Srpanj 19, 2025, 13:17:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zamucena voda  (Posjeta: 2362 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline raptor1984

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Zamucena voda
« u: Listopad 17, 2014, 01:30:16 prijepodne »
Pozdrav svima na forumu!
Imam akvarij cayman 50  star mjesec i pol dana cikliran po vasim preporukama sa foruma. u njemu se nalaze 3 coridorasa , 1 beta borac i jedan sijamski algojed. Sa zdravljem ribica za sad nema problema ali imam problen kad sam krenio čistit akvarijsko staklo na kojem se skupilo malo tockica od algi voda se zamutila i puna je mrvica. probao sam to usisati sa dna sta vise ali opet ih ostaje u vodi. Da li je normalno sto je sad voda malo mutna i treba cekati dok filter i bakterije ne odrade svoje ili sam nesto krivo napravio? Unaprijed hvala svima na pomoći !

Offline raptor1984

• Novi član
  • *
Odg: Zamucena voda
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2014, 01:50:27 prijepodne »
nisam napisao da svakih tjedan dana mijenjam trecinu vode vodom koja je odstajala 7 dana i tretirana aqua safeom, filtersku spuzvicu svaki drugi tjedan lagano operem u akvariskoj vodi.

Offline manilu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Listopad 17, 2014, 08:09:18 prijepodne »
1. voda se pusti da odstoji 24 sata i onda može u akvarij, ja pustim da odstoji 24 sata i stavim u akvarij bez ikakvih dodataka
2. ovisi o veličini filtera ali ne bi ga smio prati svaki drugi dan, ja imam Haqos 500 i perem ga jednom na mjesec

koij filter imaš u akvariju?

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #3 u: Listopad 17, 2014, 08:35:29 prijepodne »
nisam napisao da svakih tjedan dana mijenjam trecinu vode vodom koja je odstajala 7 dana i tretirana aqua safeom, filtersku spuzvicu svaki drugi tjedan lagano operem u akvariskoj vodi.

Ako koristis aquasafe , voda iz pipe je spremna nakon 20-30 sekundi za stavljanje u akvarij.

Voda se drži da odstoji samo da bi klor ishlapio. Pošto je aquasafe deklorator koji trenutno djeluje, vodu nema smisla držat da odstoji.

Ako ne koristis sredstva za eliminaciju klora onda je nužno da voda odstoji, ali do max 24 sata. 7 dana čekad da voda odstoji nije pametno, predugo je to bez cirkulacije, mogumse namnožit patogene bakterije.

Offline raptor1984

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2014, 10:56:18 prijepodne »
imam neki micro filter protoka max 200l na sat . ne perem da svako drugi dan vec svako drugo mijenjanje vode

Offline brankotomic1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Srbija- Nis
« Odgovori #5 u: Listopad 19, 2014, 14:19:50 poslijepodne »
imam neki micro filter protoka max 200l na sat . ne perem da svako drugi dan vec svako drugo mijenjanje vode
akvarium od 50
Ja sam imao tih problema sa tackicama na staklu pre dva meseca i setio sam se da pozadinu stavim crni poster upalio rasvjetu i poceo da menjam vodu oko 4 litra na dan , naravno tu su puzevi , muljasi i cistac i posle 7 dana vise nisam imao problema, pre nedelju dana sam ispraznio ceo akvarium nabavio zemlju ubacio stavio mrezicu preko zemlje sipao vodu ostavio da odstoji 30minuta da malo slegne, menjao 10litra dodao 10 litra menjao 20 litra dodao i to sam radio ceo dan dok voda nije postala malo bistrija ubacio sam beli pesak 0mm toliko sitan da u vodi izgleda kao prasina isto sam radio jedno 2 do 3 sata sa belom vodom dok nije postala malo vidljiva da mogu zasadit biljkekada sam ih zasadio ubacio sam Mikroelemente i Makroelemente, sacekao 2 sata i tek onda kad se voda zbistrila malo vise ubacio sam ribe. eto sad mi je voda bistra kristalno bez hemije....

Preporucujem ti da kuvas vodu barem 40litra ostavis da odstoji 24 sata do 48 sati i ispraznis akvarium i pocnes sa vodom da radis isto kao ja dodas obicnu vodu pa sacekas malo i ispraznis i tako jedno sat do 2 sata radis zatim zasadis biljke i opet dok su biljke unutra menjas nekoliko puta vodu i na kraju dodas onu kuvanu vodu od 40 litra ubacis mikro i makro elemente i sacekas jedno dva do 3 sata malo duze da se voda zbistri i ubacis ribe...

ako ni to ne pomaze onda voda nije bas cista ili imas nekih problema sa filterom, nek ti jasnije objasne ljudi koji mnogo bolje i vise od mene znaju ja sam ti dao moj primer sta sam ja uradio  a drugi ce ti vise objasnit i bolje.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #6 u: Listopad 19, 2014, 18:14:32 poslijepodne »
akvarium od 50
Ja sam imao tih problema sa tackicama na staklu pre dva meseca i setio sam se da pozadinu stavim crni poster upalio rasvjetu i poceo da menjam vodu oko 4 litra na dan , naravno tu su puzevi , muljasi i cistac i posle 7 dana vise nisam imao problema, pre nedelju dana sam ispraznio ceo akvarium nabavio zemlju ubacio stavio mrezicu preko zemlje sipao vodu ostavio da odstoji 30minuta da malo slegne, menjao 10litra dodao 10 litra menjao 20 litra dodao i to sam radio ceo dan dok voda nije postala malo bistrija ubacio sam beli pesak 0mm toliko sitan da u vodi izgleda kao prasina isto sam radio jedno 2 do 3 sata sa belom vodom dok nije postala malo vidljiva da mogu zasadit biljkekada sam ih zasadio ubacio sam Mikroelemente i Makroelemente, sacekao 2 sata i tek onda kad se voda zbistrila malo vise ubacio sam ribe. eto sad mi je voda bistra kristalno bez hemije....

Preporucujem ti da kuvas vodu barem 40litra ostavis da odstoji 24 sata do 48 sati i ispraznis akvarium i pocnes sa vodom da radis isto kao ja dodas obicnu vodu pa sacekas malo i ispraznis i tako jedno sat do 2 sata radis zatim zasadis biljke i opet dok su biljke unutra menjas nekoliko puta vodu i na kraju dodas onu kuvanu vodu od 40 litra ubacis mikro i makro elemente i sacekas jedno dva do 3 sata malo duze da se voda zbistri i ubacis ribe...

ako ni to ne pomaze onda voda nije bas cista ili imas nekih problema sa filterom, nek ti jasnije objasne ljudi koji mnogo bolje i vise od mene znaju ja sam ti dao moj primer sta sam ja uradio  a drugi ce ti vise objasnit i bolje.

Ovo je primjer kako se NIKAD NE RADI.

Apsolutno sve krivo, da ne može biti više krivo nego sto je.

Brankotomic kakve to gluposti pises i savjetujes ljude? Od kud vadis ovakve gluposti? Apslutno sve sta si napisao je totalno krivo, tako se ne radi, pogubno za organizme u akvariju i totalni nonsens.

Procitaj vodic za pocetnike par puta, utvrdi gradivo, skupi malo duže iskustvo i nemoj vise davati savjete ljudima jer jedino sto savjetujes ljude kako UBIT akvarij i ribe. U proslim postovima si naveo hrpu gluposti ali ovo je vrhunac, imas totalne greske kao drzis hladnovodne i toplovodne ribe, previse riba, premali akvarij za ribe koje imas, sad se vidi da ti je cjeli sistem slaganja akvarija primjer kako se to nikad ne radi itd.itd.itd. - i zato suzdrzi se od djeljena savjeta i citaj i upijaj znanje jer ovo sta radis je fundamentalno krivo.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #7 u: Listopad 19, 2014, 18:35:24 poslijepodne »
Ovo je uglavno normalno.Kada mijenjaš vodu usisaj dno i mjenjaj oko 10 litara. Filter bi trebao već biti zacikliran ali ako nisi primjetio da se smanjio protok još ga nemoj dirati.Ako se protok smanjio, samo properi u akvarijskoj vodi spužvice i makni krupnu prljavštinu.Ubaci jednog ancistrusa  i on će ti čistiti staklo.I još malo strpljenja.

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Listopad 19, 2014, 20:47:19 poslijepodne »
meni ni tri ancistrusa ne čiste točkastu alg....uzmi neku staru kreditnu karticu i ostruži to s vremena na vrijeme...

kad se voda zamuti, prilikom usisavanja il sli.no..obično pustim filter da odradi još sat-dva i onda izmjenim dio vode očistim filter..
inače ne mjenjam vodu dok filteru nije vrijeme za čišćenje...samo dosipavam oko 1,5 litru svakih par dana...

E sad..ono što je kod mene rješilo kvalitetu vode je  jako jako jako puno bilja..razne vrste...filter Haqos 500 i jaka LED rasvjeta...

Nemaš tu puno filozofije...alge će rasti tak i tak...

Offline brankotomic1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Srbija- Nis
« Odgovori #9 u: Listopad 19, 2014, 21:17:51 poslijepodne »
DavorT oprostite mi ja sam tako radio skoro naravno da sam reciklirao akvarium ali kad sam imao problema sa ovim tackama na staklo i u vodi jedino sam ovo uspeo uradit i eto zivo je i flora i fauna sve je u redu sa algama nemam problema nikako.

oprostite mi

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #10 u: Listopad 19, 2014, 21:53:53 poslijepodne »
Ako ostavljaš vodu da odstoji više od par dana ishlapit će ti elementi poželjni za rast bilja kojih ima u pipovači (magnezij,...)