Lipanj 22, 2025, 14:05:14 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Koići...gdje ih nabaviti  (Posjeta: 24426 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline royalblue

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
Koići...gdje ih nabaviti
« u: Studeni 02, 2014, 18:24:46 poslijepodne »
Iskreno, ne sjećam se kad smo zadnji put kupovali ribe ali s obzirom da na proljeće planiram malo proširiti jezero želja mi je nabaviti nešto novo  :) .Redovno obilazim pet shopove i slične trgovine ali do sada nisam vidjela nešto konkretnije što bi htjela imati...pri tome mislim na nešto u tipu showa, kohaku ili sanke. Kao i većina ljubitelja koja je krenula davno sa svojim prvim koićima, tako smo i mi kupovali ono što je tada bilo dostupno...s godinama apetiti i želje se mjenjaju pa bi tako i ja htjela nešto novo. Da li je tako nešto moguće pronaći kod nas ili je ipak potrebno potegnuti malo dalje -?

...usput da vas upoznam i sa svojim jezerom i bandom u njemu  :P

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Koići...gdje ih nabaviti
« Odgovori #1 u: Studeni 02, 2014, 19:00:39 poslijepodne »
Mislim da je koie najbolje nabaviti razmjenom.

1. Ne kosta nista
2. Promjenis malo krv u ribnjaku
3. Upoznas ljude koji se bave istim hobijem , to uvijek dobro dodje

Ustvari, mislim da bi se svake godine jedan % jata trebao mijenjati, tako da se ne desi da za 10 godina u hr imas samo vrlo lose koie, koji se mrijeste izmedju sebe opet i opet.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #2 u: Studeni 02, 2014, 20:55:39 poslijepodne »
U Kutini, a ako nema kod nas onda cemo te uputiti dalje.

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 02, 2014, 22:00:18 poslijepodne »
super...hvala!!! kad dođe vrijeme onda ću ponovo potegnut ovo pitanje pa da vidim gdje možemo pronaći malce koje bi htjela...baš se veselim proljeću  :up: :) :)

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #4 u: Studeni 05, 2014, 20:04:49 poslijepodne »
I ja svake godine zeljno iscekujem iduce proljece ... zato sto tada vidim "najveci" napredak u razvoju riba.
Kazem "najveci" zato sto je preko zime duzi period da ih ne vidim za razliku od ostalih godisnjih doba kada ih vidim svaki dan pa i ne primjetim rast.

Pohvale na izgledu jezerca i na stanarima.  :klap:
Daj nam malo vise podataka, koliko je veliko jezerce, koliko stanara i koliko su stari, filtracija ... :)

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #5 u: Studeni 05, 2014, 20:23:51 poslijepodne »
Mislim da je koie najbolje nabaviti razmjenom.

1. Ne kosta nista
2. Promjenis malo krv u ribnjaku
3. Upoznas ljude koji se bave istim hobijem , to uvijek dobro dodje

Ustvari, mislim da bi se svake godine jedan % jata trebao mijenjati, tako da se ne desi da za 10 godina u hr imas samo vrlo lose koie, koji se mrijeste izmedju sebe opet i opet.

U HR vec sad imas samo vrlo lose Koie koji se mrijeste izmedju sebe u nekontroliranim uvijetima. Ne vjerujem da je jos netko napravio jezerce u kojem ne moze doci do mrijesta, tocnije do razvoja mladji. Tako da i mjenjanjem ribe izmedju vlasnika neces nista postici.
A i zbog vrlo malo znanja o Koiima nitko nije radio kontrolirani mrijest a pogotovo selekciju mladji.

Stvari pomalo idu na bolje i dolazi se do kvalitetnije ribe iz Japana ali treba vremena, znanja i volje da  ( novac necemo spominjati) se pocne sa proizvodnjom kvalitetnog Koia iz domaceg uzgoja.
Najvece pitanje je dali u Hr ima dovoljan broj ljudi koji su spremni i platiti kvalitetnu ribu. Ta riba ne moze biti po 20 kn kao i ona koju dobijes metodom "pustil sam ribe u jezero pa nek se mrijeste". Ovdje je potrebno odvojiti vise vremena da se stvore pravi uvijeti za mrijest, da ta riba bude zdrava, da se napravi neeekoliko selekcija itd. itd. ... i na kraju odvojiti vecu svotu novaca za kupovinu kvalitetnih roditelja.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Studeni 05, 2014, 20:27:29 poslijepodne »
Ne znam za nikoga u Hrvatskoj tko bi imao malo kvalitetnije koiće , ali sam naletio na uzgajivača iz Slovenije Aquareja (ima ga i u rubrici oglasi) koji ima dosta dobre varijacije koića . Zanima me dali je netko naručivao (šalje poštom) ribe od njega i kakva su iskustva

Offline chungaaa

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #7 u: Studeni 05, 2014, 20:32:09 poslijepodne »
Mi smo uzimali ribe od njega i prezadovoljni smo.  Ja za akvarij, a muž za ribnjak. :D
Ali smo na pol sata vožnje do njega, tako da ne znam kako je sa slanjem poštom. Makar sam i za slanje poštom kod njega čula samo dobre komentare.

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 05, 2014, 20:51:29 poslijepodne »
Cim se vratim sa puta stavit cu malo vise podataka o jezeru. Za aquareju nisam cula ali sam pronasla u slo zlata ribica koji isto drzi ribe ali nemam vise informacija. S obzirom da zbog posla cesto idem u dezelu nebi mi bio problem i otici tamo

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Studeni 06, 2014, 08:49:12 prijepodne »
Ja sam radio kontrolirani mrijest u tri jezera. Izdvajao sam matične ribe pazeći da ne budu u krvnom srodstvu. Radio 2-3 selekcije mlađi tokom godine, ali sve to nije dalo neke rezultate. Bilo je i prilično, na izgled lijepih koića.
Problem je kao što Tomislav kaže u genetskom potencijalu matičnih riba. Po izgledu bi se reklo da su to dobri koii. No u sebi ne nose potrebne kvalitetne gene.
Zbog toga sam i odlučio riješiti se svih koia i pokušati nabaviti kvalitetnije ribe.
Sljedeći problem u cijeloj toj priči je plasman tj. prodaja mladih koića. Većini ljudi je bitno da im nešto pliva u jezeru bez obzira na kvalitetu riba.
Ako uspijem i nabaviti dobre ribe, nisam siguran da ću se ponovo krenuti s uzgojem mlađi. Dosta sve to košta, a teško je prodati dovoljno ribica da bi se barem pokrili troškovi, a i što napraviti s onim koiima koji ne budu prodani.

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #10 u: Studeni 06, 2014, 13:05:05 poslijepodne »
Istina, ljudi kod nas gledaju na cjenu a ne kvalitetu (eventualno po nekoj boji) tako da se kod nas ne isplati ulagati puno u koice. Ja ih u mojoj okolici znam barem 2-3 kojima se ne kontrolirano mrijeste u ribnjaku. Nahvataju male prije nego dodjes i to je to. Kod ovog jednog sto sam bila nisu mi ni licili na koice. Ok, su bile boje moglo se jos izabrati ali oblik tjela, peraje pa to nista sa nicim. Sistem hvatanja mu je bacanje mreze pa sta izvuce.
Uglavnom, ostala sam sokirana a frajer mi kaze da prodaje po cjeloj Hr?!
Mislim ako mu to netko kupuje onda ja mogu i pastata prodat pod koia.  :roll:

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 06, 2014, 18:45:15 poslijepodne »
Bar vi slavonci znate radit dobar fiš   ;)

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 08, 2014, 00:50:07 prijepodne »
Evo da uhvatim malo vremena i stavim koji detalj više o jezeru. Jezero je cca 4000 l, dubine od 0,8 do 1 m.  11 koića veličine 40-70cm  i 10 zlatnih ribica. Jedna najveća ženka je sad 13 godina i ona je najstarija a ostali su nešto mlađi od nje i naravno manji a i zlatne ribice su  isto starija ekipa.  Dok su bili mali jezero je izgledalo jako veliko ali sada kad je ekipa porasla nastala je prava gužva tako da ne preostaje ništa drugo nego u proljeće malo produbiti i malo proširiti -? . Nažalost ne previše jer bi morali rušiti postojeće drveće i nekakve kablove premještati a to baš i ne bi htjela tako da ćemo iskoristiti koliko se bude moglo. A i sve se nekako nadam da te zlatne neće živjeti kao kornjače sto godina pa da će nakon njih ostati malo više mjesta barem za još jednog koića. Iz slika se može vidjeti da baš i nema previše bilja ali uz ovakve prasce koji potrgaju sve živo baš i nema šanse da išta opstane.  Dok su bili manji bilo je lopoča svih boja ali s vremenom su sve uništili. Ove godine sam za probu posadila jedan manji gomoljčić lopoča u posudu i pokrila ju mrežom tako da je kroz rupe mogao puštati listove a da ribe pri tome ipak ne mogu do gomolja….s obzirom da je to koliko toliko funkcioniralo u proljeće nabavljam nove sadnice i idem s tom varijantom.
Što se tiče filtera u početku smo imali nekakav kupovni ali s vremenom je zamijenjen domaćom radinosti. S obzirom da sam htjela da mi filter bude ujedno i vodopad nakon dosta eksperimentiranja završila sam sa plastičnom kutijom koja je ispunjena bio filterom ( iskorištene plastične narezane cijevi iz kupovnog filtera), vreća krupnijeg kamenja ( ne znam točno koja vrsta, iskorišten iz prvog filtera), vreća krupnog zeolita, tri biom spužve različite gustoće, debljine 5 cm i  filter za nape za uklanjanje najsitnijih čestica.  Na filter su spojene dvije pumpe po 2500l/h svaka  od kojih je jedna spojena na uv lampu prije filtera. Prvi put kad sam radila ovakav filter koristila sam samo  jednu pumpu koja je odozgora spojena na filter i voda je preko cijevi ulazila na dno kutije i dizala se prema gore. Sad kad sam spajala dvije pumpe previše sam razmišljala o tome da jednim dijelom ukopam i sakrijem kutiju da mi se ne vidi i da se uklopi u vrt pa sam napravila grešku i spojila pumpe na filter pri dnu kutije i tek kasnije skužila da mi se voda vraća kada ugasim pumpe radi čišćenja. S obzirom da svaki put kada čistim filter čistim i pumpe nije tako strašno jer se pumpe prve vade van pa nema većeg povrata vode natrag u jezero…. ali sad barem znam kako ću spojiti novi filter  koji planiram napraviti u proljeće . U planu mi je jedna jača pumpa i još jedna uv lampa a i filter sam mislila nekako podijeliti na dva dijela ali to su sad samo ideje koje moram dobro razraditi.
Filter uglavnom čistim jednom tjedno. Ponekad svakih 10 dana u slučajevima kada su manje temperature…vodopad je odličan pokazatelj kada je filter pun jer mu se smanji mlaz vode koje izlazi iz kante. Po zimi naravno ništa ne diramo do proljeća a sve radi 24/7.  Tu je još i pumpa za zrak 640/h ali u planu je nabavka jedne jače jer kisika nikad dosta.  Što se tiće vode nemamo većih problema sa algama. U ljetnim mjesecima se stvori zeleni tanki sloj na bočnim stranicama ali to nikad nije tako da se dno ne vidi.  Sad kada smo imali ove velike kišurine voda se znala zamutiti ali bi se kroz par sati vrlo brzo i razbistrila.  S obzirom da oko jezera ima dosta drveća svaki dan se s mrežicom pokupi lišće koje padne i to je to. Imam i skimmer koji je bio priključen nekih mjesec dana ali nekako mi je bilo kompliciranije njega čistiti nego uzeti mrežicu u ruke tako da sad već godinu dana stoji spakiran u kutiji i čeka neku moju ideju kako ga iskoristiti.  Preko ljeta kada su najveće vrućine dodatno napravimo hladovinu iznad jezera  jer je unatoč drveću oko njega dio jezera ipak pod udarom najvećeg sunca...a i koićima dobro doše jer ono najgore sunce od podneva do četiri popodne provedu u hladovini  :P

mislila sam jezero opisati u par rečenica ali jednostavno nije išlo... kad sam počela pisati nikako stati  8) :)
« Zadnja izmjena: Studeni 08, 2014, 00:54:50 prijepodne od royalblue »

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #13 u: Studeni 08, 2014, 06:41:21 prijepodne »
Prekrasno jezerce i super si opisala.  :klap:

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #14 u: Studeni 08, 2014, 10:29:44 prijepodne »
Oko nabavke koja je veliko opcija i veliko mogučnosti, a najviše nabavka zavisi od novca kojeg namjenite za nabavku.

- mogučnost broj jedan, je kupnja doma uzgojenih kojeva, koji su dosta jeftini i ima jih i kot vas, a ima jih i zlata ribica.si kot nas. Ovo je dosta jeftina nabavka jer se može dobit koje i za 5 €, ali su jim boje tek da su, nemaju kojih izrazitih boja i nemaju karakterističkih znakova za razred kao što je kohaku,showa,...kamoli susuji,ociba,asagi.....koji malo višeg kvaliteta koje kot domačeg uzgoja možemo očekivat tek jednog na nešto 10.000 primeraka.

- mogučnost nabavke broj dva je nabava kot mene aquareja.si,a moji kojevi su u zadnjih nekoliko godina večinom od grofa Menslerja iz Avstrije jezero WALDSCHACH - jednog največih uzgajivača koi krapova u evropi, jer ima godišnje nekoliko 100.000 kojeva u ponudi.
A ipak su to kojevi uzgojeni u evropi, koji imaju več jake boje, ali se sasvim nemožeju po kvaliteti primerjat sa kojevima uzgojenim u Japanu.

- i tako dodžemo do najskupljih i najkvalitetnijih kojeva, koje možete nabavit i preko mene ali samo po naručbi, a u prolječe jih ima i japonski-koi.com - Nipič Dejan iz okoline Ptuja.
 A najbolje i najkvalitetnije koje se može nabavit kot koi leitgeb- vrhunski kvalitet, direktan uvoz iz Japana, tip ide osobno u Japan i izabere što če prodavat, a cijene su tu poprilično paprene.

No toliko o nabavki kojeva, a to če bit aktualno tek u prolječe, a do tad trebaju kojevi dobro prestat zimu.

Offline kliker

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #15 u: Studeni 08, 2014, 10:42:49 prijepodne »
Oko nabavke koja je veliko opcija i veliko mogučnosti, a najviše nabavka zavisi od novca kojeg namjenite za nabavku.

- mogučnost broj jedan, je kupnja doma uzgojenih kojeva, koji su dosta jeftini i ima jih i kot vas, a ima jih i zlata ribica.si kot nas. Ovo je dosta jeftina nabavka jer se može dobit koje i za 5 €, ali su jim boje tek da su, nemaju kojih izrazitih boja i nemaju karakterističkih znakova za razred kao što je kohaku,showa,...kamoli susuji,ociba,asagi.....koji malo višeg kvaliteta koje kot domačeg uzgoja možemo očekivat tek jednog na nešto 10.000 primeraka.

- mogučnost nabavke broj dva je nabava kot mene aquareja.si,a moji kojevi su u zadnjih nekoliko godina večinom od grofa Menslerja iz Avstrije jezero WALDSCHACH - jednog največih uzgajivača koi krapova u evropi, jer ima godišnje nekoliko 100.000 kojeva u ponudi.
A ipak su to kojevi uzgojeni u evropi, koji imaju več jake boje, ali se sasvim nemožeju po kvaliteti primerjat sa kojevima uzgojenim u Japanu.

- i tako dodžemo do najskupljih i najkvalitetnijih kojeva, koje možete nabavit i preko mene ali samo po naručbi, a u prolječe jih ima i japonski-koi.com - Nipič Dejan iz okoline Ptuja.
 A najbolje i najkvalitetnije koje se može nabavit kot koi leitgeb- vrhunski kvalitet, direktan uvoz iz Japana, tip ide osobno u Japan i izabere što če prodavat, a cijene su tu poprilično paprene.

No toliko o nabavki kojeva, a to če bit aktualno tek u prolječe, a do tad trebaju kojevi dobro prestat zimu.
Samo dobra iskustva sa narudžbama od noktopusa iako sam naručivao kozice i manje akvariske ribice, misli da nebi trebalo biti problema i sa ovime.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 08, 2014, 11:58:41 prijepodne »
Baš sam uživao čitajući tvoj kratki opis ribnjaka , prekrasno izgleda . Pošto imaš dvije pumpe kaj nije bilo logičnije napraviti dva filtera ,isti protok vode a duplo veće filtriranje ? Koliko popapaju dnevno te tvoje male ribice ?

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 08, 2014, 16:49:26 poslijepodne »

hvala na informacijama i ovim linkovima. zima je duga i imat ću dovoljno vremena da odlučim šta i kako u proljeće a i sad znam koga kontaktirati  :)

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 08, 2014, 17:08:23 poslijepodne »
vidiš, ovo s dva odvojena filtera mi nije palo na pamet. sad si mi bacio bubu u uho....možda napraviti dupli slap, jedan kraj drugoga ili na dva različita mjesta....hmm  -? -?
inaće, dvije pumpe su neplanski ispale. pumpa koju sam koristila prije ove duple kombinacije je bila na 7500l/h ali je taman prije isteka garancije počela zafrkavati.e sad, kako to kod nas biva dućan (OBI) taman pri zatvaranju, ne znaju šta će, nemaju servisa i jedino što je preostalo zmajeniti za nešto od pumpi koje su imali tada a ponuda baš i nije bila velika. ja tu pumpu neću prežaliti jer sam zaista bila jako zadovoljna s njom dok je radila ali šta je tu je :'(

što se tiće hrane ekipa obavezno jede 2-3 puta na dan a s obzirom da u kući ima i male djece ponekad im i oni bace nešto jer jednostavno ne možeš djetetu objasnit da ne može. onda da im ispuniš želju dopustiš jednu šakicu hrane i svi sretni a posebno praščići u vodi....riba ko riba stalno bi nešto žvakala i samo čekaju u zasjedi  :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #19 u: Studeni 09, 2014, 08:36:42 prijepodne »

Kontaktirao sam covjeka, negdje u 4. mjesecu pocinje prodaja, cijena ove godine je bila 14 eur za <20cm ribe, ocekuje da bi i slijedece moglo biti tu negdje. I nije tako strasno , mozda uzmem 10 komada za nekakvu pocetnu ekipu. Jedino ne znam kako se ti japanci navikavaju na nasu vodu.
A na potezu Sisak-Kutina ima nekoliko ribnjacara pa bi mogli organizirat studijsko putovanje u Ptuj :D

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 09, 2014, 12:04:57 poslijepodne »
kao školski izlet  ;) ...sendvič u torbu, pare u džep i idemo  :klap:

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #21 u: Studeni 09, 2014, 19:31:53 poslijepodne »
kao školski izlet  ;) ...sendvič u torbu, pare u džep i idemo  :klap:

A ja znam gdje usput ima odlican rostilj sto ga priprema Slovenac (citaj Bosanac).  :D

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 09, 2014, 20:23:16 poslijepodne »
 :up: :up:

Offline noktopus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #23 u: Studeni 09, 2014, 21:58:09 poslijepodne »
Majstor je kazao      cijena ove godine je bila 14 eur za <20cm ribe,

E to baš neče biti sasvim ovako, za 14€ češ dobit veličinu do najviše 12 cm , a velika ti je to razlika u veličini 12 ili 20 cm.

Ako češ pogledat na cijenik kot najozbilnijeg uvoznika  koi leitgeb- ćeš vidjet da kot njega nema manjih riba od 16 cm,iznad 16 cm je koi u drugoj godini života što je vrlo bitno, jer kot te veličine se tek vide prave boje i mogučnost ugibanja kot dvogodišnjeg je več za 50 % manja nego kot jednogodišnjeg.

cijene su ti tu negde

evropski uzgoj A klasa

5 - 12 cm       8 -12€
          12 - 20 cm    12 - 20 €
          20 - 40 cm    30 - 50 €
iznad 40 cm ima več svaki svoju cijenu

Uvoz iz Japana  koi A klasa

5 - 12 cm 12 - 20 €
               12 -20 cm 25 - 40 €
               više od 20 cm        cijene lete u nebo i izpod 150 € japanca nema, samo pogledajte si cijene kot koi-leitgeb.at možete kupitkoja i za više od 1,200€ - nije problem ako imate pare

Tu bi vah opozorio na ribe koje se uzgaju kot nas  ( i kot vas ) i prodaju pod klasifikacijom A klase, jer to nisu ni B klasa jer nemaju boja koje se smatraju za koja A klase.

Kot nas je tipičan primer uzgajivača zlataribica.si kde se prodaju koji A i A ekstra klase, a A ekstra klasa nije ni senca prave A klase.
Jeste da je cijena poprilično nizka a nije to to, boje trebaju za A klasu bit jake i jasno odvojene  jedna boja od druge -  a to za sigurno dobijete ako kupite japance.

A moglo bi se po našome kazat -  "da svake oči imaju svog malara" što znači, da za jednog če bit i onaj  najeftiniji koi divan, a ako očete kvalitet onda oprez kot kupnje i ne kupujte na riječi, nego se uverite u kvalitet kojeva.

« Zadnja izmjena: Studeni 09, 2014, 22:06:16 poslijepodne od noktopus »

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #24 u: Studeni 09, 2014, 23:13:24 poslijepodne »
Dobro Noktopus kaze ...vidio sam ribu koja se nudi kod zlataribica.si. Covjeku svaka cast ima predivno imanje koje treba vidjeti, proveo nas je i sve nam pokazao ali kvaliteta ribe i njegovo zanje su vrlo skromni ili se samo pretvara da ne zna vise.

Imam nekoliko Koia sto su uvezeni iz Japana i moram priznati da se primjeti kako im lagano blijedi crvena boja, ne tako jako kao kod ovih nasih domacih ali se ipak primjeti.

Npr... jedan "domaci" Koi mi je skroz izgubio svu crvenu boju ovo ljeto. Postao albino, bijel kao duh!!

Dali u ovom slucaju glavnu krivicu nosi krvna linija i podrijetlo ribe ili uvjeti u kojima je riba drzana?
Posto ta riba ima sestru blizanku. Bile su identicne. "Seka" je prezimila vani u velikom jezeru a "albinka" je prezimila u podrumu. Prva i naj ocitija razlika u proljece je bila velicina. "Seka" je bila skoro pa duplo veca i pojavilo se je jos dosta crvenih ljusaka po njenom tijelu gdje ih prije nije bilo a "Albino" je ostala sa istim rasporedom boje.
Kasnije u ljetu, nekih mjesec dana kako smo zavrsili sa hranom za boju dolazi do nestajanja crvene boje kod "Albino". Kod "Seke" se boja ne gubi.
Sada je "Seka" pa skoro cetri puta veca.
Mislim da smo mi sami svojim neznanjem i losim uvjetima u kojima se ribe drze glavni krivci sto se ribe lose razvijaju i sto gube na kvaliteti.

Ali dobro do nema davno se je o Koiima jako malo znalo kod nas. "Japanski saran!! To je skupo!!" "pogotovo onaj sa Japanskom zastavom, taj je najskuplji..."
U svakom slucaju mislim da ce biti bolje.