Kolovoz 07, 2025, 01:07:49 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Hygrophila pinnatifida bez co2?  (Posjeta: 2487 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Hygrophila pinnatifida bez co2?
« u: Listopad 27, 2014, 22:47:17 poslijepodne »
evo naslov sve govori. probao bih sa njom, svjetla dosta, svjeza podloga od terra magme i crvene gline. co2 izbacen iz pogona. zna li tko jel bi mogla tako uspijevati? koliko vidim, dosta cudljiva biljka dugog perioda prilagodbe... imao sam je jednom, ali nije bilo srece...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Hygrophila pinnatifida bez co2?
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2014, 23:25:00 poslijepodne »
evo naslov sve govori. probao bih sa njom, svjetla dosta, svjeza podloga od terra magme i crvene gline. co2 izbacen iz pogona. zna li tko jel bi mogla tako uspijevati? koliko vidim, dosta cudljiva biljka dugog perioda prilagodbe... imao sam je jednom, ali nije bilo srece...
ovo samo po sebi ne zvuci kao dobitna kombinacija neovisno o biljkama.

Offline pierre

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2014, 23:38:04 poslijepodne »
zasto?

Offline Monstrum

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #3 u: Listopad 28, 2014, 06:33:45 prijepodne »
zasto?

sarkastičan je ... dosta svjetla i oduzeti CO2 = horror ...  ja sam nedavno kupio iz hortilaba istu eno kod mene joj dobro, guglo kaže da može i u umjerenom svjetlu s malo co2, a kad opališ dosta rasvjete + co2 onda divlja i kažu da je osjetljiva na manjak fosfora ... http://www.flowgrow.de/db/aquaticplants/hygrophila-pinnatifida
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline pierre

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 28, 2014, 11:20:33 prijepodne »
nije sarkazam, nego ironija.
nisam pocetnik u akvaristici, znam sto hocu i na koji nacin to mogu postici. postavio sam konkretno pitanje, iz razloga sto me zanimaju iskustva i misljenja o tom pitanju, a ne opce diskusije na zadanu temu koje se provlace manje-vise u svakom drugom postu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Listopad 28, 2014, 12:30:47 poslijepodne »
Dal ti u tim uvjetima koje imaš u akvariju rastu ostale biljke i koje su to i koliko dobro rastu?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline pierre

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 28, 2014, 14:34:37 poslijepodne »
evo ovako, nisam rekao da je rasvjeta t5 2*39, plus reflektori.
kako sam se preselio prije mjesec dana, akvarij je rasformiran, bilje je stajalo u kantama 10-tak dana, recimo da nije bilo u top formi. pokrenut prije 3 tjedna.
microsorumi su dobro (prevladava windellov), sto je bilo za ocekivat. mahovine (flame i x-mas) bujaju, kao i pelia - takodjer za ocekivat. marsilea je dosta propala u kanti, ali u zadnjih tjedan dana izbacuje nove mladice. Micranthemum umbrosum takodjer, takodjer se lijepo oporavio. bolbitis baca nove izdanke, stariji listovi nisu bas dobro prosli. Ammannia senegalensis je bila vrlo losa, za nju sam mislio da se nece izvuci i ici bez co2, ali za sada odlicno izgleda i napreduje. lobelia takodjer, mini limun isto. crypt. parva je izgubila nesto lisca, hydrocotyle verticillata je odlicna (to sam i ocekivao), hm i rotala su posadjeni prije tjedan dana, napredak je vidljiv. Myriophyllum scabratum divlja, sto je isto ocekivano. ubacena je i pistia, bar u ovoj pocetnoj fazi. h.  dissecta takodjer posadjena prije tjedan dana, napreduje. dakle, bilje napreduje i raste, normalno ne kao sa co2.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Listopad 28, 2014, 17:36:25 poslijepodne »
Onda ne vidim razlog da H. pinnatifida ne bi rasla. Nemam baš iskustva s njom, ali koliko znam ona nije zahtjevna nego više "čudljiva" biljke, znači treba joj neko vrijeme da se navikne na uvjete i tek onda krene. Inače, baš je Tom Barr nešto pisao o tome, biljke koje prati glas da su zahtjevne su uglavnom one biljke kojima treba neko vrijeme da se naviknu na uvjete, dobro ukorijene i tek onda krenu s rastom. Isto tako, takve biljke ne vole presađivanje, čupanje i takve stvari za razliku od tzv. "korova" koji rastu bez obzira. 

Kaj se tiče H. pinnatifide, čuo sam neke priče da kad krene rasti razvija jako korijenje i onda može rasti iz svakakvih podloga, privezana za grane, kamenje, pa se nekome čak navodno zavukla u silikon i razlijepila akvarij :D Sad ne znam dal je to istina, ali vidio sam recimo kod Olivera Knotta da ju veže za grane i to super izgleda.

Moja iskustva se zasad svode na ovo: na AkTeru ove godine sam nažicao dvije manje stabljike, na jednoj je bilo malo korijenja, na drugoj ne. Jednu stabljiku sam stavio u stablian low-light akvarij u koji dodajem CO2, ali malo,   (Laganini), odbacila je lišće i nakon dva tjedna ima samo dva mala listića na vrhu stabljike. Drugu stabljiku sam stavio u aquascape akvarij s više svjetla i CO2, ali je prvo plutala po površini tjedan dana dok nisam složio novi setup. Onda sam ju posadio i sad je oko tjedan dana u podlozi. Nije uopće propala, ni dok je plutala ni otkad sam ju posadio i potjerala je par novih listova. Moj zaključak bi bio da joj je prije svega važno da ima dovoljno svjetla. A za ostale stvari ćemo vidjeti, podloga je dobra pa ne bi smjela biti gladna. Javim kak napreduje :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline pierre

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 28, 2014, 18:40:13 poslijepodne »
ja sam je imao prije jedno godinu i pol... krenila je dobro, izbacivala lisce,bio sam ubijedjen da je to - to, ali nije bilo. onda je pocela sa stagnacijom, i propala na kraju.
nisam razmisljao o njoj, a onda sam vidio Knottov akvarij koji se spomenio, pa mi se bas zbog njega opet pocela vrzmat po glavi. javi kako napreduje i sretno!