Lipanj 22, 2025, 07:15:18 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera  (Posjeta: 35934 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline inkejevica

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • ufo 880
Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera
« u: Studeni 23, 2014, 07:04:06 prijepodne »
Evo da se I ja priklučim ovoj temi, naime u rano prolječe kreće izgradnja vrtnog jezerca. Nikaj velikoga 3,5*2,5 m dubine max 1,3 m ,pa sam u fazi skupljanja ideja I iskustava I materijala.
oko izgradnje jezerca ima dosta materijala I objašnjenja ,ali oko izgranje bio filtera je šuma podataka I iskustava.
Obzirom da sam akvarista imam jednu viziju filtera pa bih trebao vase mišljenje.
Bačva 60 litara sa hermetičkim poklopcem.
Bila bi odmah pokraj jezerca zbog smanjenja crijeva za dovod I odvod vode a time I same snage pumpe.
Ukopao bih je u zemlju sa mogučnošču vađenja I ispod bi bila drenaža. Ulaz vode iz jezerca bi složio tako da bi na foliju montirao priključa za cijev I ulaz ide na poklopac bačve ( put bi bio max 1m).
Dalje se vidi na slici.

1. Kaj vi mislite dali bi to štimalo?
2. Pozicija pumpe ?
3. promjeri ulazne cijevi?
4. Filter materijali?
5, Koji sigurnosni mehanizam preporučate?
Najviše me zbunjuje pumpa, zašto u večini nacrta je pumpa van filtera? Ako gledamo akvarijske kanister filtere svi imaju pumpu gore u poklopcu I na izlazu vode iz filtera. Obzirom da je bačva ukopana voda bi vrlo lako utjecala u filter.
Na dnu bi bio ventil za ispiranje taloga za potrebe čišćenja.
« Zadnja izmjena: Studeni 23, 2014, 07:08:46 prijepodne od inkejevica »
"nema glupih pitanja - samo glupih odgovora"

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera
« Odgovori #1 u: Studeni 23, 2014, 10:22:27 prijepodne »

Najviše me zbunjuje pumpa, zašto u večini nacrta je pumpa van filtera? Ako gledamo akvarijske kanister filtere svi imaju pumpu gore u poklopcu I na izlazu vode iz filtera.

Zato sto su to dry pumpe odvojenih tijela koje se puno koriste na ribnjacima, u akvaristici bas i ne. Vjerujem da se koriste uglavnom u gravitacijskim sustavima.
Sve skupa mi se ne cini kao filtracija za 11m3, na akvariju od 400L  imam pumpu od nazivnih 2000lph, ovih tvojih 3000lph nije nista za taj volumen.
« Zadnja izmjena: Studeni 23, 2014, 10:35:09 prijepodne od majstor76 »

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Studeni 23, 2014, 10:59:29 prijepodne »
Filter bi trebao funkcionirati ako je 100% zadihtan i nema dotok zraka , jedino bi trebao dodati sigurnosni prolaz za vodu kad ti se filter materijal zaštopa da ti se pumpa ne muči . Što se tiče kapaciteta za 11000 L ribnjaka sa ribama mislim da bude preslab ali treba probati . Jedino probaj ukomponirati UV lampu (18W) .

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2014, 11:29:20 prijepodne »
Znaci na poklopac ili mozda neki sigurnosni ventil. imas kakvu ideju za sigurnjak.
pumpa je potopna na svim ovakvim sustavima kaj sam gledal.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2014, 15:30:30 poslijepodne »
Nisam mislio na sigurnosni ventil nego na nesmetani prolaz vode od dna filtera do pumpe (obična šuplja cijev) kada ti se filter zaštopa . Zato takvi sistemi imaju pumpu u ribnjaku koja gura vodu u filter , u tvom slučaju pumpa vuče vodu iz ribnjaka kroz filter i prilikom začepljenja filtera pumpa bi mogla biti u problemu , možda čak ostati i na suhom .

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #5 u: Studeni 23, 2014, 15:36:15 poslijepodne »
ako stavim šuplju cijev voda će stalno teči kroz nju jer je tu najmanje otpora.Kaj misliš  koja varijanta daje veći protok vode .,ako  pumpa vuče vodu ili ako gura vodu kroz filter?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2014, 17:49:39 poslijepodne »
Evo ti link od jedne firme koja ima vrhunske proizvode za filtraciju ribnjaka pa malo prouči njihove patente , biti će ti puno jasnije .

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2014, 17:52:05 poslijepodne »
ok hvala. a link.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 23, 2014, 19:05:55 poslijepodne »
Kao što kaže jedna narodna "tko nema u glavi ima u nogama"   :-[
http://www.oase-livingwater.com/en_EN/water-garden/products/filters.html

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Studeni 23, 2014, 19:28:16 poslijepodne »

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #10 u: Studeni 23, 2014, 19:49:54 poslijepodne »
kingo hvala shema skoro ista kao i moja.
treba mi oko 183 m2 filter materijala?
wtf...
moram razmisliti o duplo vecoj bacvi oko 120l.
ili smanjiti apetite?
moram pogledati i max-max link.

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #11 u: Studeni 23, 2014, 19:51:48 poslijepodne »
E jos jedno pitanjce kaj je sa rijecnim skoljkama oni su isto prirodni filteri?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 23, 2014, 20:11:08 poslijepodne »
za skoljke ne znam

no plasticna bacva ti je tak i tak najmanja stavka u cijeloj prici. Sto veca tim bolje jedino kaj vecu treba i napuniti sa vise materijala koji opet kosta. No 60l bruto volumena mi se cini puno premalo. Pa karnisteri za 500-600 litara akvarije imaju po 15l bruto volumen. OK, realno, oni su taman za 300l akvarij. Ali ti imas oko 10000l sto je onak, 30x vise. Ne znaci da ti treba 30x veci filter jer jezerce i akvarij ipak nije isto ali 60l mi se cini premalo.

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #13 u: Studeni 23, 2014, 20:37:33 poslijepodne »
Ok a ka je sa ovim gotovim Filterima po centrima oni su isto malog kapaciteta a trebali i biti dostatni za tisuce litara. Nvodno.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 23, 2014, 20:46:13 poslijepodne »
Navodno.......... o tome se radi i kod filtera. Nisam bas u jezercima, ali cinjenica je da od viska materijala nema stete. Jedino kaj mislim da za protok vrijedi malo drugacije pravilo.
Imas tu na forumu dosta zanimljivih jezerca pa prosvrljaj malo. Netko je radio filter tako da voda ide kroz neko korito sa biljem, kamenje i kaj ja znam cime sve. Svasta sam vidio a nije da bas planiram raditi to.

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #15 u: Studeni 23, 2014, 21:29:57 poslijepodne »
DA budem jos pogledao ali nema mi druge nego napraviti filter i testirati ga.
Samo sam htio izbjeci sustav pokusaja i pogresaka.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #16 u: Studeni 23, 2014, 21:57:37 poslijepodne »
Samo ces bezveze utrositi vrijeme i trud na izradu premalog filtera, preko zime prouci jos materiju, recimo ovo je meni pomoglo

http://www.lagunakoi.com/Filtration-Designs-c-9.html

http://www.koiphen.com/forums/forumdisplay.php?66-Pond-Construction-and-Filtration

Za ovo sto ti hoces , ja ne bi isao ispod 16m3 brutto protoka (ja cu imati toliko na 5m3 ribnjaku)

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #17 u: Studeni 24, 2014, 08:50:26 prijepodne »
..nisi spomenuo koliko ćeš riba imati u ribnjaku ili jesi!?
. dali ćeš imati bilja u nutra te koji ti je položaj ribnjaka sjena, polusjena ili pak na suncu od jutra do mraka...!? … sve su to neke od stvari koje moraš uzeti u obzir...
.. a filter je vječita tema!... i sam sam nekad muku mučio i išao na pokušaje i pogreške i na posljetku uvijek dolazio na zakjučke i odgovore koje sam svijesno zanemarivao jer sam bio uvjeren da će moje "polovično" riješenje biti bolje! ...
... moje mišljenje o filterima iz raznih centara je da sve to možeš napraviti sam pa i puno efikasnije, možda ne tako ljepo no funkcionalno u svakom slučaju... a medija za filtere ima za kupiti...
 ..o nekim izračunima sam pisao pred jedno 4 godine na jedno drugom forumu pa ću ti copy/paste i još ponešto dodati...

Ovako neka osnovna pravila:
1.PITANJE: Koliko puta u 24 h treba profiltrirati ribnjak ?
ODGOVOR: 8-12 puta, odnosno jednom u 2-3 sata

2.PITANJE: Koliko se voda treba zadržati u protoku kroz filter?
ODGOVOR: 10-15 min, što više to bolje.

3.PITANJE: Koliko velik filter trebam?
ODGOVOR: 6-10% od volumena ribnjaka

...a eto i formule po kojoj ćete odrediti pravilne omjer zapremine vode ribnjaka, filtera i protoka pumpe

Zadržavanje vode u filteru (min)= (Volumen filtera (L) / protok pumpe (L)) X60 min

Ako imamo jezero od 10 000L filter od 600 L i pumpu protoka od 3500L
..to znači da će jezero biti prepumpano za 2.86 puta na sat, što će reći da zadovoljavamo zahtjev prvog pitanja. No kod pumpe treba uzeti u obzir da je njena nazivna snaga protoka mjerena na "nuli", što će reći bez opterećenja vodenog stupca na lopatice pumpe!... znači kod izračuna treba u obzir uzeti vrijednost protoka  koju pumpa isporučuje u sam filter... svaki ozbiljniji proizvođač će navesti te vrijednosti na grafu gdje se prilikom kupovine može isčitati krajnja vrijednost... ako prije filtera imamo i UV lampu moramo odbiti i pad protoka kroz nju!
Dalje volumen filtera od 600 litara podjelimo s efektivnim protokom pumpe 3500 od litara i pomnožimo s 60 minuta i dobijemo nešto preko 10 minuta zadržavanja vode kroz filter čime smo zadovoljili i zahtjev drugog pitanja. Kako je bolje da se voda zadrži što duže u filteru, očito je da ako smanjimo protok pumpe dobijemo duže vrijeme zadržavanja, no samim time smanjujemo broj prepumpavanja ribnjaka. Jedino rješenje je povećanje zapremine filtera.
Sada se pitate čemu zadržavanje vode u filteru," kaj voda prošiba kroz nj i rješena stvar",e pa nije baš tak ...
Da bi se amonijak, koji nastaje od hrane kojom hranimo naše ribeke, razgradio na nitrate i nitrite, treba doć u dodir s dušičnim bakterijama a to se nemože dogoditi supersonično veće je potrebno neko vrijeme a to je ono vrijeme zadržavanja .
Ako niste znali iz 1Kg hrane za ribe nastaje oko 37g amonijaka koji je za ribeke
smrtonosan. jer nije samo što bi rekli engleži solid waste ili ti po naški drek , ono
kaj ribe izbace iz sebe one uriniraju konstantnom izmjenom i filtracijom vode kroz škrge.
Tak da filtriranje vode mora zadovoljiti gore navedene parametre, kako ribeki nebi disali vlastiti izmet (evo bio sam fin).
Još nekaj, kaj se tiče čišćenja filtera, što sam već negdje spomenuo, čistite filtere barem jednom mjesečno u ljetnim mjesecima. Da,da mjesečno. Zašto?... e
pa zato jer ribe hranimo pojačano u ljeti. Koliko im hrane ubacimo?... par kila i više?... manje hrane = manje čišćenja = manji rast riba...
Sva ta hrana negdje završi, ponajprije u filteru i na dnu u obliku kakice(opet fin), ako taj otpad ne vidimo ne znači da ga nema. Iako je amonijak razgrađen ostaju nam drugi spojevi koji nastaju prilikom raspadanja i truljenja. Oni su isto tako opasni jer se otapaju u vodi i truju ribe poooolaaaakooo!!!
Eto nadam se da sam vam barem malo pomogao.

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #18 u: Studeni 24, 2014, 20:09:51 poslijepodne »
Prije svega danas cijeli dan ludnica na poslu pa nisam stigao prije procitati post.
Uglavnom hvala mrljo na detalnjom izlaganju vidim da se kuzis nekog vraga u ovo.
Jezerce bude imalo svoje stanovnike dok bude sve spremno i to dva- tri koica nikaj vise. Bilja bude dosta a i razmisljam o nekoliko skoljaka. Pozicija ideal oko 6 sati sunca zaklon od sjevera.
Budem malo proucio ove formule pa cu mozda malo izmjeniti dimenzije jezerca ako ne odlucim povecati filter.
Kao sto kazes dimenzioniranje filtera je zaj. stvar. ako bi stavio 600 l filter izgubio bi na protoku drasticno i to sigurno 2/3 deklarirane snage a to nebu dobro.

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #19 u: Studeni 24, 2014, 20:11:34 poslijepodne »
Mrljo jos jedno pitanje pumpa u jezercu prije filtera ili na izlazu iz filtera?

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 25, 2014, 08:19:51 prijepodne »
,…Kao sto kazes dimenzioniranje filtera je zaj. stvar. ako bi stavio 600 l filter izgubio bi na protoku drasticno i to sigurno 2/3 deklarirane snage a to nebu dobro.

… bojim se da te nisam najbolje shvatio što želiš reći, … znači imamo li filter 600 L ili 60 uz istu pumpu imat ćemo isti protok kroz njega,.. koliko vode unutra toliko van... u ovom slučaju ti se jedino mijenja putovanje (boravak) vode u filteru od ulaza do izlaza! .. pumpa tu ne gubi ništa osim one razlike od točke usisa do točke izlaza zbog vodenog stupca koji tlači elise pumpe... tu dakako mislim na sistem da je ulaz vode u filter nesmetan, znači da cijev dotoka vode nije uronjena do dna filtera.
… što se tiče pumpe i njenog smještaja, taj tehnički dio moraš riješiti pri samoj konstrukciji... ukoliko želiš pumpu u filteru tada moraš predvidjeti sve za sifonski način dopreme vode u filter po zakonu spojenih posuda... kod tog sistema treba dobro proračunati instalacije a kao i svaki sistem ima svojih mana i prednosti... pa tako npr. u sifonskom sistemu možeš bolje iskoristiti protočnost pumpe jer može imati manje opterećenje... ali ukoliko dođe do zaštopavanja medija pumpa može ostati na suhom iako se to riješava pomoću plovak sklopke....
..u svakom slučaju, sistem s potopljenom pumpom u ribnjaku je nešto jeftinija opcija...

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #21 u: Studeni 25, 2014, 08:58:31 prijepodne »
Da na to sam i mislio veci filter veca visinska razlika zbog cijevi u filteru koja ide do dna. A daj mi reci solucija bez cijevi u filteru ,ulaz sa doljnje strane prolaz kroz filter materijal i izlaz kroz pumpu u poklopcu. Ima li ta opcija koju prednost i dali je filter sa onom cijevi samo tako dizajniran zbog prakticnosti ili jer ima to nekakvu svrhu.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 25, 2014, 13:10:08 poslijepodne »
...jesi li tazmišljao da filter ukopaš djelomično u zemlju!?
..što se tiče dovoda vode u filter odozdo, tim načinom radiš na neki način tlačni filter nisam nikada radio s takvim filterom no znam da mora biti jako dobro izveden.. čepljenjem filtracijskog materijala stvaraš otpor pumpi u jezeru a time još više smanjuješ protok... sam potisak koji pumpa stvara na vodu u filteru, čepljenjem filtracionog materijala isto tako ima tendenciju guranja spužvi, granula, čega već, prema vrhu posude... i za to postoji riješenje princip mi je poznat, no kao što rekoh, kako s tim sistemom nisam radio ne želim iznosoti teoriju bez prakse u "Uradi sam" izvedbi...

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #23 u: Studeni 25, 2014, 13:19:47 poslijepodne »
Mislim ju ukopati u zemlju i to cim vise. nema mi druge nego probati to odraditi jer u ovim kucnim verzijama nikad neznas kako moze ispasti. uglavnom kroz sistem pokusaja i pogreski.hvala na odgovorima budem malo se bacio na proracune prvo.

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #24 u: Studeni 25, 2014, 15:58:19 poslijepodne »
Ispadam blentava ali za mene je špansko selo ti vasi izracuni.  :(
Ovo mi je prva god.da imam jezerce, u pocetku nisam imala nikakvu filtraciju a onda sam kupila pumpu+filter u kompletu i mogu reci da sam zadovoljnja sa bistrinom vode i parametrima iste. Posto sam povecala broj ribica i to znatno u jezercetu na proljece planiram uzimati jos jednu pumpu a filter cu praviti ovaj put sama i to od kante za smece od 120l.
Muka mi je i sloziti filter a ne jos da razmisljam koliko vode prolazi kroz njega i koliko se zadrzava,ha ha
Mislim sve je to pohvalno ali ajme komplicirano..