..nisi spomenuo koliko ćeš riba imati u ribnjaku ili jesi!?
. dali ćeš imati bilja u nutra te koji ti je položaj ribnjaka sjena, polusjena ili pak na suncu od jutra do mraka...!? … sve su to neke od stvari koje moraš uzeti u obzir...
.. a filter je vječita tema!... i sam sam nekad muku mučio i išao na pokušaje i pogreške i na posljetku uvijek dolazio na zakjučke i odgovore koje sam svijesno zanemarivao jer sam bio uvjeren da će moje "polovično" riješenje biti bolje! ...
... moje mišljenje o filterima iz raznih centara je da sve to možeš napraviti sam pa i puno efikasnije, možda ne tako ljepo no funkcionalno u svakom slučaju... a medija za filtere ima za kupiti...
..o nekim izračunima sam pisao pred jedno 4 godine na jedno drugom forumu pa ću ti copy/paste i još ponešto dodati...
Ovako neka osnovna pravila:
1.PITANJE: Koliko puta u 24 h treba profiltrirati ribnjak ?
ODGOVOR: 8-12 puta, odnosno jednom u 2-3 sata
2.PITANJE: Koliko se voda treba zadržati u protoku kroz filter?
ODGOVOR: 10-15 min, što više to bolje.
3.PITANJE: Koliko velik filter trebam?
ODGOVOR: 6-10% od volumena ribnjaka
...a eto i formule po kojoj ćete odrediti pravilne omjer zapremine vode ribnjaka, filtera i protoka pumpe
Zadržavanje vode u filteru (min)= (Volumen filtera (L) / protok pumpe (L)) X60 min
Ako imamo jezero od 10 000L filter od 600 L i pumpu protoka od 3500L
..to znači da će jezero biti prepumpano za 2.86 puta na sat, što će reći da zadovoljavamo zahtjev prvog pitanja. No kod pumpe treba uzeti u obzir da je njena nazivna snaga protoka mjerena na "nuli", što će reći bez opterećenja vodenog stupca na lopatice pumpe!... znači kod izračuna treba u obzir uzeti vrijednost protoka koju pumpa isporučuje u sam filter... svaki ozbiljniji proizvođač će navesti te vrijednosti na grafu gdje se prilikom kupovine može isčitati krajnja vrijednost... ako prije filtera imamo i UV lampu moramo odbiti i pad protoka kroz nju!
Dalje volumen filtera od 600 litara podjelimo s efektivnim protokom pumpe 3500 od litara i pomnožimo s 60 minuta i dobijemo nešto preko 10 minuta zadržavanja vode kroz filter čime smo zadovoljili i zahtjev drugog pitanja. Kako je bolje da se voda zadrži što duže u filteru, očito je da ako smanjimo protok pumpe dobijemo duže vrijeme zadržavanja, no samim time smanjujemo broj prepumpavanja ribnjaka. Jedino rješenje je povećanje zapremine filtera.
Sada se pitate čemu zadržavanje vode u filteru," kaj voda prošiba kroz nj i rješena stvar",e pa nije baš tak ...
Da bi se amonijak, koji nastaje od hrane kojom hranimo naše ribeke, razgradio na nitrate i nitrite, treba doć u dodir s dušičnim bakterijama a to se nemože dogoditi supersonično veće je potrebno neko vrijeme a to je ono vrijeme zadržavanja .
Ako niste znali iz 1Kg hrane za ribe nastaje oko 37g amonijaka koji je za ribeke
smrtonosan. jer nije samo što bi rekli engleži solid waste ili ti po naški drek , ono
kaj ribe izbace iz sebe one uriniraju konstantnom izmjenom i filtracijom vode kroz škrge.
Tak da filtriranje vode mora zadovoljiti gore navedene parametre, kako ribeki nebi disali vlastiti izmet (evo bio sam fin).
Još nekaj, kaj se tiče čišćenja filtera, što sam već negdje spomenuo, čistite filtere barem jednom mjesečno u ljetnim mjesecima. Da,da mjesečno. Zašto?... e
pa zato jer ribe hranimo pojačano u ljeti. Koliko im hrane ubacimo?... par kila i više?... manje hrane = manje čišćenja = manji rast riba...
Sva ta hrana negdje završi, ponajprije u filteru i na dnu u obliku kakice(opet fin), ako taj otpad ne vidimo ne znači da ga nema. Iako je amonijak razgrađen ostaju nam drugi spojevi koji nastaju prilikom raspadanja i truljenja. Oni su isto tako opasni jer se otapaju u vodi i truju ribe poooolaaaakooo!!!
Eto nadam se da sam vam barem malo pomogao.