslijepodne »
ovisi na što ciljaš

meni je jbl tropic prežuta
dok kombinacija nature i color mi odlično za istaknuti boju riba daje ružičasto/crveni ton
jbl nature je dosta slična sylvania aquastar po boji svjetlosti
Cek malo - pa kaj nije JBL nature-bijela, tropic-zuta a colour-crvena tj:-točno :up:
JBl nature 9000 K- Syl. Aquastar
JBL tropic 4000 K - Syl. daylight
JBL colour  K? rozo/crvena- Syl. Grolux :question:

uglavnom ne zelim u konacnici ni zuto ni crveno svijetlo nego da prevladavava bijelina :-[ - kinngo - onakav efekt kao sto je u tvom akvariju (takav je bio efekt i kod mene nekad :D)
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #26 u: Prosinac 12, 2014, 13:07:56 poslijepodne »
kinngo - onakav efekt kao sto je u tvom akvariju (takav je bio efekt i kod mene nekad :D)
u kojem? u malom je aquastar + juwel colour a u vecem je JBL ultra nature + juwel colour

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #27 u: Prosinac 12, 2014, 13:12:11 poslijepodne »
kinngo - onakav efekt kao sto je u tvom akvariju (takav je bio efekt i kod mene nekad :D)
u kojem? u malom je aquastar + juwel colour a u vecem je JBL ultra nature + juwel colour

e sad si me nasao :D.

Uglavnom da skratimo, ne zelim da mi akvarij svijetli crvena a niti zuto pa preptostavljma da ce slijedeca kombinacija bit dobra i ocekujem vase misljenje:

T5 - Sylvania Grolux i Aquastar  -lampe su vec kupljene
T8 - JBL Nature i Tropic - to tek treba kupiti
 ;)

Nije meni problem uzet JBL Nature i Colour al se bojim da ce onda bit previse crveni efekt :-[
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #28 u: Prosinac 12, 2014, 13:35:15 poslijepodne »
pa colour ti svakako ne treba uz grolux. E sad, koliko je stvarno zuta ta JBL tropic, ne znam, i da li bi ti onda uz 2 "bijele" to bilo prezuto ili ne. To je tak i tak do pojedinca. A opet, da sa 4 lampe ides na 3 "bijele".......... ali i to kako ih rasporedis ti takodjer igra ulogu u tome kako oko to dozivljava.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #29 u: Prosinac 12, 2014, 18:47:12 poslijepodne »
ovisi na što ciljaš

meni je jbl tropic prežuta
dok kombinacija nature i color mi odlično za istaknuti boju riba daje ružičasto/crveni ton
jbl nature je dosta slična sylvania aquastar po boji svjetlosti
Cek malo - pa kaj nije JBL nature-bijela, tropic-zuta a colour-crvena tj:
JBl nature- Syl. Aquastar
JBL tropic - Syl. daylight
JBL colour- Syl. Grolux :question:

uglavnom ne zelim u konacnici ni zuto ni crveno svijetlo nego da prevladavava bijelina :-[ - kinngo - onakav efekt kao sto je u tvom akvariju (takav je bio efekt i kod mene nekad :D)

jbl nature 9000K - sylvania aquastar 10000K
jbl tropic 4000K - sylvania daylight 6500K
jbl colour i sylvania grolux (nema pojma koliko je K ali meni jako obadvije lampe vuku na pink)

Offline DDLZagreb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #30 u: Prosinac 29, 2014, 13:08:58 poslijepodne »
Što se tiče boje vode u akvariju sa JBL ili JUWEL lampama iz prve ruke ;)

Ako stavite
JBL
jbl nature 9000K (bijela) - jbl tropic 4000K(žuta)
-jbl color nema K (to je lampa koja ima "nabrijani) spektar ŽUTO-LJUBIČASTO-ZELENO I CRVENO(KLOROFIL POLUDI KOD BILJA)
NATUR+TROPIC= cristalnoa boja vode sa naglašenom ZELENOM bojom bilja (mogli bi čak reći cristalno- zeleni efekt) ali ne vode,
                           već se naglašava prirodna boja bilja-ribe također imaju svoje prirodne boje
NATUR+COLOR=boja vode vuće na rozi ton-koristi se samo kod brzorastućeg bilja ili bilja koje gnojimo sa CO2
                         ako nema ovog gore alge će preuzet vodstvo 8)
COLOR+TROPIC- e to nisam probao  :) :D     no bez jedne NATUR bi to bilo totalno neprirodno :roll: i ne znam koja bi bi
                          bila boja vode  -? .... i svrha.. :( gnojit-šišat-gnojit-šišat -čupat.... -?

Ista je priča kod JUWELA
DAYLIGHT 9000k,NATUR 4100K,COLOR nema K

dakle kao i kod JBL ćete dobiti isti ton boje vode ovisno koje lampe komparirate

Goran Mizerak
Prodajni savjetnik
DDL ZAGREB -Animal Health and Care

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Prosinac 29, 2014, 13:51:24 poslijepodne »
jedino kaj u praksi to nije bas tak, jel  :D
dojam ovisi jako o flori, fauni, podlozi, pozadini i dobu dana, odnosno kolicini dnevnog ili umjetnog svjetla.
Ja imam JBL nature i Juwel color i velika je razlika na ovome sad sa tamnom pozadinom i podlogom nego prije kad je bila svjetlija podloga i sarena pozadina. I na kraju, kako to promatrac dozivljava.
Ja sam nedavno stavio jednu stednu od 6700K i na pocetku mi je to bilo skroz neobicno i lose, hladno i neprirodno. Sad sam se navikao na tu bijelu svjetlost i nerviraju me sve ostale zute zarulje po kuci  :)

Offline DDLZagreb

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Prosinac 29, 2014, 14:02:33 poslijepodne »
Da definitivno da boje tj. vizualnost ovisi o x faktora,ali u večoj mjeri je boja kako sam i rekao.
Ove slike koje sam stavio su samo slike od JUWELA kako izgleda kada je jedna lampa  ali samo ona bez kombinacija...

Jer JW ili jbl tropic (žute) kada idu u kombinaciju sa 9000 K bilo kojom -žutog tona više nema,ali COLOR bez obzira na kombinaciju sa 9000K
boja vode vuće na rozo ;)
Goran Mizerak
Prodajni savjetnik

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #33 u: Prosinac 29, 2014, 14:20:37 poslijepodne »
pa ne znam, mozda ja ne vidim ali imam juwel color u oba akvarija i uopce nemaju taj roza efekt. Znas da sam te posebno trazio juwelovu lampu bas zbog toga jer sam imao jednu samu od 24W i bila mi je predobra pa nisam htio riskirati sa JBLovom.
Isto tako, JBL nature je puno bijelija nego sto je to aquastar koja ima vise K.
Uglavnom, na kraju prevlada osobni dojam i zato je najbolje isprobati cim vise toga pa si onda pametniji.
ovo je fotka sa 24W juwel colour u juwelovom 54l

kad sam zamijenio staklo sa drugim od 72l onda sam stavio aquastar jos ali sad je unutra manado

obje fotke su slikane istim mobom, mozda bi aparat to bolje docarao ali tako je kako je. Da je to rozo vidljivo ne bi ih stavljao.

Offline DDLZagreb

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Prosinac 29, 2014, 16:14:39 poslijepodne »
Interesantno... :rolleyes:

a koliko i kojih lampi imaš u kombinaciji,jer ja sam na svom LIDU sve kombinacije isprobao osim COLOR i TROPIC,i da bi mi bila boja vode kao kod tebe jedino što i JBL preporučuje je NATUR i TROPIC ja više koristim JBL ali i JUWEL je ista priča Day light + Natur

Inače JBL preporuča za
samo jednu lampu-JBL NATUR 9000K
dvije lampe JBL Natur+Tropic
tri lampe JBL 2*NATUR + 1* TROPIC
četri lampe JBL 2*natur+1*tropic i četvrtu COLOR

ako su tri lampe i idemo na jednu tropic onda je to opcija za CO2  -?

e sad ja sam uspoređivao JBL COLOR i JUWEL COLOR i na oko je JBL podosta ROZIJA ....
Goran Mizerak
Prodajni savjetnik

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #35 u: Prosinac 29, 2014, 16:40:44 poslijepodne »
ma sve ja to znam i zato kazem da je to u praksi malo drugacije. Trosio sam hagen, sylvaniu, philips, juwel, JBL, arcadiu, vawe.....
Juwel color je nesto drugacije od svih ostalih, nema roza efekta ali svejedno ostaje to da naglasava boje riba.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #36 u: Prosinac 30, 2014, 10:47:11 prijepodne »

Ako stavite
JBL
-jbl color nema K (to je lampa koja ima "nabrijani) spektar ŽUTO-LJUBIČASTO-ZELENO I CRVENO(KLOROFIL POLUDI KOD BILJA)
NATUR+TROPIC= cristalnoa boja vode sa naglašenom ZELENOM bojom bilja (mogli bi čak reći cristalno- zeleni efekt) ali ne vode,
NATUR+COLOR=boja vode vuće na rozi ton-koristi se samo kod brzorastućeg bilja ili bilja koje gnojimo sa CO2
COLOR+TROPIC- e to nisam probao  :) :D     no bez jedne NATUR bi to bilo totalno neprirodno :roll: i ne znam koja bi bi

Ista je priča kod JUWELA

dakle kao i kod JBL ćete dobiti isti ton boje vode ovisno koje lampe komparirate

Kod mene je trenutno ovako postavljena rasvijeta:

Gledjuci od otraga/pozadine prema naprijed:
T8 konzola: JBL natur i JBL tropic
T5 konzola: Syl. Grolux i Syl. Aquastar.

Trenutno su mi podivljale alge (zelena koncasta i na par listova anubiusa ona mrcina svijetlo zelena) al se stanje popravlja nakon uvedenih algojeda i gasenja svijetla jer se akvarij jos ciklira posto je rađena generalka a fali mi brzorastuceg bilja.

Zagreb/Dubrava

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #37 u: Prosinac 30, 2014, 11:30:59 prijepodne »

Ako stavite
JBL

Ista je priča kod JUWELA

Trenutno su mi podivljale alge (zelena koncasta i na par listova anubiusa ona mrcina svijetlo zelena) al se stanje popravlja nakon uvedenih algojeda i gasenja svijetla jer se akvarij jos ciklira posto je rađena generalka a fali mi brzorastuceg bilja.
Dakle uvijek treba tražiti ravnotežu,možda dok se ne isciklira,ugasi jednu konzolu...tako bi ja i dok ne unesem adekvatan broj brzo rastućeg,

kao i uvijek ako nema bilja da iskoristi svjetlo i hranu alge su uvijek spremne ;)

ps.
ja oduvijek stavljam bijele lampe naprijed AKO SU DVIJE...,a žutu od straga...zašto?

Pa logika aquascape skoro uvijek otraga ide prema gore glumi obalu,jer jedino tako možemo promatrati očima -znači iz sredine rijeke ili jezera prema obali :)
Tada da bi naglasili dubinu vode i za neke biljke osigurali jaći prodor svjetla to ja radim sa 9000 K
a otraga za biljke koje su u "plićaku" ide 4000 K za bolju fotosintezu, ja ne koristim CO2 uvijek idem ka što "prirodnijem" ipak CO2 uvijek ima u opticaju,a pogotovo zimi :D :D

i tada je voda kristalno zelena,da je 4000 k naprijed e tada bi vidjeli blago žuti ton
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #38 u: Prosinac 30, 2014, 13:12:40 poslijepodne »

Ako stavite
JBL

Ista je priča kod JUWELA

Dakle uvijek treba tražiti ravnotežu,možda dok se ne isciklira,ugasi jednu konzolu...tako bi ja i dok ne unesem adekvatan broj brzo rastućeg,

kao i uvijek ako nema bilja da iskoristi svjetlo i hranu alge su uvijek spremne ;)

ps.
ja oduvijek stavljam bijele lampe naprijed AKO SU DVIJE...,a žutu od straga...zašto?

Pa logika aquascape skoro uvijek otraga ide prema gore glumi obalu,jer jedino tako možemo promatrati očima -znači iz sredine rijeke ili jezera prema obali :)
Tada da bi naglasili dubinu vode i za neke biljke osigurali jaći prodor svjetla to ja radim sa 9000 K
a otraga za biljke koje su u "plićaku" ide 4000 K za bolju fotosintezu, ja ne koristim CO2 uvijek idem ka što "prirodnijem" ipak CO2 uvijek ima u opticaju,a pogotovo zimi :D :D

i tada je voda kristalno zelena,da je 4000 k naprijed e tada bi vidjeli blago žuti ton

Zato je i stavljena T8 konzola otraga jer ipak lampe imaju manje W ;)
.... sad dok se bilje ne razraste palim lampe tek oko 18 sati i to uz redukciju T8 konzole uz napomenu da pratim kako se bilje ponasa..... sve ce doc na svoje cim se zaciklira sve jer ipak je to 400L i sve je generalno vađeno i stavljeno novo - a za 10 ak dana stizu i ostali stanovnici (sijamci su vec unutra) tj tek kada se moja losija polovica :D i ja dogovorimo oko izbora riba :roll:.
Sve neka ide svojim tokom a kad dođe do onog sto zelim onda slijede i slikice :-[
Zagreb/Dubrava

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #39 u: Siječanj 06, 2015, 13:16:26 poslijepodne »
..ljudi su naveli da nakon otvaranja nisu nikako mogli popraviti (zabrtviti) sistem.
Na mom RIu 180 je također netko mjenjao prije mene, jer vidim da je ljepljeno i svejedno je crklo
točno se vidi kad se svjetlo upali da počne dimiti na mjestu gdje su žice...

razmisli i o izradi custom led rasvjete...

ako se smijem ubaciti nepozvan ... :)

ako ti se dimi na mjestu gdje su žice, to znači samo jednu stvar, a to je da ti je kvadratura žice na mjestu spoja premala ... za to opet ima nekoliko razloga... ili imaš licnastu žicu (a treba biti žica sa punim presjekom) pa je samo nekoliko licni ustvari u kontaktu sa spojem ... ili ti je zaista premala kvadratura žice ... ili nije uopće dobro utaknuto, već samo stoji naslonjeno ...

kod velike većine prigušnica nema više vijčanog spoja kao što je to nekad bilo, već je riječ o plug sistemu koji treba znati koristiti ..  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #40 u: Siječanj 27, 2015, 11:00:20 prijepodne »
Interesantno... :rolleyes:

gle......

gore juwel, dolje aquastar. OK, lampe vise nisu nove ali juwel nikad nije imao taj rozi efekt a lampa je sad vec nekih 2 i pol godine stara. Aquastar ima nesto preko godinu dana.