Srpanj 20, 2025, 00:24:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nova rasvijeta za Juwel Korall  (Posjeta: 7535 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dulezg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
Nova rasvijeta za Juwel Korall
« u: Listopad 04, 2014, 15:12:54 poslijepodne »
Pozdrav svima,

danas je orginalna rasvijeta na Juwelovom akvariju Korall prestala raditi (naravno dan nakon što sam ubacio novo bilje). Rasvijeta je Twin-Lite 20W PL5. Kako se radi o orginalnom rasvijetnom tijelu, nije moguće izvaditi i zamjeniti lampe, nego bih trebao kupiti cijelu novu rasvijetu. U Zagrebu je (koliko vidim) nema, a preko Amazona me ispadne 40€ što je za jednu lampu ipak previše.
Tako da sam prisiljen krenuti u izradu nove rasvijete. Čitao sam po forumu, ali ni sam nisam siguran u što staviti kao novu rasvijetu; štedne žarulje, T5 ili T8 ili ledice? Akvarij je 56l (60x30x38), dosta zabiljen, ali nikakve prezahtjevne biljke, dodajem EasyCarbo (ako se to može smatrati CO2). Vrh poklopca je cca 5-6 cm udaljen od vode.

Molio bih Vas ako bi mi mogli dati savijet što napraviti? Za prvu pomoć sam stavio stolnu lampu nad akvarij (30ak cm iznad vode). Koliko dugo će bilje izdržati ovakvu rasvijetu prije nego počne propadati?

Unaprijed hvala

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Nova rasvijeta za Juwel Korall
« Odgovori #1 u: Listopad 04, 2014, 16:00:02 poslijepodne »
pošto nemaš co2..imaš za kupit gotove konzole
..ja sam imao dophin top na 54 litre, ovakve dvije, tebi bi trebala biti dosta jedna..
ima za kupit u zoo repiću u zagrebu, bar je bilo kad sam kupovao

Offline dulezg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2014, 17:14:18 poslijepodne »
Dali znaš možda koliko je set koštao? Nemaju stranicu da provjerim.

Nisam baš razmišljao o takvoj rasvjeti pošto bih volio zadržati poklopac nad akvarijem.

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Listopad 04, 2014, 17:26:17 poslijepodne »
ejla,...

imamo isti akvarij i isti problem, te mogu ti poslati slike kak sam ja to rješio.....da ne pišem previše....;)

Led rasvjeta me izašla sa svime oko 400 kn...sa svim djelovima...no puno puno bolje svjetla ima...bilje raste ko ludo...i lagano je nadograditi ili zamjeniti ledicu ak krepa nešto....

Offline dulezg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 04, 2014, 17:27:59 poslijepodne »
Molim te, šalji. Nakraju zamjena rasvjete ispadne više nego što je cijeli akvarij koštao  :dead:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Listopad 04, 2014, 17:33:19 poslijepodne »
pa mozes unutra staviti jednu T5 24W....... Malo ciribu-ciriba ali generalno to izadje ispod 200kn

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 04, 2014, 17:46:49 poslijepodne »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Listopad 04, 2014, 17:52:32 poslijepodne »
da....... sve se vidi  :D

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 04, 2014, 17:54:32 poslijepodne »

..ukratko....sve su ledice 3 W ...jedan dio su hladnije, drugi dio toplije boje.
Dvije plave su namjenjene za moonlight noću i to stvarno izgleda impresivno..

Najskuplje me došao LED driver za 17 ledica, te aluminiski profili i timer koji pali gasi rasvjetu u određeni dio dana...
ventilator je spojen na svoj ispravljač...nečujan je i zadovoljavajuće hladi aluminjski profil na lijevoj strani..dok na desnoj strani je ipak malo toplije..no nije potrebno ugrađivati još jedan ventilator...

neki dan sam vidio da na morkom akvariju imaju drastično više plavih ledica...te je vizualni dojam odličan.

Jačina svjetla mi je barem duplo bolja...čak i ovo crveno bilje raste ko ludo bez CO2...

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Listopad 04, 2014, 18:01:57 poslijepodne »
...samo da nadje novi site like na koji cu uplodad slike...ne znam zasto mi ne da mogucnost vecih slika...

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Listopad 04, 2014, 18:17:41 poslijepodne »

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #11 u: Listopad 04, 2014, 19:21:40 poslijepodne »
Alu profili su ti najjeftiniji u strojopromet, kod cementare u podsusedu. Imaju razlicitih profila i rezu na metar.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 04, 2014, 19:26:41 poslijepodne »
Eh da, stavljaj rasvjetu u grupe po 3-4 komada ledica (ili kako ti vise odgovara) i stavi na razlicite tajmere da se pale u razlicito vrijeme tj. da dobijes postepeno paljenje rasvjete (simulacija sumraka i zore).

Offline dulezg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 04, 2014, 19:32:39 poslijepodne »
Zainteresirala me je LED rasvjeta, čini mi se kao puno jednostavnija od neonki (a i jeftnije u konačnici). Tako da imam par pitanja:

- Čemu služi ventilator? Led diode tako jako griju akvarij da ih se mora hladiti?
- Pošto se radi o zavorenom poklopcu, dali postoji mogućnost da će se ledice namoćiti i pokrepavati?
- Dali se LED diode kupuju zasebno ili je najbolje kupiti traku pa ih rezati?

Kako sam shvatio kako bi to trebalo izgledati; traka sa Led diodama se montira na poklopac te se spajaju s Led driverom (koji se nalazi izvan akvarija) te je on spojen u utičnicu. Dali sam nešto krivo shvatio?

Dali će bilje uspjevati jednako dobro pod LED rasvjetom kao i pod neonskom rasvjetom?

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 04, 2014, 19:40:08 poslijepodne »
Ledice se griju ali prema gore, tj zagrijavaju alu profil na koji su pricvrscene ta se ventilatorom odvodi toplina sa tog alu profila.
Kada uzimas ledice kupi si one pojedinacne od 3w, hladne i toplo bijele. Uzmes si i adekvatan driver koji podrzava odredjen broj ledica (na njemu pise minimalan i maksimalan broj ledica).
Idem do kompa (preko tableta pola stvari fulam) pa posaljem linkove sa ebaya kao orijentire.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 04, 2014, 19:54:59 poslijepodne »
Eh evo ga.
Primjer ledica od 3w (važno je da uzmeš ledice na zvjezdanoj pločici - star pcb - radi lakšeg lemljenja žica i pričvršćivanja na alu profil koji će ti služiti kao nosač ledica).

http://www.ebay.com/itm/5-PCS-3W-High-Power-Cool-White-LED-Light-Emitter-6000-6500K-with-20mm-Heatsink-/371147360135?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item566a1b4787

http://www.ebay.com/itm/10-PCS-3W-Warm-White-High-Power-LED-Light-Emitter-3000k-3500K-with-20mm-Star-pcb-/371147358561?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item566a1b4161

Primjerd dirvera (razlika je u minimalnom i maksimalnom broju ledica koje podržavajau)

http://www.ebay.com/itm/LED-Driver-Power-Supply-Transformer-5-7-x3w-waterproof-LED-Adapter-/181177850442?pt=US_Surveillance_Cables_Adapters_Connectors&hash=item2a2f0a9a4a

http://www.ebay.com/itm/6-10x3w-600mA-IP65-Waterproof-Transformer-Power-Supply-LED-Driver-AC12v-dc1-3a-/251619552693?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a95b1adb5

http://www.ebay.com/itm/LED-Driver-Power-Supply-Transformer-2-4-x3w-1-5W-1-10W-waterproof-LED-Adapter-/181177847275?pt=US_Surveillance_Cables_Adapters_Connectors&hash=item2a2f0a8deb

Trebat će ti i utikač na koji ćeš spojiti žice sa drivera za ledice i nekoliko metara žice za spajanja ledica i drivera. Trebat će ti i lemilica i malo živaca i smirena ruka.

Ako ćeš si stavljati ventilator evo primjera sa ebaya - daleko najjeftinji ili ako imaš neki stari komp izvadiš iz njgea ventilator.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=led+driver+3w&_sop=15&_from=R40|R40|R40|R40&LH_BIN=1&LH_FS=1&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xcomputer+fan&_nkw=computer+fan&_sacat=0

Ako se razumiješ u struju ima verzija i sa PC napajanjem ali to je druga priča.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 04, 2014, 19:58:53 poslijepodne »
Sada vidio oglasnik.

Ima jedna gotova led rasvjeta od kolega samo što je viseća.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91908.0

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Listopad 04, 2014, 20:07:05 poslijepodne »
- Čemu služi ventilator? Led diode tako jako griju akvarij da ih se mora hladiti?

u ovom slučaju cirkulira zrak, tako da se uklanja vlaga koja se nakuplja na poklopcu, vlaga s ledica i da se hlade profili koji se zagrijava zbog ledica...

Jedina negativna stvar toga je da svakih 2-3 dana trebas staviti 1.5 litru vode...no bar se ne moras svaki tjedan dio vode..samo nadolijevaš..;)

- Pošto se radi o zavorenom poklopcu, dali postoji mogućnost da će se ledice namoćiti i pokrepavati?

ne..jer na ventilatoru upujujem svježi zrak...a izlati na mjestu gdje je filter...i djelomično na poklopcu...

- Dali se LED diode kupuju zasebno ili je najbolje kupiti traku pa ih rezati?

zasebno...uzmeš više ak zezneš nešto...se se lagano odlemi i zalemi sve....

Ova količina koju sam stavio (ljepi se posebnim ljepilom koje odmah služio kao pasta, nešto slično pasti za računala)

uzeo sam od ovoga sve...više nego povoljan u to vrijeme...ocjene su mu odlične i čovjek se namučio da mi pomogne u vezi spajanja..
http://www.ebay.com/sch/wholesale_led/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=

>Kako sam shvatio kako bi to trebalo izgledati; traka sa Led diodama se montira na poklopac te se spajaju s Led driverom (koji se nalazi izvan >akvarija) te je on spojen u utičnicu. Dali sam nešto krivo shvatio?

ove profile koje sam stavio ti svakako preporučujemm..ili slične....
Izbušio sam rupu na profilu i na poklopcu i spojio ih vijkom...imeđu poklopca i profila postoji mala gumena brtvica...da se temperatura ne prenosi na poklopac...

Razdvojio sam profile što sam više mogao..i taman je stao ventilator 80-tka...kojeg mogu ubrzati i usporiti preko AC adaptera...

Jedini je problem što ga se ne smije stegnuti..jer onda poklopac prenosi vibracije i čuje se zvuk ventilatora..no kad sam sve otpustio...sad je tiho, skoro pa nečujno...

Dali će bilje uspjevati jednako dobro pod LED rasvjetom kao i pod neonskom rasvjetom?

bilje mi uspijeva daleko bolje nego pod neonkom...
Koji got akvarij da kupim...obavezno ide LED unutra...

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Listopad 04, 2014, 20:10:22 poslijepodne »
Eh da, stavljaj rasvjetu u grupe po 3-4 komada ledica (ili kako ti vise odgovara) i stavi na razlicite tajmere da se pale u razlicito vrijeme tj. da dobijes postepeno paljenje rasvjete (simulacija sumraka i zore).

bile su po tri...no onda sam uzeo LED driver za 12-17 ledica..te sve spojio u seriju...

utikač može uzeti s pokvarene juvelove rasvjete...

sad da stavljam...dodao bih punoooo plavih ledica...jer ono što sam vidio na akteru je odlično...

;)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 04, 2014, 20:15:11 poslijepodne »
Istina, na Akteru je bilo odličnih primjera akvarija sa led rasvjetom.

Offline dulezg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Listopad 05, 2014, 12:46:36 poslijepodne »
Nisam uopće obraćao pozornost na rasvijetu na Akteru, nije mi trebala u tom trenutku. Možda bi trebali osigurati ljudima s foruma da mogu više dana ulaziti s jednom ulaznicom  :nerv:

Ovako sam si ja to zamislio (nadam se da se Zvonimir ne ljuti što ga kopiram, moram za prvi put  ;) )

U poklopac bih ugradio 2 aluminijska profila na koje bi išle LEDice. Kada već slažem, volio bih složiti i kakvu takvu simulaciju zore i sumraka koji bi se palili prije ostale rasvijete. Toplo bijele LEDice (narandžasto na slici) bih spojio na zasebni driver. Jedino nisam siguran dali da spojim svih 5 ili samo 2-3 u jednom redu. Dali se mogu "križati" žice s jednog profila u drugi? Mislio sam ih možda obložiti s izolir trakom kada bi visile iznad vode.

Od Led-ica sam mislio uzeti slijedeće (nek bude viška):
http://www.ebay.com/itm/1W-3W-High-Power-cool-warm-white-3000k-4000k-10000k-30000k-LED-20mm-star-pcb-/321471559197?pt=US_Light_Bulbs&var=510363801299&hash=item4ad932b61d

10 kom Warm White 3W -> 4,29 USD
10 kom Cool White 3W -> 3,99 USD

Drivere bih uzeo ove koje je Vlatko naveo:
- za Cool White, u pogonu 9 kom: http://www.ebay.com/itm/6-10x3w-600mA-IP65-Waterproof-Transformer-Power-Supply-LED-Driver-AC12v-dc1-3a-/251619552693?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a95b1adb5 - 7,99 USD
- za Warm White, u pogonu 5 kom: http://www.ebay.com/itm/LED-Driver-Power-Supply-Transformer-5-7-x3w-waterproof-LED-Adapter-/181177850442?pt=US_Surveillance_Cables_Adapters_Connectors&hash=item2a2f0a9a4a - 6,99 USD

Dali je dovoljno da stavim jedan ventilator od 60mm ili je poželjno da bude 80mm?
Dali je potrebno posebno uzimati žice ili one dolaze s driverima i LEDicama?

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Listopad 05, 2014, 13:03:39 poslijepodne »
..žicu možeš uzeti bilo gdje..ja sam ju uzeo u Bauhausu...
Ljepilo možeš nabaviti od Denisa iz Dubravave...

ventilator je bolje ak je 80...jer ga staviš na sporiju vrtnju i ne čuje se...
60mm nisam probao..tak da ti ne mogu reći...Meni radi s jednim ventom od 6-7 mjeseca i nemam problema s pregrijavanjem

što se tiče rasporeda ledica....stavi kako ti se sviđa...količina koju sam ja stavio je veća od količine koju stavljaju za veće akvarije....no moglo bi još..;)

ledice spajaš prema tipu LED drivera..ak ti piše od 6-10 kom..onda moraš u seriju spojiti između 6 i 10 ...s tim da što više staviš to ti ledice slabije svijetle...tak da imaš sličnu osvjetljenost...no ledice se manje griju i bolje je raspoređena rasvjeta..

Meni se nije dalo previše zafrkavati s tim, jer i ovako je dobro jer mi je u planu jedan 2-metarski akvarij... ;)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 05, 2014, 13:52:55 poslijepodne »
s obzirom da ides na tako mali broj ledica, ja se nebih uopce mucio sa ovim kinezima, uzeo bih cree ledice.

puno jace, kvalitetnije, ali onda driver prilagodi njima, jer klasicna ledica je na 700ma, cree mogu ici i do 1000ma.

skuplje da, ali na tako mali broj ledica, i nije prestrasna razlika u cijeni. samo duplo.  ;) ;) ;)

Offline dulezg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Listopad 05, 2014, 20:40:19 poslijepodne »
Pošto prvi put slažem ovako nešto, odlučio sam isprobavati s kineskim LEDicama, pa ih mogu skuriti koliko me volja. Kada pohvatam osnove, možda krenem u izradu nećeg kvalitetnijeg.
Oprema je naručena, pa čekam da stigne. Do tada ću probati skužiti kako se spaja serijski, a kako paralelno... Trenutno mi je to teški SF  :nerd:

Što se tiće alu profila, kažete da ih je najbolje uzeti u Strojoprometu; dali znate cca njihovu cijenu? Jer gledam po ebayu i može se naći jeftinih višerebrastih profila, računao sam i metar se može naći za 40ak kuna. Recimo ovako nešto http://www.ebay.com/itm/5PCS-Heat-Sink-Silver-White-150x20x6mm-LED-Heat-Sink-Aluminum-150-20-6MM-/331303769272?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d233e54b8. Ili je pametnije uzeti neki T profil?

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Listopad 05, 2014, 21:30:55 poslijepodne »
moj je H (I) profil..jer sam ga lagano uspio probušiti uz vertikalu i ušarafiti na poklopac..
S donje strane lagano zalijepiš ledice...

serijsko spajanje...s LED DRIVERA + spajaš na - ledice...te s iste ledice plus spajaš na slijedeći minus..i tako dok ne zatvoriš krug s - LED drivera.

Paralelno spajanje radiš isto to no u grupama po 3-4 ..ovisno o jačini tvog LED drivera....

ovdje se poigraj da skužiš osnove

http://phet.colorado.edu/en/simulation/circuit-construction-kit-ac