Srpanj 19, 2025, 19:02:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: teško pitanje DNA i ATP  (Posjeta: 4806 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline icek

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
teško pitanje DNA i ATP
« u: Svibanj 20, 2006, 10:02:00 prijepodne »

jucer smo na neku foru (uopce neznam kak' smo došli na tu temu)
razgovarali o DNA i kromosomima, i uglavnom da ne duljim svi znamo da se DNA nalazi u kromosomima i da broj kromosoma varira od vrste do vrste znaći voćna mušica ima manji broj kromosoma nego čovijek'
pa je zato pogodna za genetsku manipulaciju.
sad mene zanima sve živo ima DNA sastavljen iz slova
A .....
C .....
T......
G .....
ta slova označavaju bjelančevine (?)odn' molekule iz kojih je stvorena DNA sad mene zanima dal' veličina tih molekula (slova) ovisi od vrste do vrste ili su one jednake veličine kod svih živih organizama (tvrdio sam da su isti i kod čovijeka i kod vinske mušice dok' je Tajnik' tvrdio da su kod ljudi veće)
obično sam za google ali ovo neznam gdi' bi moga naći pa sam mislio da ako ima neki biolog ili kemićar ili neko ko' misli da zna i da to argumentira nek' objasni .... HVALA !!!!

pozdrav icek

imam još' jedno pitnja glede "molekula bogatih energijom" ATP zanima me dal' svaka stanica u citoplazmi ima samo jednu tu molekulu ili više njih i kako' se se molekule "razmnožavaju" naprave i na koju foru one zagrijavaju (daju energiju stanici ) i dal' gmazovi imaju te molekule' ako su hladnokrvni. ili ih imaju manje sve me to zanima a nemam nikoga pitati niti pronaći odgovore na pitanja.

znam da imam google ali . . ..
ne znam gdi bi našao tako detaljni odgovor na ta pitanjaEdited by: icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #1 u: Svibanj 20, 2006, 10:22:00 prijepodne »

http://www.biol.pmf.hr/e-skola/odgovori/odgovor292.htm

http://snena.tripod.com/id25.html

ovo su dva stvarno dobra linka gdije sve dobro i ljepo objašnjeno.

LUDNICA

pozdrav icek

Offline Krcko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #2 u: Svibanj 20, 2006, 10:23:00 prijepodne »
ispravak netočnog navoda. taj tajnik je tvrdio da su molekule kod vinskih mušica veće, ja sam ga čuo
Ludim smatraju onoga čije se ludost ne poklapa sa ludošću većine!

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #3 u: Svibanj 20, 2006, 10:25:00 prijepodne »

sorry

istina tvrdio si da su veće . . . . .
ja tvrdim da su iste veličine kod svih organizama tako da mi je svejdeno dal' ti misliš' da su veće ili manje.

Profa pomagaj???

idem sad po profu pa bu' mo vidli' Edited by: icek

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #4 u: Svibanj 20, 2006, 11:04:00 prijepodne »
http://en.wikipedia.org/wiki/DNA

evo zakon stranica sa svim mogucim objasnjenjima...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline kalel

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #5 u: Svibanj 20, 2006, 11:08:00 prijepodne »
na temu smo dosli zbog vocnih musica....i stvarno profa neka kaze..ipak je on..profa...ili da je tu zllo koja tu i tamo dolazi...ona je samnom na faksu ...ali ona uci   ...da....uci...
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline b.k.

• Punopravni član
  • **
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #6 u: Svibanj 20, 2006, 13:45:00 poslijepodne »

O DNA:

A, T, G, C- su oznake za nukleotide od kojih je sastavljena DNA. Po 3 ta slova (nukleotida) kodiraju 1 aminokiselinu i onda se od tih aminokiselina grade bjelančevine u citoplazmi stanice.

Veličina DNA (duljina niza slova) je različita kod svake životinjske vrste. Ali to ne znači da veća životinja ima dužu DNA.

O ATP-u:

Svaka stanica u svojim organelama mitohondrijima sintetizira ATP i ima jako puno tih molekula ali se one jako brzo troše i jako brzo stvaraju.U mitohondrijima (organele u citoplazmi stanice) se energija koja se dobije razgradnjom šećera, masti i bjelančevina koristi za sintezu ATP-a koje onda stanica koristi za sve procese u koje treba uložit energiju.

ATP (adenozin tri fosfat) ima tri fosfata i kad odcijepi jedan fosfat oslobodi se energija koju stanica uloži u neki proces, a ATP postane ADP (adenozin di fosfat) znači ima 2 fosfata. I onda stanica da bi regenerirala ATP, znači vratila ADP-u fosfat, potroši energiju iz razgradnje šećera. U biti od jedne molekule glukoze ona napravi, ja mislim 36 molekula ATPa od ADPa.

I naravno da gmazovi imaju također ATP, sva živa bića na zemlji imaji iste te procese, samo su kod hladnokrvnih organizama ti procesi sporiji pa stvaraju manje topline.

Znao sam da će mi biokemija barem jednom u životu koristiti!

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #7 u: Svibanj 20, 2006, 14:07:00 poslijepodne »
ok b.k. ali nejasno je možda pitanje postavljeno

dal' veličina tih nukleotida odn' tih slova varira od vrste do vrste (pazi znam da je duljina DNA koda ovisi o složenosti organizma) ali ti su nukleotidi svi iste veličine kod svih životinjskih vrsta
znaći ta (da ih nazovem slova) to su molekule iste veličine kod čovijeka i kod voćne mušice, samo su kod čovjeka u dužem nizu i u više kromosoma.

odn'
A - Adenine
T- Thymine
C - Cistosine
G - Guanine

su molekule iste "veličine i molekularne strukture"kod gmazova ljudi i voćnih mušica

((jel' Krcko i Kalel' su mi govorili da su te molekule različite i ovise o životinjskoj vrsti, što naravno nema veze s mozgom)) i da kaj ja geodet sa šumarskimdrvnotehnološkim fakultetom'znam o takvim stvarima

Edited by: icek

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #8 u: Svibanj 20, 2006, 14:08:00 poslijepodne »
Citat: b.k.

.

ATP (adenozin tri fosfat) ima tri fosfata i kad odcijepi jedan fosfat oslobodi se energija koju stanica uloži u neki proces, a ATP postane ADP (adenozin di fosfat) znači ima 2 fosfata. I onda stanica da bi regenerirala ATP, znači vratila ADP-u fosfat, potroši energiju iz razgradnje šećera. U biti od jedne molekule glukoze ona napravi, ja mislim 36 molekula ATPa od ADPa.

I naravno da gmazovi imaju također ATP, sva živa bića na zemlji imaji iste te procese, samo su kod hladnokrvnih organizama ti procesi sporiji pa stvaraju manje topline.

Znao sam da će mi biokemija barem jednom u životu koristiti!

stvarno si me prosvijetlio s ovime nisam to znao'

pozdrav icek

Edited by: icek

Offline Krcko

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #9 u: Svibanj 20, 2006, 14:24:00 poslijepodne »
jel to znači da sam ja na kraju bio u pravu ili ne...

Offline fish bone

• Punopravni član
  • **
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #10 u: Svibanj 20, 2006, 15:13:00 poslijepodne »
neznam za veličinu dušićnih baza (A, T, C, G)

ali znam za ATP da to su molekule koje nastaju krebsovim ciklusom i znam da ih nastaje više ovisno o molekulama glukoze koje idu u krebsov cilkus (ciklus limunske kiseline) nisam siguran kako ide omjer ali npr ako u ciklus ulaze 3 molekule glukoze nastane 12 molekula ATP (stvarno bubam jer nisam siguran omjer)

Znači tu sudjeluju razni koenzimi koje prenose razne grupe i najvažnije molekule glukoze od kojih i nastane ATP (adenozintrifosfat) pa nastaju i ADP i AMP (adenozindifosfat i monofosfat)...

Eto nadam se da sam bar kolko tolko objasnio...nisam neki stručnjak, hehe...nadam se da će biti dovoljno...

pozz

Peace-Rijeka

Offline fish bone

• Punopravni član
  • **
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #11 u: Svibanj 20, 2006, 15:16:00 poslijepodne »
ok sad sam pisao a nisam gledao šta su drugi napisali.... stvarno neznam točno ali možda sam nešto i pogriješio.. pa ne zamjerite...
Peace-Rijeka

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #12 u: Svibanj 20, 2006, 15:36:00 poslijepodne »
Dušične baze su kemijski definirani spojevi, uvijek iste veličine.
U raznih životinjskih vrsta je različit broj kromosoma i izgled kromosoma.Edited by: Branko
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #13 u: Svibanj 20, 2006, 16:11:00 poslijepodne »
HVALA Branko. . . . .

to je bilo pitanje
znaći ta slova su su ista kod mene kod konja guštera ili voćne mušice.
samo ovisi o veličini krmosoma i broju krmosoma ... jel' tako'???

pozdrav icek

jel' veli Krcko i Kalel' da su kao ta "slova" kod vinskih mušica "Veća"pa ih je lakše sintetizirat i kasnije manipulirat genetski s njima....
a zapravo to ovisi o broju kromosoma a ne o većim ili manjim "slovima"

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #14 u: Svibanj 20, 2006, 16:25:00 poslijepodne »

Offline Profa

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #15 u: Svibanj 20, 2006, 16:26:00 poslijepodne »

Ajmo ovak: b.k. je točno napisao.....pojednostavljeno rečeno, ATP su molekule koje su zadužene za transport kemijske energije unutar stanice. Ta energija se u završnici koristi za različite procese, od dizanja vreća krumpira do enzimske aktivnosti unutar same stanice. Sam nastanak ATP-a je prilično kompliciran i mislim u ovom trenutku nebitan, a istina je da središnju ulogu u tome ima niz biokemijskih reakcija poznatiji kao Krebsov ciklus. Kako se oslobađa toplina tj. kako nas te molekule ''griju''? Tu cijelu rečenicu bi zapravo trebalo staviti u navodnike jer nije to baš sve tako doslovno i jednostavno. Uglavnom, metabolizam sisavaca i ptica je (između ostalog) okarakteriziran time da postoje određene egzotermne reakcije (dakle kemijske reakcije prilikom kojih dolazi do oslobađanja topline) zahvaljujući kojima su ti organizmi u stanju održavati konstantnu tjelesnu temperaturu, naravno, unutar određenih graničnih vrijednosti temperature okoline. E sad, ne može se reći da je za to izravno odgovoran ATP, jer da je tako onda bi svi organizmi (od bakterija pa na dalje) mogli održavati konsantnu tjel. temp., što naravno nije slučaj. Dakle, ATP je prenosioc kemijske energije unutar stanice, ništa više ni manje. U svakoj stanici nalaze se milijarde identičnih ATP molekula.

DNA? Opet, mnogo toga točnoga je već rečeno. A - adenin, G - gvanin, C - citozin i T - timin su četiri dušićne baze koje sudjeluju u izgradnji nukleotida, tj. same DNA. Moramo znati da je DNA prilično univerzalna molekula, i po istom je principu građena kod svih ''organizama'' koji je imaju. Isto to vrijedi i za dušićne baze. Drugim riječima, A, G, C i T su identične molekule i kod Krcka koji nije bio u pravu, i kod bilo kojeg drugogo živog stvora na Zemlji.

Kromosomi.........predstavljaju koncentrirani oblik DNA. Dakle, kromosome ne treba doživljavati kao kobasice u kojima je DNA smotana, već kao jaaaako sklupčanu DNA (istina je da u izgradnji kromosoma sudjeluju i još neke druge molekule, ali sada je to nebitno). Broj i veličina kromosoma, kao i broj gena koji se nalaze u sastavu kromosoma,nemaju ama baš nikakve veze sa veličinom organizma niti sa njegovimhijerarhijskim statusom. Dakle, kao izmišljeni primjer: neka orhideja može imati (i vjerovatno ima) puno više gena i puno više DNA nego što ih ima čovjek. E sad, što su geni, koja je njhova primarna funkcija i zašto biljke obično imaju više gena od životinja, drugom prilikom kad se malo naspavam.......Edited by: Profa
Novi Zagreb

Offline Profa

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #16 u: Svibanj 20, 2006, 16:29:00 poslijepodne »

Zašto vinske mušice? Zato što imaju relativno malo kromosoma i gena i nimalo manje važno, zato što se jaaaako lako uzgajaju.
Novi Zagreb

Offline kalel

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #17 u: Svibanj 20, 2006, 16:33:00 poslijepodne »
da ne bude krcko samo kriv...ja sam mu tu pomogao isto...tako da je krivnja i moja...but we will meet again....le petit buda...
pozdrav
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #18 u: Svibanj 20, 2006, 16:39:00 poslijepodne »

A - Adenine
T - Thymine
G - guanine
C - Cytosine

su baza za sve životinje i te molekule su iste kod mene i kod Kalela i Krcka i kod voćne mušice' kita, i svih životinja'.
TO JA TVRDIM'. . . . . .

pozdrav icek

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #19 u: Svibanj 20, 2006, 16:52:00 poslijepodne »
Citat: Profa

DNA? Opet, mnogo toga točnoga je već rečeno. A - adenin, G - gvanin, C - citozin i T - timin su četiri dušićne baze koje sudjeluju u izgradnji nukleotida, tj. same DNA. Moramo znati da je DNA prilično univerzalna molekula, i po istom je principu građena kod svih ''organizama'' koji je imaju. Isto to vrijedi i za dušićne baze. Drugim riječima, A, G, C i T su identične molekule i kod Krcka koji nije bio u pravu, i kod bilo kojeg drugogo živog stvora na Zemlji.

Broj i veličina kromosoma, kao i broj gena koji se nalaze u sastavu kromosoma,nemaju ama baš nikakve veze sa veličinom organizma niti sa njegovimhijerarhijskim statusom.

HVALA Profa imaš' cugu od mene i guštera kojeg hoćeš'
jucer su me solili da mušice imaju veće molekule (ta slova) pa da se zato eksperimentira s njima Haloo?, i onda mi budući prof Biologije iKemije Kalel'izjavi da to ovisi', pasam se skorom' rasplakao od muke'. a Krcko mi se naslađuje. . . . . a nemaju pojma. (pa to je dobro bilo objašnjeno u onom crtiću la' Vi'- naše tjelo' ili već kak') pa sam tamo sve pokopćao.

HVALAProfa još' jednom'

pozdrav icek

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #20 u: Svibanj 20, 2006, 16:54:00 poslijepodne »

brzo ste ovo postali' (sporo pišem)

kako ću ima vadit mast

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #21 u: Svibanj 20, 2006, 19:37:00 poslijepodne »
Evo, nemam vremena sve citati pa samo da dam jos jedan glas za Branka, tako je.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Krcko

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #22 u: Svibanj 21, 2006, 01:12:00 prijepodne »
gle, nisam ja kriv što voćne mušice imaju velike molekule

Offline icek

• Punopravni član
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #23 u: Svibanj 21, 2006, 13:26:00 poslijepodne »

vi brijete da je shema ko' CD - DVD kao mušica ima CD analogno veći "deblji zapis" a manje stane a ljudi imaju ko' DVD gušće i sitniji "finiji i precizniji" zapis pa kao ima više mjesta za zapisat. . . ovo je ostalood jučer

Offline fish bone

• Punopravni član
  • **
teško pitanje DNA i ATP
« Odgovori #24 u: Svibanj 22, 2006, 08:15:00 prijepodne »
a moglo bi i biti da ljudi imaju dvd zapis, a mušice dvd dual layer

uživajteee

Peace-Rijeka